Teşekkürler cevabınıza
Printable View
Askeri kısmı daha da büyütmeli.Farklı cografyalardaki katılması bu istekte oldugunun işareti.
Askeri araçlardaki kar marjı daha yüksek.Askeri araçlarda çeşitlilik de çok önemli
Koç grubu şirketleri de yıllarca maddi duran varlıkların değerini bilançolarda güncellemesi. Koç grubu da enflasyon muhasebesine gecer mi acaba? Bilançolardaki maddi duran varlıklarının değeri çok komik düzeyde. Üretim tesislerinin varlıkları ve arsa değerleri güncel doğru değerden bilançoya yansıtmaları hisse defter değerini çok yükseltmesi ve yatırımcıların şirketin gerçek özsermayesini bilmeleri açısından olumlu olur.
https://twitter.com/egelee45/status/1752425392126697974
İyi haberler gelmeye devam ediyor. TL bazlı zirvemize çok yakınız.
Sayın muzaffer
Eski bir şirket ortagı olarak size bir merakımı soracağım.Otokar ın askeri araç çeşitliliği sevindirici.
Batı ülkeleri kendi araçlarını her ne kadar üretse de zaman zaman güney koreli askeri araç şirketlerinin satış yaptıgını görüyoruz.
Otokar ın da batı ülkelerine askeri araç satısı yapma potansiyelini halihazırdaki satıs portföyünün de artacagını düşünür müsünüz?
(Elimde hissesi yok ama ara ara işlerini takip ediyorum merak ve bilgi almak istediğim için sordum.)
Avrupa ülkelerinden eski EU ülkeleri haricindeki ülkelerde iş geliştirme aktiviteleri devam ediyor. Daha ziyade balkan ülkeleri ve/veya iskandinav ülkelerine satış yapma potansiyelleri mevcut. Ama Otokar'ın esas altın pazarı veya mavi okyanusu ortadoğu coğrafyası, Türki cumhuriyetler, Afrika ve Güney Amerika. Özellikle 6x6 ve 8x8'lerde BAE hariç kayda değer bir ihracat siparişimiz yok ancak en az 5 ülkede ihalelerde, yarışlarda finale kalmış durumda. Otokar genel müdürünün bu konuda çeşitli açıklamaları mevcut. Kazakistan ihalesini zaten biliyorsunuzdur. Cumhuriyetimizin en büyük ihracat ihalesi sürüyor Kazakistan'da. 800 küsür adet çeşitli amaçlara sahip 8x8 ihalesinde son ikide şu an. 2024 yılı içerisinde bu ihalenin en azından bir kısmının neticelenmesini bekliyorum. İnşalllah Otokar lehine olur. Youtube'da Arma'nın rakibini çamurdan kurtardığı videolar mevcut.
TL ve USD bazlı günlük ve haftalık zirve kapanışımız hayırlı olsun. 21 Şubat tarihinde yıllık bilanço gelecek. İyi bir bilanço geleceği için tekrar yükselişe başlamış olabilir. Bu koşulda bilanço sonrası bir miktar geri çekilme normal olacaktır. Az da olsa temettü beklentimiz mevcut. Geçtiğimiz sene temettü vermemiş ancak %400 bedelsiz açıklayarak gönlümüzü almıştı. Bedelsiz sonrası bölündüğü yere neredeyse gelmiş bulunuyor. Bölündükten sonra 155,2 TL'den açılmıştı. Dolayısıyla 16 Mayıs'a kadar 776 TL'yi görürsek son bir seneden bire beş almış oluyoruz. Hem de yandaş ekonomisi nedeniyle yurtiçine hiç zırhlı satamazken. Suudi Arabistan fuarından KAP'a bildirimi gerektirecek bir sipariş çıkmadı maalesef ancak İtalyan kule ile sunulan zırhlıyı özellikle EU ihracatları için önemli buluyorum. Yabancı paylarında da dipten dönüş sinyali var. USD bazlı zirvemizde olmamıza rağmen daha doğru dürüst yabancı alımı yok. Gerçi fonları ve kurumsal yatırımcıları bir kenara koyarsan topicten de anlaşılacağı üzere çok fazla küçük yatırımcı da kalmadı gibi. Neyse? Ben 32 senelik yatırım tecrübemde hep sessiz kalan topiclerin daha güvenli olduğunu test ettim. Ne zaman 5.000 lirayı geçeriz o zaman çoğalırız.
Özet için teşekkürler, şahsen bu yıl içinde güzel anlaşma haberlerinin geleceğine inanıyorum. Borsa bazında sıkıntı olmadığı sürece, 1300-1600 arasını olabilecek siparişler eşliğinde hedefleyebilir. Hareketli bir yıl olacak. Temettü vermez diye tahmin ediyorum. Zırhlı üretimi için fabrikada bayağı yatırım yapıyor.
https://i.hizliresim.com/dmqie2m.png
15 mayıs 2023 de bölündük den sonra 18 mayıs 2023 den bugüne kadar takas değişimi . y t d
TL bazlı yeni gün içi zirvemiz 533 TL olarak hayırlı olsun. Trend sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Bugün TL ve dolar bazlı kapanış zirvemizi yenileyebiliriz. Çarşamba günü de bilanço geliyor. Bakalım F/K'mız kaça düşecek. Suudi Arabistan'ın 2000 adet 4x4 ZA alacağı dolanıyor savunma sanayi sitelerinde. Olur da bu ihaleden bize pay düşerse Kazakistan işi olana kadar kapasiteyi doldururuz inşallah.
Bilanço hayırlı olsun 🇹🇷🇹🇷
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e069d3a401.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bilanço kötü mü
#OTKAR temettü kararı açıkladı:
- 3 Nisan, pay başı net 5.4TL, son fiyata göre %1.06
Paylaşımların için teşekkürler ballı bey gözümüz kulağımız esas tulparların durumu. test epey oldu hayırlısı büyük prestij olur .ihracata başladımı seyret kahveni yudumla inşallah hayırlısı o zaman tam yatırım amaçlı portföy oluşur tüm arkadaşlara selam olsun kalın sağlıcakla ....boş bırakmayalım bilgieri paylaşalım ...
2023 faaliyet raporundan güzel bilgiler;
- 2023 yılı cirosu 27 milyar TL. Artık güncel dolar kuruyla 42 milyon doların üzerindeki sözleşmeleri KAP'a bildirecekler.
- Tarihimizin en yüksek ihracat oranına ulaştık %72
- Kapasite kullanım oranımız sadece %52, yüklü ihracat sözleşmeleri ile atıl kapasitemizi kullanma fırsatı elde edeceğiz ve şirket bunun için var gücüyle çalışıyor.
- 6x6 Arma seri üretime geçti. Seri üretimin finansallara katkısı hissedilmeye başlanacaktır.
- 8x8 Arma ilk defa TSK envanterine girdi.
- Arma aracı 5 ülkede 9 ayrı kullanıcı tarafından kullanılıyor.
Her bilanço sonrası yaşanan geri çekilmeyi yaşıyoruz. İnşallah yeni bir dalganın başlangıcı olur.
Öyle görünüyor ki daha uzun süre temettü verimliliği düşük olacak. Flnasal borç tahvil falan yerine nitelikli yatırımcıya Tahsisli sermaye artışıyla 300 milyon dolar fon sağlayıp finansal borçları temizlese ..
Finansal borcu ciddi miktarda düşürmesinin en önemli yolu büyük bir sözleşmeye imza atmak. Bu sözleşmenin avansı ile finansal borçların büyük bir kısmını kapatabilir. Çok ciddi stoğa sahip olduğu için bu potansiyel sözleşmenin ilk üretimlerini stoklardan karşılayarak yapar. Enflasyon muhasebesinde de gol yememize sebep oldu bu stoklar. Şu an Kazakistan'da, Romanya'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde çok büyük ölçekli ihalelerde ilk ikide, üçte. Bunlardan herhangi birinin sözleşmeye dönmesi temettü verimliliğinde normalizasyon sağlar. Mevcut kapasite kullanım oranlarına göre 2023'ün iki katı zırhlı üretim kapasitesine sahip. Bekliyoruz heyecanla büyük bir sözleşme imzalamasını.
Dün bir Koç Holding şirketine hiç yakışmayan işlemler yaşandı tahtada. Önce tavana kadar çizdiler sonra neredeyse tabana kadar verdiler. Her bilanço dönemi sonrası bir realizasyon görürdük Otokar tahtasında ama dünkü gibi garip işlemler yaşanmazdı. Tatlı tatlı gördüğü zirveden %15-20 civarı aşağı salınır sonra tekrar toparlardı. Bu enflasyon muhasebesi Otokar'ın bilançolarına olumsuz yansıdı. Ancak, bu düşüş sona erdiyse bu konuyu da ucuz atlatmış bulunuyoruz. Kazakistan'a sevk edilen Cobra'ları yabancı basından takip ediyoruz. Büyük ihtimalle cironun %5'inden küçük anlaşmalar olduğu için KAP'ta yayınlanmıyor. Ancak bize katalizör etkisi yaratması için KAP'ta yayınlanacak büyüklükte bir anlaşma daha şart.
https://x.com/avionot/status/1770525...rn6IgPy0ua5YuA
Romanya, Türkiye'den 1.000.000.000$ üzeri bedel ile 1059 adet Otokar COBRA II 4x4 zırhlı araç satın alacak.
Yaklaşık 1 milyar USD ile 1 milyar Euro arasındaki bir ihale bu ve bu ihalede tüm teknik ve ticari isterleri yerine getiren tek firma Otokar. Otokar, teknoloji transferi yöntemiyle Romanya'da üretimin ve entegrasyonunun bir kısmını gerçekleştirecek. Hem 6x6 hem de 8x8'lerin de Romanya ordusu tarafından yapılacak tedarik aktivitelerinde de ön plana çıkacak. Backlog'u neredeyse ona katlayacak. Daha Tulpar var, insansız kara sistemleri var. ELD sorumlulukları var. Bu ihale Otokar'a yeni bir sayfa açar. Ölçek ekonomisi sayesinde favök marjlarının %30 üzerine olmasını beklerim. Faturalar her sevkiyatta yeni euro kur üzerinden kesilecek. Savunma sanayi tarafındaki kapasite kullanım oranları tahminimce %80'lere çıkacaktır.
Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör ihracat ihalesi olan Kazakistan ihalesinde son ikide, neredeyse ikinci en büyük ihalesi olan Romanya ihalesinde ise sona kalan firmamız Otokar'da önce 529,5 TL tavanına kadar bir tombul parmak tahtayı silip süpürdü sonra ise 522,5 tavanında milyon lotun üzerinde işlem yapıldı. Son iki gündür takasta belirgin bir çıkış, pozisyon kapatma olmamasına rağmen fiyatlama olumsuz gidiyor. 3-6 aylık risk alabilenler için 480 TL civarı spot fiyat iştaha açabilir. Bu ihalelerden herhangi bir ile ilgili gelebilecek imza haberi bize sınıf atlatır. Daha önce aldığımız en büyük ihale 660 milyon dolarlık BAE birinci faz ihalesiydi ki bu alımın ikinci fazı da henüz gerçekleşmiş değil.
2022 yılında %38 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranı, 2023 yılında %52'ye yükselmiştir. Yıllık 2000 adet arazı aracı 700 adet taktik zırhlı araç üretim kapasitemiz mevcut olup dünyadaki rakipleri ile her platformda agresif olarak rekabet yeteneğine sahip ürünlerimizle 2024 yılını büyük montanlı ihale haberleri açıkladığımız bir yıl olacağını değerlendiriyorum.
Avrupa Birliği üyesi olan Romanya'daki ihaleyi almamız halinde Avrupa'ya ihracatın daha kolaylaşacağını ve bu pazarın ürünlerinin Romanya-Türkiye ortak yapımı olarak karşılanacağını orta vadede düşünüyorum.
Manipülatör efendi istediği kadar aşağı basmaya çalışsın 3-6 ay sabredebilen enflasyonunun kat be kat üzerinde kazanç elde etme potansiyeline sahiptir. Bu sebeple 480 TL seviyeleri prospektif F/K açısından oldukça uygun pozisyon açma yeri olarak görülebilir.
Forumda çok az kişinin Otokarımızı takip ediyor olmasını yükselişe yorumluyorum. demek ki kağıtta küçük yatırımcı kalmamış. kağıt 600-700 lere gelince çoğalır grup.
Otokar üzerine bir inceleme videosu çektim. İzlemek isteyene iyi seyirler.
https://www.youtube.com/watch?v=Wkz7vMTX7K8
Yapı krediden toplanan 434 ortalamalı malların satışı tamamlandı. Robot al sat değil, sat-al-sat şeklinde yapı kredide.. ot bitmez girdiği hissede.
4 gündür para girişi olan hisse milim kıpırdamadı yerinden. Diğer kısmından toplanan mal verildi ve bugün aşağı vuruş ve geri toplama süreci başladı. yüz bin lotu geçkin bofa nın satışının olması lazım daha tabi dönüp geri almaz ise.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...583dd34f75.jpg
https://x.com/sefa_toptan1/status/17...rn6IgPy0ua5YuA
https://www.defenseromania.ro/indust...ta_627918.html
Bu ihalenin sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu işi Otokar alırsa önümüzdeki 3 yıl askeri tarafın kapasite kullanım oranı %70'lere çıkacaktır. Kazakistan veya BAE işi de olursa bu 3 yıl içerisinde %100 kapasite ile çalışması içten bile değil. Son dönemde Otokar'da işbaşı yapan mühendis sayısında da belirgin bir artış var.
Cuma bofa tekrar alım yaptı. hisse tekrar 500 sınırının hemen altına kadar geldi. Önce 501 lerin üstüne, daha sonrada 511 lerin üzerine atarak kalabilirse zirve takip edilebilir. Tabiki durumu değiştiricek ihale sonuçları hızlı olarak artıya veya eksiye geçişe sebebiyet verebilir. Normal şartlarda tek alıcı bofa ve 500 üzeri satıcı genelde. Eğer alıma devam ederse yarın 500 üzeri kapanış görebiliriz. Tabi bofa sadece yabancı görmek yanlış. Tahtacıda pek ala robotu kiralamış olabilir.