Bu arada yukarıda yazdığın önerilerinin tamamına biri hariç bende katılıyorum.
220 sanayi şirketinin 110 u zarar açıklamış. Bir kısmı muhtemelen zombi bunlardan bırak 2 postu 1 post bile zor çıkar.
Diğer hepsi olmalı.
Printable View
Bu arada yukarıda yazdığın önerilerinin tamamına biri hariç bende katılıyorum.
220 sanayi şirketinin 110 u zarar açıklamış. Bir kısmı muhtemelen zombi bunlardan bırak 2 postu 1 post bile zor çıkar.
Diğer hepsi olmalı.
way arkadaş, yıllardır faiz konuşuyoruz, arjantinle mukayese ediyoruz, arjantin faiz artırmış artırmış olmamış, faizi düşürmüş ve olmuş.. aaaaa, faizden değilmiş kamu harcamalarını kısmış arjantin ondan ötürü düşmüş.. way arkadaş, ne işler !!
türkiye faiz artırdı artırdı hiç olmayan bi reel faiz seviyesinde duruyoruz nerdeyse bi senedir ama bir türlü düşmüyor, cevdetgil %38 devraldıkları enflasyonu hala geri %38 getirememiş, enflasyon 19 ay sonra hala %45.. faiz niye başarısız ? faiz başarısız değilmiş, kamu harcamaları çok yüksekmiş ondanmış, yani memur ve emekli maaşları reel olarak düşürülsün, kamu mallarına vergilere daha fazla zam yapılsın, yatırımlar dursun- altyapı yatırımları, sağlık harcamaları, savunma sanayi projeleri vs durdurulsun.. bak o zaman düşermiş enflasyon
kamu harcamaları gerçekten yüksek mi türkiye'de ?? imf sitesinde çok güzel bi tablo var, her ülkenin kamu harcamalarının milli gelire (GDP) oranı, her ülke var listede, 2022 rakamları.. ben belli başlı büyük ekonomileri bir grafikte gösterdim aşağıda, hem batı ülkeleri hem brics ülkeleri içinde açık ara en düşük oran %28 ile türkiye..
https://www.imf.org/external/datamap...SP/ITA/ZAF/IND
https://i.hizliresim.com/ozc8huc.png
kamu harcamalarının en yüksek olduğu ülke %58 (of GDP) ile fransa.. italya, yunanistan, avusturya, finlandiya, belçika %50+, çin %34, rusya %36, arjantin %37, ve türkiye %28
birisi lütfen açıklayabilir mi ?? dünyanın hiç bir başka yerinde yüksek enflasyona sebep olmayan yüksek kamu harcamaları niye türkiye'de enflasyona sebep oluyormuş, üstelik bütün bu ülkeler içinde en düşük kamu harcamalarına sahip olan ülke türkiye iken..
yoksa başka yerlerde mi aramak gerekir enflasyonun sebebini ? sektörlerdeki oligopol yapılar, şirketlerin vahşi kar marjı arsızlığı, kamunun asla fiyat denetimi yapmaması, yahut cevdetgillerin gelir gelmez yaptığı 2023.haziran o anlamsız %35'lik devalüasyonun bekleyişlerin ırzına geçmesi ??
borsaya vergi gelmesini sevdi borsa, artı başlıyor :)
yalnız haftasonu twitterda o kadar çok negatif goygoy yapıldı ki, way efendim vergi gelmiş ne kadar kötü olmuş vs bu yaygın propagandanın basit bi gerzeklikten ibaret olduğunu düşünmek zor, bence piyasada bir hayli shortçu var- others cinsinden..
longçu adına pozitif
asels +4, son zaman direnç oluşturan 71.xx aşıldı.. türk savunma sanayinin inkişafı bütün dünyada takdir görüyor, bizim leş tayfa bi takacak kulp bulamaz oldu, anca damat mamat diye sayıklıyorlar.. muazzam bi ekosistem ortaya çıktı, ve aselsan bu ekosistemin en kilit aktörü, electronic warfare onda.. mesela tusaş 5.nesil savaş uçağı kaan üretiyor, uçağın en önemli unsurlarından radar sistemleri aselsan tarafından geliştiriliyor.. kısa vade hikaye caatsa yaptırımlarının kalkması, patent sorunları aselsanı etkiliyordu, caatsa kalkması önemli bir engeli ortadan kaldıracak- çok mühim hikaye, piysanın bunu ignore etmesi beklenemez
şişe cam'da patronun alımı bugün de devam ediyor, işbank 41.00 TL almaya başladı, henüz %1 bile almadı fiyat 44.40 ulaştı.. tabii çok diplerdedi, 2023 başı 8 milyar dolar işlem gören sise 3.6 milyara düşmüştü, koskoca şişecam, ayıptır olmaz bu fiyat.. iş yatırım ilk bi saat bekliyor, sonra almaya başlıyor akşama kadar alıyor, bugün de 1.1 milyon lot çekti şu ana kadar
beğendiğim diğer hisseler
aefes (rusya savaşının bitmesi)
ismen (açığa satış kalkıyor, hacimler artacak)
tursg (iyi sektör, düşük fiyat)
tkfen (toros gübre halka arzı)
astor (fundamental- gelişme potansiyeli yüksek)
vakbn (fundamental, f/dd düşük, krediler açılacak 2025)
endeksi biraz artı gösterdi şimdilerde sıfıra sıfır.. tcmb pas geçer mi belirsizliğinden olabilir, bankalar zayıf- gyolar satıcılı.. 30-endeks ortalamaların bi hayli altında seyrediyor, teknik bi destek seviyesinden bahsedemeyiz, ama yukarı ihtimali biraz daha ağır basıyor hissiyatındayım, yukarı denerse 10.680- 10.700 direnç, üstüne atarsa sertleşir
Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı
Trump Panama kanalı’ndan sonra Grönland’ı da istedi. “Burnumuzun dibinde başka bir ülkeye ait ada olmaz. Grönland’ın mülkiyeti ve kontrolü abd’ye ait olmalı” demiş.
Trump Türkiye’ye çok güzel pas vermiş. Burnumuzun dibindeki Ege adalarını istersek Trump yönetimindeki abd ses çıkartamaz....
olmaz öyle şey, yunanistan batı kampının asli ülkelerindendir, nato direkt karşına dikilir.. türkiye de nato üyesidir ama "harcanabilir" statütedir, hep öyleydi 1962 sovyet-abd füze krizinde tr ön cepheye konulmuştu, sovyetler girmiş yakmış yıkmış umrunda değil abd'nin, karşılığında mesela doğu almanya- polonya falan alsa yeterli bi takas olurdu.. 2015 uçak krizinde de gördük aynısını, nato -bana ne, sizin aranızda bu mesele' dedi.. batıya asla güvenemezsin, bugünkü savaş kapasiten olmasın yüzüne bile bakmaz senin, batılıların su katılmamış orrspp çoccuu olduğunu asla unutmamak gerekir, ancak güçlüysen iş yapabilirsin, karşılıklı çıkar falan
yunanistanı zorlamak istiyorsak, suni bi gerginlik çıkartırsın, sonra sınırları kapatırsın bu bahaneyle, türk turistin ayağı kesilirse ege adalarının iflahı kesilir, 2.sezonu çıkartamazlar, adalarda kimse kalmaz, zaten nüfusu yaşlı ve azalma eğiliinde yunanistanın.. türk turist gitmesin, ekonomisi çöker
Trump “şimdiye kadar hep başka ülkeleri savunduk, artık abd’yi savunacağız” dedi. Bu adam abd’yi nato’dan da çekmeyi düşünüyor. Avrupa’ya “ne haliniz varsa görün” diyecek muhtemelen. Önceki döneminde de nato’yu yük olarak görüyordu. Harcamaları hep abd’nin yaptığından, Avrupalılar’ın ellerini ceplerine atmadığından şikayetçiydi...
Abd nato’dan çekilirse geride Türkiye kalıyor...
bu sorunun cevabı Evet.
Arz talep eğrisi gibi...
Misal gıda enflasyonunda kimse ama kimse arz tarafını konuşmuyor. Köylerde insan kalmadı kalan nufus yaşlı.
Ne kırmızı et yetiyor ne karnıbahar ne marul.
Marul ucuz mu değil. Kırmızı ette ithalatı kapatıldığı senaryoda görürsün et enflasyonunu bunlar nasıl çözülecek.
Repo , faiz dolar yüzde 3 5 diyerek mi çözülecek.
Çözülmediği gözlemleniyor.
Kırmızı ette ve sebzede falan tekel oligopol dev şirketler falan filan da yok.
https://i.hizliresim.com/i5l9v0l.png
son saate girerken durum- bi yukarı sıçrama ihtimali iyice güçlendi, kapanış daha iyi olur diyorum
fazla bastırdı suyun altına, herşeyin bi olacağı var bi olmayaca var
almadı, canı sağolsun.. endeks %1 eksi kapattı, bu günler taşıma günleri, her tür oyun kabulümüz.. bugün fazla taşıma olmadı gözüküyor, 17:35 yaklaşık 10-15 bin lot taşıma yapıldı blok işlem sonra satış geldi.. olabilir yani, sıkıntı yok, long+mal devam
Dikkatli olmakta ve israr etmemekte her zaman fayda var Ustad
grafik cok tehlikeli artik . vadeli pastasi biraz onem kazandi 30 dakika sonra belli olur
palaya bu seviyelerden shortcu dan cok longcu gelir
longcular zaten cuvalin icerisinde short acanida cok kolay stop eder zaten
10.500 lerde tutunamaz ise asagisi daha karanlik
10.500 de tutmuyacaksa orda olusan kirmizi barin boyu uzun olur ve cok kisa zaman diliminde
ben sahsen buralardan ne long nede short acarim
haklısın tabii, uyarın için teşekkürler.. hafif eğimle aşağı devam edip sonra bir noktada sert boşalma ihtimal dahilinde, onun için düşük kaldıraçla gidiyorum, bi yerde onları da kapatmak gerekir
bugün yarın katolik noeli vesilesiyle batı piyasaları kapalı, bofa algoritması da tatil olabilir.. taşıma ve pozisyon artışı sürüyor, taşıma süresince makas bi hayli kapandı dün hatta m2-m1 bi ara taban oldu, iki vade makası 540 puan civarında, yeni vadede longçu bulamama sıkıntısına işaret ediyor
emrah safa gürkan'dan ufuk açıcı güzel bi video- para, sikke, borç..
david graeber'in kitabı -debt .. kitabın türkçe pdf versiyonun linki
https://www.youtube.com/watch?v=SpTxSpArnsQ
Almanya’da sık sık atm patlatıyorlardı. Şimdi işi büyütmüşler, Deutsche Bank‘ın bir şubesinde 200’den fazla emanet kasasını boşaltmışlar. Almanya’da gasp ve soygun vakaları gün geçtikçe artıyor....
https://www.arti49.com/deutsche-bank...r-2393141h.htm
Polonya’da ilkokul ve ortaokul çocuklarına silahlı atış eğitimi zorunlu hale getirilmiş. Rusya dalacak korkusu ile yapıyorlar. Bir de askerlik duygusunu çocuk yaşta aşılamak istiyor olmalılar. Avrupa’da birçok ülkede orduya asker bulamıyorlar...
Şimdi var mı bilmiyorum, eskiden liselerde Milli Güvenlik Dersi vardı. Dersleri dışarıdan subaylar verirdi. Hoca sınıfa girince başkan “dikkat” diye bağırır, bütün sınıf ayağa kalkar hazırola geçerdi...
Ama hiç atış talimi yaptırmadılar...
Dalga geçiyor olmalı. :)
https://x.com/ConflictTR/status/1871...7Ctwgr%5Etweet
Suriye ile deniz yetki anlaşması imzalanacakmış....
https://i.hizliresim.com/tcjx4pu.png
fed gecesinden beri 4 gündür süren aşağı harekette ilk anlamlı tepki bugün kapanışta geldi, son 20 dakkaya kadar beklettiler.. kısa ortalamalar oldukça yukarıda kaldı, hafif yukarı tepmesi sürpriz değil, 30-endeks 0.4 artı kapattı, vadeli makası açtı 40-50 puandan 70-80 puana kadar açtı makası.. full hisse portföyü devam, ama kapanışta longları kapattım, stress yaptı zararda beklemek, yarın sakin kafayla bakarız açılışa
artık tcmb kararı bekliycez
türkiye-libya deniz anlaşması yunanlıları çıldırtmıştı, suriye'yle de illa ki yapılacak, hele bi düzen otursun bi kaç ay görelim neler olacak, zira her tür provokasyona açık durum şu an, bir sürü silahlı grup başına buyruk işler yapabilir, eski baas artıkları boş durmayacaktır.. ne olursa olsun ben düzen oturacaktır diye tahmin ediyorum, zira ahmet el-şara'nın mentoru çok becerikli, herşeye hakim bir istihbaratçı
türk büyükelçiliği açıldı, batılılar da yavaş yavaş büyükelçilikleri açmaya hazırlanıyor.. düzen otruduktan sonra türkiye ile deniz yetki anlaşması yapılacaktır, orda bi sıkıntı yok, esas bomba suriye kktc ile deniz yetki anlaşması imzalarsa ne olacak ??
%30 artış geldi. mb kararı öncesi piyasalar için güzel bir sürpriz oldu. artık mb nin bahanesi de kalmadı, en az 250 bps indirim gelmeli artık, hiç bir bahane kalmadı.
asgari ücret %30 artış açıklanmış, vadeli çok sevdi bu ücreti- faiz indirimi kesinleşti diye 100+ puan koydu üstüne.. ben kapattım ya longları, rallinin önünü açmış oldum
bugün taşıma işi biraz yavaşlamış 37.600 taşıma var, nette 4 bin kapama olmuş iki vade toplamında.. aralık vade 420 bin- şubat vade 242 bin aps var, bu 4 günlük fed düşüşü aşağı yönlü bir çentik olarak kalackmış gibi, teknik görünüm pozitif, faiz indirimi geliyor, suriye ganimetleri yavaş yavaş fiyatlanacak- deniz yetki anlaşması, altyapı yatırımları vs
apo işi n'oldu bu arada ?? niye gitmedi dem partililer hala imralıya ?? apo çağrı yapar, pkk silah bıraktığını açıklar, ypg de ağır silahları türk ordusuna teslim eder kendileri de gider suriye ordusuna erat yazılır
Ne guzel almis vadeliyi aksam aksam
Umarim bu alima sabahda devam eder ve mb karari oncesi yada sonrasi 10.860-10.940 araligina getirir
860-940 arasinda short acarim
10.940 uzerinde saatlik kapanis yaparsa o zaman shortlar stop
https://i.hizliresim.com/meq5yn8.png
2002-2003 döneminden beri asgari ücret dolar bazında 5 kat artmış, sanayici-işveren nezdinde işgücü maliyetinin önemli bir ağırlığı olmuş olsaydı şimdiye kadar bütün işletmelerin batmış olması gerekirdi
bu arada son 22 yıldaki kümülatif abd enflasyonu %74, bunu iskonto etmek gerekir reel usd bazlı artışı görmek için
.
boşa değilmiş o uzun bar, akşam seansında 175 puan koydu, faiz indirimini direkt bu akşam açıklamış olsalar bu kadar artmazdı, ama tabii enflasyonla mücadeledeki kararlılığı beğenmiş olmalı palagil.. akşam seansında böyle %1.7 hareket hiç hatırlamıyorum uzun zamandır.. ve ben günlerdir taşıdığım longları az evvel kapatmışım, hırsımdan ağlıycam şimdi.. burda direkt kasıt var, kasti faul yaptılar bana
evet tam oralar kritik seviye, 10.900 koyu yeşil ortalamanın geçtiği seviye.. onun üstünde 10.900- 11.000 aralığı maliyetsiz geçilmişti, fed haberiyle akşam seansında işlem görmüş, perşembe sabah daha aşağıda açılmıştı..
dönecekse oralardan dönmeli.. eğer dönecekse
https://i.hizliresim.com/d6q9wn0.png
malum tayfa hacı bekler gibi suriyeden karışıklık, bombalama, çatışma haberleri bekliyor günlerdir, yada en azından cihatçıların kafa kestiklerini görmek istiyor, bi türlü gelmiyor böyle haberler.. galiba birileri noel ağacı yakmışlar, siyasal laikçiler hemen atladı bu görüntünün üzerine, nasıl olur diyolar, terör listesi, cihatçılar, el-kaide, kafa kesenler, tuzak, iç savaş falan tepiniyorlar.. aslında eğlenceli tayfa, bu kadar hödük nasıl olunabilir- canlı temsil
neyse biz işimize bakalım- 2011 niye başlamıştı herşey? katar doğalgazının suriyeden geçmesini kabul etmedi esad, savaş o yüzden başladı, esadı devirmek için.. şimdi devrildi, ülke türk kontrolüne girdi, sokaklarda huzursuzluk yok, çünkü sünni çoğunluk türklere minnet duyuyor.. golanlı gitti, ahmet el-şara geldi, mentoru hakan fidan ne derse onu yapıyor, şeriatçı baskı yok, hristiyanlara nasturilere hoşgörü, kravat vs
bugün ulaştırma bakanı açıkladı- yollar yapılacak, havaalanları limanlar tamir edilecek, telekom altyapısı kurulacak, milyonlarca konut inşa edilecek.. çoğu ihaleyi türk şirketleri alacak, ya finansman ?? parayı katar verecek, niye katar verecek, çünkü nihai amaç katar doğalgazının boru hatlarıyla avrupaya taşımak, katar paranın altında kalacak, tabii ki finansmanı onu sağlaması lazım
yarım saat oldu, bofa makinası kapalı, bofa işlem hacmi sıfır..makina olmayınca volatilite kalmadı
ama bu kadar gapli açılışa biraz salması lazım her haükarda