https://www.dunya.com/finans/haberle...ten-27-09-2021
Printable View
Dudu hocam, burdaki listelere ne diyorsunuz?
https://twitter.com/zeynepxaktas/sta...88034781204484
https://eksisozluk.com/entry/128643531
Maasin bu kadar sabit kalmasinin belki baska sebepleri vardir ama cok üzücü gercekten ... orta sinifin eritilmesini net bir sekilde göruyoruz.... Allah herkese daha çok versin ancak hakca bir paylaşim olmadi... 2014te net asgari ücret 850 tl... orta diregin maasi kesinlikle 7 yılda 3kattan fazla artmadi.... bu entry beyaz yaka topiğinin sebebini cok guzel ifade ediyor
Basta sayın cautionary sayin dudu olmak uzere katkı sağlayan herkese cok tesekkurler
2012 yılında holding şirketlerinde orta düzey yönetici olarak çalışan beyaz yakalıların maaşları 12 asgari ücretten başlar, şirketin ve işin niteliğine göre de yükselirdi. Şuan sanırım hiçbir holding şirketi orta düzey yöneticisine 12 asgari ücret ve üzeri maaş veremez...
çok haklısınız üstadım... mümkün değil gerçekten
https://eksisozluk.com/entry/128669491
bu yazı da bu hafta sonu popüler olan e devlet'in çalışma hayatım sayfası ile ilgili
Devir vasatlık devri, mühendis diploması olan hemen herkes aynı kefede...acilen tus gibi, mesleki uzmanlık sınavları getirilmeli...yoksa, ortalama yeni mezun mühendis maasşı 4 bin tl iken, kimse yeni başlayan adama 10 bin tl vermez..zaten bildiğim bir kaç büyük şirket var, yeni mezun aylık maaşlar 6-7 civarı.
asgari ücretin, ortalama maaş olmasına doğru hızla gidiyoruz. 99 da taban memur maaşının iki katı civarı işe girmiştim...şimdi aradaki parite 1,5 bile değil...daha da önemlisi, performansı iyi bir çalışan olarak 5 sene sonra 5 yıllık memurun 3 katı maaş alıyordum, şimdi 2 katı bile değildir.
Selam
Ise bi de olumlu tarafindan bakalim. Borclanma yoluna gireceklere icin tereddut kalmadi artik. Minimumdan oder gecerler. Onu yaparken bile iyi hesap yapmak lazim. Alinacak emekli maasina degecek mi diye. Esimin 7 yili var daha. Zamaninda ust dilimden hesaplayinca degmeyecegini dusunup vazgecmistik.
Tekrar selam,
Konumuz ile ilgili bir durum ortaya cikti haftasonunda. Malum Honda'nin fabrika kapatmasi.
Siz boyle bir durumda olsaniz ne yapardiniz. 48 aylik ikramiye aldiginizi varsayalim.
https://www.haberturk.com/fabrika-ka...209849-ekonomi
48 değil 480 maaş da olsa para hic bir şeydir. Hazıra dağ dayanmaz. Bu ikramiyeleri alan kişiler o veya bu şekilde çalışmak zorunda, akıllı olanlar para hiç yokmuş gibi davranır yatırımını yapar artık aklı neye basiyorsa evse ev arsa ise arsa altın ise altın faiz ise faiz borsa ise de borsa. Kriptoya koyan bile çıkmaz mı çıkar.
Sonra yine çalışmak zorundasın malesef.
4800 maaş olsa işler değişir bak o ayrı:)SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Voba asla bulaşmamak lazım.Vob, felakettir,pişmanlıktır.
Ama hisse senedi çok güzel yatırımdır.Mutlaka global piyasa,bıst100 de uygun ortam olduktan sonra UYGUN HİSSELER(en az 5 tane) ALINMALI.
bıst100 uygun değilse hiç bir hisseye yaklaşmak doğru değil.
yılda bir kere 6 aylık zamanda %50/70 kar çok olağandır.Tabi ki sermeye güçlü ise bu rakamlar çok tatmin edici olur.
15 yıldır vobda, her gün aktif işlem yaparım.yakın zamanda vobu tamamen bırakarak,daha sakin ,huzurlu bir hayat için sadece bu yöntemle devam etmeyi düşünüyorum.
VOBDA huzur yok.Gece kalkıp futureler bak,sabah 8 de piyasaya bak...
Selam,
Yasa bagli olarak calismak zorunlulugu yuksek evet. Is bulmak da kolay degil maalesef. 2014 yilinda calistigim fabrikanin 5 yil sonra kapatilacagi aciklandiginda hemen is aramaya koyulmustum (inanilmaz spesifik bir uzmanlik alanim var). Yaklasik 1 yil Turkiye'de torpil vs kullanmadan kariyer.net uzerinden bogustum. Sonra yine ayni firmanin ABD ayagindan teklif geldi de pacayi yirttim. Yoksa vaziyet hos olmayacakti. 2016'nin ilk is gunu ise basladim. Sonrasinda zaten carsi karisti...
Sen de böyle diyorsan, biz me yapalım başkan :)
Viop ne olduğunu bilerek işlem yapan için bence bulunmaz nimet. Ama riskli kullanımda da batış kaçınılmaz.
Hesapların %70 i zararda. Karda olanların da %90 i anlamlı kazanç elde edememiştir.
%3 e girmeye çalışıyorsunuz. Herkes yapamaz kolay iş değil.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim için 250 maaştan sonra hayat değişir :)
hocam ne yaptın 480 maaş 40 yıllık çalışma demek, zaten çoğumuz 30 yıl civarı aktif çalışacağız.
diğer yandan olaya maaş gözüyle baktığımız için zihnen fakiriz zaten kaçışı yok.
benim kardeşim maaşlı çalışandı kendi iş kurdu aylık geliri şu an 3 katına çıktı, hala da yerinde durmuyor gelirini artırmak için bayilik falan almaya çalışıyor.
bana kalsa maaşım üç katına çıksa 5 yıl erken işi bırakırım diye hesap yaparım zihniyet farkı işte.
zaten alt mesajlarda arkadaşlar da x maaş bana yeter vs. diye yazmışlar :)
Hocam hazır para elinize verilip bir de siz de para kazanma işini bırakıp harcama işine geçtiğiniz anda inanın 480 maaş hiç bir şey, çünkü çalışırken para kazanma dışında çok önemli bir şey daha var, para harcamıyorsun :) SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Türkiye gibi enflasyonu çok yüksek ülkelerde parayı doğru yerlere yatırım yapmadığınız sürece enflasyon karşısında erir gider.
Orta sınıf-direk ve beyaz yaka maaşlarının küçülmesinin sebebi bu grubun hala ve inadına sendikalaşmaması ve iktidar partisinin ekonomi ve maliye politikalarının bilinçli tercihler doğrultusunda zenginliğin sermaye gruplarına ve popülist olarak daha alt sınıflara aktarılması sebebi iledir. İkincisi elbet bir yerde değişecektir; öyle görülüyor ama yerine gelen kompozisyon da orta sınıflar için güzel şeyler vaat eder mi onu bilemiyoruz (mesela ilk iki muhalefet partisi gelir dağılımını nasıl düzeltmeyi düşünüyor ?). Bu yüzden bu grubun muhakkak patron kuklalığından çıkıp beraber hareket etme ve hak arama mücadelesine şimdiden alışması gerekiyor.
Bizim gibi ülkelerde en iyi prim yapan konu basit popülizmdir. Muhalefet partileri de populist birçok vaadde buluyorlar. İktidara gelirler ve bu vaadlerini yaparlarsa yine orta sınıf veya beyaz yakalılar umduğunu bulamazlar. İşin daha ilginci orta sınıf yani beyaz yakalıların oy dağılımı ezici olarak muhalefetedir. Buna rağmen nasıl bir kitle ise bu kitle oy verdiği muhalefet bile onlara değer vermiyor.
Dediğiniz sendikalaşma ve organize olma konuları da sendikalarla çözülür mü emin değilim. Memur sendikalarının durumu da ortada maalesef.
Ben muhalefet dahil siyasetçilerin gerçek sorunlardan çok uzakta olduklarını düşünüyorum.
Selam,
Uzakta degiller, cozum islerine gelmiyor. Istisnasiz hepsi kisa vadede kendi gundemlerini dusunuyor. 50 yil sonrasinin ulke projeksiyonu hicbirinde yok. Isin garibi su anda bulundugumuz noktadan daha iyi bir noktaya gelmek icin (yani yanlislari duzeltmek icin) gun gectikce baskanlik sistemine bagimliligimiz artiyor. Yani lafin ozu kol kesmek lazim ama buzuk yok.
Beyaz yakanın ancak devlette ve özelde "liyakat" bazlı işe alımlar ve maaş dağılımı olursa görece geliri artar... başka bir yolu yöntemi yok...
tüm dünyada maalesef orta sınıf geriye gidiyor, sizlerin de tanıdıkları vardır Avrupa da bile durum bazı şehirlerde geriye gidiyor.
örneğin Berlin de çok ciddi kiralık ev sıkıntısı var büyük şirketler evleri toplamış kiralar tavan yapmış.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58709765
tabii ki biz en hızlı şekilde geriye gidiyoruz sebebi de denetim eksiliği ve idiocracy.
maalesef ciddi bir travma olmadan da gidişatın iyiye evrilmesi mümkün değil.
her gün sosyal yardım alan satılık seçmen sayısı artıyor, orta sınıf önemsiz bir kitle siyasi için ve erdemli kara verdiği için kimse orta sınıfa kolaylık sağlamaya çalışmıyor onun yerine sosyal yardımcı seçmene yöneliyor.
Bu başlığı hisse al ver muhabbetine çevirmek istemedim tüm forum onun için var, bu başlık yeri bence değil.
Ama ne hareket oldu tupras maşallah, tabi goody de kazansın, ama ben gelince kazansın mümkünse:)SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1.92 maliyetle aldım bilanço sonrası, güzel gidiyor abi her dakika bir şey yazacak durum yok biliyorsun bilanco bilanço bakıyorum bozarsa herhalde karla çıkarız?SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu hisse navlunlarla ilgili,gsdde bunun iştiraki,gemileri falan var.Artış beklentim ondan.Ama buraya alıntı yapmamın nedeni bu değil.Bu navlunlarla bu enflasyon dünyada asla bu seviyede kalamaz.Beyazyaka maviyaka tüm arkadaşlar dehşet bir enflasyonist ortama giriyoruz ,hazırlıklarınızı yapın,her şey ama her şey pahalılanacak gibime geliyor.
Diyelim gerçek enflasyon yüzde 40,sen maaşa yüzde 20 zam aldın hop yüzde 20 alım gücün düştü,bu yıl 10 bin liralık adamsan gelecek yıl bugünün parasıyla 8000 liralık alım gücün var ,ondan sonraki yıl da 6400 üçüncü yıl 5100 küsür liralık adam oluverirsin.E kısılamayacak giderler var,bu fakirleşme hızı ile 3 yıl sonra hayatın neye döner,bir düşününce insan dehşete kapılıyor.Her yıl yeni nakit akışı sağlayacak bir şeyler yaratmak lazım,faiz,borsa emlak vs her yıl da böyle atraksiyon da yapılamıyor.Misal 2 yıl altın korudu bizi geçen yıldan bu yana dayak yedik.
Meşhur patron kriteri :)))))))))) E zorlu nun hobisi de zamanında borsada vatandaşın canına okumaktı.O zaman vestel beyaz eşya da alınacak kağıt değil,ama alanlar ihya oldu,isteyen açsın grafiğine baksın.Bence bu fikir doğru değil,borsada zaten tüm kağıtlar sahiplidir,sahipsiz kağıt yoktur.Önemli olan bilançodur.
bende patron kriterini çok önemserim. Piyasada eski bir yatırımcı iseniz vestel yatırımcısının çook uzun süre zararda kaldığı o yoğun yatırım günlerini, hatta ingiltere de anti damping davaları dönemindeki grafiklerine de bakmanızı öneririm.
Borsamızda gerçekten çok enteresan ana ortağı olan şirketler vardır ufak bir araştırma ile sizde kimmiş bunlar bulabilirsiniz.
Sn pit bu topiğin mudavimleri gayet bilinçli akıllı doğru kararlar verebilen yatırımcılar.Borsada çöpsüz üzüm yoktur,tüm rasyoları iyi olsun şirket ve patron da güvenilir olsun dersen o zaman da fiyat faktörü önüne çıkar.O şirket pahalı olabilir.Daha önce yazdım borsa yatırımcısı misal eurobondun yıllık yüzde 7 dolar getirisini veya yüzde 19 faizi ya da kira artı malın değer artışı bazında düşüneceğimiz emlağı yenecek bir getiriye kavuşmalı ki bu kadar riske heyecana değsin.Borsada en güvenilir bir şirketin tahtasını bir hafta takip edin ,tüm şirketlerde kağıtların tümünü yönlendiren güçlü ellerin olduğunu farkedeceksiniz.Zaten kendi dinamiğinde seyreden bir mecrada değiliz,yönlendirilen bir mecradayız.O yüzden o güçlü ellere karşı oynadığınızı asla unutmayın.Şimdi araştırdınız piyasa dinamikleri bir mecrada size fırsat olduğunu düşündürdü,misal örneğimizdeki navlun artışından etkilenen borsada sadece iki şirket var gsdde ve gsdho.Patron kriteri diyip bu kağıtlardan uzak durursak ya fırsat kaçarsa.Reysaşın grafiğine bakın,hintliler geldi operasyon çekti kağıt 0.37 den 5.5 a gitti.Bu operasyon patrondan bağımsız yapılabilir mi.E patron faktörü bu şirket örneğinde yatırımcısına para kazandırdı.Aksa yı daha önce yazdım.Şirket mükemmel ,ama patronlar birbiri ile bile davalı sorunlu adamlar,e ne oldu ,iştigal ettiği alanda tek olduğundan bilançolar muhteşem geldiğinden kağıt arttı falan.Ha yeni halka arzlardaki patronu geçtim,kendisi bile batık milleti çarpmaya gelen şirketler elbet konu dışı.Zorlu benim aklıma göre beş para etmez bir adam,,zamanında borsada kendi kağıtlarında kendi oynardı,bu böyle diye koca holding ve iştiraklerini görmezden gelirsek vesbe gibi fırsatları kaçırırız.Neyse entry çok uzadı.Umarım derdimi anlatabilmişimdir.Sn dudu son olarak size bir kaç şey söylemem gerekirse,siz borsacı değil de borsa emeklisi sayılırsınız,sizin olay farklı,az sayıdaki kağıdı çok iyi seviyelerden almışsınız,artık o kağıtlardaki dalgalanmalar sizi etkilemez,ama forumdaki pek çok genç arkadaş için durumun farklı olduğunu düşünüyorum,onlar fırsat peşindeler,risk eşittir kazanç,az risk az kazanç,maalesef her yatırım aracında durum böyle.Ford a gelince 2010 da 4 liradan almıştım ,keşke satmasaymışım,tüm parayı forda gömseymişim o ayrı konu tabi.
Geçen yıl 1.90 lardan dohol aldım.Baya da aldım.Kağıdın rasyoları mükemmel,kasa dolar dolu,iştirakleri hep karda,az bişi aytemiz pandemiden dolayı sıkıntılı,banka hikayesi var ve fiyatı kasadaki dövizinden az.Topiğinde yatırımcı arkadaşlarla kağıt hakkında tartışıyoruz,emmi aşağı emmi yukarı habire aydın doğan a giydiriyorlar.Yahu aydın doğan elbet işadamı işine gelirse en yakınını bile satar.Ama adam uyanık yere düşse bir avuç toprakla kalkıyor.Reis bundan ziraat kredisi ile demirören gurubu vasıtasıyla medyayı almış,bir nevi iktidarla barışmış,battı batacak denirken kasası dolar dolu bir holding haline gelmiş.Ben bunları yazdıkça her gün topikte tartışıyoruz.E sonra ne oldu kağıt 4 e gitti sokullu kağıdın dengesini bozmasa trendi de bozulmazdı.Şu an 2.57 hala geçen yıla göre yüzde 30 primli.E emmi yi ele ,zorluyu ele,turgut yılmazı ele vs şirket kalmıyor ki piyasada.Ha doğan hikayesine gelince ben 3 den sattım çıktım.
Aynen, ieyho da aldım mesela 0.89 dan faaliyet raporu filan fecaat ötesi. Gözde de var elimde. Bunlara portföyünü %4 ten fazlasını koymam mesela en yüklü taşıdığım kağıt Tüpraş şu an. Ucuzsa ucuzdur ne yapayım patronunu hareketini yapsın çıkar gideriz. Kağıt yok yani aksi durumda 20 senede 1 kez pandemi ile tupras dip yapsın diye bekliyoruz Tüpraş 2. Defa alabildim önceki aldığım zaman da 2013 de müfettiş basmıştı rafineriyi 38 liradan almıştım. 2020 yılında da 78 liraya aldık fena değil bence :)
Blue chip kagitlar ancak böyle ekstrem durumlarda al fırsatı veriyor onda da almak için hakikaten sağlam toto gerekiyor ben alirken tupras başlığı şenlik idi şimdi de öbür türlü şenlik oldu ama esas şenlik henüz başlamadı bana göre...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gorusleriyle forumu zenginleştiren tum arkadaslara cok tesekkurler
Boyle biraz orta yolcu bir yaklasim olacak ama ben uzun vadeli yani hic satmamak uzere tuttugum temettu sirketlerinde sirketin sahibine kesinlikle ayri onem veriyorum burada bir katolik nikahi gibi dusunuyorum :)) portfoyun bir kismiyla da halka arzlarda oldugu gibi beklentisi olan sektorlere hisselere de yoneldigim oluyor bunlar kesinlikle portfoyun yuzde 10-20 sini gecmiyor ama bunlari alirken guncel veya beklenen fk dan baska hicbir rasyoya bakmiyorum acikcasi
Tum forumdaslara mutlu saglikli gunler dilerim saygılar :)
Dohol mesela hiç bitmeyen alım fırsatı. 0.49 ilk aldığım lotlar, 0.70 80 90 1 liranın altında senelerce gitti geldi. Sonra bilsncolar düzeldi dedik yüklendik onda da Cem abi çıktı bozdu piyasayı. Dohol 1 dolar olsa kim ne diyebilir? Hakkı mı hakkı. Gidiyor mu gitmiyor. Enteresan bir kağıt al unut...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Navlun macerası böyle gittiği müddetçe gsdho deyim.O kağıtdan çıkarsam gözümün kayacağı ilk kağıt dohol dür nosfeçağrı kardeşim.Malum ben birden fazla kağıda yoğunlaşamıyorum.Ama eski kağıtlarım elbet hep radarımda oluyor.
Senin de çok değişik tarzın var abi gerçekten saygı duyuyorum. Ben 5 ten aşağı kağıdım varsa riskli hissediyorum artık. Cauti ağabey gibi az olsun ama sürekli olsun kafasındayım 8 10 hisse portfoy dengeli oluyor biri hiç beklemediğin anca düşerse biri de hiç beklemediğin anda çıkıyor. Bir şekilde psikoloji rahat kalıyor. Tek hisse riskli o anlamda geliyor bana.
Mesela tüm portföyü Tüpraş yapacak kadar emindim şu son hareketinden ama yapmadım, disiplin ve sistem ne ise dışına çıkmadım, çünkü sistemi bir kez bozarsan belki kisada kazanırsın ama uzun vadede bence daha büyük riskler almış oluyorsun. Kendim için tabi bu böyle, senin sistemin tek hisse ise ona da saygı duyuyorum kendi içinde tutarlı ve çok başarılısın maşallah.
Viop da tüm trade, al ver sat aklıma ne gelirse her şeyi az parayla deniyorum benim de rahatlamam o şekilde oluyor ama orada düzgün kazanç elde edemedim henüz.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.