Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 18/106 ÝlkÝlk ... 816171819202868 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 137 - 144 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by topraq Yazýyý Oku
    Maalesef piyasada yatýrýmcýnýn ne denli bilinçsiz olduðunu gösteren elemanlardan bir tanesidir bu.Temettünün hariçten verilen bir para sanýlmasý.Aslýnda teknik olarak iþin içine vergi de girince zarardýr. Aslolan þu ki temettü veren þirket kar etmiþtir, kar eden hisse prim yapar, basit bi mantýkla yazýyorum tabi.Öte yandan piyasayla ilgilenemeyen kiþiler için temettü veren þirketlerin tercih edilmesi de gayet mantýklýdýr bence.
    Yatýrým tavsiyesi deðildir.
    bu cümlelerinini altýna imzamý atarým aynen ölye mantýk noktasýndada ayný görüþteyim bak bunlarda bir sorun yok. Düz mantýkla evet temettü daðýtan hisse kar etmiþtir. BU yüzden piyasalarý býlmeyen yada analiz etmek istemeyen yada vakti olmayanýn temettü veren hisse almasý gayet tabi doðaldýr. Sizinde söylediðiniz gibi bir kar vardýr ve bu kar dolayýsýyla hem hissemiz pirim yapar hemde temettü daðýtabilir. O halde bu basit bir mantýk demekki kar eden þirketin yukarý gideceði gerçeðini göstermektedir. O halde temettü daðýtan bir hisseyi sýrf pýyasayý analiz etmeyi þirketin karýna bakmayý bilmediðiniz için almýþ olsanýz bile Ertesi yýl temettü daðýtmayýnca satýyorsunuz ? BUrada bir gariplik yok mu ? Hadi onuda geçtim. Temettü daðýtýlmasý kar ettiðinin bir gerekçesi ya yüksek oranda daðýtýlan temettü daha fazla kar eden þirket düþük oranda daðýtýlan temettü ise daha az kar anlamýna gelmektedir. bu düz mantýða göre SÝzce burada da mý bir garipklik yok ?

iþte benim derdimde bu bilinçsiz yatýrýmcýlara kýzýyorum iþte bu düz mantýk temettü severler diyorki düz mantýkla temettü verince hisse kar eden hissedir ben bilanco milanco bilmem o yüzden alýrým. Alýrsýnda kardeþim gelecek yýl hissen temettü daðýtmayýnca ne yapacaksýn ? ozman ne karar vereceksin bilanco bilmezsin kar etmiþmi etmemiþ buna bakmayýda bilmezsin çünkü sen bilancoya kar'a bakmayý bilmiyor sadece temettüye bakmayý biliyorsun. Düþünsene gelecek yýl temettü daðýtmayacam dedi. Þimdi bu yatýrýmcý kendi kendine þunu diyecek eywah zararmi etti hissem ? Bunun cevabýnýda bilmiyor zararmý etti kar mi etti bilmiyor ama temettü daðýtmadýysa zarar etmiþtir. O halde zarar eden þirkette mantýken durmamalý çünkü temettü daðýtan hisseyi alma sebebi zaten þirket kar etmesiydi...

Ýþte bu mantýk ve zihin yapýsý yatýrýmcýya aptalca ve safça çýkarýmlarýda bulundurarak Froto gibi güzel kar eden þirketi satýp cunku ona göre temettü daðýtmadýgý Anda zarar etmiþtir. Gidip baþka bir hisse alýr. O düþük temettü daðýtýr bir baþka þirket daha yüksek temettü daðýtýr ona geçer. vesaire ?

Böle bir yatýrým tarzýnýn yatýrýmcýya katacaðý deðer nedir ? Yatýrýmcý bu mantýkla nasýl bir getiri umacak ? BU adam hiçmi merak etmez yaw bu hisse bu yýl temettü daðýtmadý diye sattým cunku dagýtmadýysa zarar etmiþtir ama hisse hala yukarý gitmiþ nasýl oldu ? diye sormuyormu kendine ? Temettü daðýtýýðý halde prim yapamayýp 0 getiri üreten þirketleri görüp sormuyormu kendine bunlar kar eden þirket cunku temettü daðýtýyor ama yatýrýmcýsý 5 yýldýr 0 TL para kazanmýþ burada bir mantýk hatasý var niye demiyor ?

Erhan burada baðýrýp duruyor kar a bakýn diye ne demek istiyor acaba demez mi ? Boyp hissesi örneði vermiþ hisseyi inceledim harbiden hiç temettü daðpýtmamýþ yani düz mantýkla kar edememiþ demekki. fakat bizim kar ettiði için temettü daðýttýgýný bildiðimiz frota ile karþýlaþtýrýnca.

Froto 15 yýlda 29 kat getiri üretirken.

hiç kar edemeyen þirket olarka baktýgýmýz BOYP hissesi tam 71 kat getiri üretmiþ 15 yýlda.

Burada bir mantýksýzlýk burada bir yanlýþ anlaþýlma yok mu diye HÝçmi düþünmez bu yatýrýmcýlar ? BU kadar bilinçsiz bu kadar sorgulamadan uzak bir yatýrýmcý tipinin borsada BÝN Tlleri MÝLYON TL lerini yönetmesi ne kadar saðlýklý ?

Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Erhan bey, bizde bunu diyoruz iste. Adamýn tüm açýklamasý yatýrýmcýsýný sirket temetü vermezse sunu yapar bunu yapar guclu olura ikna üzerine. Bu yaklasima sirket tarafindan itiraz eden yok.

Biz ayni kisinin hisse yatirimcisi olarak tam tersýni yaptigini bizlerinde hýsse yatýrýmcýsý olarak bunu neden goz onunde bulundurmamamiz gerektiðinin cevabýný arýyoruz aciklamalarinizda

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    bulacaksýnýz hocam

Extra gelir ifadesinden neyi kastettiðiniz yatýrýmý hangi kosulda yaptiðinizla ilgili bir sey. Onuda öyle tek bir kalibýn icine sokup temettü extradýr veya deðildir diyemezsiniz.

Ornegin gecen sene 15 Temmuz sonrasý 0,78 den Isyat almis ve henüz bir ay once 12,5 kurus almis adama bugun donupte temettu extra degil derseniz anlamsýz gelir.

Buffet'a donup ya arkadas 1988'de hata yapmissýn temettü extra bir sey degili nasýl acýklarsýnýz peki. Onüne matematik formüller filan mý koyacaksýnýz. Adam, arkadas formülün doðruda, ben sadece bu sene 1988'de koydugum paranýn 3 katini tek seferde aldým dese ne diyeceksiniz. Adama ya senin aldýðýn temettuyü zaten hisse satarak bende yapabilýrim tadýnda matematik formüllemi cevap vereceksiniz.

Bir realite var birde sanal gercekliðe dayanan bende yapabilirim yaklasýmý.

Hadi Buffet tan vaygectim. Bunu 15 Temmuz sonrasý Is Yat alan adamada anlatamazsýnýz zaten.

Ama 23 Martta 1,02'den Is Yat alan adamada temettü extradýr'ý anlatamazsýnýz.

Konuyu kalýplara sikýstýrmaya calýsirsanýz dogru olmaz kýsacasý.

Hocam konuþtugum cumlerleri yanlýþ aksettiriyorsunuz.

Buffet temettü extra gelirdir diye bir imada bulunmadýðý gibi yazdýgý mektubunda vergiden doðan zararýna deðindiði gibi temettü daðýtmayarak kendi yatýrýmcýlarýna aslýnda alacaðý temettü miktarýný daha iyi deðerlendirerek kendi yatýrýmcýlarýnýn daha çok para kazandýklarýný aktarmýþtýr. Üstelik bunu matematikle rakamlarla aktarmaktadýr. Yazýsýndada matematiðe deðinmiþ ve bunu matematikle aktaryým gibi cumleler kullanarak aktarmýþtýr. Yine keza ayný þekilde buffette bende temettüye karþý bir karþýtlýgýmýz yoktur. Bunu benim tek bir yazýmda bulamayacaðýnýz gibi buffettede bulamazsýnýz. Ayrýca buffete açýklanmasý gereken birþey yokki adam ben hisseyi temettüye bakarak seçerim demiyor ki ? Adam bilancosunu analizi deðerini hesaplýyor uygun görürse alýyor. Temettü daðýtýyormuþ daðýtsýn diyor O hakim hissedarýn verdiði bir karar diyor.

Buradakiler ne diyor ben temettüye bakarým bitti gitti temettü olmazsa olmazýmdýr diyor buffet bunu demiyor ben kara bakarým bilancoya bakarým alýrým temettü daðýtýyormuþ varsýn daðýtsýn diyor bende aynen böyle diyorum ben kar'a bakar temettü daðýtsýn/daðýtmasýn kar iyi ise bilanco iyi ise alýrým diyorum Doðru olanda budur zaten herkese bunu anlatýyorum. Farklý birþeyden bahsetmiyorum bende.

Temettü hissesi alanlar hata yapar diye bir söylemim YOK SADECE TEMETTÜYE BAKIP YATIRIM YAPANLAR HATA YAPAR DÝYORUM BAKIN BUNU OKURKEN YANLIÞ ANLAMAYA COK MUSAIT OKUYORSUNUZ. Temettü hissi almak bir hatadýr diye bir cumle böyle bir mantýk yok SADECE TEMETTÜ YE BAKIPTA HÝSSE SEÇMEK HATADIR NOKTA.

SONUÇ olARAK:

Buffet zaten yaptýgý yatýrýmýn farkýnda neye göre yatýrým yaptýgýnýda çok çok iyi biliyor sadece temettüye bakýp hisse almadýgýný da biliyor. Zaten bilmese kendi þirketide temettü daðýtýrdý ? Yani adama zaten matematikle açýklanacak birþey yok adam zaten bu matematiði biliyor.

Boþu boþuna buffeti konuþuyoruz ya basitçe kendine þu soruyu sor

Buffetin tercih ettiði hisseleri temettüye bakarak tercih ediyorsa ve kendiisi milyar dolarlýk bir borsacý olarak bu hisselerle para kazanmýþsa. Kendi þirketinin hissesine ayný mantýkla yatýrýmcýlar geleceðini bilir deðil mi ? Peki kendisi neden bu mantýgý üstelik kendi gibi yatýrýmcýlarýn geleceðini bile bile uygulamamaktadýr.

BUrada örnek aldýgýnýz buffetin bu çeliþkisini bile sorgulamaktadan aciz bir milletin (sözüm meclisten dýþarý)ne gibi bir beklentiyle hayal kurdugunu gerçekten merak ediyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Erhan bey, yanlýs aksettirdiðm bir sey yok.

Ben Buffet temettü extra gelirdir demdim. Yazimý cola ya yaptýðý yatýrýmdaki temettü potansiyeline gore stratejisini belirlemiþ anlamýnda yazdým. Ayný adam farklý hisselerde farklý strateji benimsemiþ olabilir.

Bu karar yatýrýmý hangi kosulda yaptýðina gore deðiþir.

Sizin yaptýðinýz yanlýs konuyu tek kalýba sokmak.

Buffetin þýrket sahibi olarak yaptýðni neden sürekli ýsitip ýsýtýp sofraya koyuyorsunuz ki. Biz masanýn o tarafýnda deðiliz. Kaldýki ayný þeyi yapýp baþarýlý olamayan sirketlerde var. Bunuda bir kalýba sokamazsýnýz.
    Dediðiniz gibi býrakalým Buffeti.
    Daha basit örnekleme yapalým.

Ekstra demek var olana ek demek ilave demek.

Lütfen bana 15 Temmuz sonrasý 0,78 den hisse alan adamýn aldýðý 0,125TL nin nasýl extra olmadýðýný anlatýn.

3. Konuya yatýrýmcý acýsýndan bakýn lutfen. Temettu tu kaka bir sey degildir. Dogru yer ve zamanda yapildiysa extra gelir olablir. Yapilmadiysa zarar bile verir.

Konuyu insanlara aktarirken her yonuyle ele alip tum sonuclari vermek en dogrusu. Bir yerinden cekistirirseniz o yone gider.Buda dogru degil.

Daha fazla yazamiyacagim ucaga binmem gerekiyor.

4.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Erhan bey, yanlýs aksettirdiðm bir sey yok.

Ben Buffet temettü extra gelirdir demdim. Yazimý cola ya yaptýðý yatýrýmdaki temettü potansiyeline gore stratejisini belirlemiþ anlamýnda yazdým. Ayný adam farklý hisselerde farklý strateji benimsemiþ olabilir.

Bu karar yatýrýmý hangi kosulda yaptýðina gore deðiþir.

Sizin yaptýðinýz yanlýs konuyu tek kalýba sokmak.

Buffetin þýrket sahibi olarak yaptýðni neden sürekli ýsitip ýsýtýp sofraya koyuyorsunuz ki. Biz masanýn o tarafýnda deðiliz. Kaldýki ayný þeyi yapýp baþarýlý olamayan sirketlerde var. Bunuda bir kalýba sokamazsýnýz.
    Dediðiniz gibi býrakalým Buffeti.
    Daha basit örnekleme yapalým.

Ekstra demek var olana ek demek ilave demek.

Lütfen bana 15 Temmuz sonrasý 0,78 den hisse alan adamýn aldýðý 0,125TL nin nasýl extra olmadýðýný anlatýn.

hayirli yolducluklar....

Extra var olana ek ekleme demek.
    Temettü extramýdýr deðildir.

Kendinizde ifade etmiþsiniz extra demek olana eklemek yani var olana üstüne eklemektir deðilmi.

Hesaplamaya gerek duyuyormusunuz bilmiyorum 15 temettuz sonrasý 0,78 den alan adamýn temettü vermenden bir gün oncesý portfoy deðerine bakarsanýz zaten 0,125 TL nin portfoyunde var oldugunu göreceksiniz.

Temettü daðýtýlýnca portfoyde var olmuþ olan 0,125 TL eksiltilir ve hesabýnýza yatar.

Þimdi anlaþýldýmý extra olmadýgý zaten temettü vermeden öncede porfoyunde o para yaratýlmýþ oluþmuþ.

ayrýca konuyu hangi tek kalýba sokuyorum anlamadým.

Ýkinci mesajýnýza istinadende nerde yazýyor temettü kötüdür diye ???? böyle bir algýya nerden vardýgýnýzý merak ediyorum. Kim diyor temettüye tü kaka diye temettü veren vermekte olan bir hisseyi tercih ederken hiçbir kritere bakmaksýnzýn temettü veriyor öyleyse alýrým diyenlerde benim sorunum.

Temettüye tüü kaka diyen adamýn önce bana acýklamasý lazým nasýl tü kaka dediðini anlatmasý lazým nerden boyle diyen adam varsa getirin yazsýn.

ona temettünün tü kaka olmadðýný anlatan yazýlar yazayým nerden bu adam ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Eskiþehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,420
    15 temmuz sonrasý alýnýp ISYAT tan daha fazla prim yapmýþ ancak temettü vermemiþ bir hisse yok mudur?
    15 temmuzdan sonra parayý faize/dolara/altýna yatýranda zaten bir miktar kazandý, Ev alýp kiraya vermiþ bir kiþide her ay kirasýný alýyordur.
    ISYAT ý temettüden 1 gün önce almýþ olan kiþinin EXTRA bir geliri olmuþmudur olmamýþmýdýr bunu açýklayýn.

Teþekkürler.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    hayirli yolducluklar....

Extra var olana ek ekleme demek.
    Temettü extramýdýr deðildir.

Kendinizde ifade etmiþsiniz extra demek olana eklemek yani var olana üstüne eklemektir deðilmi.

Hesaplamaya gerek duyuyormusunuz bilmiyorum 15 temettuz sonrasý 0,78 den alan adamýn temettü vermenden bir gün oncesý portfoy deðerine bakarsanýz zaten 0,125 TL nin portfoyunde var oldugunu göreceksiniz.

Temettü daðýtýlýnca portfoyde var olmuþ olan 0,125 TL eksiltilir ve hesabýnýza yatar.

Þimdi anlaþýldýmý extra olmadýgý zaten temettü vermeden öncede porfoyunde o para yaratýlmýþ oluþmuþ.

ayrýca konuyu hangi tek kalýba sokuyorum anlamadým.

Ýkinci mesajýnýza istinadende nerde yazýyor temettü kötüdür diye ???? böyle bir algýya nerden vardýgýnýzý merak ediyorum. Kim diyor temettüye tü kaka diye temettü veren vermekte olan bir hisseyi tercih ederken hiçbir kritere bakmaksýnzýn temettü veriyor öyleyse alýrým diyenlerde benim sorunum.

Temettüye tüü kaka diyen adamýn önce bana acýklamasý lazým nasýl tü kaka dediðini anlatmasý lazým nerden boyle diyen adam varsa getirin yazsýn.

ona temettünün tü kaka olmadðýný anlatan yazýlar yazayým nerden bu adam ?
    Bakin Erhan bey,
    Hep ayni söylemdesiniz.Biz temettü günü hisse fiyatýnýn temettü kadar düþmesini konuþmuyoruz. Bunu bilmeyenle sizde boþuna konuþup nefesinizi tuketmeyin zaten. Adam kiytirik arabanin jantindan boyasina herseyine bakar alirken, ama hisse alacagi zaman sormaz arastirmaz. Bir baska akillinin akliyla gidip temettu gunu hisse alir sonraki gun bir bakar para ayni kazanc yok. Bunlarla ugrasmaya degmez.

Tekrar ornegimize donersek, adam 0,78 den almis. Uzerine 0,125 almis bugun hisse fiyati hala o 0.125 aldiktan sonra bile 0.84. Simdi bu adamin aldigi bu para nasil extra degil diyebiliriz. Adamin en basta 0,78 TL si vardi. Simdi 0.84 TL si var birde 0.125TL yi aldi afiyetle yedi. Yemedi ise 0.965 TL si var. Sizin taniminizla extra var olana ek demek. Burda ek yokmu? Adamin parazi 0.78'den 0.965 olmus. Ek/extra olmasi icin daha ne olmasi gerekiyor?

Erhan bey, ben sizin matematik aciklamalarinizin veya temettu ile ilgili diger aciklamalarinizin karsisinda degilim. Elbette hepsi dogru ama benim verdigim ornekte, dogru yer zaman ve fiyattan alan icin temettünün extra kazanc yaratabilecegini gayet net acikliyor.

Son düzenleme : ctugrul; 22-04-2017 saat: 20:53.

7.  Alýntý Originally Posted by Bear_Bull Yazýyý Oku
    15 temmuz sonrasý alýnýp ISYAT tan daha fazla prim yapmýþ ancak temettü vermemiþ bir hisse yok mudur?
    15 temmuzdan sonra parayý faize/dolara/altýna yatýranda zaten bir miktar kazandý, Ev alýp kiraya vermiþ bir kiþide her ay kirasýný alýyordur.
    ISYAT ý temettüden 1 gün önce almýþ olan kiþinin EXTRA bir geliri olmuþmudur olmamýþmýdýr bunu açýklayýn.

Teþekkürler.
    Sayýn Bear Bull,
    Is Yat'i ornek olsun diye verdim. Bahsettiðiniz sekilde baska senetlerde elbette vardir. Bakip bulursunuz kendiniz. Ama biz temettu vermeyipte prim yapan hisse varmidir konusunu konusmuyoruz. Ama madem sordunuz elbette vardir. Niye olmasin? Ben sadece temettu veren hisse yukselir demedim ki. Yazimin hic bir yerinde boyle bir sey yok.
    Burada tartistigimiz husus, temettunun extra gelir olup olamiyacagiydi. Olabilecegini gostermek icinde Is Yat'i ornek olarak kullandik sadece.

Parasýný faize dolara koyanda kazandi elbet. Ben kazanmadimi dedim? Biz burada alternatif yatirim araclarinin getirilerinide kiyaslamiyoruz. Konu buda degil. Hangisinden cok kazanacaginiza inaniyorsaniz gidip ona yatirirsiniz. Cok kazanirsaniz bizde sizin adiniza seviniriz, tebrik ederiz. Ama maalesef konu buda degil.

Benim yazimýn herhangi bir yerinde, temettuden bir gun once Is Yat'a yatiran ek gelir elde etti diye bir ifade yok. Tam aksi ifadeler var. Isterseniz once bir yazilarimi okuyun. Boyle bir ifade varmi onu gorun.

Son düzenleme : ctugrul; 22-04-2017 saat: 20:50.

8. Erhan ýn borsa baþkaný oluðunu, bundan sonra temettü yok, dediðini düþünün. Borsada yatýrýmcý artar mý düþer mi?

General Mobile 4G Dual cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 18/106 ÝlkÝlk ... 816171819202868 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •