bu hisse zaten düzeltmesini yapmıştır...temel olarak da hiç de beklemediğim kadar çok çok ucuz kalmıştır...yalnız ben faiz hasasiyetimden dolayı istemeye istemeye satmak zorundayım...yaptığım karı da bir şekilde ihtiyaç sahiplerine dağıtacağım...
Printable View
bu hisse zaten düzeltmesini yapmıştır...temel olarak da hiç de beklemediğim kadar çok çok ucuz kalmıştır...yalnız ben faiz hasasiyetimden dolayı istemeye istemeye satmak zorundayım...yaptığım karı da bir şekilde ihtiyaç sahiplerine dağıtacağım...
üçüncü çeyrek otomobil satışlarını da gördükten sonra 3-5 ayda bu hissenin çok rahat %70-100 aralığında çıkışlar yapacağına inanıyorum...tabi bu kazancı sağlamak için de gerçekten de bu sürede sabır etmek gerekiyor...
...KASKO da pazar lideri Anadolu sig.Tüm branşlar bazında TURSG pazar lideri oldu birleşmeyle.
https://i.hizliresim.com/piCFwP.png
https://i.hizliresim.com/XHP2qx.png
Ayrıca Faiz almayan şirket mi var bist de.Likit varlıkların çoğu TL mevduatta değerlenir.Yatırım yaptığın para kazandığın her hissede bu faizden sen de nemalanmışsın demektir)) Aslında alınan faiz "RİBA" değil yani fazladan haksız kazanç...Enflasyona karşı paranın korunma payı da denebilir.
diğer branşlarda aksigorta ikinci çeyrek kadar da performans sergiler ise ikinci çeyreğin 178 miyonluk karını yakalayıp geçme ihtimali olur...daha önce yıl sonunda 586 milyon kar hesaplamıştım ama bunu hesaplarken üçüncü çeyreğin ikinci çeyrekten daha zayıf olacağını varsayarak (çünkü topikte öyle bir kanaat vardı ) yapmıştım...eğer üçüncü çeyrek ikinci çeyrekten daha güçlü gelirse ve geçen yıl en iyi karını da son çeyrekte yapmış ve bunu da bu yıl tekrarlar ise çok müthiş karlar söz konusu olacaktır..
bu hisseyi gerçekten de çok tutmayı istiyorum...ama dediğim gibi komple altın olacağını bilsem dahi tutmayacağım....keşkem tüm geliri sigorta işlerinden gelseydi...:( bu güzel hisseyi o zaman çok rahat tutardım..
bu hisse hem teknik olarak hem de temel olarak her an yukarı fırlama olasılığı yüksek olan bir roket gibi...ah aksigorta ah...keşkem senin ile tanışmasaydım...bundan sonra çıktığında içim cız edecek...sen bir pavyon karısı ben ise bir sofi...:kahkah: halimiz ne olacak ?? böyle bir aşk mümkün olabilir mi ?? ne yazık ki olamaz...mecbur daha temiz ev kızları bulmam lazım veya eski aşkıma geri dönmem lazım...:kahkah: o tam bir aile terbiyesi almış ev kızı...
hisse alırken aslında bunlara çok dikkat ediyorum...zaten almadan önce de benden daha tecrübeli bir arkadaşıma sigortaların helal olup olmadığını sormuştum...oda bana helal demişti...ama tanıdığımda devlet tahvilinden normal gelirinden daha fazla kazandığını gördüm..yapacak bir şey yok..ALLAH artık daha hayırlı bir kapı açar bize inşALLAH...
Tursg daki hisselerimi bu gün verdim...o hissede çok iyi büyüme hedefleri çok güzel...ama benim gözümde aksigorta kadar güzel olamaz...bu gün bunları da verecem....gerisi de artık nasip diyeceğiz...
Spek dalga geçiyor 1111-1111
2222-2222 satıyor...
Bir emeklilik fonu çıkar canına okur....
7,42 ortalama ile aldığımı üzüle üzüle 7,68 ortalama ile sattım...tursg dan da 5,81 ortalama ile almıştım onu da bu gün 5,65 ortalama ile verdim...böylece bu iki hisseden ortalama olarak ne kar ettim nede zarar...kar etseydim o karı dağıtacaktım..sermayeme katmayacaktım...o yüzden de beklesem kesin kazanacağımı bilmeme rağmen satmayı daha uygun buldum...burada bazı paylaşımlar yaptık bir kaç ay sonra bazı arkadaşlar bu hisse tavan tavan giderken gelecek ve buraları okuyacaklardır..tahminlerime göre 3-5 ay sonra bu hisseyi 10,00-15,00 aralıklarında göreceğiz...
neyse arkadaşlar burada bir kusurumuz olduysa af ola..herkes hakkını helal etsin...elimde hisse kalmadığına göre kolay kolay gelip burada yorum yapmak istemiyorum..ama adım ve fikirlerim anılır ve sorgulanır ise görürsem ?? gelir cevap yazarım...onun dışında kalan arkadaşlara başarılar diliyorum...
ben eski aşkım olan egegübreye döndüm...kendinize iyi bakın...
Başka bir konu da bu gün çıkan bir haberde dünyaca meşhur bir kurum 2030 yılında Petrol çağının biteceğini artık petrolün toplam enerjideki payının yüzde 30 lara düşeceğini elektrikli araçların yayginlasacagini yazdı. .
Buna paralel wosvagen şirketi olsun tesla olsun Çinli firmalar olsun Son Sürat elektrikli otomobiller gelistiriyorlar. .artık devir onların olacak..
Petrolün tahtı 10 yıl sonra sarsılacak. ..herkesin buna göre davranmasında ve tedbir almasında fayda var..
Geleceği karanlık olan bir sektorde artık eskisi gibi yatırımcılar iştahlı olmayacaktır. ..Petkim Turcas Tüpraş gibi hisselerin ısrar ile diplerinden çıkmaması manidardir. .
Ben bu yüzden bu hisselerin yüzüne bakmıyorum. .gerçi bunlara da alişlar gelebilir ama bence gelse bile zayıf olacaklardır. .
Bunların yerine yenilenebilir enerji ile ilgilenen firmaların hisseleri ile ilgilenmek daha mantıklı geliyor bana..devir artık daha çevreci sektorlerin devri. .
O kadar şahinin, doğanın elektrikli olacağını bekleme keko dost. Tüpden vazgeçmeyecek ciddi bir kitlemiz var
Keşke hepsi elektrikli olsa, elektirkli demek full kasko demektir. Kimse elektirkli son teknoloji arabasına kıymaz. Akgrt ile olayı böyle bağlayayım.
Bugünkü alıcı satıcı pastası yayınlayan olurmu acaba...tşk...
Alıcılar
Oyak 315k
Bgc 250k kemiksiz
Tacirler 126 k
Gedik 113k
Hsbc 90 k
Satanlar
Ak 243k
Qnb 220k
Ahlat 170k
Garan 90k
İş 74k
Tacirler paso topluyor. Bgc kemiksiz güzel, oyak hareket çektirebilir
Bence böyle düşünme çünkü teknolojik bir değişme başladığı zaman gelişmesi çok hızlı oluyor. ..
5-10 yıl önce tuşlu telefonların kralı olan nokia yi düşün. .şimdi bir tane nokia telefon gorebiliyormusun???
Wosvagen Bugatti Porsche gibi lüks araç markalarını elektrikli oto yatırımını yapabilmek için satışa çıkarmayı düşünüyor. .
O markalar belki çok para getirebilir geç kalırsa 3-5 yıl sonra bedava verirse belki de alıcısı çıkmaz. ..
O yüzden de Petrol sektörü yıllar geçtikçe etkisi kayıp edecek...bunu böyle bilmek lazım..Tabi bu hemen olabilecek bir şey değil...zamanla olacaktır. .elektrikli otolar yayginlastikca bu gözle görülür şekilde gozlemlenebilecek. .
Aksigorta 3.çeyreği artık fiyatlamaya başlaması lazım...
Hissede belirgin baskı var...
Türk sigorta %5 gibi artıda...
Çok ucuz kaldık. Yok böyle bi fiyatlama.
İlk defa yanıldın galiba keko hocam evet bu elektrikli araba olayı petrolü tahtından indirecekse bu Tüpraş ve Turcas a olumsuz yansır ama Petkime tam tersine süper olumlu yansır çünkü Petkim petrolden plastik üretiyor yani Tüpraş ve Turcas gibi değil , sonuç olarak petrol devri biteceği için petrol para etmeyecek ve petlim in hammaddesi bedavaya gelecek anladın mi keko hocam
https://www.pagev.org/petrokimya-end...rular-cevaplar
petrokimya sektörü ile ilgili geniş bir bilgiyi bu linkten bulabilirsin dostum...petrol önemini kayıp edecek derken en çok yakıt olarak kast etmiştim...petrokimya sektörü şu anda hayatımızın her noktasına girmiş durumda o yüzden de onun etkilenmesi daha uzun bir süreçte olacaktır..ama genel olarak insanlar artık çevresel kaygılar ile bu sektöre sıcak bakmıyor...alternatifini bulduğu anda petrole dayalı ürünlerden de kaçınacaklardır...şu anda insanlar bir alternatifini bulmadığı için mecbur bazı yerlerde kullanıyor ve kullanımı da artıyor...
petrol kullanımı azaldığında petrol ucuzlar ,ucuzlayan petrol bazı ülkeler maliyeti karşılayamayacağı için petrol kuyuları kapanır...bu durumda petrolün çıkarılma maliyetinin çok az olduğu ülkelerde petrol çıkarılmaya devam eder...artık petro kimya sektörü petrolün ne kadarlık bir kısmını kullanıyor bilmiyorum...ve bu sektör koskoca petrol serkülasyonunu çevirmeye yeter mi bilmiyorum....petkimin rafinerisinin olduğunu biliyorum bu rafineri elektrikli otomobiller piyasaya çıktıkça karlılığı düşer...ama petkimin diğer petro kimya sektörü senin de dediğin gibi ilk etapta petrolün ucuzlamasıyla olumlu etkilenebilir..
ama çok çok uzun vadede insanlar petrolden kurtulmak istiyor...benim de sevmediğim bir sektör...daha önce de dediğim gibi petrol sektörü ancak 7-10 yıl sonra olumsuz etkilenmeye başlar..bu süre de borsa için çok uzun bir süre...ama çok büyük sermayeleri yöneten devasa fonlar için ise kısa bir süredir...onlar eminim ki yavaş yavaş petrol sektöründen çıkmaya başlayacaklardır..
Yibe baskılamaya devam...bir rahat verseniz 8 üzerine atsa...
Ytd.
Dolar pozisyonu artı azcık euro pozisyonu sebebiyle 3. Q 38 milyon tl kur karı bekliyorum
Hesaplamalarıma göre 38.77 milyon usd pozisyonu var. Euro ise 1.96 milyon eu pozisyon var. Bu noktada düz söylemiştim kur karı 38 değil 40 milyon tl bekliyorum.
611 milyonluk finansal yatırımın eurobond kısmı. Burdanda daha ciddi bir kar artışı bekliyorum. Yaklaşık bir milyar devlet ve özel sektör tahvillerinden 30 milyon artı bekliyorum.
143 milyonluk hisse senedi değer artışı ne olur bilmiyorum ama muhtemelen akbank almışlardır ve ordan bi zıçma olur:)
210 milyonluk al sat ters repo ve yatırım fonlarından bi 10 milyon gelir herhalde.
Bence finansal yatırımlardan kabaca. 140-150 bekliyorum.
Sigortacılıktan kar zarar teknik karşılık ne gelir üstüne eklenir. İnşallah 200 üstü gelir
Hissede yeniyim.
Heryerde bir sigorta gelirleri bir de yatırım gelirlerinden bahsediliyor ama her bilançoda yatırım giderleri hep gelirlerini geçmiş.
O zaman burdan nasıl kar bekleyebiliyoruz?
Yatırım giderleri kaleminin altında yer alan "Hayat dışı teknik bölümüne aktarılan yatırım gelirleri" kalemi anlamadığım şeyi açıklayacak galiba. Bu kalem nedir veya bu yatırım gelirlerinin net katkısını açıklayabilir misiniz?
Bu kısmı tam anlayabilirsem daha ciddi yatırım düşünüyorum.
Hele sigortacılık gibi değişik hesaplama yöntemi olan bir sektörde giderleri öyle kolay kolay hesaplayamam sn. Akturus. Değişik bir sektör ama illa teknik zarar, risk prim havuzu vs. De olsa üretilen primlerle kar ediyordur salt kendi işinde. Benden bu kadar çıktı, daha iyi bilen hakim olan varsa buyursun yazsın bizde bilgilenelim. Ama hoşuma giden şey şu oldu. Geçen sene kur yüzde 10 artış 10 milyon kar getirirken bu sene 26 milyon getiriyor, döviz varlıkları artmış, eurobond geçen seneye göre 2 kat yatırım var, aslında geçen seneye göre tüm kalemlerde ciddi bir yatırım artışı var. Ben bu kısmı çok beğendim. Sanki bir yatırım fonu gibiler.
Selam ortaklar,
Hayat dışı teknik bölümüne aktarılan yatırım gelirleri kalemi bir nevi faaliyet gideri gibi değerlendirilebilir.
Aşağıdaki şekilde kalemlerde bakmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Aksi durumda oldukça karmaşık bir teknik muhasebe ile uğraşıp kayboluruz.
Toplam Teknik Gelirler: Brüt Yazılan Primler+ Net Kazanılmış Primler + Diğer Teknik Gelirler
Toplam Teknik Giderler: Gerçekleşen Hasarlar+ Faaliyet Giderleri+ Diğer Teknik Karşılık Değişim + Diğer Teknik Giderler
Teknik Kar: Toplam Teknik Gelirler - Toplam Teknik Giderler Burası önemli :)
Net Yatırım Gelirleri: Yatırım Gelirleri- Yatırım Giderleri + Hayat Dışı Teknik Bölümüne Aktarılan Yatırım Gelirler
Net Kar: Teknik Kar+ Net Yatırım Gelirleri +Diğer Faaliyetlerden ve Olağandışı Faaliyetlerden
Gelir ve Karlar ile Gider ve Zararlar+ Dönem Karı Vergi ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları
Sektörde bakılan diğer bir oran ise eğer iştiraki yok ise kombine orandır. Bu oran hasar/prim ve masraf/prim oranlarının toplanmasıyla elde ediliyor. Eğer bu oran 1'in altında ise sigorta portföyünden elde edilen gelir ile giderler karşılanıyor diye düşünülebilir.
Sn Diproyal,
Ben de Hayat dışı teknik bölümüne aktarılan yatırım gelirleri kaleminin bir nevi satışların maliyeti kaleminin bir alt kalemi gibi bir kalem olduğunu ve bu maliyetin de toplanan primlerin değerlendirilmesinden gelen karlardan karşılandığı sonucuna varmıştım. Siz de çok güzel açıklamışsınız.
Bir de kombine oran diye bir kavramı çeşitli yazılarda görmüştüm. Şimdi onu da anladım.
Çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.