Savaş uzarsa parite 1 e kadar düşebilir. Ytd.
Malum, savaşın AB ekonomisine etkisi daha büyük. Ytd.
Alman birasi içsin daha iyi.en azından gaz yapmaz[emoji39]
geçen sene arpanın tonu 216 usd/ton
suan :390 usd/ton
evde bira balkonda dereotuna devam..
Evde bira zor.uzun sürüyor.yapmasi.ayni hesaba gelir.
Hocam maliyeti bariz düşük, mayalamaya şişelemeye alışınca da otomatiğe bağlanıp yapılıyor... bugün zorluda fıçı carlsberge 75 tl verdim. Malesef dünyanın en pahalı birasını içiyoruz, kalitesi de ortada.
Biraz içerikle oynamayı öğrenip lezzet ayarlamalarına başlanınca kısıtlı lezzet skalasında ticari biralara dönüp bakası gelmiyor insanın :))
Sadece hobi olarak bile keyfi, eş dostla paylaşması yeter
Alkolsüz bira peja bile pahalı 33 lük 17 lira Bosna birası bari alkolsüz birayı ithal etmeyelim efes el atsın şu işe
Tadı tutturmak çok zor.ben yapamam.ne yazikki pahalı alıyoruz.inanilmsz pahalı.
Yillik deger artisi kadar vergi verilmesi lazim. Biz nasil eurobond da yada temettu de vergi veriyorsak onlar da ev mulk arsa dukkan kazanclarindan vergi odemeleri lazim. Ben kupon aliyorum ama satmiyorum ki hesabima para geliyor ama catir catir da vergisini veriyorum. Onlar da 1milyon tl olan evi 3 milyon oldu ise vergisini verecek.........
Başka türlü öğrenilmiyor, küçük bir parayla denemek lazım öğrenme ücreti olarak kabul ederseniz sorun olmaz. İşlemlerde alt limit olmuyor zaten. Ben varantı böyle tecrübe ettim mesela.
Arbitraj konusuna gelirsek mevduat faizlerinin mevcut durumunda insanların daha yüksek getiri arayışı var, spot-viop farkından faydalanmak bu açıdan cazip oluyor, aylık %3-4 vergisiz stopajsız getiri alınabiliyor halen. Aslında buna arbitraj demek doğru değil arbitraj gerçek zamanlı fiyat farkından elde edilir, burada bir aya varan sürede beklemek gerekiyor, hisse taşıma karşılığında bu getiriyi alıyorsunuz, hisse taşıma ücreti de diyebiliriz, al bu hisseleri bir ay tut sonra geri sat %3-4 karını al hisse fiyatı seni ilgilendirmez demek gibi birşey.
Forumda arbitraj başlığı açıldı isteyen orayı inceleyebilir.
10 gunmu 20 gunmu nayalandiriyirsunuz.tadi aynımı oluyor.?
2000 başından itibaren 20 yıldır birkaç ülke dışında enflasyon sorunu olan ülke yok.
Enflasyonu olan ülkelere bakıldığında otoriter yönetmi olan ve sözde yaptıkları seçimlerde iktidarı bırakmamak için MB sını matbaa gibi kullanan ülkeler.
Gelişmişlik için başka gösterge ise dış borçtur.
Sanıldığının aksine yüksek dış borcu olan ülkelerin ekonomileri kötü anlamına gelmez.
Tam tersine borç yoksa gelişme de olmaz.
En çok borçlu ülkeler en gelişmiş ekonomilerdir.
Ancak buradaki konu borç alabilme kredibiletisidir.
Aldığın borçla ne yaptığındır.
Aldığın borcu, yeniden iktidar olabilmek için harcarsan kimse sana borç vermez.
Swap bile bulamazsın.
Aldığın borcun onmilyarlarca dolarını sonradan oy deposu olsun diye din eğitimine, dini kuruluşlara verirsen, itibardan tasarruf olmaz diye savurganca harcama yaparsan, 1 birimlik köprü, yol, hastaneyi 5 birime mal edecek şekilde ihale edersen kimse san borç vermez.
Sende halkından altın,döviz istemek zorunda kalırsın.
ŞU an ekonomik güçlülük olarak en dipte olan ülkeler dışarıdan borç alamayan ülkelerdir.
Bu ülkelerin borsalarına, tahvillerine ne kadar yüksek prim vaad edilse de tek cent gelmez.
Arkadaşlar konuyla ilgisi yok ama insan??? Dün akşam kanal 7 de iftar programında denk geldi. Kadın telefon ile bağlanmış hocaya soruyor :hocam 2 ay önce babam corona dan öldü. Corona dan ölmeseydi gene ölürmüydü? Dedi.
Arada sırada kendime hafifçe vuruyorum... Acaba gerçekten yaşıyormuşum diye...
https://www.dunya.com/kose-yazisi/en...liskisi/648320
Karşılıksız para basma (mevduat sahiplerine yapılan resmi soygun) ve demokrasi ilişkisi....
20 Aralıktan bu yana gayrimenkul sahiplerinin davranışlarını gözlem amaçlı sarı siteden farklı kentlerde konut, villa ilanları favorilere alıyorum.
20 aralık 2021 de satılık olan bir konutta 3 kez fiyat değişmiş ve yüzde 50 fiyatı yukarı gitmiş.
Mevduat sahipleri dört bir yandan kuşatılmış.
Resmi Yüzde 60 (mayısya en az 65), ENAG yüzde 142 enflasyona karşın seçenekler;
1- KKM ile yüzde 17 faiz (BİR YIL SONRA resmi yüzde 40 ile enag ile yüzde 80-90 servet kaybı GARANTİ. (dolar artışı yüzde 17 altı olursa)
2-TL mevduat (Nisan itibarı ile yüzde 43 ile enag ile yüzde 85-90 servet kaybı) KUR GARANTİSİ YOK.
3-Gayrimenkul Bir yılda yüzde 120 prim yapmış.
4-BİST son bir yılda yüzde 70 prim yapmış. Ereğli 15 TL, THY 12.5 TL imiş.
5-ARABA Son bir iki yılda yüzde 200 ile 300 arasında primli.
6-DOLAR Seçim nedeniyle değer aynı kalırsa (Nisan itibarı ile yüzde 60 SERVET KAYBI GARANTİ)
Ölümlerden ölüm beğen....
Düşünüyorumda dolar aynı kalırsa ve enflasyon artmaya devam ederse 1, 2 ve 6 nolu seçenekler İFLASLA sonuçlanır...
Düz memur en az 6 bin alır. Asgafri ücret 4.2.
Gelecek yıl seçim için düz memur 10 bine, asgari de 6 bine yükselse, karı koca çalışsa evlere min. 12 ile 20 bin geçecek.
Eee bu durumda en kötü 2+1 daire kirası 7-8 bine çıkar.
Buna paralel de yeni konut fiyatları da min. 2-3 milyona çıkar.
Değeri artmamış olan arsa fiyatları ise onları da bir incelemek lazım...
Kurun gideceği seviyeyi ücretlere yapılması muhtemel popülist zamlar belirleyecek eğer bu zamlar yapılmazsa kur fazla uçmadan tıngır mıngır idare eder ama bu zamlar gelirse kuru tutmak imkansız olur
30-40 yıl ölümüne emeklilikte rahat edersin diye çalış didin.
2018 ve 2021 de dolarla servetinin yüzde 50 sinden fazlasını silsinler.
2022 de ise kalan tutarın en az yarısını, beki de (yabancı kurumların tahmnlerine göre) yüzde 60 ını daha silecekler.
Elde kalan yüzde 20-25 ile ne ev alacaksın ne de ileriye yönelik sermaye birikimin kalacak.
2022 de herkes KKM ye koşuyor.
Neden?
Dolarda 25-30 a doğru patlama olursa paramız değerini korusun diye.
İyi de seçim için doları sabit tutmayı başarırlarsa ve enflasyon da yüzde 60 olursa ARZ EKSİKLİĞİNDE gayrimenkul fiyatları artmaya devam ederse PARAN 1 yıl sonra belki YÜZDE 50 daha ERİMEYECEK Mİ?
Birincisi cari açık veriyoruz, yani ülke dışına dolar çıkışı oluyor, ikincisi dışarı dolar borcumuz var aynı miktarda yeni borç bul(a)mazsak dışarı dolar ödediğimizden de dolar çıkışı oluyor. Bu iki faktör sürekli dolar kurunu yukarı itiyor, içerideki talep ve ona bağlı yükseliş ayrı.
herşey bahar olsa,
Tl havuzu kendi yukarı çeker..
çıkmazsa,
ihracat için yapılan yatırımlar/arttırımlar batağa girer..
tavuk göğüs
EU 2,2eurokg/100kg 35,2tl/kg
Burada toptanda kaç ? :he: asgari ücret 600-700 euroysa ok, ama 265 euro
tl havuzunun fışkiyesi kırılmadan bir halt olmaz..
kurları, yatay aşağı baskılarlarsa,
sadece bir süreliğine gezegenin en pahalı ülkelerinden biri oluruz.
bir olay olur, mahallenin kedisi tekmelenir, fazlasıyla kapatır..
Dış borçlar sürekli rollover yapılıyor.
TR de diğer ülkelerle kıyaslandığında dış borcu yüksek bir ülke değil.
Yüksek faiz vererek en azından bir yıl döndürülebilir.
20 aralık sonrası (ilk günlerdeki fiyat oluşumundaki dengesizliği saymazsak) dolara hiçbir ciddi atak olmadı.
Petrol fiyatları yatay cveya aşağıya giderse cari açık azalır.
Sudilerler de swap anlaşması olabilir diye beklenti var.
200 lira ilk çıktığında markete verince adam suratına bakıyordu simdiki değeri 20 lira gibi oldu 500 luk 1000 lik lazım artık kucuk geliyor yetmiyor .
Bir zamanlar Yunan halkıda borç az diye biliyodu.
Halı kalkınca gördü göreceğini
Geçenlerde ihracatçı kurun rekabetçi özelliğini kaybetmeye başladığını enerji maliyetleri yükseldiği için bunu kapatmak için ekstra devalüasyon istediklerini söyledi bir de bunun üzerine ücretlerde yeniden bir artış gelirse daha çok homurdanmaya başlayacaklar iktidar ihracatçının baskılarına dayanıp ben kuru da tutarım ücretleri de attırırım derse bir şey diyemem ama çok zor
isgyo alış 15.80, nisan vadeli satış 16.29%. mk 62.72%