Sayfa 19/106 İlkİlk ... 917181920212969 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 145 - 152 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,213
     Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Sayın Bear Bull,
    Is Yat'i ornek olsun diye verdim. Bahsettiğiniz sekilde baska senetlerde elbette vardir. Bakip bulursunuz kendiniz. Ama biz temettu vermeyipte prim yapan hisse varmidir konusunu konusmuyoruz. Ama madem sordunuz elbette vardir. Niye olmasin? Ben sadece temettu veren hisse yukselir demedim ki. Yazimin hic bir yerinde boyle bir sey yok.
    Burada tartistigimiz husus, temettunun extra gelir olup olamiyacagiydi. Olabilecegini gostermek icinde Is Yat'i ornek olarak kullandik sadece.

Parasını faize dolara koyanda kazandi elbet. Ben kazanmadimi dedim? Biz burada alternatic yatirim araclarinin vetirilerinide kiyaslamiyoruz. Konu buda degil. Hangisinden cok kazanacaginiza inaniyorsaniz gidip ona yatirirsiniz. Cok kazanirsaniz bizde sizin adiniza seviniriz, tebrik ederiz. Ama maalesef konu buda degil.

Benim yazimi. Herhangi bir yerinde temettuden bir gun once Is Yat'a yatiran ek gelir elde etti diye bir ifade yok. Tam aksi ifadeler var. Isterseniz once bir yazilarimi okuyun. Boyle bir ifade varmi onu gorun.
    SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    sn Ctugrul,
    Temettü vermeseydi 96 krş olurdu demişsiniz yukarıdaki gönderinizde, aynı hesapla şu an temettü vermiş fiyatı 84 krş {kendi ifadeniz}

Benim temettü tanımım.

Temettü Sağ cebinizden para çıkarıp, stopaj vergisini ödedikten sonra
    kalanını sol cebinize
    {Hisse Satmanıza gerek olmadan} yapılan nakit transfer işlemidir.

Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku

Şimdi hisse aldık bekledik Temettüsünü alacağız %10 stopaj kesecekler.

temettüden 1 gün önce veya 1 yıl önce aldık
    100,000 lot hissemiz var fiyat 1 tl = 100,000 tl
    %15 temettü alalım 15,000 tl
    %10 stopaj düşelim 1500 tl
    net temettü 13,500 tl
    hisse fiyatımız ise 0,85 başlayacak

100,000*0,85 = 85,000
    net temettüm = 13,500
    --------------------------
    hesabımızda......98,500 tl miz olacak halbuki zaten 100,000 tl miz yok muydu?

ben burda temettüyü alacağıma temettüyü ödediği gün hisseyi alsam 1500 tl lik nerdeyse 1760 lot fazla alıyorum

hadi çıkın işin içinden bakalım. Kolay gelsin.
     Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku

2. Sayın Topik Okurları ,

Topiğimizin 13. Sayfasındaki 101 nolu iletiye lütfen tekrar bakar mısınız ? Orada bahsedilen konu Araştırmacıların söylediklerinin “tamamı†değil, sadece bir bölümüymüş. Peki araştırmacılar tam olarak ne demiş ?

1- Modigliani ve Miller (MM), firmaların temettü politikaları, büyüme ve hisse senedi değerlemesi hususlarını içeren 1961 yılında yapmış oldukları çalışmalarında (yani 101 nolu iletiye konu olan çalışma), vergilerin ve işlem maliyetlerinin olmadığı bir ortamda, firma değerinin temettü politikalarından etkilenmediğini savunmuşlardır (Akkum, 1998:12). Bununla birlikte, MM’nin aynı çalışmada ortaya koydukları varsayımlar arasında, tüm yatırımcıların firma ile ilgili her türlü bilgiye aynı anda ulaştıkları (etkin piyasalar) ve bu bilgileri aynı düzeyde anlama ve analiz etme kabiliyetinde olmaları nedeniyle, aynı bakış açısına sahip oldukları görüşü de yer almaktadır.

2- Ancak MM, temettü dağıtım politikalarının her ne kadar firma değerine ve sermaye yapısına etkisi olmadığını ileri sürmekte olsalar da, aynı zamanda, firma yöneticilerinin cari döneme ait temettü politikalarını oluştururlarken, firmanın gelecekle ilgili kârlılık ve nakit akışlarına ilişkin beklentileri üzerinde sahip oldukları içsel bilgileri de kullandıklarını ve dolayısıyla da temettünün bilgi içeriği olduğunu kabul etmektedirler.
    Araştırmacılar 2. Maddedeki cümleyi literatüre geçirince diğerleri de boş durmamış ve yeni bir teori oluşturmuşlar ; buyrun size yeni teori :

Sinyal etkisi teorisi; temettü dağıtımlarındaki değişikliklerin, firmaların gelecekteki kazançları hakkında piyasalar ve yatırımcılar için bilgi içerdiği temeline dayanmaktadır. Bu yaklaşıma göre, firma yöneticileri, temettü dağıtımına ilişkin aldıkları kararlar ile firmanın gelecekteki kârlılığı ve nakit akışları hakkında yatırımcılara bilgi vermektedirler.

Çalışma için : (koplayıp arama çubuğuna yapıştırınız)
    apbs.mersin.edu.tr/files/tkorkmaz/Publications_012.pdf

Bu da neden temettü yatırımcılar için önemlidir haberi :
    http://www.milliyet.com.tr/temettu-v...10/default.htm

Dahası ;
    Gordon (1963) ve Lintnerin (1962) savunduğu görüşe göre, sermaye kazancı üzerindeki belirsizlik temettü kazançları için geçerli olmadığından temettü kazancı, sermaye kazancına kıyasla daha üstündür. Başka bir deyişle, temettü kazançlarının, yatırımcılar için sermaye kazançlarından daha risksiz olması nedeniyle yatırımcılar gelecekteki sermaye kazançları yerine bugünden temettü almayı tercih etmektedirler.

Niye böyle : Çünkü yatırımcılar İRRASYONELDİR.

Saygılarımla
    Son düzenleme : DRİZM; 22-04-2017 saat: 21:21. Sebep: yazım hatası

3.  Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku
    sn Ctugrul,
    Temettü vermeseydi 96 krş olurdu demişsiniz yukarıdaki gönderinizde, aynı hesapla şu an temettü vermiş fiyatı 84 krş {kendi ifadeniz}

Benim temettü tanımım.

Temettü Sağ cebinizden para çıkarıp, stopaj vergisini ödedikten sonra
    kalanını sol cebinize
    {Hisse Satmanıza gerek olmadan} yapılan nakit transfer işlemidir.

Sayın Bear Bull,
    Keşke yazımdan alıntı yapsaydınızda ben nerede öyle demişim görseydik.
    Benim Erhan beye yazım aynen şöyle;

Tekrar ornegimize donersek, adam 0,78 den almis. Uzerine 0,125 almis bugun hisse fiyati hala o 0.125 aldiktan sonra bile 0.84. Simdi bu adamin aldigi bu para nasil extra degil diyebiliriz. Adamin en basta 0,78 TL si vardi. Simdi 0.84 TL si var birde 0.125TL yi aldi afiyetle yedi. Yemedi ise 0.965 TL si var. Sizin taniminizla extra var olana ek demek. Burda ek yokmu? Adamin parazi 0.78'den 0.965 olmus. Ek/extra olmasi icin daha ne olmasi gerekiyor

Benim ifadelerimde bir hesap var. Sizin iddia ettiğiniz şey temettü ekstra gelir yaratmaz bende doğru koşullarda yaratır diyorum ve bunu yukarıdaki örnekle kanıtlıyorum. Adamın 0,78 TL si vardı şimdi cebinde 0,965 TL'si var. Hala ek yok diyorsanız buyurun kanıtlayın yukardaki örnek üzerinden.

Sizde bir tanımlama yaptınız temettü ile ilgili şimdi. Bu öyle bir tanım ki sanki sağ cepten sol cebe parayı aktarırken, stopajıda verip sol cebe eksik para konuyormuş gibi duruyor tanımınız. Lütfen yukardaki örnekte kendi tanımınızıda bir açıklayın.

Belliki kesilen stopajın geri alınabileceğinide bilmiyorsunuz. Ama maalesef bu kadar detaya inecek vaktim var yok. Bir zahmet araştırın, göreceksiniz alınabildiğini.

4. Hissenin fiyatına değil adamın cebindeki paranın miktarına bakacaksınız. Yanlış yere odaklanmayın. Hala temettü sonrası hisse fiyatı temettü kadar düşer noktasındasınız.

Biz bunu tartışmıyoruz. Biz adamın cebinde ne kadar para var ve temettünün ek gelir yaratıp yaratmadığı sorularına odaklanıyoruz. Çünkü bu başlıkta iddia edilen o ki temettü extra gelir yaratmaz. İddiaya edilen konuya odaklanın, konuyu ikide birde başka noktaya çekmeyin.

Adamın 0,78 TL si 0,965 TL oldu mu olmadı mı onu söyleyin. Olduysa temettü ile ek kazanç yaratmış demektir. Matematik diyordunuz, işte matematik.

5. sorulara tek tek cevap vereceğim önce tugrul abeyimizden başlayalım.

GÜlsemmi ağlasammı napsam anlamadım hocam.

Tugrul bey siz ne anlatmaya calısıyorsanız bence siz konuyu anlamadınız yada anlattıgınız şeyi farkında değilsiniz.

Matematiğe göre evet doğrusun diyor ama şimdi tutmuş extramı değil mi diyorsunuz.

Tamam anlıyorum evet biraz kafa karşıklıgınız olabiliyor ama daha kaç kere hesaplayacağız tugrul bey.

Bak şimdi şöyle düşün.

1 TL den hisseyi aldın X hissesini aldın temettü dağıtmayanı.

atıyorum 3 ay içinde %10 yukarı gitti sonra temettü dağıtmadı ancak sen %10 luk hisse sattın. devamında hisse tekrar %10 yaptı.

İşte senin anlattıgın şey tamda bu sen burada %10 u extra diyorsun ne alakası var ?

Hisse hiç temettü dağıtmasaydı da sen totalde %20 kazanacaktın zaten. veya hiç hisse satmasaydı bu kişi %20 küsür yine kazancaktı.

çünkü hisse totalde aldıgı yola bakacaksın.

İşyatın temettü vermemiş halini düşün. Bunu hayal et. İş yatırımdakı adam nasıl temettü ile para kazandıgını hatta extra kazandıgnı idda ediyorsunuz ya o extrayı temettü vermedende kazanıyor adam senin deyiminle extra diyorum normalde extra değil o kazanılan para.

Ben niye iki adet ikiz şirket örnegı verip verip duruyor habire aynı teraneyı dönüp dönüp sizlere anlatmak zorunda kalıyor.

Örnek ver basit bir örnek küsüratlara girme

1 lıradan 10 adet lot aldın yani 10 TL para harcadın. hisseyi %25 yukarı giderse fiyatı ne olur 1,25 olur değilmi peki toplam kaç paran olur 12,5 TL değilmi

hissen 0,25 kuruş temettü dagıttı

hisse fiyatı 1 TL ye düşürüldü hala 10 lotun var şimdi 2,5 kuruşdan toplamda 2,5 TL cebınde değil mi portfoyunde 12,5 Yerine 10 TL görünür değil mi

1 lıradan tekrar %25 yukarı gitti 1,25 TL ye cıktı toplam kazancın ne ? 12,5 TL Portfoy değerin + 2,5 TL de temettü parası vardı 15 TK yani % 50 dogrumuyum.

Bak şimdi aynı şeyi nasıl yapacagım.

1 lıradan 10 adet lot aldın yani 10 TL para harcadın. hisseyi %25 yukarı giderse fiyatı ne olur 1,25 olur değilmi peki toplam kaç paran olur 12,5 TL değilmi

2 adet lot satarsam cebıme kaç para girer 2 * 1,25 = 2,5 TL cebime girdi, 8 adet lotum kaldı.

Hisse fiyatı düşmez 1,25 TL de ancak 8 lotum kalır

1,25 TL den aynı seninki gibi %25 yukarı gitti 1,57 TL değil mi Toplam kazancım ne 8 lot * 1,57 = 12,5 TL Portfoyum + 2,5 sattıgım 2 lot = 15 TL doğrumuyum.

EEE temettü extra geliri nerden cıktı şimdi ????? eğer extra gelir buna diyorsan bak temettüye ihtiyaç yokmuş.

Şimdi gelcek soru işi tahtaya baglayacak diyeceksinki senin hissen nasıl 1,57 TL ye cıktı ? bakalım soracak kısıler cıkacak mı ?
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,213
    Ben Erhan gibi saatlerce yazı yazmaya uğraşamam {yukarıda yazdıklarım / düşündüklerim geçerlidir [sizin sabit fikirleriniz gibi] benimkilerde değişmez}

hisse 0,78 den alındıysa şu an 1,00 tl de olsa 0,84 de olsa {temettü vermişte olsa vermemişte olsa}
    Bahsettiğiniz Temettü karı değil {trade karıdır, o da satılıp cebe konmadığı sürece kağıt üstündedir}

2016 yılında 6x,000 tl den fazla stopaj ödediyseniz çok az bir bölümünü geri alırsınız anlaştık mı?

SON SÖZÜM
    Doğru bildiğinizden şaşmayın

7.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    sorulara tek tek cevap vereceğim önce tugrul abeyimizden başlayalım.

GÜlsemmi ağlasammı napsam anlamadım hocam.

Tugrul bey siz ne anlatmaya calısıyorsanız bence siz konuyu anlamadınız yada anlattıgınız şeyi farkında değilsiniz.

Matematiğe göre evet doğrusun diyor ama şimdi tutmuş extramı değil mi diyorsunuz.

Tamam anlıyorum evet biraz kafa karşıklıgınız olabiliyor ama daha kaç kere hesaplayacağız tugrul bey.
    Erhan bey,
    Karışan bir şey yok. Herşey gayet net. Yine konuyu farklı noktaya çekiyorsunuz. Sorduğum basit ama gerçekten yaşanmış soruya cevap vermek yerine bir sürü varsayımsal hesap yapıyorsunuz

Bak şimdi şöyle düşün.

1 TL den hisseyi aldın X hissesini aldın temettü dağıtmayanı.

atıyorum 3 ay içinde %10 yukarı gitti sonra temettü dağıtmadı ancak sen %10 luk hisse sattın. devamında hisse tekrar %10 yaptı.

İşte senin anlattıgın şey tamda bu sen burada %10 u extra diyorsun ne alakası var ?

Hisse hiç temettü dağıtmasaydı da sen totalde %20 kazanacaktın zaten. veya hiç hisse satmasaydı bu kişi %20 küsür yine kazancaktı.
    Erhan bey,
    Ben zaten hisse yükselirse para kazanılmaz demedim. Ancak bir hissenin yükselmesi manipülatif değerlere bağlı olabilir dedim. Diğer bir deyişle hisse hakettiği halde yükselmeyedebilir. Gene varsayım yapıp hisse yükselseydi de kazanacaktın diyorsunuz. Cekle cakla olmuyor işte. Varsayarak yükselttiğiniz hissenin bende varsayarak yükselmediğini söylüyeyim o halde size. Varsaydım ki hisse yürümedi ama şirket kar etti ve temettü dağıttı. Siz yükselişe oynadınız yükselmedi yerinizde saydınız ama ben yine temettümü aldım.
    Nasılsa varsayıyoruz. Hep sizin varsayımlarınızdan hareket etmeyelim. Bu kezle benim varsayımımdan hareket edelim.

Sizin varsayımınız ne kadar olabilirliği varsa benimkininde o kadar var.

çünkü hisse totalde aldıgı yola bakacaksın.

İşyatın temettü vermemiş halini düşün. Bunu hayal et. İş yatırımdakı adam nasıl temettü ile para kazandıgını hatta extra kazandıgnı idda ediyorsunuz ya o extrayı temettü vermedende kazanıyor adam senin deyiminle extra diyorum normalde extra değil o kazanılan para.
    Gene yukardaki varsayımın uzantısı bir açıklama. Sizde benim varsayımımı hayal edin. İş Yat temettü vermedi ama hissede gitmedi yukarı. Tuttu piyasa oyuncuları. Veya hisse yukarı gitmedi ama şirket kar etti ve dağıttı. Nasılsa hayal ediyoruz. Değişik hayallerde kuralım.

Ben niye iki adet ikiz şirket örnegı verip verip duruyor habire aynı teraneyı dönüp dönüp sizlere anlatmak zorunda kalıyor.

Örnek ver basit bir örnek küsüratlara girme
    Benim verdiğim örnek son derece basit ve gerçek. Bahsi geçen adamda benim. Sorduğum soruya cevap vermek yerine ısrarla farazi matematik hesapları yapıyorsun. Benim 0,78 TL 0,965 olarak cebimde sevgili Erhan bey. Siz ne örnek verirseniz verin. Zaten kendinizle çelişiyorsunuz. Hem diyorsunuz ki temettüden para kazanılmaz hemde farazi rakamlarla hesap yapıp temettü kadar kazandım diyorsunuz. Zaten temettüden para kazanıldığını kendiniz söylüyorsunuz.

hissen 0,25 kuruş temettü dagıttı

hisse fiyatı 1 TL ye düşürüldü hala 10 lotun var şimdi 2,5 kuruşdan toplamda 2,5 TL cebınde değil mi portfoyunde 12,5 Yerine 10 TL görünür değil mi

1 lıradan tekrar %25 yukarı gitti 1,25 TL ye cıktı toplam kazancın ne ? 12,5 TL Portfoy değerin + 2,5 TL de temettü parası vardı 15 TK yani % 50 dogrumuyum.

Bak şimdi aynı şeyi nasıl yapacagım.

2 adet lot satarsam cebıme kaç para girer 2 * 1,25 = 2,5 TL cebime girdi, 8 adet lotum kaldı.

Hisse fiyatı düşmez 1,25 TL de ancak 8 lotum kalır

1,25 TL den aynı seninki gibi %25 yukarı gitti 1,57 TL değil mi Toplam kazancım ne 8 lot * 1,57 = 12,5 TL Portfoyum + 2,5 sattıgım 2 lot = 15 TL doğrumuyum.

EEE temettü extra geliri nerden cıktı şimdi ????? eğer extra gelir buna diyorsan bak temettüye ihtiyaç yokmuş.

Şimdi gelcek soru işi tahtaya baglayacak diyeceksinki senin hissen nasıl 1,57 TL ye cıktı ? bakalım soracak kısıler cıkacak mı ?
    Sormam merak etmeyin Ama soracak olan çok olur.
    Cevaplarım sizin yazınızın içinde

8.  Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku
    Ben Erhan gibi saatlerce yazı yazmaya uğraşamam {yukarıda yazdıklarım / düşündüklerim geçerlidir [sizin sabit fikirleriniz gibi] benimkilerde değişmez}
    Ben sabit fikirli değilim. Bilmediğim bir şey varsa öğrenmeye çalışıyorum. Ama dolu bir cevap alamıyorum. Gerçek bir örnek üzerinden sorduğum soruların cevabı yerine farazi senaryolar üzerine kurulu hesaplamalarla dönüşler alıyorum.
    hisse 0,78 den alındıysa şu an 1,00 tl de olsa 0,84 de olsa {temettü vermişte olsa vermemişte olsa}
    Bahsettiğiniz Temettü karı değil {trade karıdır, o da satılıp cebe konmadığı sürece kağıt üstündedir}

Hayır değildir. Trade olması için alım ve satım olması gerekir. Ben bir şey satmadan cebime her 0,78 TL için 0,125 TL koydum. Diğer bir deyişle her 100 TL me 16 TL aldım.

2016 yılında 6x,000 tl den fazla stopaj ödediyseniz çok az bir bölümünü geri alırsınız anlaştık mı?
    Hayır anlaşmadık. Çünkü bu bilgi yanlış. Bu yazıları okuyan kişiler yanlış bilgi ile donanacaklar. Öğrenmek isteyenler http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beya...kulsermaye.pdf Adresini ziyaret etsinler. Yatırdığınız stopajın hepsini geri alabilirsiniz.

SON SÖZÜM
    Doğru bildiğinizden şaşmayın
    Cevaplarım sizin yazınızın içindedir.

Sayfa 19/106 İlkİlk ... 917181920212969 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •