Alakasi yok şu an tavan fiyat uygulaması var diye... bir otomobil 7.basamak 2.300tl üzerine çıkamıyor şirketler...hükümet bu tavan fiyat uygulamasını kaldirdiklari an trf sigortası 5 bin de olabilir 10 bin de 1.500de...
Herkese takıyorum diyor
https://youtube.com/shorts/1BwFsbHtbq8?feature=share
Birkaç gün önce file markette Tamek salça 16 liraydı, 15-20 adet de vardı.
Adım gibi yüklü zam geleceğini bildiğim halde 2 tane aldım. Bir tanesi hemen evde kullanılmaya başladı zaten.
Neden daha fazla almadım?
Hem biraz stok yaptığım anlaşılır utanırım diye hem başkaları da bu fiyattan yararlansın hem de doğrusu en fazla nedeni stokçuluğun topluma haksızlık olduğu gerçeği nedeniyle sadece 1 tane fazla aldım.
Bugün baktım aynı salçanın fiyatı 24 TL. Yüzde 50 zam yemiş. Hem de salçanın adet sayısını da artırmışlar, rafı doldurmuşlardı.
Stok yapmamakla iyi mi yaptım acaba diye düşündüm?
Cevabım hayıra daha yakın idi. Hatta kendime de kızdım bir ara. Çünkü benim stok yapmamamdan kazançlı çıkan toplum değil, file market oldu.
ÜFE ile "Rezerv olmayan YEREL PARA" ilişkisi nedir?
1- Sabit Kur rejimi olan ülkelerde nasıldır?
2-Parası Konvertable olan olan ülkelerde nasıldır?
AB de yıllık ÜFE Yüzde 38 ise REZERV PARA olan EURO nun BİLE dolar karşısında değer yitirmesinin nedeni bu ÜFE olabilir mi?
Bloomberg deki haberde de haberdeki gibi gelişmekte olan ülkeler doların güçlenmesinden ve gelecek aylarda, yıllarda etkilenecek olacaksa, Bu kadar yüksek AB ÜFE sinin Türkiye gibi olan ülkelere etkisinin ne olması beklenir?
Ki Türkiyede ŞİMDİLİK yüzde 150 ÜFE varsa gelecek aylarda TÜFE nedeniyle fiyat artışlarının yerel para değerine etkisi sınırlı olabilir mi?
Geleneksel ekonomi biliminde bir para birimini değerli kılmak istiyorsak çekici hale getirmemiz gerekir, bu ise FAİZ ARTIRIMI dır.
Bu kadar yüksek ÜFE ve TÜFE değerleri varken ve paranız da rezerv para değilse, buna ek olarak siz de faizleri baskılıyorsanız DEĞER YİTİRMESİNE NASIL ENGEL OLACAKSINIZ?
Bunu dalgalı bir kurda başarabilir misiniz?
Cevap hayırsa sizin ki "1" no ile gösterilen ülkelere uygunluk göstermiyor mu?
Başka bir soru:
KKM, 1 ve 2 arasında ZAMAN KAZANMAK İÇİN başvurulan hibrit bir sistem midir? Ömrü ve bu sistem sona erdiğinde (veya çöktüğünde) yaratacağı güven konusundaki hasarlar için ne kadar zaman gerekir.
Geçmişe baktığımızda "sabit kur rejimi uygulayan ülkeler dünya ile kopuk olmak zorunda olduklarında hep YOKSULLUK içinde DİP SEVİYEDE MİLLİ GELİRLE yetinmişlerdir.
Kırgızistan veya K.Kore gibi Covid-19 un tüm dünyada en ateşli olduğu ve aşının da olmadığı bir dönemde bizim ülkede tek bir vaka yoktur demek gerçekleri saklayabilir mi?
Yerel paralar olsun başka şeyler olsun bir süre iyi gidebilir fakat....
Bir an gelir film kopar bir gecede ....
Türk vatandaşı olsanız bile ABD'den ev alabilirsiniz. Ev fiyatları 90 bin dolardan başlıyor. Evi aldıktan sonra saygın bir Property manager tutarsınız kiraları toplar, tadilatları ayarlar ABD'ye adımınızı atmazsınız. Gerçi REIT'ler ve fundrise daha iyi gibi.
Salça fiyatı yaklaşık olarak gıda enflasyonunu gösterir...
1.65 kg salça 35 den 80 çıktı....
Ne dolar ne de başka herhangi bir yatırım aracı ne de maaşlar bu kadar arttı...
Sigortacılarda geçiriyor...
Devleti yönetenlerde üreticide esnaf da halkı söğüşlemeyi seviyor...En altta kalanlar sabit gelirliler olduğundan en fazla ezilen ve yoksullaşanda bu kesim....
Neyse hakkımızda hayırlısı
Ev geyiğinden oralarda bir yerde bahsetmiş olmam lazım. Çok da mantıklı değil. REIT'lerde de yine 20% stopaj var. Onu burada ödenen gelir vergisinden düşmeyi becerebilirse kişi o zaman mantıklı olabilir.
ABD'den anca büyüme hissesi alınır bana göre.
Property manager demişsiniz de o da bedava çalışmayacak. Gidip göremediğim yerden ev/arsa almak bilmiyorum yani...
ytd
ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos'ta 315 bin arttı, işsizlik oranı yüzde 3,5'ten 3,7'ye yükseldi. Ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 5,2 arttı. Beklenti aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,3 artıştı.
Türkiye Ekonomik Modeli, on yıllardan beri enerjiyi, petrolü büyük ölçüde sübvanse ederek halka veren ve bu olgu ile iç pazarda konut ve gıda olmak üzere az gelirle yaşayabilenlerle oluşturduğu ucuz iş gücünü temel alan ve sürekli dış borçla ve 10 yılda bir büüyk bir DEVALÜSYONLA finanse edilen bir sistemdi.
Ancak içte döviz gelirlerinden mahrum olma, 20 yıl önce 65 milyon nüfusun YÜZDE 50 artarak 90 Milyona ulaşması, enerji fiyatlarındaki müthiş artış ve halkının akıllanarak TL yerine dövize geçmesi ile etkisiz kalan devalüasyon sonrası bu sistemin çarklarında tekleme başladı. Artık halk seçim kazanmak için dış borçla refah sisteminin çalışmadığını çok yüksek enerji zamlarının etkilerini iliklerine kadar yaşamaya başladı.
Yani halk ilk kez normallerle tanıştı.
Avrupalı 50 bin dolarlık milli gelire karşın kışın evde asla kazaksız oturamazken, Türkiye de en kötü milli gelirle insanlar evde kısa kolla, pencereleri açık, ahırları ile kaçak elektrikle ısıtanlara göz yumar haldeydi.
(Bizde de Valilikler ısı tasarrufu genelgesi göndermişler. Ancak sıcağa alışkın milletimiz için oda 24 dereceden az olursa klima çalışmasın demişler. Halbuki AB deki ülkeler 27 derece sınırı getirmişlerdi. Tam komedi...)
Ancak en önemlisi Türkiye ARTIK 65 milyon değil 90 MİLYON İÇİN PETROL, BUĞDAY, A. YAĞI, DOĞALGAZ bulmak zorunda.
Bence iktidarın yaptığı en büyük kötülük budur.
İnsanlar tekrar soba yakmaya başlayacaklar, ancak yeni binalarda baca bile yok. Kaçak elektrik kullanımı ve trafoların yanması gündeme gelebilir. Umarım, Türkiyenin en fazla güneş alan ve EN DİNDAR bölgeleri olan Doğu ve G.Doğu daki halk da HARAM olan kaçak kullanım yerine güneşi keşfeder.
https://tr.euronews.com/2022/09/01/e...ore-fiyatlar-n
Bodrum türkbükünden gelen taze yorum
Beachler boş, halk plajı tıka basa dolu
Dikkat et oralar buralara benzemez..
Bak mesela orada da süper eksi faiz kendi çaplarına göre süper enflasyon var..
Ne ev ne araba satışları patladı..
Nede borsası şahlandı..
Mesela.
Hele hele richmond bilmem ne türünden çok iyi olacakmışşşş babaaaaa türünden yorumlara kapılıp hisse alırsan..
Bi günde yüzde 30 (dolar bazlı) içeri girersin ne olduğunu anlamadan..
Bir akraba kendi mesleği ile de ilgili diye bir şirket aldı şöyle iyi olacak böyle iyi olacak..
20 dolar idi..
Güç bela bilançosunu bulduk falan (adamların bilançolarda bi değişik neyse) baktık ettik..Dedim babacan 2 dolar anca ederi var..
Hayt huyttt falan..Tesla örneğini verdi apple dedi..
Aldı..
Şu an bakıyorum 7.44 dolar da..
Ne yapıyorsun dedim di bir kaç ay evvel..
Ya zaten çok almadım idi dedi..:whistling:
Seçilen Hibrid sistemse, bunun nedeni halkın yüzde 72 sinin doğrudan veya dolaylı olarak dolara geçtiği bir ülkede DVALÜASYON un ÇALIŞMAMASI mıdır?
Fatura alışıldık yöntemle değil bu kez HİPERENFLASYON ancak DÜŞÜK KUR, DÜŞÜK FAİZ, SATINALMA GÜCÜNÜN büyük ölçüde erozyona uğratılması, YOKSULLAŞTIRMA yöntemi ile halka ödetilmesi planlanıyor?
Ancak garip olan bu şartlarda nasıl seçim kazanılacak?
Bankada tasarrufu olmayan, verilen zamlarla günlük yaşayıp kira vermeyen grubun büyüklüğü yeterli olacak mı?
İletişim bakanlığına çok iş düşüyor...
Yazidan alinti ; TÜİK in tarımsal girdi enflasyonu ile tarımda üretici enflasyonu her ay rekor tazeliyor.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık bazda yüzde 135 seviyesine çıkarak endeks tarihinin zirvesini gördü.
Alt kalemlere baktığımızda son 1 yılda gübre fiyatlarındaki artış yüzde 234 düzeyinde. Tarımda kullanılan enerji maliyeti yüzde 228 artmış gözüküyor. Mazot fiyatı yüzde 242 zamlanırken, yem fiyatları son 1 yılda yüzde 146 yükselmiş durumda.
Girdilerdeki bu artışlar ister istemez Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ni (Tarım-ÜFE) de tetikliyor.
Tarım-ÜFE, yıllık yüzde 158 ile yeni bir rekora imza attı.
Böyle bir ortamda gıda enflasyonu yüzde 95'te kalabilir mi?
sıkıntı yoksa durduk yere naslamanın da bir gereği yoktu..
hiç bir şey yapmasalar seçimi alırlardı, 8.4 larda dengedeydi piyasa, enflasyonda düşüyordu.
12 aydır sunulan gerekçelerin hepsi fos çıktı.. hepsi ama...
anlatı ile sebep farklı...
neticede nereye geldik..
maksimum spekülasyon..
maksimum para pompası..
maksimum cari açık.
maksimum enflasyon
minimum para değeri...
bol bol arap saçı bürokrasi...
e işler yolundaydı da bu deliğe neden girme ihtiyacı duydular ?
günah keçisi aradıklarına da adım gibi eminim..
sağlamından ambargo kurtarır. keçiyi keseriz arınıp devam ederiz :yes:
Bankalara daldılar gene, tavan hep..
adamlar vurgun yapacak diye bunlar oluyorsa/yaşanıyorsa.
*ki daha elle turutlur gerekçe gösterebilen birine denk gelmedim...
buralar, 12-15 ay içinde arnavuluk 1997 nin beteri olur. :yes:
https://www.imf.org/external/pubs/ft.../03/jarvis.htm
Darbe denemesi sonrası bu plan uygulamaya kondu..
Yabancıyı bilerek ve isteyerek finansal piyasalardan silme hareketi.
İllallah ettirilip sattırılarak mallar 2016 2020 arası toplandı...
Bundan 10 sene önce bu kararlar alınsa borsa 1 hafta taban yerdi..
Geçen sene tüm dünyada enflasyonun yükseleceğini hesap ederek operasyona başlanıldı..
RTE faizlere feci ayar oluyor yıllardır..(aslında faiz üzerinden bize akıl vermelerine ayar oluyor)
Bir kaç deneme yapıldı ama yabancı ağır satışa geçip oyunu bozdu..
Sonunda yabancının etkisi kalmadığı noktada agresif harekete geçildi..
RTE bir konuşmasında..
Yaw bu ABD AB her sıkıştığında para basıyor enflasyon falan da olmuyor..
Ama bana ..hayır sen basamazsın diyorlar bu nasıl iş dedi..
Şu anda zaten ha enflasyon 50 olmış ha 80 ha 120..Farketmez..
Onun için diyorum yüzdüler yüzdüler az bişi kaldı..
Dolar 22 olmuş 24 olmuş bu saatten sonra o da farketmez..
Sonuna kadar gidecekler..Onun için faizlerde 1 er 2 şer indirim ler bekliyorum..
Dolar la da enflasyon ile de böyle masa altı metotlar ile uğraşıyorlar işte..
Vatandaşın keyfi de yerinde..
1 milyon evi oldu 6 milyon..
Bizim millet nakiti sevmez zaten..Ev araba mal mülk yazlık alır..
Özel sektör bankalar hepsinde cirolar yüzde 400 500 karlar 200 300 min fışkırdı..
Bankaların toplam 1 yıllık karı nerede ise 2 sene önce nin batık kredi rakamı kadar ..
sıkıntı buymuş demek.. :he:
bence bu iş elde patlar.. ne kadar uzatılırsa tahribatta okadar derin olur..
neticede bu kazançlar hakedişten değil, pompadan geliyor.. kısaca ponzi..
ev 5 olmuş 10 olmuş sorun değil..
çalışıp alabiliyorsa ok..
illa ponziye katılıp, vurgunla alabiliyorsa.. zaman meselesi
tartışılır.. gene 18.. 9 ay sonra..
Bugün markete gittim fiyatlara baktım geçmiş olsun dedim.
Sonra arkadaş kiralara bak dedi sahibindene girdim geçmiş olsun dedim.
Elektriğe zam geldiğine göre soğuk zincir ürünlerinede bir güzel zam gelir.
Araç sigortaları zaten uçmuş gitmiş.
Bu ülkede para etmeyen yegane şey insan emeği.
Onunda para etmesi için günü kurtaranları değil yarını düşünenleri seçmemiz gerekiyor. Tabi onlarında aday olması gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Optimar araştırma maaş zamlarından önce "bu ekonomik krizden AKP çıkarabilir" görüşünü paylaşanların oranı yüzde 27 iken,
asgari ücret ve maaş zamları sonrası ağustosta oran yüzde 32 e yükselmiş.
Yıl sonunda MB matbaasına çok iş düşecek yorumu yapılabilir mi?
Asgari ücret seçim öncesi 10 bin en düşük memur maaşı 20 bin olursa kiralar ve ev fiyatları ne olur?
Ekmek 10 lirayı geçer mi?
TL hala baskı altında olursa KKM nin durumu ne olur?
Hala millet aman dolar patlayacak korkusu ile kuzu kuzu KKM ye gider mi?
KKM işi yapanı ilk dönemde ihya ederken son dönemde fakirleştirdi...
KKM hazinenin 1 yıllık bütcesini 6 ayda bitirdi...
KKM nedeniyle boşalan hazineyi fonlamak için Devlet zamları vatandaşın alım gücünü sıfırlama noktasına getirdi..
%10 faizle para bulamayan şirket ve bankalar sıfır faizle dövize ulaşarak müthiş karlar yazıyor :oleyo:
%5 önceki dönemden %7 de AKP döneminde zenginleşen kitlenin marketteki fiyatlardan haberi bile yok...
AKP bürokratlarıda 5-10 yerden gelir elde edip ayrıca basına yansıdığı kadarıyla kurdukları setupla cukkaları sağlama aldığından onların da market fiyatlarından haberi yok...
Muhalefet kanadında sağlam setuplarla cukkası sağlamlaştıran yazlıkta oturup viskisini yudumlayıp ülke elden gidiyor diyeninde market fiyatlarından haberi yok....
Sabit gelirlinin göreceli aldığı maaş yükselse de alım gücü düştüğünü ay sonunda fark etmiyorsa onunda kafası pek basmıyor...
Neyse herkes hak ettiği şekilde yönetilir....
Biri kaçma şüphesi yok gerekçesi ile 4 gün sonra ev hapsi veriliyor.
Yunanistanda daha önce ev alıp hazırlık yapmış diğeri yatla kaçarken yakalanıyor ve 1 gün sonra ev hapsi veriliyor.
Hukukta bu farkı belirleyen şey nedir?
Doğu Perinçek , ne düşünüp ettiğini öyle açık seçik hiç bir zaman söylemez onun için (kendi ifadesiyle) strateji önemlidir
Tv ekranlarında da ha bre sallar ,demagoji yapar vs
1 kez doğru bir şey söyledi ersan şenle tartışırken , o da hukuk hakkındaydı
Acaba ne söylemiş olabilir