Originally Posted by
Maslak1
Değerli Ortak,
yatırımcıların merakla cevabını bekleyeceği konulardır. Eleştirilerinizle hemen hemen paralel düşünüyorum.
Hakim ortaktaki bu derin sessizliğin belli bir amaca yönelik olduğunu düşünüyorum. Çeşitli şekilde tahminler yürütmek mümkün tabi.. Komplo tearosine eğilimli biri değilim ama şirketin finansallarında son 3-4 yılda olan muazzam finansal dönüşümü düşününce ve bunun da yanına şirketin, bu derin sessizliğini koyunca; bizim faydamıza olmayacak bir maksat olduğu yönünde kuvvetli şüpheler uyandırıyor.
bize bilgi vermiyor,
analistleri kapıdan kovuyor,
medyaya firmayı anlatmıyor (oysa ilaç firmaları için de kurumsal pazarlama tüm paydaşlara ulaşmak için çok değerli ve etkili bir iletişim kanalıdır.. bundan dahi firmayı mahrum bırakıyor.. bkz Abdi İbrahim ve KOçak farma medya görünülüğü vs vs vs)
yatırımcıyı püskürtmek ve "firma temettü vermiyor" şeklinde görüntü vermek belki de kasıtlı olarak bize temettü verme eşiğinşin bir tık üzeri dağıtım yapıyor.. imtiyaz sınırının bsadece 1 tık üzeri temettü veriyor (özellikle işin aritmetiğine odaklanmayan potansiyel yatırımcılar için risk algısı yaratıyor)... bu durumun iyi niyet ve hakkaniyetle açıklanır tarafı yoktur.. hakkaniyet gerekitirir ki iki yıl %16 dağıtma.. bunun yerine; bir yıl boş geç ve bir yıl %32 dağıt.. ikimiz de güzel temettü alalım.. değil mi? benim param içerde kalıyorsa, seninki de kalsın.. ben sonra alıyorsam, sen de sonra al.. kimbilir; temettü geri gelip hisseye mi park ediyor acaba??
firma, sektörde faal şirketler arasında SGKnın, sağlık bakanlğının ve Türk Hazinesinin en önemli bir kaç paydaşı arasına girmişken, hiç piyasada böyle bir firma yokmuş gibi yer altına inmesi, başını kuma gömmesi, "beni unutun" dercesine karanlıkta saklanması belli bir amaca yönelik olsa gerek..
kısaca; hakim ortak, KYya karşı orantısız güç kullanmanın neredeyse tüm örneklerini veriyor..
4 tane fabrikası olan ilaç firması yok bilgime göre.. sektördeki en büyük lojistik merkezi de bizde. kapasitede de en büyük biz olabiliriz. muhtemelen en geniş 3 potföyden biri bizimdir (belki de birinciyiz).. sektördeki açık ara en büyük arge bizde, yerli firmalar arasında en büyük küresel dağıtım ağına sahip firmalardan biriyiz.. ve fakat şirket karlılığı başabaş noktasındayken de hisse başı 2 dolar ediyorduk, bugün de hemen hemen oradayız.. oysa, firmanın net kar marjı zaman zaman %50ye yaklaşıyor artık.. listeyi uzatmak mümkün..
fiyatlamada emsal firmalara göre temel veriler bakımından bir anormallik olduğu ortada..
bir yere gideceğim yok tabi ki.. en kötü; iyi finansallar geldikçe; fiyat yukarı gidecektir. kendisini de çok uzun yıllar %7+5 temettü imtiyazına mahkum edemeyecektir. ileriki yıllarda biriken nakti şirket satınalmasında vb kullanmasa, temettü vermek zorunda kalacaktır.. aksi takdir de o da kendini %12ye mahkum etmiş olacaktır ve biriken nakit de bilanço atıl olarak park edecektir.
Gülseren hanımdan bilgi bekliyor olacağız..