spk tebiği iptal etmiş diyorlar
Printable View
Yav şu eleştirilerinizin binde birini USD alım garantisi verenlere yapsanız. Biraz da olsa samimiyetinize inanacağız. Ama nerde hep aynı terane...
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
SPK vazgeçti. Sizin için bir şey yapalım dedik ama siz bizi yanlış anladınız demişler..
http://www.spk.gov.tr/Bulten/Goster?year=2018&no=31
Mevduat faizleri 24 temmuz PPK toplantısından sonra ( merkez artırsa da , artırmasa da ) bir hafta içinde en az 150 baz puan artacaktır. Dolar kuru ile borç çevirme oranı belirleyici olacaktır. Yatırım tavsiyesi değildir..
Bankalar 9 katı kadar para yaratabiliyor.yani sizin mevduat inizi 9 la carpin.buna ne diyorsunuz?ne kadar adaletli sizce?
http://www.vikilist.com/7-adimda-ban...a-uretir-2217/
Bu kadar büyük oran nasıl oluyor
http://www.bloomberght.com/haberler/...-lira-unutuldu
evet bankalar yatırılan paranın 9 katına kadar para yaratabilirler. hesabı şöyle:
Sum[.9^i, {i, 1, Infinity}] = 9
tabii bunun için yatırılan paranın sonsuz kere borç verilmesi ve tekrar yatırılması gerekir. mesela yatırılan para 10 kere borç verilmişse paranın Sum[.9^i, {i, 1, 10}]=5.86 katı yaratılır.
İlk erdem başçının dolar düşecek merak etmeyin dediği günden beri bir mesaj vermek istiyorlar ama biz inatla anlamıyoruz.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şunu unutmayalım ki toplam mevduat ta (2 trilyon TL) aslında geniş para arzından kaynaklanıyor. Yani aslında mevduat ta para çarpanı ile 6.5-7 kere şişmiş olarak oluşuyor. Eğer kredi (2.5 trilyon TL) verilmese idi mevduat miktarı da dar para arzına yaklaşacak şekilde daralacaktı.
Bu sistem sanıldığının aksine gelişmekte olan ülkeler için bir nebze de olsa avantaj, belki de çok gelişmiş ülkeler için dezavantajlı. Tam da bu konuyla ilgili ilginç bir gelişme oldu. İsviçre para çarpanı mekanizması ile bankaların para yaratmasını kamuoyu bünyesinde tartışmaya açtı. Hatta geçen aylarda bu konu ile ilgili İsviçre'de bir halk oylaması dahi yapılacağı söyleniyordu.
Post modern iktisatçıların önerisi bankaların oluşturduğu para arzını klasik zorunlu karşılık sistemi ile gevşek bir sınırlamaya tabi tutmak yerine algoritmik olarak farklı bir şekilde ayarlanmış dinamik bir para çarpanı fonksiyonu ile sınırlamak şeklindeydi sanırım.
Böylelikle dar para arzı ile geniş para arzı arasında daha sınırlı ve merkez bankası tarafından daha keskin kontrol edilen bir çarpan planlıyorlardı. Ayrıca bu fonksiyon ile merkez bankası dışında bankaların bu kanal ile para yaratma imkanları ya toptan ya da ciddi şekilde sınırlanıyordu.
Ben bu isteği biraz da kasap yağı fazla bulunca neresine süreceğini bilmezmiş şeklinde yorumluyorum. Zira anladığım kadarıyla bu istek İsviçre'nin özel durumu ile ilgili ve diğer ülkelere özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere pek uygun bir senaryo değil. Hatta ciddi anlamda zarar verecek bir senaryo diye düşünüyorum.
Adam (kadın) kimseye söylemeden hesap açar gizli birikim yapıyordur, sonra aniden ölür gider, hesabı kimse bilmez, on yıl geçince de hazineye devrolur. Veyahut benzer şekilde hesap açar kimseye söylemez, yaşlıdır veya sonradan bunar, hesabı unutur.
Bu iki senaryo bir bölümünü açıklar sanırım.
Ben hangi bankalarda hesaplarım olduğunu iki yakın akrabama yazılı olarak verdim, yarın başıma birşey gelirse nerede para var bilsinler diye.
800 küsur bin mudi den bahsediyor. Toplam meblağ 98 milyon TL. Kişi başı kabaca 100TL . Çok büyük bir rakam değil. Buradakilerin dahi hesaplarında unutmuş oldukları 2-3TL'ler bu meblağın içine dahil olabilir. Rakam kişi sayısına göre çok fazla değil.
bankada unutulan meselesi farklı. Bizzat yaşadığım olay, Kayınvalide 82 yaşında, 70 yaşında iken vakıfbank internet bankacılığı açtırdım ve tüm parasını ben yönetmeye başladım. 2008 de 250 tl. lik likit fon almıştım. Diğer paraları farklı değerlendirirken, küçük oğlu bir gün annesini taksiye atıyor , bankaya götürüyor ve tüm hesaplarını kapattırıyor. Sonra başka bankadan hesap açtırıyor, kartlar felan. Kadın yarı felçli. Benim yanımda kalıyordu gelinler bakmıyordu, hanım annesine iyi bakıyordu ve tüm parasını da kuruşuna dokunmadan yine 2 oğlunun çocukları için biriktiriyorduk. Neyse biz bu durumu öğrenince '' yahu 250 tl. lik fon vardı, şimdi onu nasıl bozacaksınız, keşke haberim olsaydı '' dedim. Boşver enişte dediler. Gitti hazineye....
Kızkardeşim 11 yıl önce izmir de bir daire sattı. Su elektrik aboneliklerini iptal ettirerek depozitoları almak isteyince, İZSu elden para vermediklerini, 35 gün sonra formda yazan bankaya hesaba yatacağını söylemiş. Tedaş elden vermiş. Tam bir yıl banka hesabını her ay kontrol eden kardeşim parasını alamadı. o zamanki 60 tl. gitti hazineye.
https://www.birgun.net/haber-detay/g...ir-223267.html
gizli enflasyon ile ilgili muthis bir yazi .
Geçenlerde bende aynı konuya değinecektim sonra vazgeçtim....Ramazanda pide gramajından çaldılar , Taze kaşar ilk zamanlar 2.-2.5 kilogramlık ambalajda piyasaya uınulurken günümüzde 700 gr kadar düşürdüler...Geçen çay alırken dikkatimi çeken Lipton 1 kilo çayı 900 gr düşürmüş fiyat aynı kalmış... TUIK için adet önemli olduğundan graaja bakmıyor millete kitleyip duruyorlar....
Kaliteli beslenme gerçekten pahalı oldu..Zirai ilaçla yıkanan meyve sebze yerine organik çıkardılar fiyat min 10 tl den başlıyor...İyi bir peynir paranla bile bulman zor onunda organiği falan kilo 70 tl , organik sucuk kilo 197 tl :kahkah: halbuki bunlar 2000 öncesi pazarda normal satılan şeylerdi...Geçen yıl kullandığım zeytinyağını 22 tl den stokladım yıl sonuna kadar anca yetti , aynı ürün şimdi 74 tl litre fiyatı....ABD den 1 sınıf zeytinyağı getirsek litre fiyatı 16 dolar walmartta ....bizde aynı kalite yağ en ucuz 74 tl ve o kalitede yağ sadece 1 marka üretiyor...Diğerleri fiyat yüksek olduğundan daha düşük kalitede üretimi tercih ediyor.... Tereyağı marketlerde %80 süt yağı içerir diyor tavaya koyup yakınca margarin kokusu evi sarıyor , bence %20 süt gerisi margarin...
Kısaca hem kalite hemde gramajda 2002 sonrası fena geçirdiler hala da geçirmeye devam ediyorlar.....
2001 .....%68
2002 .... %29
2003......%18
2004......%9
2005....2017 tufe bir kac yil haric hep tek hane .
Bu hızlı dususun sebebi sepetle oynamak degilse nedir.?
Bankada unutulan paralari nasil bulabiliriz?
Diyelimki anne veya babamiz vefat etti ve belkide bizim bilmedigimiz bankalarda parasi vardi bunu tek bir elden nasil ogrenebiliriz?
yoksa teker teker her bankaya gitmemiz mi gerekiyor?
Şunu söyler misiniz TÜİK hesaplarında peynir 1 kg,bal 1 kg fiyat artisimi yoksa peynir ,bal (Gr )önemli değil hesaplanıyor?telefonla tuike sormak lazım?
brics ulkeri reise davet gondermis toplantılarına katılması icin niyeki acep bizidemi alacaklar yoksa ticari ortaklık mı teklif edecekler ( belki ticaret savaslarına karsı turkiyeyi orta yol bir ulke olarak kullanmak isteyebilirler )
bist yoneticeileri isi bilmioyor borsadaki satısların yarısı fitch den yarısı da acıga satıs ysagının son bulmasıyla oldu bence ..2 ay boyunca acuga satıs yasagı vardı 92 000 den 106 000 e onun icin cıkmıstı bikac gun once bitti nasıl satıslar geldigini herkes gordu ...madem destek atacaklar acıga satısı hepten kaldırsınlar bu sistemde isi bilmeyen kucuk yatırımcının kazanması imkansız zaten
evet temmuz 10 salı günü açığa satış yasağı kalktı,
o gün garan ile yoğun satışlar başladı,
10 temmuz salı günü takasları inceledim
satışlar merril üzerinden gözükmesine rağmen
asıl satanlar deutsche 43 mil lot ve citi 28 mil lot
merril e aynı gün virman etmişler.
bu işte bit yeniği mevcut
hepsi olacak. Dudu bey in de dediği gibi... 2008 kriz bile değildi. biz şuan türkiye ye verilen kredinin (dürüst saklanmamış tüik açıklamaları ve ona göre belirlenen gösterge faizi) son ayının içindeyiz. doları 1 gecede 15-20 tl bile yapacaklarını biliyor bizimkiler. 1994 ve 2001 krizinde baskılanan dövizdi şuan faiz. sen bir yaya ne kadar çok baskı uygularsan o kadar çok yukarı fırlar...
YTD
https://ahvalnews6.com/tr/ekonomi/ek...syonu-kuruldu#
Sn. Dudu ve diğer tecrübeli arkadaşlardan bi yorum alabilir miyiz?
terör örgütlerinin mal varlığına çökmek gayet uygun ve yasal bir durum,Abd başta olmak üzere bütün dünya devletleri bunu uyguluyor,
ilgili yazıda sıkıntı olabilecek konu ,endişelerini dile getiriyorlar
Türkiye de ki demokratik yapının bozulması ve Hukukun tarafsızlığını kaybetmesinin endişesi
vatandaşının malı üzerine çökme durumu abartıldığını düşünüyorum
şayet böyle bir durum oluşursa memlekete 1 cent bile girmez.
Forumdaşlar bugün oran alan oldu mu (burgan, rodeo v.b) şehir dışındayım, mevduat dönüşüm var gafil avlanmayalım.
Ford kısmi üretim durdurma kararı:
https://odatv.com/yerli-araba-derken...5071803_m.html
Almanya'daki Ford fabrikasında da aynı durumun (şanzıman tedariği problemi) olduğu söyleniyor. Türkiye'ye has bir durum olmayabilir. Ancak ilerleyen dönemlerde aynı markanın dünyadaki diğer fabrikalarına göre bir farklılık oluşursa o zaman daha sağlıklı bir yorum yapabiliriz.