bu cümlelerinini altýna imzamý atarým aynen ölye mantýk noktasýndada ayný görüþteyim bak bunlarda bir sorun yok. Düz mantýkla evet temettü daðýtan hisse kar etmiþtir. BU yüzden piyasalarý býlmeyen yada analiz etmek istemeyen yada vakti olmayanýn temettü veren hisse almasý gayet tabi doðaldýr. Sizinde söylediðiniz gibi bir kar vardýr ve bu kar dolayýsýyla hem hissemiz pirim yapar hemde temettü daðýtabilir. O halde bu basit bir mantýk demekki kar eden þirketin yukarý gideceði gerçeðini göstermektedir. O halde temettü daðýtan bir hisseyi sýrf pýyasayý analiz etmeyi þirketin karýna bakmayý bilmediðiniz için almýþ olsanýz bile Ertesi yýl temettü daðýtmayýnca satýyorsunuz ? BUrada bir gariplik yok mu ? Hadi onuda geçtim. Temettü daðýtýlmasý kar ettiðinin bir gerekçesi ya yüksek oranda daðýtýlan temettü daha fazla kar eden þirket düþük oranda daðýtýlan temettü ise daha az kar anlamýna gelmektedir. bu düz mantýða göre SÝzce burada da mý bir garipklik yok ?
iþte benim derdimde bu bilinçsiz yatýrýmcýlara kýzýyorum iþte bu düz mantýk temettü severler diyorki düz mantýkla temettü verince hisse kar eden hissedir ben bilanco milanco bilmem o yüzden alýrým. Alýrsýnda kardeþim gelecek yýl hissen temettü daðýtmayýnca ne yapacaksýn ? ozman ne karar vereceksin bilanco bilmezsin kar etmiþmi etmemiþ buna bakmayýda bilmezsin çünkü sen bilancoya kar'a bakmayý bilmiyor sadece temettüye bakmayý biliyorsun. Düþünsene gelecek yýl temettü daðýtmayacam dedi. Þimdi bu yatýrýmcý kendi kendine þunu diyecek eywah zararmi etti hissem ? Bunun cevabýnýda bilmiyor zararmý etti kar mi etti bilmiyor ama temettü daðýtmadýysa zarar etmiþtir. O halde zarar eden þirkette mantýken durmamalý çünkü temettü daðýtan hisseyi alma sebebi zaten þirket kar etmesiydi...
Ýþte bu mantýk ve zihin yapýsý yatýrýmcýya aptalca ve safça çýkarýmlarýda bulundurarak Froto gibi güzel kar eden þirketi satýp cunku ona göre temettü daðýtmadýgý Anda zarar etmiþtir. Gidip baþka bir hisse alýr. O düþük temettü daðýtýr bir baþka þirket daha yüksek temettü daðýtýr ona geçer. vesaire ?
Böle bir yatýrým tarzýnýn yatýrýmcýya katacaðý deðer nedir ? Yatýrýmcý bu mantýkla nasýl bir getiri umacak ? BU adam hiçmi merak etmez yaw bu hisse bu yýl temettü daðýtmadý diye sattým cunku dagýtmadýysa zarar etmiþtir ama hisse hala yukarý gitmiþ nasýl oldu ? diye sormuyormu kendine ? Temettü daðýtýýðý halde prim yapamayýp 0 getiri üreten þirketleri görüp sormuyormu kendine bunlar kar eden þirket cunku temettü daðýtýyor ama yatýrýmcýsý 5 yýldýr 0 TL para kazanmýþ burada bir mantýk hatasý var niye demiyor ?
Erhan burada baðýrýp duruyor kar a bakýn diye ne demek istiyor acaba demez mi ? Boyp hissesi örneði vermiþ hisseyi inceledim harbiden hiç temettü daðpýtmamýþ yani düz mantýkla kar edememiþ demekki. fakat bizim kar ettiði için temettü daðýttýgýný bildiðimiz frota ile karþýlaþtýrýnca.
Froto 15 yýlda 29 kat getiri üretirken.
hiç kar edemeyen þirket olarka baktýgýmýz BOYP hissesi tam 71 kat getiri üretmiþ 15 yýlda.
Burada bir mantýksýzlýk burada bir yanlýþ anlaþýlma yok mu diye HÝçmi düþünmez bu yatýrýmcýlar ? BU kadar bilinçsiz bu kadar sorgulamadan uzak bir yatýrýmcý tipinin borsada BÝN Tlleri MÝLYON TL lerini yönetmesi ne kadar saðlýklý ?
bulacaksýnýz hocam
Hocam konuþtugum cumlerleri yanlýþ aksettiriyorsunuz.
Buffet temettü extra gelirdir diye bir imada bulunmadýðý gibi yazdýgý mektubunda vergiden doðan zararýna deðindiði gibi temettü daðýtmayarak kendi yatýrýmcýlarýna aslýnda alacaðý temettü miktarýný daha iyi deðerlendirerek kendi yatýrýmcýlarýnýn daha çok para kazandýklarýný aktarmýþtýr. Üstelik bunu matematikle rakamlarla aktarmaktadýr. Yazýsýndada matematiðe deðinmiþ ve bunu matematikle aktaryým gibi cumleler kullanarak aktarmýþtýr. Yine keza ayný þekilde buffette bende temettüye karþý bir karþýtlýgýmýz yoktur. Bunu benim tek bir yazýmda bulamayacaðýnýz gibi buffettede bulamazsýnýz. Ayrýca buffete açýklanmasý gereken birþey yokki adam ben hisseyi temettüye bakarak seçerim demiyor ki ? Adam bilancosunu analizi deðerini hesaplýyor uygun görürse alýyor. Temettü daðýtýyormuþ daðýtsýn diyor O hakim hissedarýn verdiði bir karar diyor.
Buradakiler ne diyor ben temettüye bakarým bitti gitti temettü olmazsa olmazýmdýr diyor buffet bunu demiyor ben kara bakarým bilancoya bakarým alýrým temettü daðýtýyormuþ varsýn daðýtsýn diyor bende aynen böyle diyorum ben kar'a bakar temettü daðýtsýn/daðýtmasýn kar iyi ise bilanco iyi ise alýrým diyorum Doðru olanda budur zaten herkese bunu anlatýyorum. Farklý birþeyden bahsetmiyorum bende.
Temettü hissesi alanlar hata yapar diye bir söylemim YOK SADECE TEMETTÜYE BAKIP YATIRIM YAPANLAR HATA YAPAR DÝYORUM BAKIN BUNU OKURKEN YANLIÞ ANLAMAYA COK MUSAIT OKUYORSUNUZ. Temettü hissi almak bir hatadýr diye bir cumle böyle bir mantýk yok SADECE TEMETTÜ YE BAKIPTA HÝSSE SEÇMEK HATADIR NOKTA.
SONUÇ olARAK:
Buffet zaten yaptýgý yatýrýmýn farkýnda neye göre yatýrým yaptýgýnýda çok çok iyi biliyor sadece temettüye bakýp hisse almadýgýný da biliyor. Zaten bilmese kendi þirketide temettü daðýtýrdý ? Yani adama zaten matematikle açýklanacak birþey yok adam zaten bu matematiði biliyor.
Boþu boþuna buffeti konuþuyoruz ya basitçe kendine þu soruyu sor
Buffetin tercih ettiði hisseleri temettüye bakarak tercih ediyorsa ve kendiisi milyar dolarlýk bir borsacý olarak bu hisselerle para kazanmýþsa. Kendi þirketinin hissesine ayný mantýkla yatýrýmcýlar geleceðini bilir deðil mi ? Peki kendisi neden bu mantýgý üstelik kendi gibi yatýrýmcýlarýn geleceðini bile bile uygulamamaktadýr.
BUrada örnek aldýgýnýz buffetin bu çeliþkisini bile sorgulamaktadan aciz bir milletin (sözüm meclisten dýþarý)ne gibi bir beklentiyle hayal kurdugunu gerçekten merak ediyorum.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri