Durun siz birde TL mevduat faizlerine üst sınır getirilsin de para girişi nasıl oluyormuş hep beraber görüp eğlenelim.
Printable View
"Kısacası; cari açığın finansmanı borçlanma ve sıcak para ile karşılanıyor, bir süredir tıkanan doğrudan yabancı sermaye yatırımları daha da azalıyor.
Bu tablo artık yabancıların daha fazla dikkatini çekmeye başladı. Yabancı kurum analistleri açıkça, “Yarısından fazlası sıcak para ile finans edilen yüksek cari açığın endişe kaynağı olduğunu†söylemeye başladılar.
Piyasa dün kurlarla ilk tepkisini verdi. Kritik günlerin başladığını söylemek için ise erken."
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...sinca-40769932
3,8540 +0,0096 +0,25%
Henüz `Dolar alan vatan hainidir` söylemine başlamak için erken, şöyle birazcık 3.90 lara gidelim ki palyaçolar ortaya çıkmaya başlasın .
Buradan dolar alınır mı diye soruyor bazı arkadaşlar...
Dediğim şu:
- Eğer çıkış başladıysa daha işin başındayız...
Bu başlıkta tacizciler bir kaç türlü...
Kimi trol, ihanetle suçlamakta. 100 dolar bozdurup iktidara destek olmakta...
Kimisi, hisse al, altın al demekte. Daha bir rasyonel takılmaktalar.
Kimisi "bak ben avro dedim siz hala dolarda mısınız?" akılcılığında...
Bir de hırtlar var tabi.
Huzur vermeyenler.
Piyasa da tam bir şaklaban ha ! önce tüm olumsuz gelişmeler karşısında bir şey yokmuş gibi davranıp aptala yatıyor sonra ver allah ver artık kim kimi ... se...
Tahminim Dolara bugün çok daha fazla yüklenmezler, teknikçilere konuşmaları, garibanların ekmek paralarını kazanmalarına bir şekil imkan tanırlar. Teknik yorumcuları asla yanılmaz...
hayda bre yarış atı çıktı meydane :halay:
3.8631 manidar:whistling::whistling:
Hayt huyt, zartzurt..:)
ABD ile Menbiç konusunda anlaşmaya varılmış:
Türkiye ve ABD'nin masaya oturduğu Menbic için anlaşmaya varıldığını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıkladı. Önümüzdeki hafta yol haritasının belirleneceğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, YPG'li teröristlerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekileceği bilgisini verdi. Buna göre, ABD ve Türk askerleri birlikte kritik ilçede güvenliği sağlayacak.
Dolarla ilgisinide yazalım; ABD ile savaşmayacağız..:)
ben birazını 3,86 dan verdim tekrar geri gelirse uygun yerden alım yaparım :)
Epeydir bizleri korkuttular. Tam gidiyor diye aldık, elimizde kaldı. 3-9 ay arası taşıma maliyeti üstlendik. Şimdi de psikolojimiz gereği '' her halde yine mal yıkacaklar diye gideceğine inanmayarak elimizdekileri satıp, daha fazla zarar yazmayalım '' diyoruz. Bakacaklar ki herkes satıyor, bu kez de yürü aslanım diyebilirler ve yine bizi aldatabilirler.
İşte bu nedenle kafalar karışık.
Lakabın beyninin aynasıdır derler...:),
https://3.bp.blogspot.com/-KRa9ck1Oh...25C4%25B1k.png
Kırılganlık endekslerinin son hali
"Son yazımda, bir iktisatçı arkadaşımın hazırladığı, 2006-2018 yılları arasındaki dönemi içeren makro kırılganlık endeksini bilginize sunmuştum.
Yazı blokta yayınladıktan sonra arayanlar, mesaj atanlar kırılganlık endeksi hakkında sorular sordular. Yanı sıra, bazı teknisyen arkadaşlar, 2001 Krizindeki durumunu görebilmek için, verileri daha eskiye götürmemi istediler.
Bunun üzerine makro kırılganlık endeksini 1995 yılından başlatmak için veri topladım. Dahası, endeksi biraz daha anlamlı kılabilmek adına, makro verilere dış borçların milli gelire oranını da ekledim.
Sonuç birinci grafikte görülüyor."
http://www.hakanozyildiz.com/2018/03...-son-hali.html
Birde yapıp edenler iş moka sarınca şöyle bir söylem ortaya atıyorlar, `aynı gemide olduğumuzu unutuyorlar`. Ne hikmetse bu akıllarına gemi den kaçma sırasında geliyor, sefa eylerlerken kimse aynı gemideyiz, bizle aynı lüksü yaşamayanlarda var, onlarada arka çıkalım falan demiyor.
Bursa`da gergin saatler! Çiftlik Bank mağdurları tesisleri bastı
Uzun zamandır gündemde olan ve hafta sonu merkez binasını boşaltan Çiftlik Bank'ın alacaklıları, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan tesisleri kamyonlarla bastı. Alacaklılar, dolandırıldıklarını söyleyerek, tesiste bulunan hayvanları kamyonlara yüklemek istedi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem...basti-2283411/
Şimdi yukarıdaki uyanık ENAYİLER le aynı gemideyiz diye ağlayıp sızlayacakmıyız !:..
Sonunda yolu tuttu gibi. Fed toplantısına kadar dolar sonra inşallah sarı kızın rallisi olacak.
Investing.com - Küresel piyasalarda dolar tarafında TÜFE öncesi yatay seyir yaşanırken euro ise hafif alıcılı fiyatlanıyor. Gelişen ülke para birimlerinde de sert fiyatlamalar yaşanmıyor, ancak TL tarafında değer kaybı artıyor.
Geçen hafta açıklanan enflasyon rakamlarının beklentiden yüksek gelmesi, Moody’s’in kredi notumuzu düşürmesi ve TCMB’nin Mart toplantısında enflasyona vurgu yapması ile 3,83 seviyesine yükselen USD/TRY kuru haftayı 3,80 üzerinde kapattı.
Dün açıklanan cari açığın beklentileri aşması ile 3,81 üzerine yükselen USD/TRY kuru, günün devamında TL satışların artması ile 3,85 üzerine yükselirken EUR/TRY rekor kırdı.
Bugün kayıplarını hızlandıran TL, Dolar karşısında kritik 3,87 direncini test ederken Euro karşısında rekor seviyeyi derinleştirdi ve EUR/TRY kuru 4,7755 ile tarihi zirveyi görürken GBP/TRY kuru da 5,3770 ile rekor tazeledi.
2017’nin son çeyreğinde ABD ile yaşanan vize krizi, sınır ötesi operasyonlar ve enflasyondaki rekor yükseliş ile tarihi kayıplar yaşayan TL, Aralık ve Ocak aylarında bir miktar toparlanma gösterdi. Bu dönemde doların küresel piyasalarda son yılların dip seviyesine gerilemesi de etkili oldu.
Dolar, son haftalarda faiz artışı beklentileri ve olumlu verilerle bir miktar yükseliş gösterdi, ancak ABD Başkanı Trump’ın ek gümrük vergisi kararı doların kazançlarını sildi.
Yeni haftaya dolar sakin başladı ve TSİ 16.30’da açıklanacak Şubat ayı TÜFE öncesinde dolar hafif yükseliş yaşarken TL’deki kayıplar kurun hızlı yükselmesine neden oldu.
TL, bu hafta euro, dolar, sterlin ve frank gibi majör para birimleri karşısında %2,0 üzerinde değer kaybı yaşadı.
Teknikçiler, dolar bazında hesap kitap yapıp, BİST için "daha gidecek yeri var" diyorlar...
Eminim vardır...
Reel sektörün dolar bazında borcu dağları aşmış kimin derdinde.
Aynen Lunaparkta korku tünelindeki trendeki yolcular gibi, bilet parasıyla korkunun, adrenalin püskürtüsünün tadını çıkarıyorlar BİST oyuncuları.
Benim onlara tavsiyem sanal paralara girsinler.
Bence bu seçenek çok daha keyifli olmalı.
Yamaç paraşütüne kıyasla bungee jumping gibi...:)
Valla insan dünyaya bir kere gelir.
Denemek lazım.
Abartılıyor mu yoksa biz mi görmüyoruz?
Uzman Investing.com Türkiye Piyasa Genel Bakış1 saat önce (13.03.2018 13:33)
Investing.com Türkiye
Yazar: Şenay Şerefoğlu
Yılın son çeyreğinde gerek siyasi gerekse ekonomik ve jeopolitik gelişmeler TL’nin tarihi kayıplar yaşamasına neden oldu. Devamında ABD ile yaşanan vize krizi çözüldü, ancak diğer kanallardaki aksaklıklar ise çözülemedi.
Enflasyon baz etkisi ile Aralık ve Ocak’ta bir miktar gerileme gösterse de son rakamlar düşüşün beklenen seviyede olmadığını ve tekrar yukarı yönlü isteğin arttığını gösterdi. TCMB de Mart ayı PPK toplantısında enflasyondaki yüksek seyre vurgu yaptı, ancak sıkı duruş söylemi piyasalarda etkili olmadı.
Moody’s, önce kredi notumuzu düşürdü ardından buna bağlı olarak da önemli şirketlerin notlarını indirdi.
Dün açıklanan cari açık ise, beklentilerin oldukça üzerinde geldi ve hafif hafif düşüş yaşayan TL, son verinin ardından kayıplarını hızlandırdı. TL, bugün euro ve sterlin karşısında tarihi düşüş yaşarken dolar karşısında da 3,87 seviyesine geriledi.
Bugün ABD’den açıklanacak TÜFE rakamlarının beklentileri aşması doların değerlenmesini sağlayabilir ve Mart FOCM toplantısında yıl içi faiz artışı ön görüsüne dair şahin açıklamalar gelebilir. Bu olasılık diğer gelişen ülke para birimleri gibi TL için de risk oluşturuyor, ancak iç risklerin de yüksek olması TL’deki kayıpların daha fazla olmasına neden olabilir.
Döviz kurlarında yaşanan yükseliş ya da enflasyonda yaşanan artışta gözler her seferinde merkez bankasına çevriliyor, lakin bu nedenlerin en büyük sorunu mali politikadaki aksaklıklar, dolayısıyla para politikasının desteği hissedilir ölçüde olamıyor.
TL’de değer kaybına neden olan riskler yeni değil, lakin önlem alınmazken harcamaların artırılması ise yetkililerin endişeli olmadığını gösteriyor. Ancak gerek küresel gerekse iç gelişmelerdeki en ufak negatif bir durumun TL’de bu denli kayıp yaratması piyasaların endişeli olduğunu gösteriyor!
Mali durumumuzda en övündüğümüz, en dikkate değer husus bütçe disiplini idi...
Ne durumda acaba?
bakanlık çalışıyor:)
uygun projeleri seçip cari harcamaları kontrol altına alacakmış
http://www.bumko.gov.tr/Eklenti/1111...aslarpdf.pdf?0
işi bıttı doların ....
ABD enflasyon verileri de geldi, dolar değişmedi. Sanki yine alicengiz oyunları dönüyor gibi. Enpara yı anlık izleyince satış fiyatını yüksek, alış fiyatını düşük tutarsa dolar yükseliyor. tersi durumda ise düşüyor . tesadüf de olabilir ama , 15 gündür doları toparlayanlar sanki 7-8 kuruş yukardan pazarlayarak 21 mart FED öncesi BİST de oyun deneyecekler sanıyorum. Bugün alım düşünüyordum 3,85 üzeri diye ama vazgeçtim.
Ballı bir başlık...Çekiyor...
Adam konuya hakim olmak bir yana, karar mercii..
Tamam diyor. Kur duruyor.
Devam diyor yallah gidiyor...
Komik adem...:)
Artık çok sık olmasına rağmen piyasa umursamıyor bunu direk Dolar satışı gibi algılamayıp MB`nın hokus pokuslarından birisi olduğunu bilerek GÖRMEZDEN geliyor.
Mb bugün yine 1 ay vadeli 150 Milyon Dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtı. JonDowes üstat gelsede bu ihalelerin ne anlama geldiğini basitçe anlatsa diyorum.
Bunlar döviz satışı değil. Dolar alıp-satmadan, "TL uzlaşmalı" forward işlemler. Diyelim ki siz (bir banka) doların yükseleceğini düşünüyorsanız; TCMB ihalesine teklif veriyorsunuz. Kur 3.88 iken 1 ay vadeli 3.93 teklif atıyorsunuz ve ihaleden 10 milyon payınıza düşüyorsa... 1 ay sonra vade geldiğinde TCMB o günkü kur ile 3.93 arasındaki TL cinsinden farkı ödüyor veya tahsil ediyor. Kur 3.95 olmuşsa banka 2 kuruş kazanıyor. Kur 3.90 olmuşsa 3 kuruş kaybediyor. Böylece dolar satın almadan pozisyon almış oluyorsunuz. Buradaki hesap da şu: forward kur = spot kur + vadeye kadar olan faiz farkı (döviz swaplarındaki forward kur ile aynı mantık)
Bu ihalelerle TCMB rezervleri etkilenmiyor ancak kur düzenli olarak yükselirse; TCMB bu ihalelerde hep net para ödeyen taraf oluyor. Şurada geçmiş ihalelerde kaçtan ne kadar satıldığı mevcut. Örneğin 12.03.18 vadeli geçmişteki ihale sonuçlarına bakarak o ihaleden bankaların ne kadar para kazandığını hesaplayabilirsiniz. (Elbette Türk bankaları bu ihaleleri karşılıksız yapmıyor yoksa döviz pozisyonu almış olurlar. Tam ters yönlü piyasa işlemi de yaptıkları için "net kazanç" denmesi hatalı olur)
Bunlar literatürde "non-deliverable forward" diye geçiyor ve döviz kaynağı harcamadan kuru stabilize etmeye yarıyor. Tabii her seferinde işe yarıyor diye bir şey de yok. Miktarı ve vadeleri, ihalelere olan talep önemli.
Onu bende biliyorum da bu iş Mb ın her zaman yaptığı işlemler değildi son zamanlarda sık yapmaya başladı ben onu sormak istemiştim. Bana göre MB bu işlem ile bir nevi Dolarda hedef fiyat koyarak piyasaya dolaylı yoldan çapa atıyor. Açıklamanız için yinede teşekkürler...
Hedefi nasıl gösterecek? Teklifi bankalar atıyor. Bu işlemlerin dolar cinsi olanları piyasada her gün yüzlerce kez yapılıyor. Dediğim gibi bu Merkez Bankalarının (özellikle Latin) denediği bir tür araç, TCMB icat etmedi sadece "ben de şansımı deneyeyim" demiş oldu. Dövizi sakinleştirme amacı taşıyor ama işe yarayacak diye bir kural da yok. Sonuçta piyasaya gerçek bir dolar arzı yok. Spekülasyondan para kazanma imkanı veriyor.
Sayın üstadlar bu 4.13 lü ihaleler mi vardı ne vardı ? bir kaç ay önce sanki forumda yazmışlardı. Bilen var mı ?
Sn jondowes ben asıl dikkat edilmesi gereken yerin non-deliverable forward ihalelerinin değil de TL depo karşılığı döviz depo ihaleleri olduğunu düşünüyorum. 17 Ocak tarihinden bugüne kadar tcmb her gün TL alıp piyasaya ortalama 1.5 milyar dolar civarı para bırakıyor. Bu ihalelerin 1 haftalık vade ile yapıldığını düşünürsek tcmb aslında *kendi rezervlerinden* piyasaya neredeyse 6-7 milyar dolar vermiş oluyor. Bugünkü meblağ (13 Mart 2018) 1.5 milyar dolar civarı. Talep ise 1.8 milyar dolar gelmiş.
Ancak bence zurnanın zırt dediği yer şurası: Bu verilen döviz , döviz satışı gibi gözükmediğinden hala aktif olarak tcmb rezervlerinde gözüküyor.
Sizce bu bir hülle değil mi?. Zira bu ihaleler devam ettirilmediğinde piyasa likiditesinden tcmb yönüne doğru ciddi bir döviz akışı olması gerekecek bu da eğer o zamana kadar bu fark kadar ek dış borç bulunamaz ise ciddi bir sıkıntı. Evet tcmb'nin bu meblağ dış borç olarak bulunana kadar bu parayı köprü olarak kullanmaya çalıştığını görüyoruz.
Ama yine de bu bir yanılsama değil mi? Sonuçta döviz ile ilgili bir likidite krizinde tcmb'nin verdiği 6-7 milyar dolarlık bu meblağ gerçekte tcmb rezervlerinde olmadığından bu durum aslında rezervlerin ana fonksiyonunu ve işlevini zedelemiş olmuyor mu?
Forumdaşlar 150 milyon dolarlık TL bazlı bir forward işlemine takılmış ama eşeğin büyüğü ahırda (TL depo karşılığı döviz depo ihalelerinde) bağlı değil mi?