Ama şu var insanlar tavır değişikliğine gittil. Mevduat düşük olunca dövize yöneldiler ve dolar fiyatı yüseldi. Dolaysıyla enflasyon arttı. Yani kısır döngü. Burada önemli olan faiz artışını enflasyonu dengeleyecek bir seviyede tutmak.
Icbc yeni müşteri 80 bine 45 gün 15,5 teklif etti.. Whatusptan sormuştum.. Oranı görünce kızı direk engelledim..
eyçesbisi 17.50 teklif etti .
Geri dönmedim tabi ki ben arayınca çıkmayan kaale almayan mt ye neden döneyim ki bilanço dönemi .
Cep şubede bildirim çıktı geri gel diye o sebeple birkaç gün sonra da mt de kesin arar sanırım
Forumda eski ezberler devam ediyor...
Ama bu sefer teşhisi ve hedefi dogru koymus bir yonetim var...
Adamlar dolarizasyonu tersine çevireceğiz diyorlar, enflasyonun sebebi döviz kuru diyorlar daha ne desinler...
Ucuz kredinin ortaya çıkardığı sorunlar devam ediyor diyorlar daha ne desinler...
Bunlar son yıllardaki söylemlerin tam tersi ve doğru teshisler... Piyasa gecmistekinin aksine bu dogru okumayı odullendirecektir.
Önümüzdeki süreçte tahminimce bu dogru okumaya uygun adimlar atilacak.
Daha once de dediğim gibi 2021 dengelenme yılı olacak. Olmak zorunda...Ben umutluyum...
Ülkeyi naci ağbal yönetmiyor maalesef yöneten patron ortada sorun sadece ekonomik değil siyasi ve jeopolitik riskler yüksel bunları maliye politikası çözemez 6 ay mb sıkı durdu diyelim sonra peki kredi faizleri %25e gidiyor, illa ki faizlere el atıp kredi musluğu açılacak naci bey zaman kazanmaya çalışıyor zira ülke hiç olmadığı kadar dış sermayeye ihtiyacı var 1 yılda dövizi tutmak için 120 milyar dolar satıp instagramdan istifa eden adamdan hesap sorulmuyorsa gerisi boş laftır, 1 yılda 24 faizden 8e getiren Erdoğan ve onun yönetimi değil mi faiz lobisi diye her toplantıda bağıran kendisi değil mi, Erdoğan hala yönetimde, olay sadece ekonomi değil artık akp miadını doldurmuş durumda artık ne kadar hasar verip ayrılacaklar mühim olan bu. Mb bağımsız değildir naci bey göreve gelirken bile kendisi için süpriz oldu dedi, kendisine söylenileni yapan bir bürokrat sadece 6 ay sonra faizi düşür diyecek ve sorgusuz sualsiz düşürecek çünkü yeni yönetimde karar alıcı tek kişi bu yönetim şekli de sürdürülebilir değildir.
Maalesef olaya tam hakim olmadığınız için koydukları teşhis doğru zannediyorsunuz.
Enflasyonun sebebi "şu an" döviz diyor tabi ne desin ? Faiz dese "o zaman niye artırıyorsun?" denecek.
Döviz kuru da ,faiz oranları da sebep değil SONUÇ tur.Teşhis yine yanlış anlayacağın.Ayrıca Naci Ağbal'ın dediğinin de bir önemi yok. PPK nın bütün üyeleri aynı duruyor bi tek Başkan değişti.Yani tek suçlu damattı,gitti,herşey çözüldü mü? olacak.
Tabii ki olmayacak.
arkadaş süper tespit yapmış .Dikkat ederseniz kurun en alevlendiği 2018 yazında Rahip-Abd mevzusunda son derece gereksiz bir şekilde sürekli olarak gerilim en üst seviyede tutuldu ve kurun nefes almasına bile izin verilmedi.Ta ki yukarda arkadaşın bahsettiği döngü değişti; rahip uçağına bindi gitti vs ondan sonra en ufak gerilim yaratacak söz edilmedi,herşey sineye çekildi.
Bu sene de ekim-kasım ,damat ferit gidene kadar yine gerilim üst seviye tutuldu.Kur 8,40 gittiği haftasonu "yaptırımsa yaptırım-ellerinden geleni artlarına koymasınlar" minvalinde laflarla yine fullforce gerilim ve kur 8,50 leri geçti. ***Döngü değişti ;birden Ferit ortadan yokoldu,MB başkanı değişti,hukuk reformu ,Kavala,Demirtaş filan derken bu sefer çılgın Borsa yükselişi başladı.Yabancılar bu sözlerden müthiş etkilendi hemen hisse senedi almaya başladı afacanlar. Sorun döngünün zamanını kestirebilmekte ...
Farklı fikirler olacaktır elbet... Bu fikirlerde işaret edilen doğru hususlar da var...
Ancak son döneme kadar o kadar saçma sapan hareketler, beyanatlar ve uygulamalar vardı ki, öyle ya da böyle son dönemde sorun buradan kaynaklanıyor denilebilmesini bile olumlu görüyorum.
Bunların lafta kalıp kalmayacağını zaman gösterecek...
8 ve üstü dolarla, bu kadar dolarizasyonla bu iş sürdürülebilir değil... O yüzden de önceki mesajda da belirttiğim gibi bir şeyler değişmek zorunda...
Buna izin verilir mi, verilmez mi, 3-5-6 ay sonra yine aynı döngüye mi dönülür, yoksa 2021 yılı dengelenme yılı mı olur, yaşayıp göreceğiz...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2d49623848.jpg
Aralık faiz artışı beklentisi medyan 125 baz puan
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Viop teminat mk 14.31% günlük
ünlü menkul 16.50% günlük m+
Bir vatandaş olarak dövizin ve faizin artışından memnun olmak mümkün değil. Bizim dışımızda gelişen ama tamamen bizim yaşamımızı etkileyen bu duruma tedbir olarak yapabileceğimiz şeyler çok sınırlı. İşte ya döviz alarak yada altın alarak korunmaya çalışıyoruz. Buradaki asıl soru ; sizinde dediğiniz gibi madem ki 8 liralardaki bir kurla zorlanan bir ekonomi vardıysa, neden her gün ekranlarda ısrarla yüksek perdeden tüm dünyaya meydan okundu ? Maliye bakanımız '' dolarla ne işiniz var '' derken tüm ihaleler neden dolarla veriliyor ? Vatandaşın yaktığı gazdan, yediği ekmeğe- ete kadar , kulağındaki cihaza kadar ithal olmuşken bu konuşmaların amacı neydi ? Dolar gitti 8,50 lere aniden bir haber duyduk ki , geçiş garantili köprü ve yollarla , diğer garantili işlere KUR FARKI adı altında yüklü bir ödeme yapılmış. Oysa 2 hafta beklenseymiş zaten kur düşüyormuş.
Ben sade vatandaş olarak hiç bir siyasetçinin vaadlerine göre hareket etmemeyi öğrendim. Alacağım tedbirler bazılarının hoşuna gitmiyor diye hain olmam. Aksine yurtsever olarak bütçemi sağlam tutarak ülkemin kaynaklarını korumuş oluyorum.
Burada fiyatlanan sadece başkanın değişmesi değil politikanın değişmesi ki daha önce yapılan yanlışlardan dönüldüğünü görüyoruz. Ne olması lazım, çaycısına varana kadar tüm kadro değişsinmi? Burada yapılan doğruları görmezden gelmeye çalışırsak yatırımlarımızda zarar ederiz. Ayrıca teşhis neden yanlış olsunki, faizi yükselttikçe döviz düşecek buda dövizde gerileme demektir.
Ne güzel yazıyorsunuz daha ne desinler?
E iyi de bunları söyleyen onlarca yüzlerce ekonomisti dinlemeyip hain ilan etmeye ne desinler?Veya birşey denmeyecek mi?
Daha ne desinler dediniz de mesela Faiz sebep enflasyon sonuçtur tezi palavradır diyebilecekler mi?Nerdeeeee...
Yok hocam, zaten malum şahıs 500 bp faiz artırımından hemen sonra bir konuşmasında çıkıp tekrar "faiz sebep, enflasyon sonuçtur, bunu böylece bilelim" diye ekledi... İnternetten ilgili tarihlerdeki konuşmalarından bulunabilir. Zihniyet aynı yani. Şimdi zoraki artırdılar 500 bp yoksa dolar çift haneye gidiyordu, 1-2 sefer de 100er bp artırırlar, sonra ilk fırsatta paldır küldür indirip yine doların yeni zirveler yapmasını izlerler...
40 yıllık yani olurmu fani
Odea gn. müdürlükten aradığını söyleyen bayan, bana özel yatırım alternatifleri olduğunu ve zamanım varsa paylaşacağını söyledi. Anlat bacım dinliyorum dediğimde ; '' görüşmelerimiz kayıt altında olup, kimlik doğrulama için bir kaç sorusunun olacağını, baba adıyla başlamak istediğini '' söyleyince, ben de kendisini tanımadığımı ama sülalesinden başlayarak tanımak istediğimi söyledim. Telefon kapandı. Oysa ne güzel dialog kuracaktık.
Odea 3 aya 17.50 veriyormuş stopaj uzadi kim neden 3ay bağlasın ppk oncesi hemde.
https://www.cumhuriyet.com.tr/video/...uyurdu-1799420
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Enflasyonun %12 kapatması mumkun değil bu ayda 2 nin ustune cikarsa 15.5 olur .nisana kadar negatif baz etkisi var 19.20 ye gider .
" Tuik`in gerçek oranlara mudahele etmediği varsayimiyla"
aktif bono mevduat karşılığı 17.75 teklif etti mt
hani yıllardır özlemle beklediğimiz aralık ayına özel fiyatlamalar yok mu
benim vakıftaki aylıklar 25 ve 29 da doluyor , aktifte de günlükteyim ama aktif günlük geride kaldı
haftaya aksiyon başlamalı
tam ufo361 lik zamandı da ( caddenin emekli askeri :kahkah: )
biraz da ulusal faktoring 84 gün %20,50 bonoya girildi. mk 18,34
gidin girin diye değil(talep geçti zaten).. bilgi olsun diye paylaşıyorum.
Faiz artışı olsa bile bankalar bunu hemen yansıtmayacaktır.. 80 bin boşta paramın yarısı ile aktif günlük (spotaj 15)18,5 gidiyorum.. yarısını da 3 ay vadeli odea 17,5 dan değerlendirmeye karar verdim.. En uygun strateji bu gibi benim için
Burda bahsedilen oranları maalesef şubelerde göremiyoruz... Özellikle şeker, icbc gibi bankalar 15,5 yi bile zor veriyor.. Alternatifbank, turklandbank gibi her ilde bulunmayan bankalarında 16 ya bile çıkacağından şüpheliyim..
Sn Kemtuz,
Vakıfbank 32-92 gün %16
Yapı Kredi 32-92 gün %16
Denizbank 32-370 gün %16,50
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Odea şubeden geliyorum. Çok büyük rezillik yaşadım. Vadesiz hesap açıldı hemen.. Eft yaptım..buraya kadar bi sıkıntı yok.. 1.5 saat bekletildim.. Merkezden 17,5 a onay gelicek diye... En sonunda siz gidin gün içi onay gelir dendi 94 günlük 60 bin lira.. Kabul etmedim.. 1 tl eft zararı ile tekrar aktif bono aldım.. Çok önceden pasif hesabım vardı.. 17,5 çıkmayabilir dedi müşteri temsilcisi ama aktif hesabım yoktu.. Risk almak istemedim odeaya bulaşmayın
Bazı uzmanlar stopaj uzatımı ve bugünkü bddk taksit kararı ile bu ay mbnin pas geçeceğini söylüyor piyasa beklentisi zaten 100-150 arası bakalım haklı çıkacaklar mı.
Bir şube müdürünün vadesiz hesap açılışında yetkisi olup bankanın sitesinde duyurduğu bi oranı vadesiz hesapları kapalı bir müşteriye verme yetkisi yoksa ve onu tam 1 saat 17 dk bekletiyosa bu resmen angaryadır.. Herkes benim gibi yaparsa bir gün sistemlerini sorgulamak zorunda kalırlar.. Şube müdürü değil orda o zaman konu mankeni
Arkadaşlar yakın zamanda usd oran alan var mı?
7.67 seviyesinden bir miktar daha döviz ekledim ben,+1 puan gelse de mevduat faizine yansıması güç 17 oranlar zaten var hatta 17.5 stopajı da ekleyince aslında şu an 19a yaklaşmış durumdayız mb stopajı düşünürse pas geçebilir.yalnız piyasa daraldı iyice konut kredileri bile %17-18 bandına gelmiş.bu sıkılaşma bana 6 ayı bile bulmaz gibi geliyor.bu sebeple dövizin geri çekilmesinde eklemeler yapmayı düşünüyorum.