Alıntı Originally Posted by Emirhan06 Yazıyı Oku
Yaşınıza hürmeten cevap yazmayacağım ama sadece şunu söylemek isterim. Daha çok çalışman gerek dediğiniz insan da 30 senedir borsada ve bu işleri az çok bilen birisi.

Ben size ders vermedim gerçeği söyledim. Temettü ile faizi karşılaştırıp bu faizle kim temettü için kağıt alır diyorsunuz ben d ebu fikrin yanlış olduğunu söylüyorum.

İnsanlar temettü veren şirketlerin kağıtlarını alır ama faizden daha fazla getiri elde etmek için değil. Bu sizin mantıkla kimsenin ev de almaması lazım kiraya vermek için. Çünkü ev kirası evin değerinin yaklaşık 250'de biridir. Yani her ay yatırdığınız paranın %0,25'i kadar kira alırsınız halbuki faizler en kötü halinde bile %0.7 getirdi bu ülkede. Bu durumda neden yatırım amaçlı ev alır ki insan ?

Evet hisse değeri çok düşünce kağıt toplanır , ama hiç kimse sadece temettü için kağıt almaz. Yada şöyle söyliyeyim , 4,84'den PETUN alıp 1 sene sonra 12 lira oluyorsa ve siz hala daha onu temettü için elinizde tutuyorsanız kusura bakmayın bu işten hiç anlamıyorsunuz demektir.

Bence yazdığınız yazıyı tekrar tekrar okuyun belki o zaman dediğinizin mantıklı olmadığını anlarsınız.

Faiz bu seviyede kim temettü için senet alsın ki lafı borsadan anlayan bir insanın edeceği laf değil.

Değerli kardeşim;"yazımı iyi okuyun" derken,faizler 2019 da yüksek seyredecek cümlemi anlamlandırmanızı istedim.Zira en az bir yıl yüksek faizlerle Petun'un ne temettüsü ne de hisse artışı yatırımcıya faize göre reel para kazandırmaz.Piyaslara bu yüksek faizin getirdiği yüksek faizli kredilerle dönmez.Önümüzdeki bir yıllık perspektifi göz önüne alırsak,bırakalım senet değerinin yükselmesini,hergün düşen senetten en az bir yıl hayır gelmeyeceği gibi hatırı sayılır zarar yazabilir düşüncemi belirttim.Ayrıca kurların yükseleceğini de belirttim.Bunların hepsi görünen köy aslında.

Yatırım tercihleri size göre farklıdır,bir başkasına göre farklı olabilir.Siz senedin senet değerinin artmasına yatırım yaparsınız,ben temettü veriminin de iyi olmasını tercih edebilirim.Burada sen yanlış düşünüyorsun demek doğru olmaz.

Siz 1998-2000 yılları arasında yüksek faize rağmen borsayı değerlendirirken şunları göz önünde bulundurun lütfen;
O zamanlar 3 milyon üzeri yatırımcı vardı.Borsa inanılmaz haraketliydi.Bilgisayar kullanımı yaygın değildi.Senet sayısı çok çok azdı.Millet halka açılan şirketleri alabilmek için bankalarda kuyruğa giriyorlardı.İnsanların ekonomi bilgileri bugünkü gibi değildi.Kimse borsa faiz değerlendirmesi yapmıyordu.Zarar edip ağlayan spek'e şahit oldum.

Oysa şimdi aktif yatırımcı sayısının 33.000'lerde olduğu ifade ediliyor.Spekler programla oynuyorlar.Her türlü gelişmeyi anında değerlendiren uzmanlar var.

Kiraya vermek için ev almaya gelince;burada da size katılmıyorum.Kiraya vermek için ev almak benim iktisadi anlayışıma uymaz.Yanlış bulurum.

Şunu belirtmeliyim ki, o yorumumdan senet temettü için alınır gibi bir fikir çıkarılmamalı.

Kısacası;gelin biribirimizin fikirlerine katılmadan en iyisi yine kendi bildiğimizle yatırım yapalım derim.