Borsa güzel bir laf
Borsada Ayı ya kaval
çaldırırlar betofonun
konçertosu diye dinletirler.
y.t.d ironi bu yazı
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Borsa güzel bir laf
Borsada Ayı ya kaval
çaldırırlar betofonun
konçertosu diye dinletirler.
y.t.d ironi bu yazı
Evet aynen öyle yapalım Behzat Bey. Sizinki ancak bir tercih olabilir ama en doğrusu olmayabilir tıpki benimkinin en doğru olamayacağı gibi.
Aslında faiz yüksekken kim temettü için kağıt alır dediğinizde tam da paradoksun içine düşüyorsunuz.
PETUN 10 lira ike 50 kuruş temettü verdiğinde kim bu kadar temettü için bu kağıdı 10 liradan alır ki deseydiniz haklıydınız belki bir nebze. Ama 4.80'e düşmüş bir kağıt 50 kuruş temettü verecekse , tam da zamanıdır kağıdı almanın. Çünkü senet değeri düştükçe temettü verimi artar.
Kaldı ki PETUN eğer son 5 sene ortalamasında bir temettü verirse , yani 70-80 kuruş civarı , o zaman şu anki senet fiyatı ile PETUN'un temettü verimi %15-16'lara gelir ki , bu çok iyi bir orandır. Ve hatta siz eğer %22-23 faiz almak isterseniz tam 1 sene beklemek zorundasınız , halbuki PETUN'u 4.80'lerden aldığınızda , eğer temettü verirse ve bu temettü 70-80 kuruş olacaksa , bunu en geç 4 ay sonra verir. Yani %22 faiz için 1 sene beklemek mi daha mantıklı yoksa %16 temettü için 4 ay mı ? Varın bunun hesabını da siz yapın.
Behzat Bey gözden kaçırdığınız husus şu bence. Ben ilk yazımda faiz temettünün muadili değildir bunları karşılaştırmak yanlıştır dedim. Çünkü faiz almak istediğinizde ana paranız sabit kalır ve getiriniz sadece faizdir, Onun da enflasyon farkını çıkarırsanız elinize net reel olarak % 3-4 ya kalır ya kalmaz.
Çok sağlamcıysanız , garanticiyseniz bu yolu seçersiniz.
Ama eğer yok kardeşim ben reel %3-4 kazanacaksam hiç kazanmıyayım ben risk seviyorum derseniz o zaman borsdan sağlam ve ucuz bulduğunuz kağıdı alırsınız. Temettü ancak bonus olur borsa yatırımcısı için. Temettü veren şirket daha hızlı yükselir mantığı olduğundan evet talep görür düzenli temettü veren şirket. Ama hissenin 1 senede %50-60 ve hatta çok daha fazla prim yapması ne temettüye ne de faize değişilir.
Sizin mantığığınızda , zarar eden veya temettü vermeyen yada temettü verimi çok düşük şirketlere de yatırım yapılmaz ama unutmayın ki borsa geleceği satın alır.
Sizin bu lafınız 8 ay önce olsaydı haklı bulurdum. Yani PETUN 10 lira iken , arkadaşlar durum kötüleşiyor , faizler yükselecek , döviz artacak , Petunun temettüsü bile bu fiyatla işe yaramaz , kağıt 8 ay sonra yarı fiyatına düşecek deseniz haklı bulurdum.
Ama kağıt gelmiş 4.80'e ve bu kağıt sermayesinden fazla kar ediyor. Hala daha kim ne yapsın temettüyü derseniz buna katılmam.
Eğer 6 ay sonranın reel sektör için şimdiden daha kötü olacağını düşünüyorsanız , yani borsanın daha fazla düşeceğini düşünüyorsanız , borsadan çıkarsınız bunu tutarlı vr mantıklı bulurum. Ama ben en kötünün geride kaldığını ve 6 ay sonra tüm endikatörlerin düzeleceğini düşünüyorum. Borsa da bunun fiyatlamasını yavaş yavaş yapacaktır.
Şu andaki düşüş tamamen dış piyasalarla ilgili. Biraz durulursa biz kendi dinamiklerimizle hareket ederiz. Aslında Amerika 10-15 gündür düşüyordu ama çok tepki vermedik biz de son 6 ayda çok düştüğümüz için. Ama son 2-3 güne dayanamadık.
Bence oraya da çare bulacaklardır. Çin ile amerika anlaşırsa bu düşüş tersine döner. İşte o zaman da bu fiyatlardan kağıt almayan bence üzülür.
Ama siz yok daha en kötüyü görmedik daha aşağı gideceğiz diyorsanız o da sizin fikriniz saygı duyarım ama katılmam.
Ev kirası olayına gelince. Ben de kiraya vermek için ev almaya karşıyım ama bunu yapanlar var aynı temettü almak için kağıt alanlar olduğu gibi. Çünkü ev aldığınızda elinize geçen sadece kira değildir. Evin de değerinin artması size gelir olarak yansır. Aynı hisse-temettü ilişkisinde olduğu gibi.
Ama bu denkleme anapara - faiz ilişkisi girmez. Orada sermayenin sabit kaldığı için getiri yüksek olurç Ama ev ve hisse olayında sermayeniz de arttığı için temettü veya kira faize göre düşüktür.
Yani ikisinin çalışma dinamikleri farklı biraz.
Neyse tercih meselesi deyip konuyu kapatalım.
Saygılar bol kazançlar
Hisse yıllık bazda genelde yatayda takılan Bi hisse olduğu için yıllık fiyatının genelde 10 da biri kadar temettü verirdi.. Geçen sene bu politikasını bozarak bu verim yüzde 5 e düştü.. Benim beklentim hisse fiyatına göre 25 30 kuruş arası Bi beklenti.. Tek teselli süt te bozulan rasyolar et için geçerli değil.. Ve pınarların son kalesi
Değerli kardeşim;haklı görüşlerin var elbet.Ben o cümleyi kurduğumda kendi yatırım tercihimi belirtmek için kurmadım.Zira hergün,ama hergün PETUN alıyorum.O verdikçe inadına alıyorum.Kaldı ki şu an PETUN'un F/K sı öyle bir yere geldi ki,almayana da, verene de şaşmamak ne mümkün.
Ama ortada bir gerçek var ki,bugün mevduat faizleri borsaya cazibesini kaybettirmiştir.Bu sadece benim değil,tüm piyasa ekonomistlerinin de görüşleridir.Ve görünen köydür.
Size bol kazanç ve sağlıklar diliyorum..
Evet Behzat Bey sihirli kelime bu aslında . F/K.
Benim de yatırım yaparken en çok kullandığım rasyolardan biridir. Yani temettü evet bir faktördür ama çok da güvenilir bir gösterge değildir. Yani şirket çok kar da edebilir ama o sene hiç temettü vermeyebilir yada az verebilir. Mesela bu sene az verdi PETUN. Seneye nakit kıymetli değip vermeyebilir bile.
Ama F/K öyle değil , o yüzden F/K oranı benim için temettüden çok daha önemlidir. Şirket para kazansın ve çok kar etsin F/K oranı düşsün ama isterse temettü vermesin , nasıl olsa o kar bir şekilde fiyata yansıyacaktır. O yüzden nem hisse değerinin artmasını temettüden fazla önemserim.
Evet faizlerin yüksek olması otomatik olarak borsaya kötü yansıdı. Çünkü şirketlerin satışları düşecek , borçlu olanlar daha fazla finansal gider ödeyecek ve karlar azalacak. Buna en güzel örnek Pınar Süt. FAVÖK süper ama net kar neredeyse yok ve hatta 12 aylıkda zarar açıklaması büyük ihtimal.
Faizler yüksekken borsa pergormansı düşer demenize katılırım ama ilk size cevap verirken takıldığım cümleniz , Faizler bu seviyede iken kim ne yapsın temettüyü demiştiniz ben ona itiraz etmiştim.
Sonuçta burada birden çok parametre var düşüşde ve çıkışta. Herşeyi tek parametreye bağlayamayız. Avrupada faizler sıfıra yakın ama şu anda orası da neredeyse son 1 yılın en düşüğüne geldi. Demek ki sadece faize bakıp borsa performansını değerlendirmek her zaman doğru olmuyor.
Size de bol kazanç ve sağlık dilerim.
Saygılar
KAP : BORSA ISTANBUL
Yabancı yatırımcıların Pay Piyasası ve Piyasa Öncesi İşlem Platformunda gerçekleştirdiği 2018 yılı Aralık ayına ilişkin işlemler ekteki tabloda yer almaktadır.
https://i.hizliresim.com/V9aOJy.jpg
https://i.hizliresim.com/DY2bk6.jpg
Yaşarlar şirketlerini iyi
yönetmediler. Bence
Yani şirketleri hep Aşağıya
çektiler . hep küçük düşündüler.
bilmiyorum çocuk lar Arasında bir çekişme varmı.varmış gibi gözüküyor.
Bence Çok ama çok başarısız lar.
Eğer bu şirketler iyi bir adama olsa Emin olun
Dünya Markası olurdu .
şimdi yaşarların yapacağı
son güzel birşey piyasalar
Düzelince şirketlerini tek
tek satıp gitmeleri herkes
için hayırlı olur.hem onlar
için hem bizim icim
hem ülke için hayırlı olur
yoksa birazda kalırsa şirketler çöp olacak
şirketle
Y.t.d ironi bu yazı
bu benim yorumum kimseyi bağlamaz