Bu değişmez, sebebini en iyi JonDowes anlatır , kendisine sorun müsait olduğunda açıklasın.
Printable View
"Halen" veya "sokuyorlar" derken sanki bu iş "opsiyonelmiş" ve bankalar isterse olmazmış gibi bir ima var. Bankaların böyle bir hakları yok. Dünyadaki her dolar transferi ABD bankalarından geçmek zorunda. Her Euro transferi euro bankalarından geçmek zorunda. Aynı, her TL transferinin Türk bankalarından geçmek zorunda olduğu gibi.
isterlerse bankalar kendi aralarında bir havuz oluşturup(veya merkez bankası) yurt içinde işlemleri burdan yapabilirler. sanki buna benzer bir çalışma vardı diye hatırlıyorum. bir bankacı anlatmıştı bana.
mesela transferwise firması bu havuz olayı sayesinde swift kullanmadan hesaplı bir biçimde uluslararası para transferi hizmeti veriyor. hemde sadece kendi hesapları arasında. bilgi için; https://transferwise.com/
buna benzer birşey olabilir diye söylemiştim. Sonuçta blockchain ciddi rakip olarak geliyor bankalar yerinde sayıyorlar yıllar öncenin teknolojisiyle...
O tip bir havuz ancak "netleştirebilecek işlem hacminin yüklü olması ve ters yönde benzer işlem hacmi" halinde işe yarar. Örnek olarak:
İşbank ve Garanti arasında aynı gün içerisinde 100 tane USD swift işlemi vardır. Bunların miktarları da şöyle olsun:
Garanti'den İşbank'a toplam gönderim: 680.000 USD
İşbank'tan Garantiye toplam gönderim: 750.000 USD
Bu 2 banka birbirine kredi limiti açar ve derler ki: "Bugünkü işlemlerden 680 bin dolarlık kısmı birbirimize mahsup ettik; ve müşterilerimizin hesaplarını alacaklandırdık. Bu işlemlerin swift üzerinden 3. bir muhabir bankadan gelmemesini, bizim kendi aramızda bu havuz işleminin yasal geçerliliğini teyit ederiz"
Bu havuzu oluştururlarsa; sadece 70 bin dolarlık kısım swift üzerinden geçer. İlk 680 bin ise aynı EFT gibi bankalar arası geçer, muhabire gerek olmaz.
Bu havuzu tüm bankalar kabul eder ve herkes birbirine güvenirse (çünkü teminatsız olarak yapılacak), bu durumda 2'li eşleşmeye de gerek olmaz; tüm havuz birbirini farklı kombinasyonlarla netleyebilir.
Bunlar imkansız mı? Değil. Olma ihtimali var mı? Bana göre yok. Çünkü:
1. Swift çok pahalı bir şey değil bankalar için. Maliyeti zaten müşteri ödüyor. Ucuzlarsa swift sayısı artar mı? Hayır. Çünkü yoğun kullanılan alternatifleri (Western Union) daha pahalı. Transferwise veya bitcoin gibi alternatiflerin pazar payı bankaları rahatsız edecek boyutta değil. Yükselmesi de zor. 50-100 dolar gönderecek olan bunları kullanabilir de; Borusan 50 milyon dolar yollarken bankadan mı yapar? Yoksa batmayacağını garantileyen hiçbir belgesi olmayan bir alternatiften mi?
2. Yerliden yerliye swift miktarı böyle bir havuz kurup birbirine full güven kurmaya yetecek kadar yüksek değil. (İşin içine TCMB'yi veya Takasbank'ı katıp teminatlandırmak bile olası. Ancak atılan taş ve ürkütülen kuş olayı mevcut).
Bir sorum olacak altın almak istesem en avantajlı alış hangi bankadan yapabilirim? Faiz ödeyen banka var mı altına?
Avantaj anlık olarak değişir ancak faiz veren evet var.
Vadeli Altın Hesabı ile hem altın birikim ve yatırımlarınızı güvenle hesabınızda değerlendirir, hem de altınlarınıza avantajlı faiz oranları ile daha fazla değer kazandırırsınız. Altınlarınızı çalınma korkusu olmadan güvenle değerlendirebilirsiniz. Vadeli Altın Hesabı ile altınlarınızın evde ya da Vadesiz Altın Hesabı'nda durduğundan daha fazla değer kazanmasını sağlarsınız.
Bileziklerinizi, yüzüklerinizi, cumhuriyet liralarınızı kısaca tüm takılarınızı ve altınlarınızı Garanti'ye getirin, uzman eksperler aracılığı ile değerleyip gram bazında güvenli bir şekilde anında hesabınıza yatıralım. 100 gr ve üzeri bakiyeli ise Vadeli Altın Hesabı açalım, Şubat ayı boyunca %2,75’e varan faiz fırsatından yararlanın.
Şubat ayı boyunca Şubelerimiz ya da anlaşmalı kuyumcularımızdan fiziki altın yatıran müşterilerimizin 100 gram ve üzeri 1 yıl vadeli mevduatına %2,75’e varan faiz kazanıyor.
https://www.garanti.com.tr/tr/bireys...in_hesabi.page
Birikim hesap faizi güncellenmiş. %10,50
https://www.qnbfinansbank.enpara.com...aiz-orani.aspx
Güncel oranları bilmiyorum ama tarihi olarak altın piyasasının kurucu bankaları olan TEB ve Denizbank çoğu zaman en iyi oranları verirler, onları kontrol etmeden başkasından bağlamayın. İkibinlerin başında diğer bankalarda gram altın diye bir şey bile yokken, kredi ve mevduat yapıyorlardı. (Garanti'nin o çok cazip gözüken faizi sadece 1 yıl vadeye geçerli)
OdeaBank 250k $ icin 60 gun vadeye %4.10 veriyor.
Vade uzadikca faiz dusuruyor.
enpara "zengin etmeyen ama ücretsiz bir platform için hoş olacak" ufak fırsatlarını açmış tekrar (ayın enparalısı şartını sağlayanlara):
1. 3 ay boyunca ayda 10 TL "online yemek" desteği: ilk 50 tl'lik online harcama için 10 TL iade ediyor 3 ay = 30 TL. (geçen sefer 25x3 vermiştı bu daha cılız olmuş)
2. trendyol'dan 100 TL alışverişin 20 TL'si iade.
enpara kullanmayan bunlar için üye olmaz ama benim gibi sıfır fırsat sunsa bile ayın ilk gününden otomatik "ayın enparalısı" olanlar için kullanılacak iadeler.
E turuncu banka kartini innial kart gibi kullana bilirmiyiz bilen varmi
Araci kurum gunluk faizden vergi kesiyor her bankada oldugu gibi ayrica da komisyon ucreti adi altinda para kesiyor gunluk faizin yuzde 30 nerdeyse vergi ve komisyona gidiyor. Umarim anlasilmistir bu defa
SM-G570F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Doğru anlamışım o halde. Aracı kurum demek ki iyi bir mecra değil günlük faiz odaklı bir strateji için.
TEB'de benim hisse senedi hesabım da var. Komisyon oranlarında pazarlık yapıp fena olmayan bir seviyeye indirdim. Dolayısıyla şu an bir sıkıntı yok benim için.
3500 tl vadesizde kalıyor, bu bağlamda 14.50 ye yakınsayabilir ancak faiziniz. 14.50 den az olur her halukarda. 14.43 oluyor max, 750 k yatarsa, 200k ortalama yatırılırsa 14.25 e gelir.
Rodeo düzeltme SMS i gönderdi ve dedi ki biz 14.50 4000TL boşta kalacak şekilde oksijen super plus bilmemne göndermiştik.
İşte oksijen karbondioksit plus ultra da bir değişiklik yok ama faizi SMS'te yanlış yazmışız faiz %14.25 olacaktı. özür......
Tabii boşta kalan 4000TL'yi de katınca efektif faiz 13.50 13.70 arası bir yerlerde.
Çok sıkıcısın rodeo.
https://www.youtube.com/watch?v=5JJ4etAJ_BQ
Gün günü değil ileriyi kurtarma günü. Zira bugünü ancak geçmişteki performansınla kurtarma şansın var. Finans piyasaları böyle işliyor.
Çok benzer bir şey 2 sene evvel yine rodeo da başıma geldi. Web sitelerinde açıkça %14.25 yazıyordu ve gelen SMS'te %14.50 faizden bahsediyordu. Hangisi doğru diye sorduğumda SMS'teki doğru web sitesini dikkate almayın *güncellemeler* geç oluyor demişlerdi.
Ancak şöyle bir sıkıntı var %14.50'den önceki oran web sitelerinde %14.00 idi. Ve %14.50 lik SMS geldiği günün ertesi günü %14.00 oran web sitesinde %14.25 olarak güncellendi. Yani web siteleri oldukça hızlı güncelleniyor ama bir şekilde yanlış güncelleniyor.
Galiba risk birimi bir değer buluyor, değer tam 14.50 ile 14.25 arasında bir grup maksimum marjinal faydanın matematiksel olarak 14.50 de diğer grup 14.25 te olduğunu savunuyor ve ilk 2 günlük tepkiye göre rota belirliyorlar.
Doğru haklısınız. 3500 boşta kaldığı için o seviyelere iniyor. O açıdan çok bakmadım ben.
Daha önce dediğim gibi bana cazip gelen kısmı likit gibi oluyor olmanız. 32 Günlüğe bağlamak bana şu aşamada çok çekici gelmiyor.Sanırım hisse senedine gir çık yaptığımdan. Borsa ile hiç alakam olmayan için 32 gün veya üstü tabii daha mantıklı geliyordur faiz oranına göre.
Kaldı ki kabaca 14.43'e de gelse kötü bir oran değil bana göre. TEB e mesela 32 günlük bağlasam ne olurdu diye sorduğumda 13.50 gibi bir rakam demişlerdi.
Bilanço verilerine göre Rodeo'nun çok mevduat topladığı konusu kısmi olarak doğru. Zira dolar mevduatında fazlası var. TL mevduatında da ciddi bir rakam eksiği var.
Bilançolarını genelde geç açıklayan bir banka.
Belki de borsada işlem görmediği için böyle bir hakkı var.
Genel müdür konusunda ise bildiğim kadarıyla bir genel müdür ile anlaştılar ama BDDK onay vermemiş. Bu benim yorumlayabileceğim bir mevzu değil fazlasıyla karışık.
TL eksiği olduğu için, senden aldığı doları büyük ihtimalle TL'ye swaplayacak ve elindeki fazla dolar ile efektif olarak finansal mühendislik kullanarak swap maliyetlerini az da olsa TL faizinin altına getirecek.
Benim aklıma gelen bu.
Şunu unutmamak lazım, bir banka bir enstrumana çok arzulu yaklaşım sergiliyorsa o enstruman her koşulda ters ayaktaki karşı oyuncu için de avantajlı olmayabilir.