2 gün önce tera nın aldıklarıda yatırım fonlarına geçti
Printable View
2 gün önce tera nın aldıklarıda yatırım fonlarına geçti
Thy satıp arena aldım dün beklesem çok iyi olacaktı beklemek bana iyi gelecekti :)
Ben bir kaç ay önce thy.yi 13 tl.den satıp arena almıştım 😳
Emirhan abi Brightstar neden satıldı? Az çok bilgin var mı? Arenaya neden sattılar adamlar sence elindeki hazır işi
hala hisseyi neden baskılarlar anlamış değilim.. fonlar ve hsbc ellerindeki malı alıyor hala bunlar hisse satma derdindeler..
Hocam Brightstar dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren merkezi Amerika'da olan bir şirket. Bu tür global şirketler zaman zaman bir değerlendirme yaparlar ve risk gördükleri ve karlılığı düşük yerlerden çıkıp daha karlı pazarlara girerler.
Brightstar Türkiye ile beraber aynı anda Hindistan'daki operasyonunu da sattı.
Bu sektör net karlılığı düşük bir sektör. Sonuçta birşey üretmiyorsun , ortaya bir know-how da koymuyorsun , bir yerden alıp bir yere satıyorsun .
Cirolar çok yüksek , rekabet de yoğun olunca %2-3 seviyelerinde bir net karla çalışmak zorundasın. Yani işler azıcık ters gitsin o kar da uçar.
Kaldı ki uluslararası şirketlerde operasyonel masraflar yerlilere göre daha yüksektir. Bir de üstüne döviz kurunun aşırı dalgalanması etkilenince , yabancı için Türkiye'de iş yapmak oldukça zorlaşıyor.
Sebeplerinden biri bu olabilir. Yani Türkiye'den bekledikleri karlar gelmediği için çıkmış olabilirler.
Ben bizim Hintlilerin de USD bazındaki karlılıktan çok mutlu olduklarını sanmıyorum. Keşke satsalar şirketi. Gerçi bundan sonraki karlılık onları da mutlu edebilir ama bir konsolidasyon güzel olurdu.
Bu tip karlılığı düşük sektörlerde , mümkün olduğunca konsolide olup ciroyu arttırmak lazım ki , elde edeceğiniz Esas faaliyet karı , sizi diğer risklere karşı korusun.
Bence sebep tamamen finansal. Başka da bir sebep varsa ben bilmiyorum.
Biz de bunu konuştuk bir arkadaş ile bugün. HSBC'nin ilk alıma başladığı Aralık ortasından itibaren , HSBC yaklaşık 1,2 milyon lot aldı bugün dahil. Yatırım fonları da son 2-3 haftada 700 bin lota yakın aldı.
Yani bu adamların hisseyi düşürmeme konusunda kararlılığını göre göre KY mal sattı.
En çok satan Citi , onu saymıyoruz. Onun dışında KY'nin işlem yaptığı İş , Ak , Yapı kredi , Garanti , Vakıf , Ziraat , Halk , Gedik , Tacirler , A1, Alnus , Global ,Meksa hepsi ekside.
Bunlar içinde ekside olduğuna sevindiklerim de var ama belli ki bir çok KY de satmış.
Arena son 2-3 ayda endekse göre güzel performans gösterdi ve son 4-5 ayda alan herkes karda. O yüzden adamın karda olup satmasına birşey demeyeceğim ama satıp ne alacaksın.
Eğer bu işten biraz anlıyorsan bu hisse için artık 12-13 liraların dip olduğunu anlaman lazım. 10 gün içinde bilanço gelecek. Eğer 2021 12 aylıkta net kar düşündüğümüzden iyi gelirse , yükseliş hemen başlar , gelmezse o zaman en geç 2022 ilk çeyrek bilançosundan sonra başlar.
Yani bundan sonraki süreçte hisse bilanço fiyatlamasına giriyor ve her çeyrek bir öncekinden güzel geleceği için her bilanço açıklandığında bir sonraki bilanço fiyatlanmaya başlayacak ve hisse sürekli yükselecek eğer makro boyutta bir bozulma olmazsa.
Ve bu iş borsadaki her şirket için böyle olmayacak. Son 2 senedir bilançolar iyi idi , 2022 her sektör için o kadar da iyi olmayabilir. Yani her şirket Arena kadar büyümeyecek. İndes bile. Bizim özel durumumuz var. 350 milyon USD cirosu olan şirket aldık.
Sırf buradan ciro %50 artacak , bir de USD'ın değer kazanmasından dolayı en az %40-50 artacak. Yani 2022 ciromuz , 2021 ciromuza göre USD bazında en az %50 , TL bazında en az %100 hatta daha fazla artacak.
Böyle bir şirketi daha yükselişin başında satmak , çok da akıllıca değil. Ama herkesin bir hesabı vardır elbet. Bakalım belki de onlar haklı çıkar. Bunu zaman gösterecek.
Benim satış hedefim 20-22 aylık periyotta 45 liralar civarı. %200'den fazla prim bekliyorum 22 ayda. Bundan daha iyi performans gösterecek çok şirket olduğunu da sanmıyorum.
Zaman gösterecek neler olacağını. Allah hayırlısını versin İnşaallah.
Bu arada bugünün asıl önemli olayından bahsetmedik.
HSBC geri döndü. 2-3 haftadır kendini unutturmuştu. Araya İnfo , Oyak , TERA faln girince HSBC'yi unuttuk hepten. O da 13 liranın üstünde alım yapmayarak unutturdu kendini. Hatta neden 13 lira üstünde alım yapmıyor diye merak ediyorduk.
Demek ki 13 liranın da üstünde de alış yapabiliyormuş.
Bugün de 14,30 üstünde alım yapmadı. Bunun 2 sebebi olabilir. Birinci sebep bugün için 52-53 bin lot alım yapmayı düşünüyordu ama o bölgede çok satıcı gelince 14,30'u aşmadan ordino miktarı tükendi gerisini almadı yarına bıraktı belki de.
İkinci sebep de , nasıl bir ara 13 lirayı savunuyordu ve altına gelince alım yapıyordu ama üstüne çıkınca alımı durduryordu ise , bu seferki eşiği de 14,30 olabilir. Yani bundan sonra da 14,30'u savunabilir. Bunun altına gelince alır , üstüne çıkınca da durur.
Ama aynı anda hem İnfo hem HSBC hem OYAK hem de belki başka fonlar alıma devam eder ise aynı anda , o zaman hakikaten bu seviyelerin altına düşmeyiz İnşaallah.
Bakalım HSBC ve İnfo aynı anda böyle her gün 50 bin lot almaya devam ederse , o zaman satanlara hakikaten yazık olacak. Neyse biz burada yazdık çizdik görevimizi yaptıkç Satanların da kendi fikridir. Saygı duymak lazım.
Arenanın yönü Emirhan kardeşiminde söylediği gibi 2021 4.çeyrek bilanço verileri vede 2022 1.çeyrek bilançosuyla belirginlik kazanacak.Arada gelecek pozitif haberlerde işin tuzu biberi olacak.
Bize gereken biraz daha sabır.
Emirhan abi götürüyor bizi gitti yere :) sorpressa ile benim Emirhan abiye karşı zaafımız var seviyoruz Emirhan abiyi :)
Alışlar bayağı zayıf açıldı gerçi hiç belli olmuyor anında silip yazıyorlar tekrardan
İnfo hiç şaşırtmıyor. HSBC'den daha istikrarlı.
Yaklaşık 2 haftadır hemen hemen her gün aldı.
Seansın ilk 1 saatinde mutlaka 40-50 bin lot arası bir emir veriyor ve seans sonuna kadar da o emri yerinden kıpırdatmıyor. Alsa da almasa da o emir orada duruyor.
Eğer bugün HSBC yine alırsa seans sonuna doğru bayağı hareketli oluruz. Bu ara başka yüklü alım yapacak birileri gelirse de o da işin kreması olur.
Bu hissesinin tahtacısı İş bankası mı?
Hocam ben burada tahtacı olduğunu sanmıyorum. Bunu defalarca da burada söyledim.
Tahtacı olsa , herkese bu kadar top oynama alanı açmazdı. Hem Perea , hem HSBC , hem fonlar aynı adam değilse , bunların dışında da tahtacı olamaz bu tahtada.
İş yatırım Perea'dan sonra en fazla mala sahip aracı kurum. Ama hissenin bölündüğü 6 temmuz 2021'den bugüne kadar takas değişimine bakarsanız , İş yatırımın elindeki malın sadece %10'unu sattığını görürsünüz. Yani Pereanın 3,4 milyon , HSBC'nin 1,2 milyon , yatırım fonlarının 700 bin lot aldığı bir yerde İş yatırımın 6 ayda elindekinin sadece %10'unu satmış olması normal.
Perea varken kimse bu tahtayı ele geçirmeye cesaret edemez bence. İş yatırımda belki de 300-500 kişinin malı var. En büyük aracı kurumun en çok işlemi yapması kadar normal birşey olmaz.
Anladım abi teşekkür ederim. İş bankasını sürekli derinlikte görünce öyle düşündüm ben. Gerçi KY de çok işlem yaptığı bir banka
Küresel akıllı telefon sevkiyatı 2017den beri ilk kez artmış _blomberg kaynaklı yeni haber bizede etkisi olmuştur galiba
Bilmiyorum hocam öyle gezinirken blomberg haber kanalında gördüm paylaşmakta yarar gördüm sadece
Son 2 haftada yatırım fonlarının alışı 1.1 milyon lot civarında. Her gün de almaya devam ediyorlar. Sadece İnfo değil , OYAK ve AK da yatırım fonları için almış 2 gün önce.
Belki 10-20 bin lot diğer kurumlardan da ufak ufak alan fonlar vardır ama hepsini ayırt edemiyoruz.
İnfo çok baskın bir şekilde alıyor. Daha ne kadar daha alacak bilmiyorum ama bu sevilerden korkusuzca her gün 100 bin lot aldığına göre daha devam edecek.
Diğer fonlar da devam ediyor. HSBC tekrar gösterebilir kendini haftaya.
Bilanço düşük bir ihtimal gelecek hafta gelir. Ama gelmezse de 8'i ile başlayan hafta %99 gelir.
Bu alıcılar şimdiden başladılar bir şeyleri fiyatlamaya. Bilanço gelsin anlarız bunu mu fiyatlıyorlar yoksa başka bir şeyi mi ?
https://mobile.twitter.com/Piri_KAPT...33200471908354
Tanımıyorum paylaşım yapan kişiyi..#Arena hashtag ,ile bakayım bizim mavi kuşlarda neler paylaşmışlar diye.
This sound is good
Golden Cross:Kelime anlamı olarak altın kesişim demek olup, piyasalar için uzun vadeli dönemde yükseliş trendini yani boğa piyasasının sinyalini verir.
Demek ki tahtada olanlar Ayılar ile Boğaların savaşı.
Ytd.
Sorpressa teknikçi misin sende bence sen temelcisin :)
Bu hafta satış yapan yatırımcıların en azından bir kısmı sadece tekniğe göre hareket eden ve tahtada teknik tuzak var şeklinde düşünmüş olmalarından kaynaklanmış olabilir mi?
https://www.devletdestekli.com/elekt...evlet-destegi/
((((Geçmiş yıllarda da güneş enerji santrali yani GES için şartlara uygun olan projeler için devlet desteği vardı.
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/genc-...etiyor/2342777
https://www.trthaber.com/m/?news=dev...category_id=29
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...riyor-41281957
https://yesilekonomi.com/konutlarda-...kabul%20edildi.
Aralık 2021
Konutlardaki güneş enerjisi kurulumları için 10 kW olarak uygulanan sınırın 25 kW’a çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği önergesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
https://www.solar.ist/gunes-enerjisi...ikler-geliyor/
Her ne kadar bizim Arena Enerjiden ses seda çıkmasada sektör gelecek vaat ediyor
Kim bilir belkide bir gün bu sayede dışarıya karşı enerji bağımlılığımız azalır,belkide enerji ihraç ederiz.
Ben anlamıyorum neden sınır koyarlar? Yahu biz enerjiyi zaten dışarıdan alıyoruz koyma sınır insanlar yapsın yatırımını enerjisini güneş panellerinden karşılasın anlamıyorum bunu.
Hocam 50-200 değil o başka formül :)
kısa vadeli bir kesişim idi ve 13.6'ta sinyali verdi 15 lirayı gördü kağıt devam da edebilir ancak kısa vade sinyal veren bir formül.
Evet golden cross kesişmesi olduğu da doğru fakat piyasaların bu olguya eskisi kadar prim vermediğini gözlemliyor ve düşünüyorum.
Evet olumlu bir oluşum fakat hemen bir beklentiye girmemek gerekir orta vadeli iyi yerlere geleceğini gösterir bu kesişim.Şu da var fake hareket de olabilir o yüzden 50-200 kesişmesi beni çok da heyecanlandırmıyor kısa vadede.
Hay maşallah Nazar değmesin inşallah :))
iş yatırım üzerinden tahta sahibi sabah gedike (bence kendi hesabı) 15.2 den verdigi malı 15.3 civarından kısmen yerine koyuyor. Bence yukarı marj acıyor. Fonların nereye kadar alım yapacagını test ediyor. Henüz görünürde yoklar.
Geçen hafta perşembe , yatırIm ve emeklilik fonları 90 bin lot almış , İş bankası da HSBC aracılığı ile 50 bin.
Bugün de Gedik aldı. Gedik eğer yarın da devam ederse , Perea olma ihtimali var diyebiliriz ama zaten Çarşamba net anlarız. Bence değil ama bir ihtimal.
Alıcıların gelmeye devam ediyor . İnşallah bilanço kötü gelmez de devam ederler. Bilanço kötü gelirse biraz kar realizasyonu gelir.
yanlış görmediysem kapanışta 15.68 e 160.000 lot alış koydular
Evet 8 emirle 150.000 alış, 15.60 da 50.000 alış var
İnfo satıcılı olunca düştük biraz inşallah alıcılar karşılar yada alıma geçer info
Emirhan Hocam;
Dün çıkan kanun ile KKM (kur korumalı mevduat) tüzel kişilere de uygulanacak ve 31.12.2021 tarihinde şirketlerin bilançosunda gözüken dövizleri 17.02.2022 tarihine kadar bozdurularak "KKM" yapılırsa;
a- vade tarihi geldiğinde kurdaki yükselmeden kaynaklanan fark hazinece karşılanıyor.
b- "KKM" yapılan dövizden kaynaklanan kambiyo karına "kurumlar vergisi istisnası" getiriliyor (2021 yılı gelirleri için de var). Yani ilgili dövizden kaynaklanan kambiyo karından 2021 yılı için vergi alınmıyor.
arenanın elindeki dövizin vade yapısı, ihtiyaç durumu vs. uygunsa ve bu kanundan faydalanırlarsa özellikle "b" maddesinin 2021 yılının ödenecek vergi tutarını azaltarak net karı artırıcı yönde etki yapacağını düşünüyorum.
zaten bizim en büyük sorunumuz döviz kurunun artmasından kaynaklı ödenen yüksek vergi tutarı sonucu oluşan net karın düşük gelmesi sorunu.
bu kanun da bu sorunu 2021 yılında azaltır (tabi ki arena "KKM" yaparsa) ve iyi bir net kar gelebilir diye düşünüyorum.
İnfo alıcı kısmına geçti ilk açılışta satıcı idi
Evet hocam bu benim de aklıma geldi ancak Arena genelde elindeki döviz nakitini aylık ödemelerinde kullanıyor. Yada en fazla 1-2 aylık vadeli mevduat da yapabilir.
Yani elinde uzun vade tutacak kadar döviz pozisyonu olmaz. Hele ki şimdi Brightstar için 26,5 milyon USD daha kredi kullandı , bu durumda elinde hiç mevduata koyacak kadar döviz olacağını sanmam.
Ama bu sistem döviz kurunu kontrol altında tutacağı için Arenanın işine zaten yararı olacak. Bu sistemde kur ıynaklığı azalacağı için, Arena kurdun yükselmesi ve düşmesinden dolayı çok zarar görmeyecek.
Bütün kuzuyu tek başına yedi adam.Kaburgasına kadar.
Siz bana iki beden küçük gelirsiniz,öğrenin de gelin dedi resmen.Milletin feleği şaştı nereye yazsam diye.Orkestra şefi gibi yönetti ve sessizce kayboldu.Ya da kaybolmuş gibi yaptı.
Fonun olduğu bir yerde bile profesyonelce cirit attı.
Bu arada takasta Yatırım Fonları 2 milyon 882 bin 291 lot ile top 5 e girdi.
Darısı diğer fonların başına.
Haftalık kapanış bu seviyelerde olursa 17,5 liraya kadar yolu var görünüyor ama teknik de bir yere kadar. Asıl belirleyici bilanço olacak.
1 hafta içinde gelir. İyi bir bilançoda dediğim yere rahat geliriz ama kötü bilançoda biraz kar realizasyonu gelir gibi duruyor.
Ama 2022-2023 hedeflerinde bir sapma yok. Fonlar daha yeni uyandı. Her gün 50-150 bin arası alıyor fonlar. İnfo şu anda bariz alıcı bu seviyeden bile. Elbet güzel bilanço ile başkaları da gelecektir.
İnfo gibi 2-3 fon daha katılsa olaya , 21,5 lira seviyesindeki zirve de aşılır.
Bu arada HSBC de ara ara kendini gösterirse hedeflere ulaşmak daha kolay olacak.
Hayırlısı bakalım. 2021 12 aylık net kar çok kötü gelmesin yeter.