Originally Posted by
erhanacikgoz1
sorulara tek tek cevap vereceğim önce tugrul abeyimizden başlayalım.
GÜlsemmi ağlasammı napsam anlamadım hocam.
Tugrul bey siz ne anlatmaya calısıyorsanız bence siz konuyu anlamadınız yada anlattıgınız şeyi farkında değilsiniz.
Matematiğe göre evet doğrusun diyor ama şimdi tutmuş extramı değil mi diyorsunuz.
Tamam anlıyorum evet biraz kafa karşıklıgınız olabiliyor ama daha kaç kere hesaplayacağız tugrul bey.
Erhan bey,
Karışan bir şey yok. Herşey gayet net. Yine konuyu farklı noktaya çekiyorsunuz. Sorduğum basit ama gerçekten yaşanmış soruya cevap vermek yerine bir sürü varsayımsal hesap yapıyorsunuz
Bak şimdi şöyle düşün.
1 TL den hisseyi aldın X hissesini aldın temettü dağıtmayanı.
atıyorum 3 ay içinde %10 yukarı gitti sonra temettü dağıtmadı ancak sen %10 luk hisse sattın. devamında hisse tekrar %10 yaptı.
İşte senin anlattıgın şey tamda bu sen burada %10 u extra diyorsun ne alakası var ?
Hisse hiç temettü dağıtmasaydı da sen totalde %20 kazanacaktın zaten. veya hiç hisse satmasaydı bu kişi %20 küsür yine kazancaktı.
Erhan bey,
Ben zaten hisse yükselirse para kazanılmaz demedim. Ancak bir hissenin yükselmesi manipülatif değerlere bağlı olabilir dedim. Diğer bir deyişle hisse hakettiği halde yükselmeyedebilir. Gene varsayım yapıp hisse yükselseydi de kazanacaktın diyorsunuz. Cekle cakla olmuyor işte. Varsayarak yükselttiğiniz hissenin bende varsayarak yükselmediğini söylüyeyim o halde size. Varsaydım ki hisse yürümedi ama şirket kar etti ve temettü dağıttı. Siz yükselişe oynadınız yükselmedi yerinizde saydınız ama ben yine temettümü aldım.
Nasılsa varsayıyoruz. Hep sizin varsayımlarınızdan hareket etmeyelim. Bu kezle benim varsayımımdan hareket edelim.
Sizin varsayımınız ne kadar olabilirliği varsa benimkininde o kadar var.
çünkü hisse totalde aldıgı yola bakacaksın.
İşyatın temettü vermemiş halini düşün. Bunu hayal et. İş yatırımdakı adam nasıl temettü ile para kazandıgını hatta extra kazandıgnı idda ediyorsunuz ya o extrayı temettü vermedende kazanıyor adam senin deyiminle extra diyorum normalde extra değil o kazanılan para.
Gene yukardaki varsayımın uzantısı bir açıklama. Sizde benim varsayımımı hayal edin. İş Yat temettü vermedi ama hissede gitmedi yukarı. Tuttu piyasa oyuncuları. Veya hisse yukarı gitmedi ama şirket kar etti ve dağıttı. Nasılsa hayal ediyoruz. Değişik hayallerde kuralım.
Ben niye iki adet ikiz şirket örnegı verip verip duruyor habire aynı teraneyı dönüp dönüp sizlere anlatmak zorunda kalıyor.
Örnek ver basit bir örnek küsüratlara girme
Benim verdiğim örnek son derece basit ve gerçek. Bahsi geçen adamda benim. Sorduğum soruya cevap vermek yerine ısrarla farazi matematik hesapları yapıyorsun. Benim 0,78 TL 0,965 olarak cebimde sevgili Erhan bey. Siz ne örnek verirseniz verin. Zaten kendinizle çelişiyorsunuz. Hem diyorsunuz ki temettüden para kazanılmaz hemde farazi rakamlarla hesap yapıp temettü kadar kazandım diyorsunuz. Zaten temettüden para kazanıldığını kendiniz söylüyorsunuz.
1 lıradan 10 adet lot aldın yani 10 TL para harcadın. hisseyi %25 yukarı giderse fiyatı ne olur 1,25 olur değilmi peki toplam kaç paran olur 12,5 TL değilmi
hissen 0,25 kuruş temettü dagıttı
hisse fiyatı 1 TL ye düşürüldü hala 10 lotun var şimdi 2,5 kuruşdan toplamda 2,5 TL cebınde değil mi portfoyunde 12,5 Yerine 10 TL görünür değil mi
1 lıradan tekrar %25 yukarı gitti 1,25 TL ye cıktı toplam kazancın ne ? 12,5 TL Portfoy değerin + 2,5 TL de temettü parası vardı 15 TK yani % 50 dogrumuyum.
Bak şimdi aynı şeyi nasıl yapacagım.
1 lıradan 10 adet lot aldın yani 10 TL para harcadın. hisseyi %25 yukarı giderse fiyatı ne olur 1,25 olur değilmi peki toplam kaç paran olur 12,5 TL değilmi
2 adet lot satarsam cebıme kaç para girer 2 * 1,25 = 2,5 TL cebime girdi, 8 adet lotum kaldı.
Hisse fiyatı düşmez 1,25 TL de ancak 8 lotum kalır
1,25 TL den aynı seninki gibi %25 yukarı gitti 1,57 TL değil mi Toplam kazancım ne 8 lot * 1,57 = 12,5 TL Portfoyum + 2,5 sattıgım 2 lot = 15 TL doğrumuyum.
EEE temettü extra geliri nerden cıktı şimdi ????? eğer extra gelir buna diyorsan bak temettüye ihtiyaç yokmuş.
Şimdi gelcek soru işi tahtaya baglayacak diyeceksinki senin hissen nasıl 1,57 TL ye cıktı ? bakalım soracak kısıler cıkacak mı ?
Sormam merak etmeyin:) Ama soracak olan çok olur.