Originally Posted by
akresta
Meğer turpun büyüğü heybedeymiş!
Saba diye adamın / fonun birinin bir ilaç şirketi var. O fon aynı zamanda halka açık olan hissedarı olduğumuz Deva'nın sahibi. Adam getirmiş diğer ilaç şirket merkezini deva ile aynı yere. Adresleri aynı... Peki çalışanı var mı Saba denen şirketin. Web sitesine girdim bir kayıt yok. Peki ilaç üretim merkezi? yok. En son 2021 yılına ait bir genel kurul maddeleri tarih ilanı vs. var.
Peki bu adamlar ilacı nasıl üretiyor? Deva sağ olsun. Adamlar halka açık bir şirketin ar-ge sini kullanıp kendi şirketlerine kâr oranı yüksek ilaç geliştiriyorlar ve envai çeşit ilaçları da yine deva firmasına ürettirip devaya rakip çıkarıyorlar. Peki ne alıp ne veriyor bunlar? Kimse bilmiyor.
Patrona sorular:
Niye halka açık bir firman varken ve üstelik altın hisseye sahipsin ve üstelik çoğunluk hisse sendeyken bu firmayı geliştirmek yerine kendi özel firmanı rakip yapıp deva imkanları ile ona ilaç ürettiriyorsun?
milyarca lira ar-geye harcayıp bizim firmadan neden senin olan Saba denen yabancı marka için de üretim yapıyorsun?
İlaçları Deva satsa ne olur? Deva bunu yabancı bir firmaya verince kaybı hesaplayabiliyor musun? (Kârın kadar)
Şirketi şu ana kadar satmamanızın nedeni kazanç çarkınızın üç boyutlu (Deva+ imtiyazlı hisse + Saba) dönmesi ve bu düzenin böyle devam edecek olması mıdır?
Bu şirketin kazancını ne zaman yatırımcı ile paylaşacaksınız.
Düşünüyorum:
Deva sürekli milyarlarca ar-ge harcamaları yapıyor. (Bunu kim kontrol edebilir, paranın ne kadarı ar-ge ne kadarı nereye...? )
Saba ya kâr kaptırıyor
Kazancın %10 u extra olarak imtiyazlı hisseden ötürü onların hakkı(imiş)...
Sürekli borç alınıp ödendikçe bir daha alınıp şirket finansal borçlu duruma sokuluyor (o borçlar tam olarak nerede kullanılıyor kontrol eden, bilen var mı? )
sonuç: Yüzyılda bir gelen pandemi sağlık sistemi iflası, salgınlar vs. oldu ama bir ilaç şirketi hem de üretici.. Bu yönetim anlayışı ile maalesef bütün hisselerin gerisinde kaldı.
(Yazdıklarım yatırım ya da sat al tut tavsiyesi değildir..)