@tugrul hoca bir yazý yazmýþsýnýz.
Borsadan bahsediyopruz deðilmi
iki tane þirket ornegý vermiþsiniz birinin deðerini arttýrýp temettü daðýtmýþ diðerinin degerini arttýrmayýp temettüde almamýþsýnýz ?
Senin þirketinin içine kasasýna 600 TL para sokuyor ve bunu daðýtýyorsunuz benim þirketimin kasasýna giren 600 TL yi deðersiz sayýyor yok hükmünde sayýyorsunuz.
BU nasýl bir öenk böyle ?
Örnegý daha iyi anlamanýz için ayný örnegi farklý sekilde anlatayým.
20,000 TL ye ikimizde bir bakkal açtýk
her ay 100 TL kar ettik sen elde ediþllen karý her ay kar payý adý altýnda cebe indirdin.
bense elde edilen bu karla 100 Tllik Çükolata aldým bakkal dukkanýna.
2. ay yine 100 tl kar ettik sen 100 tl ni temettü olarka aldýn bense 100 TL ye þeker aldým dukkana.
3. ay yine temettü aldýn 100 tl kar ettin bense 100 tl karýma gittim gofret aldým dukkana.
Þimdi þirket deðerlerþine bakalým.
Senin þirketin deðeri 20,000 TL içerdeki malzmeler vesaire toplamda kasada hiç para yok.
benim þirketimin deðeri 20,300 TL içerdeki malzeler seninkinden 300 TL fazla kasada hiç para yok.
BU iki þirkette ayný deðerde olamaz birinde 300 tllýk fazladan mal var diðerde ise fazllýk malzeme yok.
anlaþýldýmý mesele.
peki patronlar neye sahip ona gelelim bak burada þirket deðerinden bahsettik patron acýsýndan bakalým.
iki patronda ayný parayý kazanmýþtýr. birinin bakkal dukkaný 20,000 TL ederken 300 Tl kar payý aldýgý için toplamda 20,300 TL mal varlýgýna sahip olmuþken.
Diðer dukkaný 20,300 TL deðerinde oldugu için onun mal varlýgýda seinn kazandýgýnla aynýdýr.
Ýþte SONUCA GELELÝM senin bakkal dükkanýn temettü daðýtmak yerine gofret alsaydý ne deðiþecekti ?? senin kazancýnda yine hiçbirþey deðiþmeyecekti benimki temettü daðýtmayýp gofdret aldý dukkana ne deðiþti sen benden cokmu kazandýn veya ben eksikmi kaznaýdm hayýr ????
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri