Dostum fno fonun getirisinden memnunum ama altın bu kadar düşmüşken fonu satıp 469 dan altin aldım. Bakalım iyi mi yaptık
Printable View
AES de ( %-4,5562 ) bir yanlislik mi var yoksa bana mi oyle geliyor acaba ?
Gerçek enflasyon (açıklanan değil) bunun üzeri yeterli olur. Zaten dolarda ona uyumlu hareket eder. Reel enflasyon üzerinde artan bir kur başka birşeyleri fiyatlıyordur hareketi spekülatiftir denir. Uluslararası kurlar ülkelerin enflasyonları arasındaki fark kadar olur.
son 3 gündür dolar tarafından zarar büyük...
dün de hisse fonların çoğu çökünce katmerli zarar yazdık...
neyse bugün xtumy daha iyi gidiyor.
Bozdurduğum dolar endeksli fonlardan önümüzdeki hafta ilave yaparız tl fonlarına...
Üstad merhaba; ben de sizler gibi, portföyüme 4. bir HSYF eklemek istiyorum. (NNF, TKF ve GMR var.)
EID'yi inceleme fırsatınız oldu mu ? Daha evvelden; bu fonda, portföy deneyiminiz oldu mu?
Tefas'tan PD'na ve getirilerine baktım. BIST 30 ağırlıklı kağıtları var. Bu anlamda olumlu ancak yatırımcı sayısının azlığı, fonlarda çok tecrübem olmaması nedeniyle çekince yaratmadı değil. Olur da değerli görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Selamlarımla,
Merhaba hocam,
EID'i geçmişte 3 yıl kadar taşımıştım. Endekse relatifi sürekli yapan, yenebilen iyi bir fondu. mac tkf ile birlikte sürekli ilk üçteydi. Ancak sonradan bozmuştu ( aylık %2 endekse relatif hedeflerimi tutturamamaya başlamıştı ) ben de değiştirmiştim. Şu sıralar portföyünde çok banka/bist30 vardı, onun etkisiyle iyi kanımca. Yine her zaman iyi hale gelirse olabilir tabi. Ama ben o tür bir ışık görmüyorum artık pek eski eid olacağına dair.
4.fona henüz karar vermedim ben. Ancak gelecek hafta içi karar verip biriktirmeye başlayacağım. Zaten 2 alternatifim var. Birine karar vereceğim.
Üstadım, değerli paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum. Selamlarımla,SM-A105F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
EIB nin alım saati neydi? 13:30 mu 13 mü?
Arkadaşlar fon yatırım için kafamda birçok soru var,en önemlisi tefas ta yaptığım 1-3-5 yıllık getiri incelemelirime göre örneğin değişken fonların çoğunluğu doları geçememiş,doları geçemeyen fona insanlar niçin yatırım yapar?Doları geçemeyen fona kim başarılıdır diyebilir?Fon konusunda bilgisi olan arkadaşlar hangi kriterlere göre fon seçimi yapıyorlar?Bilgilendirmenizi rica ediyorum.
Nostaljik bir soru olacak ama; bugün ppf mi kvba mı daha iyidir?
Arkadaşlar nacizane "sepet" kavramı hakkında tavsiye vermek isterim. Sepet bu günler için var, dövizdeki, altındaki köpükler alınıyor, endekslerde risklerin azalmasına istinaden, zamanında riskli görülüp görece ucuz kalan hisselere, endekslere, karlı portföyler kapatılarak giriliyor. Sizlerde aynısını yapmalısınız. Örneğin 1400-1500'ler artık hedefimiz, ama bunun, bir haftada olmayacağını anlamamız gerekiyor. O noktalara gelene kadar o kadar git-geller yapacağız ki, önemli olan yönümüz ileri olsun.
Kardaki pozisyonlarınızdan her gün yüzde 1-2 satış verip, zararda olan pozisyonlarınıza %1-2 aktarsanız hem karlarınızı realize etmiş hem de zarar eden, dolayısıyla ucuzlayan fonlarınızda da maliyeti aşağıya çekmiş olursunuz. Keşke hep dolar, altın düşse ama öyle bir dünya yok. Yarın yine önümüze bir çok engel, haber, beklenti çıkacak ve piyasalar dalgalanacak, önemli olan orta-uzun vadeli doğru öngörülerde bulunup portföyünüzü dengelemek ve gelecek beklentinize göre yön vermek. Bir kaç hafta-ay zarar yazmanız uzun vadede hiç önemli değil.
Ben seviniyorum. Portföye dolar olarak bakıyorum, çünkü alım gücüm dolardan doğrudan etkileniyor ve servet ölçü biriminin dolar olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca fon değerim düşse bile dolar olarak artıdaysam benim açımdan bir sıkıntı oluşturmuyor. Zira Tl de elde ettiğim kar tl dolar karşısında zayıflayınca pek bir anlamı olmuyor. Dolar cinsinden bakıyorum toplam bakiyeye.
Portföy yönetmek için sepet yapmak dışında trade yapmak da lazım ama ne zaman nereye geçiş yapmak gerektiğini bilmek zor. Örneğin geçen hafta karda olan USD ve ALTIN pozisyonlarını azaltmayı akıl edemedik. Şimdi bunlara ilaveye çekiniyoruz HSYF kısmından kar edip sevinmeye çalışıyoruz. Keşke bir robot gibi %5 kar görünce pozisyonu kapatsak % 5 zarar yazınca pozisyona ilave yapsak ama olmuyor.
NNF de pay azalttım. MAC ve TKF aldim. nNF satmanın sebebi hedef portfoyun banka ve havacılık sektörü hakkındaki dusunceleri
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Damat bey, bana bir ky olarak alırken kademeli al iyi hoş. Ama kar ile satarken bir anda satmalisin bu ülkede onu tekrar hatırlattı.
19 Kasım'a dair beklentiler zaten oluşmuştu. Ama bu sert hareketi kimse planlamamistir. Planlayanlari da masak alsin bi köşede sorgulasin :)
Aynen ben de tamamen boşalttım. Daha akılcı yönetildiğini tahmin ettiğim mac ve tkf düşünüyorum bir düzeltme bekliyorum. Beyefendi asla banka almazmış.
16th cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sadece ekonomide değil, diğer konularda da paradigma değişmiş gibi bir hava var, ilgilileri ikna etmek için de çeşitli hamleler geliyor ve gelmeye devam edecek gibi. Belki de bir şeyler denediler ve yenileceklerini, istedikleri gibi gitmeyeceğini gördükleri için şimdilik dümen kırmaya karar verdiler. Ama diğer taraftan da eski sarmala doğru tekrar gitmekten başka da çare yok gibi, cari açık, döviz talebi, yükselen kur, artan enflasyon, arttırılmak zorunda kalınan faizler. Bir nevi kısır döngü. Acı ilacı içmeye çalışanlar, boğazlarından geçmeden vazgeçmek zorunda kalıyor.
https://t24.com.tr/haber/yargi-refor...onderin,914597
Bir fon yönetimi , banka almaz, havacılık almaz, benim şahsen itirazım yok. Ne alırsa alsın, ortalama getirileri geçtiği sürece.
Ama ondan sonra 'endeksin günlük getirisini yok bankacılık endeksinden arındırdım', 'havayolu endeksinden arındırdım'' vs. diyemez.
Orada ortalama değer olan bist100 endeksi var.
Endeks 0.50% yaparken 1.50 % yaptıklarında ''bankacılık eksi -3% yapmıştı, ondan arındırınca zaten endeks 1.50 yapmış pek de bir şey kazanmamışız'' demiyorlardı. Bankacılık endeksi uçarken arındırıyorsun da , göçerken niye arındırmıyordun o zaman ?
Kazanın öldüğüne inan, ama doğurduğuna inanma hikayesi gibi Nasreddin Hoca'nın
Bu tür kelime oyunları oldukça itici.
Şu yatırım fonlarının sosyal medya, twitır mwitır işleri bitse nasıl sevineceğim.
Hayat böyle kolay ondan bundan arındırılabilseydi keşke. Benden de 22 yılı arındırırsan 20 yaşında delikanlıyım.
Mb dolar kuru ortalama -2.05 ekside gibi.dolar bazlı fonların çoğu yine eksi yazacak
Fon yönetimleri konjonktürel, sektörel, ulusal, uluslararası siyasi akım ve trendleri yakından takip etmeli ve canlı olan piyasa organizmasında ki değişimleri tespit edebilmeli. Ayrıca şunu almam bunu satmam gibisinden tuhaf kalıplarla kendisini kısıtlamamalı. Sabit fikrin para yönetiminde yeri yok, hele hele yapılan işin dinamikliği yüksek ise hiç yeri yok. Birilerinin bu arkadaşlara piyasa nediri öğretmesi lazım, belli ki halen öğrenemedikleri çok şey var!
Uzun bi aradan sonra xtumy xu100 getirisinin önünde.yan tahtalara alış başladı.devamı gelecek mi bakalım
Almam değil alamam olmalıydı.
Banka bilançosu bile okumak ayrı bir birikim ister.
Üstüne spek kağıtlara da benzemiyorlar. Oyle bir kac milyonla tavana kaldırılamıyor.
Bazı fonların küçülmesi onlar adına daha iyi olabilir.
Ak portföy 58,8 milyar TL'lik portföy yönetiyormuş.
Ortalama %2'lik yönetim ücreti olsa yıllık yaklaşık 1 milyar TL civarı kasaya kalıyor.
Ne kadar başarılılar tartışılır.
Fakat güzel kazanç.
Hocam kafama takılan bir soru var. Çok aptalca olabilir maruz görün.
Bu tarz fonların günlük kapanışı ve satış fiyatı, MB verilerine dayanıyor dedik.
Peki MB kapanışı ve ertesi günkü alış arasında kayda değer bir fark olursa (olmaz da örnek: -5 kapattı hesap, ama sabaha artı 3)
İşleme ait aradaki fark nereye gidiyor? Yani bize kim ucuzdan altın vererek zarar yazmış oluyor?
Umarım anlatabilmişimdir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Arkadaşlar cevabını bilen varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. HSYF fonları ayda bir kez KAP’ta hisse dağılımlarını açıklıyorlar. Her gün trade edip birkaç kez alım/satım yaptıklarını farzedersek açıklanan oranlardan daha fazla kazanıp bizlere sanki statik bir biçimde aynı hisselerde aynı miktar lotlarda, gün sonu veya ay sonu getirisini mi veriyorlar? Eğer böyleyse açıklanan kağıtları kendimiz de alıp kendi fonumuzu yönetemez miyiz? Üstelik fon için aldıkları yönetim ücreti yerine belki de daha az alım/satım komisyonu öder ve daha karlı oluruz. Saçma bir soru olduysa şimdiden özür dilerim. Fonların ne kadar aktif trade ettiklerini bilemediğimden soruyorum. Gerçi fon takibi hisse takibinden kolay ekran takip etmiyoruz ama ani durumlarda da elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Esasen sorumu, aktif yönetilmeyen fonları elemek açısından soruyorum...
Forumda 2 gündür NNF fon yöneticisinin sosyal medyada yaptığı birkaç paylaşım üzerinden yorumlar yapıldığını gördüm. İlgili uygulamayı kullanmayan yada paylaşımları görmeyen arkadaşlar için ilgili yazışmaları buradan paylaşmanın faydalı olcağını düşünüyorum;
Y. Y. /11.11.2020/ Tweetler
1)Ben endeks short actıgımda, endeksin %30 u banka oldugu için ve eninde sonunda bir gun bir banka rallisi yasanacagı için, mutlaka en az shortun %30 u kadarı kadar banka long da acarım. Böylece endeks shortlarımı bankalardan arındırmıs olurum. Bunuda çok kez söyledim.
2)Bakan beyin affını isteyeceğini tahmin edemedik :) Şaka bir yana. Bugünler uzun süredir sabırla bekleyenlerin zamanı. Banka ve havacılık sektöründe uzun zamandır stresle bekleyenler meyvesini yiyorlar. Hepsini yürekten kutlarım. Ama ben onlardan değildim :) Saygılar.
3)Bist30 +3,30 Bunun +2,5 u bankalardan geliyor. Yani bankalardan arındırırsak endeksi sadece +0,8 artıda. Bu şartlarda portföyünü banka ağırlıklı oluşturmayan birinin mutlu olması çok kolay değil malesef (Hiçbir zaman banka ağırlıklı bir portfoy oluşturmadım)
Tweet altı soru;
-Hiç mi yok? Ufacıkta mi :)
Y.Y. Cevap;
-Yani elbette var. Hatta birazda fazlası var. Ama ağırlıklı banka değil. Saygılar.
Yazılanlardan ben asla banka almam yada havacılık sektörü kötü vs tarzında bir izlenim edinmedim. Gayet portföyünde bankada bulunduğunu, ancak ağırlıklı olmadığını ve bunun kendilerinin tercihi olduğunu, banka rallisinin her zaman beklentileri dahilinde olduğundan her short pozisyonlarında bu olası ralliyi arındırmak için endeksdeki banka ağırlığı kadar vadeli long pozisyonda açtığından bahsetmiş. Bununla birlikte bugünkü attığı tweetde pandemideki artış ve yeni haberlerle 2. bir kapanma beklediklerini belirtmiş. (Belkide bu sebeple havacılık gibi olası ekonomik kapanmadan en kötü etkilencek sektörlerde pozisyon almayı riskli buluyor olabilirler..)
Hocam araya giriyorum özür dilerim ama şu şekilde
diyelim ki dolar 10 lira merkez kuru ilk gün
ertesi gün 9 a düştü 13e çıktı gün içinde kapanış 13 oldu. merkez kur 9 oldu. fon 9 lirada hesaplanıyor, dolar 13 olmasına ragmen yani %30 kar yerine %10 zarar etti ( burada 40 kaybetti)
ertesi gün 14 e çıktı 11'e düştü. merkez kur 11 oldu. merkez kura göre dolar %20 düşmesine ragmen, bu sefer fon %20 kar yazacak. ( burada 40 kazandı )
Yani birbirini kompanse ederek giden veriler. sonucu asla değiştirmez.
referans 15:30 değil, sabah 10:00 da olsa 19:00 da olsa sadece 1 günlük fark olur, ertesi gün bir önceki farkı kapatarak gider.