Bugün GSRAY kapanış 6.26, eğer rüçhan tahtası açık olsaydı GSRAY.R 4.20 olacaktı. Yavaş yavaş benim belirlediğim alım seviyesi olan 3 tl nin altına doğru geliyor.
Printable View
Çin ekonomisi öldü bitti deniyor ama kazın ayağı öyle değil. Çin'den ciddi meblağlarda fon çıkışı var şu anda tamam bu doğru. Ancak Çin ekonomik büyümesini tekrar ayağa kaldırmak için ek önlemler alacak ve iç piyasaya ciddi meblağlarda para pompalayacak. Eğer Çin küresel ekonomiye destek olamıyorsa tüm dünyada ciddi bir resesyon riski ortaya çıkar ve tüm borsalar göçer en başta da ABD borsaları. O yüzden Çin'de alınacak ek önlemler büyük önem taşıyor.
Ukraynadaki savaşın bir an önce sona ermesi de kritik önem taşıyor. Orada savaşın verdiği hasarın onarımı ve ülkenin tekrar ayağa kalkması için asgari 300 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Bu da resesyonun eşiğindeki küresel ekonomi için can suyu olur, TR'ye de çok olumlu yansır.
5year, hadi iyisin PLTR tekrar 77 dolarda. 81 doları aşabilirse 90 hemen hemen cepte olur. Dilerim önümüzdeki 2 hafta boyunca prim yapmaya devam eder ve 2 Ocakta sana çok güzel bir seviyeden çıkış fırsatı sunar.
Bu düşüş bugün BİST'e de yansır. Ciddi bir satış baskısı yüzünden değil de alıcı olmayacağı için düşeceğiz.
Bu arada EURUSD 1.03 e indi ve 1 e ramak kaldı. Eh Nasdaq ile Bitcoin arasında korelasyon olduğuna göre Nasdaq çakılınca Bitcoin de çakıldı %4 gibi. Bitcoin'de yüksek kaldıraç kullanılıyor yaygın olarak. Bu nedenle iniş çıkışlar dopingli oluyor.
Beklendiği gibi FED faizleri 25 baz puanı indirdi ama bu zaten satın alınmıştı. FED'in faiz indirimlerinin frekansını düşürme yönündeki açıklamaları etkili oldu ve piyasa bunu sattı.
fox news de alım fırsatı demişler eyvah eyvah :)
Mevcut konjonktürde bu düşüş alım fırsatıdır, ben de öyle düşünüyorum. Trumpın başkanlığı devralmasına daha 1 ay var, Ukraynadaki savaş sona, erecek vs vs. FED'in açıklamaları üzerine bu kadar satış yemesi aşırıya kaçtı. Hele hele VIX'teki günlük %75 lik artış absürt olmuş, çok orantısız. Piyasa toparlar senin PLTR de dahil, mark my word. 😊
En enteresan ne biliyor musun, DAX Futures. Tarihi zirvesinden sadece %2 aşağıda hem de ABD borsasının %3 düştüğü gün (gün içi zirvesinden sadece %1 düştü). Almanya teknik olarak resesyona girmiş durumda, AB ekonomisi pes etmiş durumda ama DAX tarihi zirvesinin hemen altında. Bunun tek nedeni var ve o da Euronun çok değer kaybetmiş olması. Düşük Euro ihracat sektörü için müthiş doping oluyor
Benzer tantrumlar Ekim sonu ve Kasım ortası yaşanmış. Her ikisinde de 1 haftada piyasa toparlamıştı. Şimdi de aynisi olacak.
Faizler eğri boyunca özellikle de kısa uçta anlamlı derecede yükseldi. UST10Y yıllık getirisi %4.52 ye çıktı. Dolar yükseldi ve hisse senedi piyasası arka arkaya 10 gün düştü. Temel çıkarımlar, ekonominin büyüdüğü, işgücü piyasasının daha dengeli olduğu, enflasyondaki düşüşün devam ettiği ve Fed politikasının önümüzdeki iki yıl içinde nötr hale gelmeyi hedeflediği yönünde. Bunların hiçbiri 1.100 puanlık bir düşüşe işaret etmiyor ancak mükemmel senaryo fiyatlandırıldığından hayal kırıklığı yaşandı.
Pozitif reel faiz oranlarında korkulacak bir şey yok bunlar normaldir ve büyüme, işgücü ve enflasyon arasındaki sağlıklı dengeyi yansıtır. Nasdaq'ta %3,5'in üzerinde ve kriptoda %5'in üzerinde düşüş gördük bugün ama bugünkü büyük düşüşler mevcut ekonomik konjonktür ile orantılı değil. Peki bu bizim portföy için ne anlama geliyor? Hiç bir şey.
Housing ve Shelter'in (konut ve barınma) ABD enflasyon hesabındaki ağırlığı hemen hemen %50. Bu kalemler ciddi düşüş eğiliminde ve enflasyonu aşağıya çekecek. FED bunu biliyor ama beklenti yönetimi yapmaktan da geri durmadı adamlar.
VIX'i yüksek kaldıraçla şortlayanlar panik halinde pozisyon kapatmak zorunda kaldıkları için VIX bugün anormal yükseldi. Suni bir yükseliştir bu.
İlaveten DAX/$ olarak düşünürsek dolar bazında zaten değer kaybediyor.
Daha öncede konuşmuştuk, AB üyesi ülkelerin ekonomik durumları, dilleri, kültürleri birbirinden çok farklı. ABD'nin bir bölgesinde ekonomi bozulunca insanlar kolayca daha canlı olan başka eyaletlere taşınıp düzen kurabiliyor. 2009 öncesindeki uygun koşullar sayesinde Avrupa'nın zayıf ülkeleri bile, zenginlerden gelen kredi akışlarına bağlı olarak refahı hissediyordu ve eur/usd paritesi birliğin en güçlü ülkesinin durumunu yansıtan seviyeye kadar çıkmayı başardı. Şimdi koşullar tam tersi ve parite, birliğin en zayıflarının durumunu yansıtana kadar gerileyebilir, böylece cari işlemler dengesine destek olur. Bu durumda okyanusun öteki tarafında, ABD'nin bir süre daha yüksek faizlere katlanması gerekeceğini tespit etmiştim, şimdilik FED bunu doğrular biçimde davranıyor.
Para piyasalarının yönünü tahmin etmek için bunlar artık yeterli veri değil, bunu da ekleyeyim. Daha kompleks düşünüp, bakış açısını genişletmek gerekiyor. Çin bir destek unsuru görülüyorsa bu mantıklıdır, Trump'ın söylemlerinin uygulamada karşılık bulmayacağına inanıyorum ancak bu eksiğini kapatmak için, kendinden öncekiler gibi ekonomi dışı aksiyonlara yönelmesi sürpriz olmaz. Piyasa değerlerinin yüksekliği borsa yatırımcıları açısından caydırıcı gözüküyor bu nedenle oyuncular ya istikrarlı temettü kağıtlarına yatırım yapıp fiyat dalgalanmalarını göz ardı ediyor ya da yüksek riskli yatırımlara yönelerek kar maksimizasyonu peşinde koşuyor (ikisini yapan da var elbet). Bu iki davranış getiri bakımından olmasa da, zaman yönetimi bakımından bir çelişki yarattığından piyasalarda derinliği fazla ancak kısa süreli düşüşler için uygun koşullar oluşuyor böylece hisse senedi veya cripto gibi piyasalar tahvil gibi sabit kazanç oranlı tasarruf araçlarının getirisiyle dengeleniyor.
Tcmb'nin net şekilde bu toplantıda da faizi sabit bırakıp yeni yılda asgari ücret zammı sonrasi piyasalarda oluşacak tepkiyi ölçüp biçip ona göre bir yol haritası çizmesi en doğru karar olacaktır , dolar da ufak ufak da olsa hareketlenmeler başladı , yıl sonundan önce yapilacak bu erken faiz indirim döngüsü başlangıcı rezv. erimesi anlamına da gelecektir aynı zamanda çok net kendini belli ediyor , en azından min. 1 toplantı daha beklenmesi 1 yıllık emeklerin çöpe gitme ihtimalini en aza indirgemek anlamında çok önemli olduğunu düşünüyorum , aralıkta ya da ocak'ta başlaması olumlu yönde herhangi bir risk oluşturmaz ama olumsuz yönde ciddi riskler barindirdigini dusunuyorum.
Hocam FED beklentileri yönlendirme operasyonu çekti. ABD'de enflasyon düşüş trendine zaten girmiş durumda, oradaki en büyük kalemlerde artış hızında kallavi düşüşler söz konusu örneğin konut kiralarında. 3 ay sonra FED'in belirlediği %2 ye inmiş olur PCE enflasyonu (personal consumption expenditures).
Bak PALA, eğer benim mallanmamı istiyorsan kağıtları şu seviyelerin altına çekeceksin:
GSRAY bölünmüş fiyat 1.75 TL (henüz SPK dan onay çıkmadı, bekliyoruz)
GSRAY rüçhan 3 TL (henüz SPK dan onay çıkmadı, bekliyoruz)
FENER bölünmüş fiyat 35 TL
FENER rüçhan 44 TL
Eğer seninle ayni safta yer almamı istiyorsan bu seviyelerin altına indireceksin. Aksi halde ben yokum ona göre.
Brüt Asgari ücret, mevcut kur seviyesine göre 1000$ olacak gibi. Sendikalı mavi yakalılar, büyük şirketlerde çalışanların ortalama ücreti bunun çok daha üzerine yükselecek, kıdem tazminatıydı, servisiydi, yemeğiydi, mesaisiydi derken masraflar coşacak. O sırada en büyük iş partnerimiz olan Avrupa bölgesinde kurlar yükselerek aleyhimize işleyecek ve biz bu koşularda TL'yi, en kötü ihtimalle faiz oranına denk bir seviyede tıraşlamaya çalışacağız. Üstelik bunlar ana gündem bile değil, kendi kendine ilerleyen süreçler.
Sembolik bir faiz indirimi olabilir ama Barkley kardeş kesinlikle haklı. Döviz hafiften yükselirken faiz indirimini bahane edip alımlar hızlanırsa MB müdahale eder ama suya kan damlamış olur.
5year, senin PLTR yukarı gitmek için çırpınıyor. Bugün 76.59 u gördü, şu anda 74.40. Bu kağıttaki yukarı yönlü momentum çok güçlü. Yine dünkü gibi ters köşe yapmaz inşallah.
Net rezervlerin eskiye göre yüksek olsa da, 3 aylık ithalat gideri baz alınarak hesaplanan uygun seviyesinin üçte birinde olduğunu okumuştum bir kaç gün önce. Normal şartlarda gelecek talep belki karşılanabilir ama bizim durumuzdaki bir ülke biraz daha ihtiyatlı olmalı. Hele ki; iç politika malzemesi yapılmaya çalışılan konu yabancı ve yerli yatırımcıları son derece ürkütecek türdeyken.
evet bugün dün bir şey olmamış gibi devam galiba hocam :)
euro/usd grafiği neredeyse bizim tl grafiğine benzemiş.
Dax'ı resesyona dirençli şirketler taşımış olmalı herhalde, otomotivin hali ortada. aksine SAP ağır ağır tırmanmış sene başından beri. Euro düşmese VW falan batacaktı herhalde :) Seneye de %20-30 düşerse temettüsü için alınabilir sanki.
2025 beklentim yani umudum faiz indirimi olması ama çok olmaması, doların biraz yükselmesi ama fazla yükselmemesi, petrolün iyi bir düşüş yaşaması, çelik hrc fiyatları düzelsin :) başka ne olsun bilemedim. enflasyon da düşsün tabi.
inteli 10-12 dolara indirip oradan uçururlar mı? :) Zamanında Alcoa, U.S. steel, Ford gibi şirketler yapmıştı.
Tabii ki ekonomik gerçekleri göz önünde tutuyorum. 21 Mart'tan bu yana faizler %50 de tutuluyor, 9 ay olmuş. Artık Aralık ve Ocak'ta 250 şer baz puanı indirime gitme zamanı geldi. TCMB Başkanı Fatih Karahan 26 Aralık'ta faizlerde indirim yapılmasına zaten sıcak bakıyor.
Faiz indirimleri devam edecek, aksi taktirde resesyon ve dolayısıyla deflasyon riski doğar. Şimdi herkes bu da nereden çıktı diyecek ama gerektiğinden çok uzun süre faizler yüksek kalırsa olacağı budur. Ham petrol kırbacı yiyecek gibi gözüküyor. Varili 50 doların altına inecek diye bekleniyor. Alternatif metotlardan petrol üretimi tam gaz gidiyor, EV'ler yüzünden tüketim düşüyor, böylece fiyat gerileyecek demektir. Şu anda günlük ham petrol tüketimi 100 milyon varilin biraz üzerinde ama bu rakam 90 a doğru inecek bir kaç yıl sonra.
Demirçelik fiyatlarının toparlaması zor gözüküyor, neden derseniz atıl kapasite çok fazla. Ereğli mesela %70-75 kapasite ile çalışıyor. Çin desen oradakiler de öyle. Talep kısmında canlanma beklenmiyor, yatay gidiyor. Ukraynadaki savaş sona ererse geçici bir toparlanma olabilir ama o da kalıcı olmaz.
Alcoa US Steel Ford, evet bunlar çok dip seviyelere inmişti. Mesela Ford ve GM teknik olarak batmıştı. ABD Hazinesi tahsisli sermaye artırımı yoluyla GM'ye sermaye enjekte etmeseydi Bear Stearns veya Lehman Brothers gibi olacak ve kapısına kilit vurulacaktı. Diğer ikisi ise ciddi bilanço problemleri yaşıyorlardı, ürettikleri ürünü zararla satıyorlardı ve onlar da batma aşamasına gelmişlerdi. Netice itibariyle bu hisselerde görülmüş olan mega dip seviyeler batık olma durumu ile özdeş idi ama batmayıp kurumsal hayata tekrar tutunabildiler.
intel'de üretim kısmını ayırma başka şirket yapma işi tartışılıyor. bakalım ne karar verecekler. çok büyük yatırımlar gerçekten başka kimsenin girişemeyeceği. yüksek risk yüksek kazanç (ya da kayıp) :) yönetimin hedefi 2027-2030 arası olduğuna göre takp etmekte fayda var. qualcomm bu seviyelerden alsak mı demiş. 10 dolara falan gelirse kimbilir neler konuşulur. ya da belki porsche taktiği gibi short squeeze ederler inteli. zaten alacağız derlerse. daha çok hikaye sürecek belli ki.
BJKAS daha yeni %400 bedelli yaptı 5 ay önce geçen Temmuzda ama tekrar bir bedelli daha yapmadı gerekecek gibi duruyor çünkü kasada para kalmadı. Başkan adayları Adalı ile Yücel aynen bunu söylüyor, acilen 50 milyon euro lazımmış. Kasa tamtakır, sportif başarı yok ama hisse diri duruyor. Borsada mantığın olmadığının bir kanıtıdır bu.
BJKAS defter değeri yani özkaynaklar 2 milyar 431 milyon TL ekside. Hisse başına 2.03 TL eksi defter değeri oluyor bu ve buna rağmen hisse diri, alım geliyor. Bugün bayağı primli. TTK 376 nolu Madde kapsamında borca batıklık durumu söz konusu. Ama borsacılar tınmıyor, onlara sorarsan yatırım yapıyorlar. İşte borsa böyle bir yer. Şimdi neden BİST için yatırım değil kumar ortamı dediğimi anlıyorsunuzdur umarım.