Doviz de o kadar faiz yok
32gune 0.55 aldim ben
Daha yukari da alinabilir de ufak bankalara para tasimak lazim (yuzde1 icin)
Printable View
BDDK Salı gününün verilerini yayınladı:
http://www.bddk.org.tr/BultenGunluk
Salı günü döviz tevdiat hesaplarından kur korumalı TL hesaplarına geçmek bir yana,tersine döviz fiyatlarındaki düşüş ile yurt içi yerleşikler döviz almaya koşmuş ,1 günde döviz tevdiat hesapları 1.368 milyar dolar artarak ,259.661 milyar dolardan 261.029 dolara yükselmiş.
TL mevduatlar ,ise kabaca 22.5 milyar TL azalarak 1.853,561 trilyon TL den 1.831,046 trilyon TL'ye düşmüş..
valla üstad sen ve paylaşımların çok değerlisiniz. Şu topiğe zeval gelmesin diye şifreleyip kasaya mı kaldırsak ne yapsak. :)
Bu arada normalde altın için 1-2 TL makas olan KuveytTürk bile bu saatte 1 gram altın için makası 25 TL'ye çıkarmış. Dolardaki makas 30-50 kuruş bankalarda.
Merkez Bankası net döviz rezervleri
*BİN 23.12.2021 Perşembe
Dış varlıklar 1,394,725,740
Dış yükümlülükler 165,754,621
Bankalar döviz mevduatı 1,115,500,907
Kamu döviz mevduatı 140,600,921
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) -27,130,709
1USD 11.4508
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) -2,369,329
Altın rezervi 24,463,615
Swap ile merkez bankasına 63,443,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -65,812,329
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -90,275,943
Bir önceki güne göre (+) yönde,222.2 milyon dolar daha fazla
Üstadım ben sizden öğrendiğim formüller ile Tablo ve grafik olarak paylaşayım ki
olayın ne boyutta olduğu (irkilmenin görüntüsü) daha kolay anlaşılsın istedim .
Sol Sütunda formüller mevcut .
https://i.hizliresim.com/kkuu0fc.png
NoT : hata varsa bildirin düzeltirim .
Deniz bey (ya da başlıktaki diğer forumdaşlar),
Bu son kampanyayla kur korumalı mevduata ne kadar para yatırıldı bunun miktarı belli oldu mu? Ben bulamadım hiç bir yerde, belli olduysa paylaşabilir misiniz? Belli değilse de acaba açıklanacak mıdır?
Ben bunu çok merak ediyorum, çok büyük bir iş yapıldı çünkü ve beklenen miktar neydi bilmiyorum ama yeterli hesap açılmazsa yani kampanya fiyaskoyla sonuçlanırsa kurlar tekrar ve hızla yükselişe geçebilir.
Bir de bu hesaba katılım bence bu bir iki hafta gibi kısa bir süreçte popülerken belli olur, yatıracak olan yatırmıştır ya da yapmak üzeredir, vakit geçtikçe bu iş azalır. İnsanların alışkanlıkları kolay değişmez ve çoğu kişi yeni finansal ürünlere mesafelidir, bu ara geçmeyen ileride de pek geçmez diye düşünüyorum. Yine aynı nedenle kuru bu gece düşük kapattıracaklar gibi (hafta kapanışı düşük olsun ve haftasonu konuşulsun iyice algı yerleşsin) ve haftaya da yani yılbaşına kadar kuru tutacaklardır diye düşünüyorum.
sn.denix43,
Bu hafta bankalarda döviz alım satım arasındaki fark korkunç.
Hükümetin kur garantili TL hesap yanında bu durum da döviz talebini çok olumsuz etkiliyor.
Bunun bir dayanağı , kuralı var mıdır ? Bankalar olağanüstü zamanlardan geçiyoruz , o yüzden böyle deme yaklaşımı da zaten yönetim destekli bir yaklaşım.
Eğer böyle ise , bu kadar gargaraya gerek var mı , bir kararname ile alım satım farkı 3-5 TL artık Allah ne verdiyse veya mesela bundan sonra % 30-40 uygulanacaktır denilip döviz talebini tamamen ortadan kaldırma şansını hükümet neden kullanmaz ?
saygılar
Önemli olan açılan miktardan ziyade ne kadarının dolar mevduat bozulup açıldığı. Yoksa TL nın sisteme girmesi zaten çok önemli değil. TL de olan bu fiyattan zaten dolar almıyordu. Sisteme girip en azından dolar karşısında korunmuş olmaları mantıklı. Ama dolar satıp sisteme giren ben pek duymadım ve okumadım.
Çok teşekkürler bu yazı için, keşke daha çok kişi okusa yazılarınızı, başka ortamlarda kaynak vererek paylaşmamıza izniniz var mıdır? Daha çok okunan sitelerde yazmayı da düşünür müsünüz ya da yazıyor musunuz?
O kadar faydalanıyorum ki yazılarınızdan, size destekte bulunmanın yolu var mı?
Ben geri koyabildiklerini sanmıyorum. Sebebi de şu. Bizim insanımız bir şeyin değeri düştüğü zaman ondan kopamaz. Bu hissede de böyle dövizde de böyledir. Aksine de alım yapar. Bu kazanılmış bir öğretidir bizde. Çünkü hep düşüşlerde malı satmayan ve üstüne alım yapanlar sonuçta kazanmışlar. Bunu ben değil grafikler ve açıklanan rakamlar söylüyor.
MB önceki dönemde de döviz satarak kura müdahale etti. Sonuçlarını gördük. İnsanlarda bu psikoloji de yer etti.
Yeni sisteme insanların inanması için önce hayat pahalılığının düşmesi gerekli . O zaman evet olumlu şeyler var denebilir. O da şu anda yok ne yazikki. Umarım olur.
Deniz hocam, kur hareketlerinin bu kadar anormal hareketinin sebebi MB ve bankaların bilanço makyajı ile ilgili olabilir mi. 18 e kadar baya dolar yaktı ne olduda bu kadar düştü. Malum hem kur hem de gıda da aşırı bir talep vardı seçim öncesi bunu da engellemek için mi yoksa bu baskı.
Bir açıklama olmasa da, 1 gün gecikmeyle yaklaşık olarak bilebiliyoruz:
Resmi gazetede yayınlanan tebliğ'de:
"MADDE 4 - (1) 20/12/2021 tarihinde mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesapları ve döviz cinsinden katılım fonu hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.
(2) Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği döviz dönüşüm kuru üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınır ve karşılığı Türk lirası ilgili bankaya aktarılır." ifade ediliyor.
Döviz tevdiat hesabından kur korumalı TL hesaba dönüştürülen hesaplardaki dolarlar hesap açıldığı an elektronik transferle merkez bankasına aktarılıyor,merkez bankası da karşılığında bankaya TL veriyor.Dolayısıyla döviz tevdiat hesabından gelen dolarlar anında merkez bankasının net döviz rezervini arttırır ve ertesi gün 14.30'da yayınlanan merkez bankası analitik bilançosunda gözükür.
Bu haftanın merkez bankası analitik bilançolarını incelediğimizde ,merkez bankasının döviz kurlarının düşüşünü sağlamaya yönelik satışlarıyla,merkez bankasının net döviz rezervlerinin pazartesi-salı haftanın ilk 2 gününde 6.9 milyar dolar azaldığını görüyoruz.Yayınlanan son BDDK verisine göre,Salı günü döviz fiyatının düşüşünü fırsat bilen yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarını 1.368 milyar dolar arttırdıklarını görüyoruz.
Merkez Bankasının net döviz rezervlerinin Çarşamba günü 1167 milyon dolar,Perşembe günü ise 222 milyon dolar toplamda ise 1389 milyon dolar arttığını görüyoruz.Cuma gününün rakamını ise Pazartesi günü görebileceğiz.
-Eğer reeskont kredilerinden merkez bankasına bir döviz giriş olmadıysa ,şu ana kadar kur korumalı mevduatlar için açılan hesapların toplamının 1389 milyar dolar olduğunu söyleyebiliriz,reeskont kredilerinden bir giriş varsa o zaman daha az.
-Öte yandan merkez bankası döviz satışlarına Çarşamba ve Perşembe günleri de devam ettiyse o zaman açılan hesap tutarının biraz daha fazla olduğunu ama bu fazla kısmın merkez bankası tarafından satıldığını anlayacağız.
Gerçek kişiler döviz tevdiat hesaplarının 163.7 milyar dolar,toplam döviz tevdiat hesaplarının 261.0 milyar dolar olduğu düşünülürse kabaca açılan 1.4 milyar doların çok düşük bir rakam olduğu söylenebilir.Henüz uygulamaya geçilişin birkaç gün olduğu söylenebilir ama "Bir de bu hesaba katılım bence bu bir iki hafta gibi kısa bir süreçte popülerken belli olur, yatıracak olan yatırmıştır ya da yapmak üzeredir, vakit geçtikçe bu iş azalır. İnsanların alışkanlıkları kolay değişmez ve çoğu kişi yeni finansal ürünlere mesafelidir, bu ara geçmeyen ileride de pek geçmez diye düşünüyorum." yorumunuza ben de aynen katılıyorum.Gelecek hafta sonuna kadar katılacakların %99'u katılmış olur,ondan sonra da pek katılan olmaz diye düşünüyorum.
Diğer yandan merkez bankasının döviz kurlarında bu düşüşü sağlayabilmek için geçen hafta Çarşamba'dan bu hafta Perşembe günü'ne kadar yaptığı döviz satışlarıyla net döviz rezervlerinde 11.118 milyar dolar azalma görüyoruz.
Maalesef bir kuralı dayanağı yok.Muhtemelen merkez bankasının döviz satışlarına karşı ,düşen fiyatlardan bir döviz talebi oluşmasın diye alım satım aralığının bu kadar yüksek tutulması siyasi otorite tarafından talimat verilmiş.Ama bu talimat kur korumalı TL mevduat uygulamasına geçmek isteyenlerin de gözünü korkutucu nitelikte,çünkü bu uygulamaya geçenlerin paraları vade sonunda merkez bankasının döviz alım kurundan -olursa- kur farkıyla TL olacak.Bu hesapların sahipleri yeniden dövize geçmek isterlerse bankaların alım satım fiyatları arasındaki büyük makas nedeniyle ya zararla geçiş yapabilecek ya da bu geçiş aradaki döviz alım-satım fiyatları arasında büyük makas nedeniyle caydırılmış olacak.
Tabii,bu makastan zarar gören sadece gerçek kişiler değil,borç ödeyecek ya da ithalat yapacak şirketler de ciddi zarar görüyorlar.
Bir diğer olumsuz tarafı da serbest piyasa ekonomisine müdahalelerin kredi notumuza ve cds risk puanımıza olumsuz yansıma ihtimalleri oluyor.
"bir kararname ile alım satım farkı 3-5 TL artık Allah ne verdiyse veya mesela bundan sonra % 30-40 uygulanacaktır denilip döviz talebini tamamen ortadan kaldırma şansını hükümet neden kullanmaz ?", buna engel bir durum yok,ama kalıcı bir şekilde böyle bir talimat devreye sokulursa cazip kazanç fırsatı çıkmasıyla eski "tahtakale'ye" benzer bir karaborsa döviz piyasası ortaya çıkar, hiç bir ülkede yönetimlerin karaborsayı önleyemediği tarihsel tecrübeyle sabit.Ayrıca bu yola girilmesi,"serbest piyasa ekonomisi"nden vazgeçildiğinin ve örtülü sermaye kısıtlamalarına geçildiğinin de ilanı olur.
Nezaketiniz için teşekkür ederim.Yazılarımı başka yerlerde de paylaşmanızın benim için bir mahsuru yok.Başka bir yerde yazmıyorum,yazmayı da düşünüyorum,burası yeterli.Uzun yıllar içinde büyük emeklerle elde edilmiş bir donanım ve birikim var.Bunu paylaşıp,özellikle hayata yeni giriş yapanlara bir faydamın dokunması beni mutlu eder."İyilik yap denize at,balik bilmez ise,Halik bilir" felsefesini elimden geldiğince uygulamaya çalışıyorum.Onun dışında hiç bir beklentim yok,bir teşekkür fazlasıyla yeterli.
Hocam yukarıda kredi çekenlere döviz almayacağım diye taahhüt imzalattırıyorlarmış iktidar nelere başvuruyor adam alır imzalar başkasının üzerindende döviz alır bunun önüne geçebilirler mi?
-Merkez Bankasının yoğun döviz satışı var,merkez bankasının net döviz rezervleri haftanın ilk 2 günü 6.9 milyar dolar,geçen haftanın çarşambası'ndan bu haftanın perşembesi'ne kadar 11.118 milyar dolar azalmış.
-Merkez bankası yoğun döviz satarken ,düşen fiyatlardan bir döviz talebi oluşmasın diye alım satım aralığının çok yüksek tutulması için siyasi otorite tarafından talimat verilmiş.Böylece yoğun merkez bankası satışlarına karşı ,kuvvetli bir alım talebi gelemediği için döviz kurlarında bu denli sert düşüş görüyoruz.
-Zamanlama olarak da noel tatili ,arkasından da yılbaşı tatili nedeniyle,nöbetçiler dışında avrupa ve amerika'nın tatile girmesi,yabancı işlemlerinin çok düşmesi,özel bankaların da 2021 bilançolarının makyajı için yıl sonu döviz kurunun olabildiğince düşük olabilmesi için döviz kurlarının düşüşüne destek sağlaması döviz kurlarında mevcut fiyatlamaları getirdi.
"Bir başka bankanın kur korumalı TL Vadeli Mevduat açanlara imzalatılan sözleşmede, "kendiliğinden" uygulanma maddesi dikkat çekti.
5'nci maddede, "Sözleşme süresi boyunca mevzuatta yapılacak değişiklikler kendiliğinden sözleşmeye uygulanacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer kuruluşların bu sözleşme tarihinden sonra yapacakları açıklamalara ve düzenlemelere uygun olarak değişiklik olabileceği tarafınızca kabul edilmiştir" denildi.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabına geçmeyi düşünenlere imzalatılan yukarıdaki taahhütname, bazı mevduat sahipleri için tereddüt yaratacak ve caydırabilecek bir ifade barındırıyor."
Bir örnek üzerinden gidersek
Kur : 12,3480 (22.12.2021 kuru)
10.000X12,3480 = 123.480 TL 92 günlük hesap açtım.
Hesaplanan faiz: 5291 (% 17 orandan)
92 gün sonunda
Toplam param 123.480+5.291 = 128.771 TL oldu.
Vade sonunda TCMB’nin ilan ettiği kur 12,8771 ve altında olduğunu varsayarsak;
Ben bu param ile bankamdan tekrar döviz almaya kalktığımda, bankanın o gün ilan ettiği kurlardan alacağım.
Burada handikap şu: bankam döviz satışında yüksek makastan dolayı daha yüksek bir kur uygulayacak.
Misal bankamın satış kuru 13 olsun
128.771 / 13 = 9.905 $
Hesabıma geçen 128.771 TL ile 13 kurundan tekrar dolar alırsam;
Vade sonunda artık 9.905 dolarım var.
Bu hesabı açmasaydım 10.000 dolarım dolar faizi ile birlikte 10.050 olacaktı ( % 2 dolar faizine göre kabaca hesaplanmıştır.)
92 gün sonunda TCMB’nin ilan ettiği kur 14 olsun.
Toplam param 10.000 X 14 = 140.000 TL oldu.
Bankamın satış kuru makastan dolayı 14,20 olursa;
128.771 / 14,20 = 9.066 $
Bankanın açtığı makas oranında vade sonunda alabileceğim dolar miktarı azalacak.
Döviz bürolarından belki uygun kur bulunur ama parayı yanında taşıma riski var. Ayrıca para da sistem dışına çıkmış olacak. Belki de döviz bürosundan alınacak para yastık altına gidecek.
Bu örnekten gidersek devlet için en uygunu 92 gün sonunda kurun 12,8771 seviyelerinde tutmak olacaktır. Kur, bu seviyenin ne kadar üzerine çıkarsa o kadar kur garantisi ödemek durumunda kalacak.
Vade sonunda mevduatın net % 4,28 dönemsel getirisi olduğu düşünülürse, belki de vade sonlarında kurun getiri oranında artmasına izin verilecek.
Yapabilirler mi bekleyip göreceğiz.
Bu hesaplama bir kenarda dursun 92 gün sonunda (24.03.2022) durumu yeniden irdeleriz.
Saygılarımla
Cok haklısinız Deniz bey elinize saglik .. iki uc hafta sonra resim daha net görülecek anlasilan ...
Son bir aydir yapilanlar enflasyonun dolarin atesini arttiran adimlardi... bir ayin sonunda insanlar birikimlerinin daha fazla erimesini engellemek icin can havliyle cok yuksek tutarlardan maliyetlenerek dolar aldi ... sonrasinda yeni mevduat uygulamasina gecildi ve yuklu miktarda satisa baslandi.. fiyatlar bu seviyelere cikmadan onlem alinmasi gerekirdi malesef
https://finans.mynet.com/haber/detay...eliyor/433578/
YENİ ALTIN DÜZENLEMESİNİ BAKAN NEBATİ DUYURDU
Nureddin Nebati, "Ocak ayının ilk haftasında bu iş bitmiş olacak. 280 milyar doların yüzde 10'u gelse ülkede dövize ihtiyacımız kalmayacak" dedi.
Sn deniz yurtiçinde sabit yatırımı bulunan (fabrika, şirket vs ) yabancı yatırımcıların kar transferlerine dahil bir rakam var mı ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merhaba arkadaslar,
uzun zamandir, forumu takip ediyorum, bir sorum olacakti, malum hisse senedini fiziksel olarak tutup kar elde edip satis karari verdiginizde para elinize t+2 de geciyor ve 2 gun TR de uzun bir sure, dolayisiyla hisse vadeli uzerinden yatirimimi takip etmek istiyorum, kolay olmasi acisindan 20 bin Dolar ile ile dusunelim, suanda 10 b dolar hissede 10b dolar nakit dolarda duruyor, simdi ben 10 b dolar karsiligi hisseyi hisse vadeliye tasiyip kalan parayi dolarda tutmayi dusunuyorum, Ortalama 1 e 8 kaldirac oldugunu var sayarsak 10b dolarlik hisseyi suanda 1200 dolar ile tasiyabilirim. Bu 1200 dolar degeri sabit olacak her zaman vadeli tarafinda, kar ettiginda kar disari cikarilacak, vadeli hisse degeri 1200 dolar altina dustugunde ise 1200 dolara cikarilacak. Boylece 10b dolar hisse ve 10 bin dolar nakit yerini 1200 dolar vadeli ve 18800 dolar nakit dolara birakacak. Boyle bir yatirim stratejisi izlememin normal hisse tutmaya gore zarari varmi? Boylece kar ve zarar aninda hesaplara yansiyacak dolar bazindaki kar zarari disari cikarip aninda iceri cekebilecegim. Yorumlarinizi alabilir miyim?
Var.Merkez Bankasının ödemeler dengesi verilerinde "doğrudan yatırım gideri" görebilirsiniz.Bu rakam bu yılın Ocak-Ekim yılın ilk 10 ayı için 14.563 milyar dolar.
Veride ,Yurt içinde yapılan doğrudan yatırımlar nedeniyle yurt dışına
yapılan kar transferleri (dağıtılan karlar) ve yeniden yatırıma dönüştürülen karlar ile
yurt dışındaki doğrudan yatırım şirketinden (ana ortak, iştirak ya da grup şirketi)
sağlanan kredilere ilişkin faiz ödemeleri ise "Gider" olarak kaydedilmektedir.
Benim anladığım Haziran Temmuz 2022 aylarında erken seçim olacak.
Seçim tarihine kadar da kurları 9,75-10,50 seviyelerine çekip stabil tutacaklar.
Ama MB rezervlerinden, ama Zorunlu Karşılıklardan, ama Azerbaycan, Katar, BAE ile yapılacak swap paraları ile döviz stabil tutulacak. Aşağıdaki haberde belirtildiği üzere Maliye sopası ile ürün fiyatları kontrol altına alınacak ve TÜİK enflasyonunda düşüş sağlanacak. Asgari ücrete yapılan zamın benzeri memur ve emeklilere yapılarak, 3600 ek gösterge ve EYT düzenlemeleri ile bahar havası estirilecek erken seçime gidilecek.
Benim okuduğum ve anladığım bu.
https://www.birgun.net/amp/haber/bak...-sopasi-370675
Yazdığınız şekilde olur, temettü planınız yoksa öyle yapın, ben de böyle yapmayı tercih ediyorum daha pratik buluyorum. avantajı viop komisyonları hisse komisyonlarına göre daha düşüktür, dezavantajı bir belki iki ay sonrasına kontrat alabilirsiniz (üç aylık kontrat da oluyor ama hiç likit değildir sağlıklı fiyat oluşmaz), dolayısıyla vadesi geldikçe satıp yenisine taşımanız gerekir pozisyonları. Şüpheniz varsa çok küçük meblağla iki üç ay deneyin kendiniz tecrübe edin alışınca sonra artırırsınız, bakarsınız planladığınız gibi oluyor mu diye, en sağlıklısı bu olur.
Sn Deniz 43 , Genelde kimse bu tip saçma bir tahmin yapmak istemez ama
velev ki dost muhabbeti bu yaptınız. Ocak sonuna kadar Döviz tahmininiz ne olurdu ?