Bu çekilen krediler oraya da gidiyor doğal olarak.
Printable View
Döviz ucuz kalan tek şey orası doğru ama Seçimi muhalefet kazanırsa uzunca bir süre daha ucuz kalmaya devam edebilir.
Ama konut yatırımı, seçim sonucunda muhalefet gelse bile en azından enflasyona karşı koruma sağlama potansiyeli hala yüksek bence.
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Bir tanıdık u10 şirketinde üst düzey yönetici kefil de CEO’su oldu evsahibi kriterlerime uymuyorsunuz deyip kiralamadı evi .
Kentsel dönüşüme gitti evi yoksa evi vardı
herkes aldığı pozisyona göre değerlendirme yapıyor.
burada yazılanlar üç ay sonra 180 derece değişebilir...
https://www.hisse.net/topluluk/showt...60#post5519560
https://www.hisse.net/topluluk/showt...32#post5519532
https://www.hisse.net/topluluk/showt...62#post5502062
https://www.hisse.net/topluluk/showt...79#post5490279
Bu arada kredi ile alıma müteahhitlik firması 300 - 400 bin ek para istiyor evine göre .
Sanırım vergi çıkacağı için kendine onu istiyor
İyi de finansal kararlar ayetmi ki değişmesin.Elbet koşullar değiştikçe kararlar da değişir.Herkes pozisyonuna göre yazıyor söylemi de bence yanlış.Zaten dürüst olan öyle yapmalı.Yanlış olan pozisyonunun aksine milleti yönlendirip bu durumdan kazanç sağlamaktır.Misal borsada bunu yapsanız adam gibi ülkede profesyoneller için çok ciddi bir suçtur ,gayet normal..Bizi salla gitsin;((((( Hasılı kelam ben pozisyonuna göre yazana da kızmam fikrini değiştirene de gayet normal.
Misal sn djoz ev fiyatları çok arttı ben birini satılığa çıkardım alıcı yok diye yazmıştı,geçen yıllarda.Yanlış hatırlamıyorsam tabi belki de bir akrabam diye de yazmış olabilir ,yaşlılık belki de yanlış da hatırlıyor olabilirim ,yanlışsam kusuruma bakmasın.Benim bildiğim emlak yatırımını en çok seven kendisidir.Gayet normal.Sn vivatrader ın ki de normal,acaip doğru bir zamanlama ile hem de antalyada ev almıştı sanırım.Gayet akıllıca iş yapmış,takdire şayan,satmaya niyet ederse de onu da yazsın ki belki de satım zamanı için de uyarıcı olur.
Forumdaş neden konut almayı tercih ettiğini belirten bir yazıda yazmıştı. Enflasyonu temel parametre olarak ortaya koymuş. Enflasyonun artığı dönemde mal alma devri olduğunu belirtmişti. Hatta kirayada vermemişti.
En azından ben öyle hatırlıyorum.
Paradigma değiştiğinde eski düşüncelere takılıp kalmamak güzel bir özellik.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yok sayın hkm.
Depreme dayanıksız ve kötü kiracılı olan 3 daireyi ablam satışa çıkartmıştı. Bir süre talep yoktu, yaprak kıpırdamadı. Sonra çok kısa sürede üçü birden şakır şakır satılıverdi. Onların yerine gittik depreme dayanıklı yazlık aldık.
O dönem forumda genel olarak dediğim şuydu, "alan için uygun zaman, satan için de uygun zaman, fiyatlar her iki taraf için de normal, fakat ben kendime ait olanları bu fiyatlara satmam".
Forum ahalisi ise o dönem ne fiyatları beğeniyordu, ne kredileri.
Kimi "evler çakılacak dolar uçacak" diyordu, kimi borsa, kimi shitcoin.
Ve hepsinin ortak dediği şey "konutta balon var" :)
Yani dediğiniz gibi herkes pozisyonuna göre konuşuyordu ve hiç birinin pozisyonu emlak değildi.
Ve ne hikmetse, hepsi pozisyonlarını gelip emlak başlığı altında övüyorlardı :)
Kardeşim sen ruh hastası mısın?
Alan kişi yeni bir evin üçte biri fiyatına eski evi alıyor, ve çürük bir ev aldığını gayet iyi biliyor.
Sen ve senin gibi tiplerin tek derdi, ev sahiplerine olan birikmiş öfkenizi, depremi fırsat bilerek kusmak.
Senin gibiler depremin ilk gününden beri vardı.
Sanki yıllardır bu günü bekliyorlarmışcasına, ev sahiplerine öfke kustular. (Bakın müteahhitlere değil, "ev sahiplerine" :) )
Bunun psikolojik bir sorun olabileceğini hiç düşündün mü?
Bir günah keçisi bulup ona saldırarak vicdan mastürbasyonu yapmak, böylece kendini "halk kahramanı, iyi yürekli insan" gibi hissetmek. Ya da çevreye "öyleymişsin gibi" görünmeye çalışmak.
Ya da kendini iyi göstermek değil de, önceden beri kin beslediğin ev sahiplerini kötü göstermeye çalışmak.
Buna sebep olan bir hikayen mutlaka vardır geçmişinde.
Anlatmak ister misin?
Hangi ev sahibine kızdın da faturayı bana kesiyorsun?
Rahmetli ananem; "Bazılarının tek bildiği şey kurumuş B... ları ıslatmak" derdi.
Gerçekten de öyle bu forumda da bazılarının tek bildiği şey Kurumuş B... ları ıslatmak.
17 ay önce konut yatırımı yaptığımı nedenleriyle birlikte açıklamışım adam gelmiş hala daha öncelerini alıntılıyor.
Bunu ilk defa yapmıyor defalarca yaptı ve kendisine defalarca yatırım işinin Futbolda takım tutmak gibi olmadığını böyle fanatikçe yapılan yatırım ve yorumların herkese zarar vereceğini anlattım ama ne yazık ki anlamamış.
Siz siz olun Takım tutar gibi yatırım görüşlerini anlatan fanatiklerden uzak durun. Bu Hisse senedinde de var dövizde de konut altında ve hatta kripto parada da...
2015 te konut alan yakın yakın akrabam 2020 de dolar bazlı yarı yarıya kaybettim diye bana dert yanmıştı. Her yatırımın dönemi vardır.
Konut uzun vadede daha yeni yeni yaralarını sarmaya başladı
----------------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Neyse..
Eskilerden bahsedince yine "30 bin dolara daire" beklentim geldi aklıma. :)
Emlak krizinin başında 100 bin dolar istenen dairenin (ki o rakamı ederdi), 30 bin dolara düşmesini büyük bir hevesle beklemiştim.
55 bin dolara düşünce satıldı gitti.
O sırada forumda hala "emlakta balon var" diye bas bas bağırıyordu bir kesim.
Fakat ben balon falan olmadığını, hatta dibin görüldüğünü, kötü bir tecrübeyle anlamış oldum.
Şu anda o daire 100 bin dolara su içinde satılır. Geçen süreçteki kira getirisi de kaymağı.
"Şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım" başlığı altında konuşanların birçoğuna göre emlakta hep balon vardır. Bu hiç bir zaman değişmez. Süreklidir.
Ev almayı düşünüp bu başlığı yeni takip etmeye başlayan arkadaşlar varsa, balon muhabbetinin iç yüzünü bilsinler, ona göre karar versinler. :)
"Yok şunu aldım!" beğenmedim "Yok bunu sattım!" forumu olsa tamam da forum başlığına uygun yazılar yazılmadığı için karşı taraf da istediğini yazmakta özgürdür diye düşünüyorum. Kendinizi savunmanın hiç anlamı yok. :whistling:
Not: Şahsa değil genele yazılmıştır
Savaşlar bittikten sonra verilen bir davette, Napolyon ve birkaç komutan, harita önünde sohbet ediyorlarmış.
Biri harita üzerinde parmağıyla göstererek demiş ki "ben olsam önce şuraları alıp, sonra şurayı kuşatıp, en son da şurayı alırdım"
Napolyon cevap vermiş "oralar öyle parmakla alınabilseydi ben de dediğiniz gibi yapardım"
Herkes fikrini söyleyebilir tabi, ama icraat daha muteberdir. (İtibarlıdır)
Çünkü fikir olarak herkes uçuk kaçık mantıksız şeyler söyleyebilir.
Ama fiilen yapmış olmak farklı bir şey.
Ayhan beyin çok güzel bir sözü var.
"Emlakta balon olduğunu düşünen evini satsın, sonra iki tane alır" :)
Gelelim büyük resme sağcısı da gelse, solcusu da gelse Her gelen iktidar küresel ajandayı uygulamak zorunda.
Peki ne var küresel ajandada? "2030-Mülkiyetsiz yaşam projesi"
Bu hükümet küresel karşıtı falan diye edebiyat yapmasınlar Covid döneminde nasıl da küreselci politikaları uyguladıklarını çok iyi gördük. Eskiden pembe, mavi renkli Nüfus cüzdanı vardı ama artık kimliklerimiz cinsiyetsiz. Bu da Küresel ajandada. Hatta memleketiniz hanesinde sadece doğum yeriniz görünüyor. Eski çipsiz nüfus cüzdanında memleketi ayrı, doğum yeri ayrı yazardı ama artık değil.
Göç politikaları da Küresel politikalar gereği...
Evet dünyada doğu-Batı savaşı var ama iki kesim de Küreselcilerin politikasını uyguluyorlar. Siz Çin ve Rusya'nın Küreselcilere düşman olduğunu mu zannediyorsunuz?
Çin ABD den daha küreselcidir. Covid döneminde uyguladığı tüm politikalar Küreselcilerin istediği politikalardır.
Hem batı hem de doğu ikisi de Küresel akla hizmet eder. Tıpkı Adolf Hitleri savaş öncesi ve savaş esnasında finanse ettikleri gibi..
O yüzden şimdi yerele inelim Muhalefet gelecek hepimiz rahatça konut alabileceğiz diyorsanız yanılıyorsunuz. Evet alım gücünüz artacaktır ama Konut almak 2030 a kadar hep daha da zorlaşacak. Bu bir küresel ajanda.
Ne demişlerdi Davos 2030 programında: "Hiçbir şeye sahip olmayacaksınız ama mutlu olacaksınız"
https://i.hizliresim.com/hrj9tn6.jpg
Bakan Nebati: "Ülkeye 'kiralık konut üreticisi' kavramını getirerek, kiralık konut arzını artıracağız"
Küreselcilere "Onu seçme, beni seç. Ben daha iyi Mülkiyetsiz yaşam projesini uygularım" tarzında selam çakmaca...
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bak...acagiz/2843031
ben de bu halkın cahilliğini baz alıp sürekli zırvalamalarından gerçekten bezdim, bakmayayım diyorum ama ülkede yaşayınca bir noktada virüs gibi maruz kalıyoruz.
basit bir yapay zekaya konut sıkıntı nasıl çözülür yazarsan çıkacak sonuçlar belli.
-yabancıya satışı sınırla
-mültecileri ülkeden def et.
-belli bir sayıdan fazla evi olup (örneğin 3) boş tutana ek vergi koy.
-toki vb yollarla konut üret
bu maddeler aynı anda ve farklı dozajla devreye girmeli, maddeler belli dozajı ayarlamak siyasi karar.
onun yerine sürekli saçma sapan zihni sinir projeleri sıçıp duruyorlar.
2022 sonunda Toki kampanyası vardı işte 250 bin konut vs. şimdiden yalan oldu.
hiç takip ettiğiniz bölge varmı ilan sayısı olarak...
ben erenköy mahallesini takip ediyorum...
1422 adet ilana çıkmış satılık sayısı...
fiyatlarda düşüş yok ama ilan sayısında 100 adet falan artış olmuş bir ayda...
Yeni akıllarına geliyorr :evil:
https://www.sozcu.com.tr/2023/emlak/...arisi-7620357/
Sıkıntı şurada..Çok köşeli yorumlar yapıyorsun. Covid dönemimde de emlak yatırımına laf ediyordun, hatta millet uzaktan çalışacak,,,büyükşehirler boşalacak vs diyenler de vardı..
Sonra fikrin değişti, pozisyon aldın..tam aksi yönde yazılar yazmaya başladın.
Eyvallah, şartlar değişti, görüşüm değişti diyebilirsin. Ama ben de diyorum ki, bu kadar iddialı, bu kadar köşeli yazmaya ne gerek var. Geçi bu başlık tam fanatikler topluluğu oldu. Herkes bir görüş belirliyor, sonra ölümüne savunuyor...şehir, lokasyon, kimin ne için ihtiyaç duyduğu vs bir önemi kalmıyor.
Bu kadar subjektif parametrelrin olduğu bir konuda, saplantılı bir şekilde bir şeyleri savunmak bana saçma geliyor.
Finan_mt nin avukatı Cauti de gelmiş. Ben burada 2015 den covid dönemine kadar konutta sürekli ayı pozisyonundaydım(döviz bazlı) ve temel argümanlarımı da belirtmiştim. O dönemlerde sürekli altın ve dolar topiclerinde yazdım. Öyle ki kendi evimde bile oturmadım kirada oturuyordum paramı sürekli finansal enstrümanlarda değerlendiriyor burada da belirtiyordum Sen de ara sıra gelip gelip bana inceden ince ima ile dokundurdun. Komik olan ise hala da aklında o dönem kalmış. Bak bir daha söylüyorum ben konut yatırımı yaptıktan sonra konutlar döviz bazlı ne oldu ben yıllarca konut yatırımını kötülediğimde ne oldu. Az biraz tahayyül et
Yatırım işi esneklik ile sonuna kadar pozisyonuna güvenmek arasında çok ince bir çizgidir. Sonuna kadar araştırıp inceleyip sık dokuyup her türlü olasılığı hesapladıktan sonra da pozisyonuna sonuna kadar sadık kalmalı Aslandan daha cesur ve atik davranmalısın. Taa ki Tüm şartlar değişene ve çok uzun vadeli trend dönüşümünü kesinlikle görene kadar.
Cauti sen vob cu olduğundan olsa gerek olaylara kısa vadeci gözüyle bakman normal.
Cauti senin vobda binlerce öngörün 2008 den beri çöp oldu, Birinin de gelip kuru B... ları ıslatması kadar itici bir durum yok. Burası vob topici değil karıştırma. Burada trendler çok uzun vadeli
Aferin, bravo...ben ne diyorum, sen ne anlatıyorsun. yaş gelmiş kaça, hala ben bildim, sen bilemedin.
Bırakın bu mal mülk sevdasını, abartmayın bu işleri...neymiş, daha karlı diye kirada oturmuş, oradan da kar etmiş...iyi bravo...ben kesinlikle bu hesaplara girmem..tenezzül etmem...bu da benim tercihim. Tek doğru senin doğrun gibi anlatmayı bırak.
bir gelir ev sahibi olmak enayilik der...kirada otur der..öbürü gelir, 2-3 tane aldım..kiraya bile vermem...beton çok değerlenecek der...öbür tarafta deprem kaç şehri yerle bir eder...konuş babam konuş.
Cauti bak ben 15 yılda bir defa bile seninle vobda polemiğe girmedim.
Çünkü laf ebeliğinden başka birşey yaptığın yok.
"Ben biliyorum, Ben oldum" dediğim an benim bittiğim andır.
Burada Sn djoz başta olmak üzere herkesten çok şey öğrendim ama senden hiç birşey öğrenemedim bunu bilesin.
Saf egosun başka bir şey değilsin.
Rica ederim bana bir daha yazma beni alıntılama..
Hadi sağlıcakla. Seninle polemik mi asla...
Düşman başına...
Mal pazarlamaya çalışma sen de.
Herkes pozisyonuna göre konuşabilir tabi. Ama evini satıp kirada oturunca konut almayı, konut yatırımını yerin dibine sok. Sonra malı mülkü konuta yatırıp 3-5 tane alınca, konut güzellemesine başla.
Bırak bu ayakları..biz kimin ne olduğunu biliyoruz...Yok benden bir şey öğrenememiş. Benim çok bilmişlere ir şey öğretecek halim yok, öğretmen de değilim zaten.
pazarlama faaliyetlerine karşı her zaman yazacağım, kusura bakma.
Sadece laf ebesi değilsin iftiracısın cauti.
Kuşadası'nda mal alan Türk mü var? Hepsi Rus Ukraynalı vb yabancılar var ve benim tüm konut yatırımlarımın hepsi Kuşadası sahilde. Yahu burada aktif yazan hepi topu 3 5 kişiyiz. Burada bir tarafımızı da yırtsak Koskoca emlak trendini değiştiremeyiz.
Ama Pozisyonumu sonuna kadar savunmamı pazarlamak diyecek kadar seviyesizsin.
Ben seni asla alıntılamadım 15 yıl boyunca ama sen sürekli etrafa saldırmak için bahane arar durusun ne zaman vobda-borsada terste kalsan hep aynı hareketleri yaparsın hiç değişmeyeceksin.
Bak bir daha diyorum birbirimizi red listesine alalım ne dersin?
24 yıldır bu forumdayım...açılışından bu yana yazıyorum...aynı isimle hem de..kimler geldi kimler geçti...öyle 50 kere isim değiştirerek gelip gidenlerden değilim.
Bu başlıkta da en başından beri yazıyorum..her dönem pozisyonunu agresif bir şekilde savunanlarla uğraştım...4-5 yıl önce de ev sahipliği enayilik, kirada oturmak çok daha akıllıca diyenlerle doluydu burası...bana yatırım uzmanlığı öğretiyorlardı, eve verecek parayla para kazandıklarını, böylece çok daha iyi şartlarda kirada oturduklarını anlatıp durdular.
Devir değişti tabi, şimdi de konut aşağı konut yukarı...alabiliyorsan bir kaç tane al...beton karaborsa olacak..evler pırlanta olacak vsvs.
Halbuki bu fanatikler o kadar kör ki..aynı durumun saçma ekonomi politikaları yüzünden her mal için geçerli olduğunu göremiyorlar..bugün araba pazarı karaborsa olmuş...5-6 ay sonra gelecek otomobiller şimdiden satılmış..ikinci el arabalar sıfır arabadan pahalı hale gelmiş.
Bu arizi dönem 1-2 yıl, artık ne kadar bilmem, ama biraz daha sürer...bu nedenle gaza gelip, pazarlama faaliyetlerine kanıp işlem yapmayın. Dün ev-araba stoklayanlar, elindeki malı satınca tekrar kötüleme faaliyetlerine başlarlar. Birikimleri kısıtlı, hayatında 1 ev+1 araba alabilecek birikimi bile olmayan, bunu bile kısmen borçlanarak yapacak kesim çok dikkatli olsun derim...Mümkünse, idare edebiliyorsanız şu dönem ev de araba da almayın derim naçizane.
Vay be, burada yazılanları okumamıştım..tam ibretlik olmuş.
1,5 sene bile olmamış, neredeeen, nereyeee gelinmiş! Allah herkese yeri geldiğinde kızaracak bir yüz nasip etsin!!!
"Bir TV kanalını açıyorum ev fiyatları artacak diyen emlakçı
Diğer TV kanalını açıyorum araba fiyatları artacak diyen galerici..
Emlakçılar ile galericilerin parmağında oynattığı bir ülkeyiz..."
"Hem yaz hem kış egenin Turistik bir ilçesinde deniz kenarında kiralık müstakil bir evde yaşıyoruz. Değil yazlık, kışlık gayrimenkul bile satın almama gibi bir prensibim var. Finansal özgürlüğüme bu prensibim sayesinde kavuştuğumdan dolayı istesem şuan birçok gayrimenkul alabilme imkanım olmasına rağmen prensibime ölene dek sadık kalmayı ve onu çiğnememeyi düşünüyorum.
Hemen likite dönüşebilen nitelikteki yatırımları tercih ediyorum."
Cauti hala yazıyorsun bakıyorum.
Bu arada pazarlamacı diye iftira atmışsın ya yıllardır hisse yatırımı yaparım bir tane bile hisse topicinde paylaşımımı göremezsin ve hatta hisse adını bile ağzıma almam. Kazayla biri etkilenir diye o derece hassasım hisse senedi konusunda.
Ama senin profil sayfana bir baktım maşallah bol bol hisse pazarlamışsın.
Kişi kendinden bilir işi
Yukarıdaki mesajda Sn. Cautionary yazdıkları doğru.
Şu an her türlü mal karaborsada ya da öyle olmak üzereymiş gibi konumlanıyor. Kendi sektörümde mal bulabilmek için tedarikçi ile yalvar yakar vaziyetteyim. O da satmak istemiyor çünkü onun malı çektiği yer de ona satmak istemiyor :kahkah:
Otodaki durum ekşide her gün yazılıyor. Bayiiler rüşvet karşılığı veriyorlar araçları müşterilere. Bugün liste fiyatından satsa, sattığını yeniden stoğa koyuncaya kadar geçen zamanda gelecek zamlar adamı zarara sokacağı için böyle oluyor.
Bunun adı yüksek enflasyon.
Mala fiyat koymanın imkansız ve de anlamsız gelmesi bir sonuçtur.
Malını satan arkasından baka kalır çünkü eldeki parayla yenisini alıncaya kadar fiyatlar öyle bir gider ki elindeki para, para etmez.
Paranın değeri yok. Faizler aşırı düşük. Bu böyle gitmeeeez
Oo Cautionary'nin avukatı da gelmiş, avukatception olmuş. :)
elinde malları olanla, elinde malı olmayan arasındaki fark her gün artıyor. bu hep böyle gitmez, tesbih bi yerde kopup dağılır.
paradan para kazanmak her dönem vardı fakat ben 25 yılda şu son 2-3 seneki bir dönem görmedim.
Bana mı dediniz? Avukat deyu?
Kağıt paraya hep morötesi ışıkla bakarlar.
Halbuki kızılötesi ile baksalar ilginç bir rakam görecekler. :)
https://i.resm.im/23y7uBV.jpg
https://resmim.net/cdn/2023/03/17/zfaO6.jpg
Ultraviyole ile bakan "çoğunluğun" gördüğü manzara ise şu üstteki gibidir.
Ne kadar janjanlı ve bir önceki fotoğraftan ne kadar farklı, öyle değil mi?
Şimdi emlak başlığında bu görselleri niçin koydum, emlakla ne alakası var, ona geleyim.
Hepimiz çoğunluğun her zaman yanlış yöne gittiğini, ve her zaman kaybeden taraf olduğunu biliriz. Sürünün aksi yöne gidenler çoğu zaman kazanır.
Bu yüzden "herkesin göremediğini" görmeye çalışırız.
Fakat herkesin baktığı şekilde bakarsanız, onlardan farklı bir şey görmeniz mümkün değildir. :)
Tüm medya el birliğiyle sizi bir şeye ikna etmeye çalışıyorsa, bir algı operasyonunun hedefisiniz demektir.
"Yok canım, TV'ler doğru söylüyor, zaten algı operasyonu olsa mutlaka uyanırdım, ben yemem öyle şeyleri" demeyin.
Hiç kimse "oh ne güzel kandırılıyorum" diye farkında olarak kandırılmaz. :)
Kandırılan, kandırıldığını fark etmez.
Kandırılanların hepsi inanarak, ikna olarak, anlatılan şeyleri mantıklı bularak, hatta bir süre sonra o inandırıldıkları şeyleri fanatikçe "savunarak" kandırılmışlardır.
Medya, dostunuz değildir.
Medya, kitleleri yönetme aracıdır.
Ve kitleler her zaman "silkelenirler" :)
"İyi yatırımcı yatırım yaparken kendi prensiplerine sonuna kadar uyabilendir.
Çok iyi yatırımcı ise o prensiplerine ne zaman uymaması gerektiğini de bilendir"
-Paul Tudor jones
Paul Tudor Jones Kimdir=> https://www.youtube.com/watch?v=Lh1wXh1guBc
Hayvan aşılama, meraları kapatma yapay ete geçiş, Arazilerin pazarlanması ve genetiği değiştirilmiş gıda ile gıdanın kürelleştirilip tek elde toplanması, Elektrikli araç ile araçların uzaktan yönetimi ve sadece kiralama, Konutları sadece büyük şirketlerin yapıp kiraya vermesi, Büyük mülteci dalgaları ile halka aidiyetinin unutturulması, vs. vs. Küreselcilerin bu hükümetten daha iyisini bulabileceğini düşünmüyorum.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk