Nasıl bir müdahale bekliyorsunuz ki.. ? Faiz arttırmak mı.. ?
O artık işe yaramıyor..
Printable View
Müdahale edecek ne rezervi ne de gücü var.
Tek silahı faiz. Onu da sıkıyorsa yapsın...
SM-G950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
24 Temmuzda dolar 5 tl de olsa MB nın faiz arttıracağını duşunmuyorum.
Faizi indirmek üzerine kurulu bir düzeni hayal eden yönetim ayağına daha fazla sıkmaz.
500 baz puan seçimin hürmetineydi.
Bırakın artışı, nasıl azaltabiliriz diye şu an ciddi bir beyin fırtınası yapıyorlar.
İhracat tarafında gelir artışı için de devalüasyona ihtiyaç olduğu düşünülüyor.
Bu nedenle dövizdeki artışları mevduatçılar kadar yandık bittik şeklinde karşılamıyorlar.
Bugun bir banka müdürü arkadaşım gruba mesaj yazmış;
Emniyet kemerlerinizi bağlayın arkadaşlar!
Çakılacağız diye...
Bankalar paraşütsüz düşüyor.
Bu dönemde bankacı olmak istemezdim.
http://www.paraanaliz.com/2018/ekono...ecek-mi-24552/
Beteri görmeden yeter olmaz. Seve seve faizi arttıracaklar Dolarıda 5 Tl de anca tutacaklar. Ha hayal aleminde yaşarlar 1400 yıl önceki faiz haram söylemine bağlı kalacağız inatlarını sürdürürlerse sonra daha bi seve seve ! yapacakları faiz arttırımıyla bu sefer Doları 6 Tl de dizginlerler.
Her durumda ben halen 1 cent yedirmem bunlara.
Devalüasyon da işe yaramaz.. İhracatımızı arttırmaz.. Çünkü ihracatımız ithalata dayalı.. Yani dolar ile ara mal alıp, işleyip dolarla geri satacağız..
Faiz iyi bir silah idi.. Ama dolar kuru 4.00'ı her geçtiğinde 50 bp yapılsaydı.. Emin olun en fazla 5 veya 6 kez 50 bp ile 4.00'ı geçen doların kafasına vurulsaydı şu anda dolar 3.80-4.00 aralığında dalgalanıyor olur.. Ama artık işe yaramıyor.. Çünkü psikolojik dirençler geçileli çok oldu..
Faiz indirmek mi.. Hadi canım sende derler adama.. İç borçlanma da biter o zaman.. Memur maaşları bile ödenemez noktaya gelir maazallah..
Çözüm ne peki..?
Çözüm mokoko o kesin de nereye kadar onu bilemiyorum.Umarım fıkradaki şefin dediği gibi ölene kadar değildir :))))))))
İş dönüp dolaşıp sihirli ÜRETİM sözcüğüne geliyor.
İçimiz yanıyor..
Biz Türkler çok büyük bir millettik, ne oldu böyle?
Katma değeri çok, iyi gelir getirecek malları neden üretip satamıyoruz Japonya, Güney Kore, Almanya vs gibi?
Bu kadar mı zor?
Üretmeden sürekli tüketmeye alıştırıldık.
Sonu felaket...
Çözüm çok basit.
Başımızdakinin istifa edip çekip gitmesi.
İş başına güvenilir, iş bilen insanların geçmesi.
Güven sağlandıktan sonra, gerisi gelir.
Buda olmayacağına göre, çözümsüzlük gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.
Herkes, kendini korumak için dövize, altına hücum ediyor.
merkezden bir müdahale 4.79 dan 4.76'ya daha ne istiyorsunuz..?
Ticaret değil, üretim yapıyoruz.. İşletme, finansman ve üretim giderleriniz de (doğrudan ya da dolaylı olarak) dövize ve faize bağımlı..
Alaka bu işte..
Sizin o dediğiniz tamamen yerli kaynaklarla yaptığınız üretimler için geçerli olabilir.
Alaka bu işte..
Cari açık denen şey de bu ALAKA ile ilgili işte..
yoo hiç alakası yok
sen 50 dolarlık ithalat yapıyorsun
100 dolarlık ihracat yapacaksın
50 dolarlık farkın 40 doları yerli maliyet ve yerli kaynak 10 doları kar olsun.
yerli kaynağın maliyetini düşürebildiğin kadar rekabet gücün artar veya karından kısarak arttırırsın.
bunun en kolay yoluda işgücü maliyetini dövize ezdirmek
enflasyondan fazla oranda paranı devalüe etmek ki işçiye vereceğin zamla bile işçinin refahı dövize ezilmiş olsun.
işçi 100 dolara çalışacağına 75e çalışacak sen totalde rekabet gücünü arttıracaksın.
Yani söylediğiniz şey küllün saçmalık. maliyet hesabını dövizle tut dövizle alıp dövizle satıyorsun.
Ya 100 dolarlık ihracat için 80 dolarlık ithalat yapıyorsan o işi yapma zaten.Ama işçi,elektrik vergi yapmak zorunda olduğun ithalat falan kurtarıyorsa netde dolar kazancın varsa o ihracat manalı.Devaulasyon bence de ihracat açısından faydalı.En azından ithalatın düşer millet haketmedikleri arabalara binmez haketmedikleri ı phone ları kullanmaz,cari açığın düşer , o açıdan bile devaulasyon mantıklı.
Şu alaka doctor..
doctor'dan ekonomist, doktor'dan tarım bakanı, avukattan milli eğitim bakanı olan bir ülkeyiz.
Savaş çıksa herkes (hepimiz) general olur ahkam keseriz, deprem olsa hepimiz jeolog oluruz, milli maç oynanır teknik direktör oluruz, kadın-çocuk cinayeti olur hepimiz yargıç oluruz, kalem kırarız.. Ekonomik kriz olur hepimiz finans uzmanı oluruz..
Sen ne iş yaparsın.. Mühendisim.. Bu tren kazası için ne diyorsun.. Valla çok yağmur yağmış, ondan olmuş..
Sen ne iş yaparsın.. doctorum..
Herkes kendi işini bilsin yeter.. İşi de ehil olan verelim yeter..
Halifeler dönemi faiz ile bugün altınla hiç bağı olmayan kağıtparaya verilen faizin uzaktan yakından benzerliği yok .
o dönemler Arabistanda kağıtpara yoktu altın ve gümüş para vardı faiz de altın ve gümüştü yani gerçek faizdi, eksi faiz diye birşey olamazdı.
Bugün ise kağıtparaya eksi reel faiz verildiğini sık sık görüyoruz..Eksi reel faiz alıp da günah işlediğini düşünen adam kendine eziyet eder bence..
Komik duruma düştünüz ya ezmiyim en iyisi. Dediklerimi söyleyen tonla duayen ekonomist var. Eğitimimi bilmeden kafana göre laf çakmaya çalışmanda komedi. en basitinden, mba'ım var manchesterdan. Kendi ağzınla cari açık diyip ihracatı arttırmaya karşı çıkıyorsan kendinle çelişiyorsun zaten. senin gibilerle ne muhattap olurum ne de laf anlatırım. kendine başka doctordan randevu al.
Daha kış gelince doğalgaz alımı var o da dolar cinsinden. Birde Ekim ayı itibariyle Fed piyasadan aylık çekeceği dolar miktarını 50 milyara çıkaracak .
Allah hepimizin yardımcısı olsun
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Neyse zaten dolar bizim tartışmalarımızı dinlemez ,hele ekimde fed aylık 50 milyar dolar indirimlere başlasın asıl o zaman piyasayı seyredin.Bizde ise zaten inşaat ekonomisi var ev ihraç edemiyeceğimize göre her yol mokoko.
Sizleri okudukça insanin içi kararıyor valla Benjamin ekim kasım gibi 6 TL olacak gibi ancak faizleri %35-40 lara çekeceklerki anca, o da ekonomiyi toptan bitirir çözüm değil .faizi artirsan bir bela artırmada bir bela kurtuluş yok şemsiye açılacak.gemi şu almaya başladı.
Merrill lynch dün ve bugün 108milyon lot satışı geçti garan'da. Ortalama 7,85TL den.
Alan niye alıyor diye düşünüyorum.
borsa alım için uygun yerlere gelince emin olun kriz mriz kalmaz bu konuşulanların hepsi unutulur...
Bu yabancı güçler seçim öncesi ayar çekiyor deniliyordu. Sonra 4,51 lere kadar seçim kutlaması yaptılar. Demek ki hakikaten çekilen bir ayar varmış. Reisin seçilmesi için çalışmışlar. Reise de Mehmet Şimşek olmadan olmaz demişler. Şimdi , Şimşekler çakıyor, yıldırımlar inecek gibi duruyor. Dolar 5 tl. yi taktı kafaya, geçmeden bize de , onlara da uyku yok anlaşılan.
adnani iceri almakla basladı hersey;)
Buğün midem bayram ediyor mantı ve çi börek söyledim.
Oh be sonunda konustu reis...
4.80 ustu garanti cikar bugun