15 yılda kim öle kim kala:kahkah:
Printable View
Selam,
Oyle deme hocam 30 yila girebilirim 1 sene icinde :)
Mezarda ev sahipligi :halay:
Not: 10 yil guzel bir vade. Imza atmasi da bitirmesi de kolay cok ekstrem bir durum olmadigi surece...
TR ortaminda 4-5 yil sonra zaten sabit taksitin butcedeki %si hafiflemis oluyor iyice.
Sn Cautionary ve Sn Dudu,
Sanirim daha once konusmadigimiz bir konu veya konustuysak dahi en azindan sartlara gore degisken bir soru olmasi nedeniyle hala guncel bir soru diyebilecegimizi dusunuyorum.
Elinizde XU030'da ve XU030 disinda karli pozisyonlarinizin oldugu iki hisse olsaydi, mevcut konjonkturde kar realizasyonu yapar miydiniz? Kar realizasyonu yaptiginiz takdirde elinize gececek nakiti nasil degerlendirirdiniz? Mesela su anki fiyatlardan altin veya alir miydiniz? Veyahut kar realizasyonundan elinize gececek nakit ile XU030'da ucuz kalmis hisselere yatirim yapar miydiniz?
Tesekkurler.
Ev TL olarak almak mantıklı .
Nisan 2018 de dolar borcuyla tatil yöresinde ev alan arkadaş .
Aralık 2019 dada altın borcu alarak dolar borcunu kapatıp birde kışlık ev aldı
3 cü evi ne zaman alacak ne ile borçlanara merak ediyorum .
Ona 8 senedir altın borcu ödemeye çalışan tanıdıktan bahsetmek istemedim .
Zor durum en mantıklısı kredi çekmek her Zaman
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Şu an başta döviz piyasası olmak üzere, bist vs serbest piyasa hükümleri geçerli değil bence. Şu ortamda mevcut %70 altın+%30 deva pozisyonumu bozmazdım ben...eldeki hisse ne, alınması planlanan hisse ne vs...bu detaylar önemli.
Ama şahsi tercihim, şu 1-2 ay içinde bir türbülans beklediğimden, portföylerde fazla hareket önermem. Arkayı sağlama alıp, mümkün olduğunca tedbirli ilerlemek lazım.
TTRAK yani Türk traktörün 2020/6 aylık bilançosu gelmiş.
Kabataslak incelediğim kadarıyla 2019/6 aylık döneme göre esas faaliyet karı %83,5 artmış. Bu çok güzel.
Peki dönem karı ne olmuş dersek?! 160 küsür milyonla 2019/6 ya göre yaklaşık 8 misli artmış!! Bu daha da güzel. :)
Elimde yok ama elinde olanlar için seviniyorum. gerçekten güzel rakamlar bunlar. Bilançoda gözümden kaçan bir unsur varsa kusura bakmayın bu saatte bu kadar..
Sn Cautiye de tebrikler.. sanırım o da oldukca iyi bir kar ile satmıştı..
Sayın hkm,
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Ben bu evi yatırım amaçlı almadım, ya da kiraya vermeyeceğim. Kullanmak için aldım.
İşin matematiğine gelince 0.64 krediyi sadece kamu bankaları veriyor ve zararına veriyor.
Geriye dönüp baktığımızda “Bu fırsat kaçmazmış” diyeceğiz.
Kiraya vermek icin ya da yatırım amaçlı konut alma taraftarı değilim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sn. Serkan74,
3 yılda %60 ila %80 arası enflasyon oluşursa tüm değerlemeler farklı hale gelir.
Diğer yandan okuduğum kadarıyla tüketim amaçlı 250 kira çarpanlı konut satın almışsınız. Dolayısıyla benim analizim tamamen yatırım amaçlı idi. Diğer bir ifade ile bir yatırım yaparız ve ardından belli bir bir süre sonra o yatırımdan çıkarız şeklindedir. Maalesef Türkiye'de konut yatırımı sonsuz süreli yapılıyor ve çıkış yapılmadığından dolayı tam olarak kâr ya da zarar hesaplanamıyor.
Tekrar hayırlı olsun.
Sn diproyal,
Sanırım siz konutu yatırım aracı olarak görmüyorsunuz?
Sebebi nedir? Yada hangi şartlarda konut için yatırım şartları oluşmuş olur sizin için ?
cauti hocam siz bir ara yükselen çelik listeme aldım demiştiniz.
hatta şirketin bir açıklaması vardı malımızın arkasındayız gibisinden onun üstüne söylemiştiniz.
Güncel görüşünüz var mı tavandan esnemiyor
Sn. Tasarrufcu,
Menkul kıymet piyasaları ile ilgilendiğim kadar gayrimenkul kıymet piyasaları ile ilgileniyor ve yatırım olarak görüyorum. Sonuçta hanehalkları belli bir gelir elde eder. Bu gelirden bir miktar tasarruf eder. Hanehalkı bu tasarufu da reel kazanç elde edebileceği para ve sermaye piyasalarına yönlendirir. Bu yönlendirmede amaç sürdürülebilir düşük oynaklıkta reel kazanç elde edebilmek çoğu hanehalkının yatırım tercihi arasında yer alır.
Bu çerçevede geniş anlamda gayrimenkul, daha dar anlamda konutu da yatırım olarak görürüm. Ancak likidite eksikliği, çıkış problemi ve karşı taraf riskleri bir miktar bu konuda çekimser yaklaşmama neden oluyor. Özellikle borçlar hukuku olarak gayrimenkul yatırımında mülk sahibine kiracı ile eşit davranmıyor. Bunlar fiyatlamadan bağımsız olarak bu konuyla ilgili ilk görüşlerim.
Likidite eksikliği ve çıkış problemi ile ilgili olarak Gayrimenkul Sertifikası iyi bir çözümdü ve piyasa fiyatlaması dışında olduğunu düşündüğüm bir dönemde de sabit getirili bir menkul kıymet gibi düşünerek Park Mavera III Gayrimenkul Sertifikasına yatırım yapmıştım. Ancak piyasa henüz gelişmedi.
Buna ek olarak bankalardaki problemli taşınmazları almayan gayrimenkul yatırım fonları ile kasasında piyasa değerinin üzerinde nakit bulunduran gayrimenkul yatırım ortaklıkları "gayrimenkul" için iyi yatırım şartlarına örnek olabilir. Ancak bunların likidite durumları yatırım için dikkate alınmalı eğer illikit ise nispeten daha yüksek bir iskonto ile değerlendirilmelidir.
Hangi şartlarda konut için yatırım şartları oluşmuş olur sorusuna ise Türkiye'nin 10 yıl ve üzeri yabancı para borçlanmalarının dönüş süresinden daha iyi şartlar oluştuğunda diye cevap verebilirim. Arsa, tarla ve arazi ve benzeri sermaye kazancı sağlayan yatırım araçlarının ise bilgi kadar şansta gerektirdiğini düşünüyorum. Bu nedenle iyi bir arazi Gayrimenkul Yatırım Fonu fena olmaz ama iyi incelemek şart.
endeks den 2 sıfır atılması beklenmiş, daha önceki gibi yukarı bekleyenleri avlamak istemişler. 3-5 kat çıkmış hisseler , yukarı giderken % 10, aşağı giderken % 5. bu borsanın dengesini bozuyor, düşüş de % 10 olmalı ki, ak koyun kara koyun belli olsun.
Sanırım artık zopa zamanı
Uzun bir suredir aklimda olan fakat cesitli sebeplerle actiramadigim VIOP hesabini actirdim. Sn. Cautionary'nin orta-uzun vadeli hedging sistemini kullanmayi planliyorum. Belki parametlerde biraz degisiklik yapabilirim, su anda bilmiyorum.
VIOP piyasasinin teorisini bilsem de pratik tecrubem olmadigi icin kisa vadeli sistemi simdilik kullanmayacagim.
Ilerleyen gunlerde paylasmamin degerli oldugu tecrubeler kazanirsam burada yazarak katki vermeyi planliyorum.
Anladım üstadım, ben gümüşe hiç yatırım yapmadım ve yapmayı da düşünmüyorum. Sadece ekonomik projeksiyonunuzu anlayabilmek için sormuştum. ALtın/Gümüş oranının tarihsel seyriden çok yukarı gittiğini ve yakın zamanda eski seviyelerine geleceğini söyleyen ekonomistler var. Şu anda 80 ler civarında bu oran, tarihsel seyri 15-20 civarı gibi bir şey. Yani altından 4 kat fazla artma potansiyeli taşıyor. Ancak ben önümüzdeki yıllarda derin deflasyon öngördüğümden %90ı sanayide kullanılan gümüşün petrol ve diğer emtialar gibi seyretmesini bekliyorum. Altın ile gümüşün dinamikleri farklı yani. Sizin bu açıdan görüşünüz nedir acaba? Teşekkürler..
Selamlar,
Yarın bir miktar nakiti değerlendirmek için uygun bir gün mü, toksa beklemeli miyim?
Altın, dolar, borsa/hisse(ler), Fon(lar).
Değerli önerileriniz için minnettarın.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Piyasalarda uzmanlığına çok saygı duyduğum bir kaç kişi var. Biri de şant manukyan dır. Bu aktın gümüş oranına kafayı takan ve yıllardır bu konuyu işleyen kendisi. Pek çok kişiye de bu konuda fikir olarak öncülük eğmiştir. Global piyasalarda sa bu konuya takanlar var.
Benim böyle bir takıntım yok. Bu oran düşebilir de, düşmeyebilir de. İlla tarihsel ortalamasına geri dönecek diye şartlanmamak lazım.
Twitter'da yıllık altın revizyonunuzu paylaşmışsınız. Tam beklentilerime paralel revizyon yaptınız(Beklentim 2500-3000 dolar seviyesiydi). Birkaç aydır piyasaların Merkez bankalarının faiz kararlarını beklemesi gibi bekliyordum desem yalan olmaz. 1900 dolardan 3000 dolar demek yaklaşık %50 getiri demek. Hem de dolar bazında. Lira bazında bunun çok daha yüksek olacağı beklenebilir(Dolar/Lira kurunu 1 yıl sonra için 8 alsak bir gram altın 770 liraya tekabül ediyor. Yani bugüne göre %80 getiri). Teşekkürler üstadım...
Eğer kulp yapmazsa buradan devam ederse çanak katlama hedefi 2750 dolar/ons. Temel olarakta düşük faiz ve bol para ortamı her zaman altına yaramıştır. Gene altına yaraması kadar doğal bir şey yoktur.
fiyat yerini bulsun da kulbu sonra takılır onun.:)
borsadaki fiyatlara ne kulplar takılıyor baksanıza.
Değil yatırım, mümkünse ev araba için bile kredi çekilmemeli. Şu zamanda nasıl yapalım derseniz, hadi oturacağınız ev için üçte iki oranını geçmemek kaydıyla ev olabilir diyeyim...yoksa, bir gün çok feci duvara toslar kredili yatırım yapanlar.
Bu arada sene başı 1900 usd derken bu hedef de genelde iddialı bulunmuştu. Ancak unutmamak lazım ben bile kendi tahminime çok güvenip %70 altın oranını geçmem, siz de çok güveneyim bu tahmine.
Ayrıca benim maliyetim, 5 sene önce ve 100 tl...dönüş sinyali alırsam seviyeye bakmaz kademeli satar çıkarım. Yani illa 3000 görülür diye bir iddiam yok, şartlar değişir, anında görüşüm de değişir:)
Ali bey, bugün günlükte ema5 vs ema22 kesisimi olacak gibi. Endeks shortlarini açacak mısınız?
Selam bende 1120 tutmazsa 9600 bekliyorum
Yanı 960 😂
Ayrıca 7 siniri geçilirse tıpkı euro gibi yeni zirveler bekliyorum dolarda
“Panik yapmayın. Satma zamanı düşüşten önceydi. Sonra değil.”
Sir John Templeton
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
piyasa niyeti bozmuş görünüyor. dolar, siyaseti teslim almadan durmaz. bu filmi çok gördüm, sonunu biliyorum: dış mihrakların oyunu. faiz neden, enflasyon sonuç, ama işte faiz lobisi ile dış mihraklar yok mu!
TEB 35 bin long kontrat kapatmış. Benim için önemli sat sinyallerinden biri daha geldi.