istanbul ne tarafa büyüyor beklentim.
https://www.youtube.com/watch?v=effi73fghqc&t=1082s
Printable View
istanbul ne tarafa büyüyor beklentim.
https://www.youtube.com/watch?v=effi73fghqc&t=1082s
Zaman kira çarpanının 144 ay olup olmayacağını gösterir.
Bekleyip göreceğiz
Sn kentuf her yatırım aracında döngüler vardır.Önemli olan o döngünün neresinde olduğumuz.2000 yılı başında emlakta artış dövizde durgunluk döngüsü vardı.Bu döngü 2014 de ülkemiz için kırıldı,dövizde artış emlakta düşüş başladı.Hükümet arada düşük faiz destekleri ile emlağa destek çıkıyor ama bu döngünün kırılmasına yetmez,emlak düşüş trendinde.Dünyada altın gümüş rasyosu tarih boyunca 12 imiş.Yani 1 kilo altın 12 kilo gümüş alırmış.Sonra türev kontratlarla bu döngü bozulunca bu değişti,bu mart ayında 120 ye kadar çıktı.Yani bir kilo altınla 120 kilo gümüş alır hale geldiniz.Son 9 ayda gene rasyo 70 oldu yani bir kilo altınla bugün 70 kilo gümüş alıyorsunuz.Son 50 yılın ortalaması 40 ila 50 arasında bir yerde yani bir kilo altınla 45 kilo gümüş almalısınız.Ben o rasyonun 5 yılda oraya geleceğine inanıyorum.Gümüşün onsu da şu anda 26 dolar,5 yıl içinde de 150 dolar civarına geleceğine inanıyorum.Oynaklığı farkettiniz mi.Aslında çılgınca değil mi.Aslında çılgınca ama realitede bu oynaklık oluyor.1990 lı yıllarda rasyo böyleymiş şimdi değişti o yıllara dönülmez diyemiyorsunuz,çünkü dönebilir.Emlakta böyle, zaman değişir,fiyatları etkileyen parametreler değişir,bir bakmışsınız 1990 lı yıllardaki parametreler çalışmaya başlar.Göreceğiz olacakları.
Ben komplo teorilerine baya inanırım.Dünyayı yönlendiren satanist parababalarının dünya nüfusunu azaltma projelerini hepiniz duymuşsunuzdur.Bu covidin bunun bir parçası olduğu söyleniyor,ben de öyle olduğuna inanıyorum.Ya bu satanistler istediklerini becerirlerse,yani 2025 e kadar onlar 500 milyon nüfus demişler zamanında ,elbet o çaplı yıkım hayal ama, yüzde 20 kadar dünya nüfusunu azaltırlarsa.Sağlık hizmeti veremeyen fakir onlarca ülke var,şu anda covidten kırılıyorlardır.Amerikada bile 9 ayda dünyanın insanı öldü.Herşeyi hesap etmek lazım.Covid sonrası buhranda millet evlenmezse,çok çocuk yapmazsa,bir süre trend nüfus azalması şeklinde seyrederse.
Sn hkm
Yalnız arada paradigma değişimi olmadı mı ?. 2000ler’de kentsel dönüşüm yoktu. Şu anda bu konuda devlet tarafından oluşturulan bir destek var. Bu destek kalkmadan 2000lere yine döner miyiz ?
Gümüş için bir şey yazamıyorum. Onu araştırmak gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bilgi olsun diye yazayım 2000 yılların başındaki konut durgunluğu 99 depreminden dolayı idi
Kasım ayında 17,1 çarpanla, nakit parayla ev aldım. Kiracıyı da yerleştirdim. O sitedeki en uygun evi gözüme kestirip aldım. 1 ayda %8-10 değer kazandı ev. Alırken uyguna aldığım için , içim rahat. Fırsat bulduğunuzda yatırım için ev almak kötü bir şey değil.
Bu arada parayı dolara altına borsaya koysaydın, mantığında değilim. TL'deki param ile ev aldım. Evi almasaydım, evin parası TL'de durmaya devam edecekti zaten. USD, Altın, Borsa'daki param ayrı.
Sn egeli kentsel dönüşüm işi şu anda soytarılık.Bu haliyle kentsel dönüşüm olmaz olamaz.Antalya örneğini size vereyim.Önce kepezaltı santral bölgesini yaşaması sakıncalı bölgeye soktular,koca mahalleyi evlerini yıkmakla tehdit ettiler.Adam gibi parselasyon yapılacağına menderes türelin zorlaması ile 4000 hak sahibinden 19 000 daire çıkacak arsayı bakın ticari alanları falan hiç saymıyorum aldılar.Evine karşı sıfır ev verilecek,bu arada taşınma yardımı,kira yardımı yapılacak falan,aradan 4 yıl geçti ev teslimleri gecikti,çoğu evini alamadı,kira yardımı falan palavra,suryapıyı kurtarmak için koca proje feda edildi.Sonuçta ziraat bankasından alınan kredide işi kurtarmadı,şu anda proje ilerlemiyor,suryapı salgın var ayağına işi iyice sallıyor.Peki iş neden battı,çünkü evler satılamıyor,inşaat şirketi de zaten madden göçük.Fikirtepe derseniz hükümet el koydu sözde hükümet yapacak.Peki nasıl yapacak,evleri satarsa eski anlaşılan inşaat şirketlerinin pislikleri temizlendikten sonra evler yapılacak.Evler satılabilir mi,bu ortamda kesinlikle satılamaz.Devlet güvencesi var evler satılır sanmayın,emlak konutun aracı olduğu onlarca proje var,teknik yapı,nef,suryapı falan işleri yüklenmiş,daha önce yazdığım gibi bu şirketler batık evleri satamıyorlar ,inşaatlar ilerlemiyor.E eskiler emlak konutun güvencesinde ilerlemezken yeniler nasıl inşaattan satılarak yapılacak.Daha önce de yazdım ortada banker faciası gibi bir olay var,bakalım sonu ne olacak.Bu ortamda hükümet çok istese de bu emlka işine taze para koyamaz,bankaların boğazını sıkıp kredi de veremez,bu aşamadan sonra böyle bir zorlama bankaları batırır.E taze para girmediği müddetçe emlakta batık işi devam eder gider.Kentsel dönüşüm emlak için çözüm değil ,asıl bataklık orada.
Ben gerçek anlamda kentsel dönüşüm yapılıp yapılmadığını tartışmıyorum. Ama kira yardımı, bazı ödemelerden muaf olunması özellikle sokak aralarında dönüşümü daha cazip hale getirdi. 90lı yıllarda bu imkanlar yoktu. Bu nedenle tekrar eski rakamlara dönmemiz zor diyorum.
Yoksa otoparksız apartmanların, dar yolların, bana göre medeniyetin en büyük göstergesi olan alçak, engelsiz, iniş çıkışı olmayan yeterince geniş kaldırımların olmadığı dönüşüm kentsel dönüşüm değildir.
Sn egeli ben kentsel dönüşüm iyidir kötüdür bunu tartışmıyorum,emlak piyasasını etkileyecek ölçüde bir kentsel dönüşüm olayı olamaz diyorum.Nedeni de basit ,eski evleri yıkacaksın,eski hak sahiplerine haklarını vereceksin,artmış inşaat maliyetleri ile evi inşa edeceksin,yatırdığın yatırımın zaman maliyetini kurtaracaksın üstüne kar edeceksin,bu ara bu iş zor,bence 1929 benzeri bir şey geliyor,emlakta gelecek uzun süre görmüyorum.
Daha yeni izmirde deprem yaşadık. 5’e alışmıştık. Üst üste 3 deprem yaşadık. Sonra 6 geldi. Şimdi 7. Açıkçası şansı daha fazla zorlamanın anlamı yok. Makul bir süre içinde müstakil konuta geçmek istiyorum. İstanbul depremi riski nedeniyle ne zaman istanbula gitsem tedirgin oluyorum.
Geçen belediye başkanını dinledim. Zemini kötü yerlerin inşaata kapatılmasından ziyade aynı kat hakkı ile kentsel dönüşüm, çatı katı dairesi gibi fikirlerini dinleyip şaşırdım.
Olaya hiç şu açıdan baktınız mı, ya ucuz olan gümüş değil de, pahalı olan altınsa? :)
Mesela kira çarpanlarında da aynısı geçerli.
Burada birçok kişi "çarpanlar çok yüksek, demek ki fiyatlar balon, fiyatlar düşmeli" diyor.
Bir kişinin de "çarpanlar çok yüksek, o zaman kiralar ucuz demektir, kiralar yükselmeli" dediğini duymadık. :)
İnsanoğlu genelde kendi pozisyonunun lehine düşünmeye meyillidir.
Hepimiz bu yanılgıya zaman zaman düşüyoruz. Aman dikkat.
Olay arz talepte biter.Çok satılık ev varsa ,çok kiralık ev de olacak demektir.Kira da alım gücüne bağlı milletin alım gücü düştükçe kiralarda reel enflasyona uyumlu artışlar mümkün değil.Pozisyonuna göre düşünme elbet doğru da zaten böyle düşündüğüm için bu pozisyondayım başka türlü düşünsem o zaman pozisyonumu değiştirirdim.Bu eleştiriniz bence anlamsız oldu.Herkes nasıl düşünürse öyle yatırım yapar onu savunur,bundan doğal ne olabilir ki.Altın gümüş hakkında sayfalarca yazabilirim de şimdi bu topikte manasız olur,bence ikisi de bu ara bedava,gümüş daha bir bedava.
Zaten yeterince emlağım da var ve bu ara değer artışlarıından da kiralarından da hiç memnun değilim.Kiralar çakma enflasyona göre artırılıyor,bu yüzden aslında reel getirim düşüyor,kiradaki dükkanlar da 9 aydır kiraları ya ödemiyorlar ya da al şu üç beşi , salgından sonra bakarız modundalar.Alın işte yazayım kiralar düşük artması lazım,habire zarar ediyorum:))))))))
Kiralar artmali mi :)))))
*** Pozisyonuna göre konuşmak**
Bundan daha iyi anlatilamaz di :)
Tebrikler..
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Valla dükkan kiracılarımı aramıyorum bile ,bu salgın zamanında boş konuşmalar oluyor,saldık gitti,tahliye ettirsem yerine yenisi zor bulunur,bunlar hiç değilse borcum borç ilerde öderim diyorlar,dur bakali ne olcak modundayız artık :)))))))))
Farklı bakış açısı. Dediğiniz gibi nereden baktığınızda bağlı.30 yıl öncesi düşük kira çarpanlarından bahsediliyor.
Burayı okuyan biri demekki o yıllarda ev sahipliği oranı %90 sanır.
Öyle ya 120 ayda ev alabiliyorsun.
Anlaşılamayan konu, vatandaş o zamanda zorlanarak ev alıyordu.
Büyüklerimiz emekli ikramiyesi ile acaba nasıl ev alırım onun planlarını yapardı. Kirayı ödemeyemeyen yada zorlanan çok kişi vardı.
Bu kadar düşük kira çarpanında demekki onların aklı ermiyormuş şu durumda.
100 kira çarpanına düşse ne farkeder. Sen yine onu 200 asgari ücretle aldıktan sonra değişen bir şey yok. Dersen ki bu 100 asgari ücrete düşecek, talebin nasıl patlayacağını tahmin etmek zor değil.
NOT : o yıllarda konut alım gicü, aylık gelire göre yine düşüktü. Faiz oranları da şuanın 3-5 misliyldi. Google den küçük bir araştırma ile isteyen görebilir
Hayda google dan araştırma yapmıyorum ,zaten o zamanları bilen biriyim.Benim babam astsubaydı emekli ikramiyesi ile küçükesatda aynı binada bir ev bir dükkan almıştı.Yıl 1980 .O zamanlar ev almak daha kolaydı.Google a ne gerek var bu topikte yaşı yeten bir sürü arkadaş var sorun söylesinler.Eminim beni doğrulayan arkadaşlar olacaktır.Ben 1994 de ilk evimi aldığımda çarpanlar 120 aydı.Bu realite nesine itiraz ediyorsunuz anlamadım.Geleceğe projeksiyon bambaşka bir şey belki 90 lı yıllara döner belki bambaşka bir şey olur,onu göreceğiz.
Emekli ikramiyesinin çokluğunu açıklamak için büyük para için emekli ikramiyesi gibi para diye deyim bile vardı.Onu da kuşa çevirdiler.
Valla piyasalar acımasızdır,bizim gönlümüze göre pozisyonumuza göre hareket etmez.Ne diyelim çok ilginç bir zaman dilimine giriyoruz geleceği tahmin etmek çok ama çok zor iş.Büyük buhran benzeri bir şey geliyor diye düşünüyorum,yatırım falan onlar sonraki işler bu dönemi sıkıntısız dertsiz belasız atlatılsa o bile büyük başarı.Pek çok insan işsiz aşsız kaldı,onların gelecekleri çok daha tatsızlaşabilir,bu yazdıklarımız tali konular,umarım her şey çabuk düzelir.
Bizim insanımız merminin üzerine koşan insan ! Normal düşünmek yersiz. 2006 da seferihisar da 6 şiddetinde deprem olmuş. inanın ben bundan habersiz 2008 de İzmir ilçelerinde müstakil ev bakıyorum. Ödemiş, kınık, kiraz hariç hepsini gezdim. Sahil veya yakını olan sakin- kalabalık olmayan- ve de hesaplı olan tek seferihisarı gördüm. ( meğer depremden yeni çıkmış ) Karakayalar diye ilçe girişinde bir semtten kabası bitmiş dubleks aldım. Şehir içindeki tüm evler boyanmış adeta yeni gibi duruyordu.
Aldıktan sonra ustalar söylediler depremden dolayı önce herkesin kaçtığını ( sattığını ) , sonra da '' olan oldu, artık deprem 40 yıl uğramaz '' diye geri gelmeye başladıklarını. Gerçekten çok sakin ve ucuzdu. Tunç Soyer başkan seçildi ve ilçe 3 yılda fiyatları 3 e katladı. Huzur kaçtı, kalabalığı bu küçük ilçe kaldırmıyor. Nitekim bu son depremde ucuz atlattı. Eski komşularımla konuştuğumda fiyatların %20 arttığını söylediler. Mantık yok ama gerçek böyle.
Sn Djoz ülkede millet alamadığı için gıda ürünlerini gramajı düşüyor. Bazı ürünler küçülüp kaybolacak.
Diğer yandan kira ödemesinin, toplam hane gelirinin %20-30 gibi bir değeri aşmaması gerekiyor. Bu açıdan ortalama gelir yükselmeden kira yükselemez.
pek yaşlı sayılmam ama istanbul'da benim gördüğüm konut fiyatlarının reel olarak düştüğü sadece iki dönem oldu.
birincisi tabii ki deprem sonrası. özellikle avcılar-ataköy arası şu an bu forumdaki üyelerin hayalini kurduğu şekilde düştü fiyatlar, adeta yok parasına gitti. fakat o dönem öyle bir psikoloji vardı ki hadi o ruh hali ile avcılardan ev al sıkıyorsa!
ikincisi o kadar ciddi değil fakat bir düzeltme diyelim; 2019 yılı, uzun süre boğa piyasasından sonra önce fiyatlar tl olarak uzunca bir süre sabit kaldı daha sonra ise bir miktar düştü, reel anlamda ise değer kaybettiğini çok rahat bir şekilde hissetmiştim.
özellikle kenarda dövizi olanlar için çok güzel fiyatlara evler satılıyordu istanbulda. mesela erenköy-göztepe bölgesinde sıfır eli yüzü düzgün 3+1leri 100-120bin dolara alabildiğiniz bir dönemdi..
şimdi o daireler 200bin dolar gibi fiyatlara ilanda, satılıyor mu bilemem.
not : 2013-2014 yıllarında ise 300bin dolardan fazlaya satılıyordu benzer daireler :)
Ortalama şuan aldığımız bir evin yerden yere değişmekle beraber yaklaşık %50si arsa payı. %35 civarı inşaat maaliyeti, %15 müteaahhit karı. Belki bu %15 müteahhit karı son 1 yılda artan inşaat maliyetlerinden dolayı düşmüşte olabilir.
Burada %35lik inşaat maliyetinin çoğu dolar bazlı olduğunu düşünürsek pek değişmez. %10-15 müteahhit karınında pek değişeceğini zannetmiyorum.
Değişse değişse arsa payları değişir.
Hadi eskisi gibi %25e düştüğünü varsayalım. Bu da 500binlik evi 375e düşürür. Gidip 250ye düşürmez.
Arsa paylarının da düşmesi için insanların şehir merkezlerinden şehir dışlarına doğru daha ucuz arsalara yönelmesi gerekir.
Burada şuan yazan çoğu kişi acaba benim için önemli değil şehir merkezinden 25km uzağa sosyal imkanları düşükte olsa taşınırım diyor mu ?
Yada bunu kaç kişi diyecek.
Valla kimsenin merkezden gittiği yok sayın Tasarrufcu.
Burada fiyatlardan şikayet edenlere diyorum hadımköy gibi semtlerde inşaat maliyetine evler var, çok ucuza kiralar var, ama hepsi duymazdan geliyor.
Forumda ev sahiplerine verip veriştirerek merkezdeki fiyatları daha da düşürebileceklerine inanıyorlar. :)
Bir şeyi 40 kere söylerlerse gerçekleşirmiş inancı heralde.
40 olsa da kurtulsak. :kahkah:
Temel sıkıntı şu Sn Djoz
Geçmişin bize hoş gelen kira çarpanı ile günümüzün bize hoş alım gücü+kredi oranlarını istiyoruz.
Bu arada tüm bunlar olurken kira yine düşük kalacak, evler sosyal imkanları nispeten daha iyi yerlerde olacak, bu düşük fiyatlı evlere talep olmayacak vs düşünülüyor.
1 sene önce desekki şöyle bir hastalık olacak, tüm iş yerleri duracak, hastalığın en olumsuz algısının olduğu zamanda kredi oranları 0.64-0.74 olacak ve tapularda 2 ay sıra olacak kimse inanmazdı.
Hadi canım millet o durumda bile betona para mı yatırır derdi.
Burda yazanlarında çoğununda mutlaka en az 1 evi vardır.
Hiç ev almayıp, 50 yıl kirada oturmanın ne kadar mantıklı olduğuna aklım ermiyor şahsen
Yıl 2007 asgari ücret 403 TL
1+1 60 m2 güney cepheli, balkonlu eski ve çürük daireyi 400 liraya kiraya verdik.
(çünkü kat artışı sağlayan yeni imar planı henüz yürürlükte değildi, ev arzı kısıtlıydı)
Yıl 2020 asgari ücret 2300 lira, aynı dairenin kirası 950 lira.
Hatta o çürük daireyi bir kenara koyalım, başka bir binada, depreme dayanıklı, yepyeni, balkonlu, 1+1 55 m2 güney cepheli dairede şu anda 1500'e kiracı var.
Yine aynı depreme dayanıklı binada 2+1 88 m2 dairede 1850'ye kiracı var.
Hani nerede çürük 1+1 daireye asgari ücret kadar kira aldığımız o günler?
Yepyeni daireye bile aldığımız kira asgari ücretin yanına yaklaşamıyor.
Şu anda çarpanların yüksek olması fiyatların yüksekliğinden mi, yoksa kiraların düşüklüğünden mi, tablo ortada.
Şimdilik emlaktaki arz fazlasının ve kiralardaki ucuzluğun tadını çıkartın.
Keserin sapı bizden uzaklaşıp size dönene kadar.