Bu işin gittiği yer belli kemerleri bağlayalım.
Printable View
Kur korumasında ne kadar yukarıda girerseniz o kadar karlı çıkarsınız diyelim kur atağı oldu 20 lira oldu şey 100.000 dolar eder 2.000.000 TL karşılığı kur korumalıya geçtiniz 3 ay sonra kur düştü 15 liraya siz 2.000.000 + Faiz alacaksınız kur 15 ise 134.000 dolar alabilirsiniz üstüne %17 TL faiz alırsınız dünyanın neresinde var böyle imkan VEGAS ta bile yok çıkar kuru 20 ye aç hesabı baş aşağı of of of dadından yenmez neyle uğraştığımızın farkında değiliz
SN Deniz43 , gümüş için Ocak mart 2022 arası yorumunuz nedir ?
Beklentileri oluşturan dünya elektronik ticaretinde artış sizce ne zaman beklenmeli .
Teşekkürler . . .
Açıklanmıyor.Bu rakamlar geçen haftanın son günü Cuma itibariyle.Zaten yazımda da ifade ediliyor.Bu haftanın ilk 3 günü için rakamlar henüz yayınlanmadı, yayınlanınca doğru mu görürüz.
Ancak dün itibariyle merkez bankasının net döviz rezervlerinde böyle bir artışın yansıması gözükmüyor.
Yarın merkez bankası analitik bilançosu yayınlanınca bugün itibariyle merkez bankası net döviz rezervlerine ne kadar bir yansıma olmuş görürüz.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-Tekrar dövize geçmek isterseniz hangi pariteden geçeceksiniz, döviz alım- satım fiyatları arasındaki fark 100 kuruşa kadar açılabiliyor.
-Yüksek enflasyonun olduğu bir ülkede o ülkenin parası değer kaybeder, ülkede %70'lere koşan çok yüksek bir enflasyon varken 3 aylık vade sonunda TL'nin değer kazanabilme ihtimali son derece düşük olur.
- Daha önce küçük oranlı bir döviz alım vergisi getirilmişti, bu sefer vade sonunda yeniden dövize geçişleri engellemek için daha yüksek oranlı bir kambiyo vergisi getirilmeyeceğinin garantisi var mı?
-Herkesin kendisine ait bir karar, ölçer biçer, iyice tartar, istediği yönde hareket eder.
Bir de bu var:
https://twitter.com/ebolgun/status/1...miV44J9DA&s=19
kamuya yuk
.
Daha önce de yazdığım gibi, Bence, gümüş uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmeli,özellikle elektrikli araçlar yaygınlaştığında yüksek talep görmesi bekleniyor.
Chiplerle ilgili arz eksikliği henüz çözülmemiş durumda, kısa vadede sanayide otomobilden elektroniğe geniş bir yelpazede yansımaları oluyor.
Benim bildigim kadariyla bireysel DTH lar hic bir zaman 169 milyar USD tutarini gormedi. Bir yanlislik var.
DTH oranı faizler yüksekken bile %50 idi, 55 oldu sonra, %55 den %69 a kadar çıkan oran, elbette biraz düşecektir yeni DEM uygulamasıyla...
10 ay önce dolar 6.90 iken, yıl sonu 6.75 olacak yaygarası yapıldı, hem de bütün anlı şanlı kurumlarla ortak hareket ederek...
4 ay önce kur 8.26 ydı, şu an 12.60....4 ayda %52 yapmış....faizler %20 den %14 e, reelde 20-23 'yıllık' verirken..
Hala TV lerde çıkmışlar, gülüyorlar....
Gıda enflasyonu %100 e ulaşmış....18 den dolara nasıl çakmışlarmış...peh
DTH oranının çok yükselmesinin temel nedeni,doların 18 TL'ye kadar yükselmesinden kaynaklanıyordu,bugün yayınlanacak merkez bankası verisinde((24 Aralık haftası) döviz kuru 11.7278 iken,önceki haftanın verisinde(17 Aralık haftası ) döviz kuru 16.3358 olduğu için, bu hesapların TL karşılıkları düştüğü için,döviz tevdiat hesapları tutarlarında bir azalma değil artış olmasına rağmen, DTH'nın toplam mevduat hesapları içindeki payında azalma göreceğiz.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara;
-"Döviz endeksli mevduatın bu haliyle başarılı olması çok zor çünkü ülkenin en temel sorunları olan kaynakların etkinsiz dağılımı, verimsizlik ve güven problemini çözmüyor; hatta yarattığı belirsizlikle bu sorunları daha da belirginleştiriyor. "
-"Net rezervin ekside olması gibi riskler görmezden gelinerek hâlâ Merkez Bankası üzerinden yüklü döviz satışları yapılmasını şaşkınlık ve kaygıyla izlediğini vurguladı."
-"Küresel ölçekte ise en büyük risk ABD'de enflasyonun beklenenden daha inatçı olması. Fed'in erken faiz artırımı ve güçlü dolar senaryosu kur korumalı mevduat sisteminin ömrünü kısaltabilir."
Çok doğru tespitler,ben de tamamiyle bu tespitlere katılıyorum.
https://www.paraanaliz.com/2021/ekon...-kara-g-21031/
Günaydın değerli hocam,
Yapısal reformlar, güven hukuk vs diyenlere, karşı cenahtan cevap gelmiş.
Bilinenleri söylüyor ama belki bir iki kelam etmek istersiniz diye aşağıya koyuyorum, yeni politikanın mimarı olan vatandaş doktor imiş.
Doktor civanım inşallah çok başarılı olur bu politika biz de aynı gemideyiz.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Deniz hocam,
Özel banka mevduat faizleri ciddi yükselişte. Bu yükselişin nedeni TL ye ulaşma zorluğu olabilir mi? 2001 krizinde bankalar TL ye ulaşamadığı için gecelik faizler anormal noktalara gelmişti. Şuan öyle bir yükseliş olmasa da her gün artıyor görünümü beni TL bulmanın zorlaştığını hissettiriyor. Umarım boşa endişeleniyorumdur.
Merkez Bankası son 1 ay içinde kabaca 20 milyar dolar sattı,karşılığında yine kabaca 300 milyar TL çekti.Çektiği paranın dövize gitmemesi için yeniden piyasaya vermedi,TL sıkışıklığının ve faizlerin yükselmesinin sebebi bu,yıl sonu bilançosunu güzelleştirmek için bankaların mevduat yarışına girmeleri diğer bir sebep,ancak piyasadan şikayetler gelince dün merkez bankası APİ yoluyla piyasaya verdiği verdiği parayı 490.760 milyar TL'ye yükseltti.(1 hafta önce 22.12.21'de 429.141 milyar TL idi)
Sayın deniz43 şirket bilançolarında hangi tarihli kur hesaplamada kullanılıyor.
https://www.internethaber.com/yeni-e...r-2224793h.htm
-Oldukça uzun bir mülakat,dikkatle okudum.İçinde bazı doğru tespitler de var.Mülakakatta mutabık olduğumuz en önemli husus "rekabetçi kur".Evet,ithal etmek yerine üretimin içeride yapılması,bu şekilde istihdam ,ihracat ile döviz geliri sağlanması,devletin de vergi geliri elde ederek yatırımlar yapması ve sosyal politikalar üretebilmesi için "rekabetçi kur" oldukça önemli,buna tamamen katılıyorum.
-Yabancı güçlerin Türkiye'nin bu tür bir yapılanmaya gitmesine,ekonomisinin gelişmesine, engel oldukları şeklinde komplo teorilerine hiç bir zaman itibar etmedim şimdi de etmiyorum.Yönetimi elinde tutan yöneticilerin kendi başarısızlıklarını beceriksizliklerini hep kendileri dışında hayali güçlere bağlamaları çok uzun yıllardır gördüğümüz kötü bir alışkanlık.
-Ama bu çok uzun mülakatın tek ana dinamiği "rekabetçi kur" onun dışında kayda değer bir şey yok.Sonsuza kadar dışarıdan borç alarak ve dağıtarak "sahte refah" ile yaşayamayız,onun için içeride üretim alt yapısı için "rekabetçi kur" önemli.Fakat bu sadece işin birinci aşaması.Halkın refahı için yüksek katma değerli ,yüksek teknolojili ürünler üretmek,ihracatta kg başına fiyatı 1.3 usd'dan çok daha yüksek seviyelere çıkarmamız gerekir ki,daha yüksek gelir elde edilsin halkın refahı artsın,aksi takdirde,evet insanların bir işi olur ama büyük çoğunluğu boğaz tokluğuna çalışır.Bunun içinde yukarıdaki yazımda da yazdım ,nitelikli işgücü gerekiyor ,ki böylece bu işgücünün yaratacağı yüksek teknoloji,innovasyon ile yüksek teknolojili ,yüksek katma değerli ürünler üretebilelim.Bu da hemen olabilecek bir olay değil,çok uzun vadeli bir makro plan gerekiyor,Çin ve Güney Kore de böyle başladı,evet önce rekabetçi kur ile üretim altyapısı kurdular ama sonra okullarda çok kaliteli bilimsel bir eğitimle ,eğitimde avrupa ülkelerine bile fark attılar(PISA sınavlarının sonuçlarından görüyoruz),en yetenekli onbinlerce öğrenciyi temel bilimler ve mühendislik alanlarında dünyanın en iyi üiversiteleri MIT,CALTECH,Stanford,Princeton gibi üniversitelere doktora yapmaya gönderdiler,şimdi bu çok iyi eğitim alan nesil yüksek katma değerli,yüksek teknolojili ürünler üreterek halkın refahını arttırıyor.Bizim de aynı yoldan geçmemiz gerekiyor,evet o kavşağa gelene kadar rekabetçi kur gerekli ama ondan sonra önemi göreceli olarak azalacak
-Tabii bir neslin çok iyi eğitilip sonra meyvelerinin alınması çok uzun zaman,en az 20 yıl gerekiyor.O zamana kadar halkımızın refahının artması için ise,doğrudan dış yatırımların gelmesi,bu şekilde üretim ,istihdam,ihracat yapılabilmesi,bu yatırımların gelmesi için de başta hukuk,demokrasi,yargı,temel hak ve özgürlükler,bağımsız düzenleyici kurumlar,yönetimde liyakatın esas olması gibi yapısal reformlar yapılması bu suretle yatırım ortamının sağlanması gerekiyor.Bu reformlar sadece yabancı doğrudan yatırımların akmasını değil,yerli yatırımcıları da harekete geçirecektir.
Youtube da bir furyadır gidiyor, ileri döviz kuru hesaplamalarına göre dolar şu seviyede olacak yorumları yapılıyor. Bu ileri tarihli kur hesaplaması nasıl yapılıyor üstadlar?
Deniz Bey teşekkür ederim cevabınız için.
MB nin müdahale miktarlarını hesaplamak için, ortalama döviz kurları kullanılıyor, misal 20 ve 21 i için 3.4, 3.5 M şeklinde rakamlara ulaşıyorlar.
Peki sistem içerisinden birisi mesela Bakan, açıklarken gerçek rakamları mı açıklıyor, -neticede isterse bu bilgiyi direk alabilir, yoksa onun açıkladığı rakam da sizin bahsettiğiniz şekilde bir hesabın mı sonucu, ama o oran ifade etmedi, direk rakam ifade etti.
Saygılar.
Satan ,sattığı rakamı bilir ve doğrudan ,bağlı olduğu makamlara bilgi verebilir.Ama merkez bankası net döviz rezervlerini bir veri olarak yayınlamadığı için bizim satış rakamını öğrenmek için analitik bilanço ,swaplar ve altın miktarı ile ilgili verileri kullanarak hesaplama yapmamız gerekiyor.
Peki yayınlandığı gün itibarıyla yapılan bu hesaplar, hem bir hafta geriden geldiği için hem de aşırı volatil bir kur hareketinde +-%20 gibi, hesaptaki hata payını ne düzeye çıkarabilir. Yani yaklaşık ifadesine bir +- oran eklemek gerekse %10 %15 hata payı ile gibi, nasıl anlamak lazım?
Bir oran vermek zor.Ama 1 gün sonra yayınlanan merkez bankası analitik bilançoda altın rezervinde miktar olarak bir değişiklik olmamış ise,bu değişimi tamamen hesaplayabiliyoruz(Altın rezervinin miktar bilgisini haftada 1 Perşembe günü "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verisinden hesaplıyoruz,Haftanın diğer günlerinde miktar değişmediğini varsayarak saat 10'da Londra Metal Borsasında gerçekleşen dolar/ounce fiyatından net altın rezervinin parasal tutarı hesaplanıyor ve net döviz rezervi hesabını buna göre yapıyoruz.Yerel bankalarla yapılan swap bilgilerini artık merkez bankası bu yıl Naci Ağbal döneminden bu yana günlük yayınlıyor,bunları hesaplamada kullanıyoruz..
Merkez bankası haftalık istatistikleri(24 Aralık haftası)
-Merkez Bankasının -altın hariç- brüt döviz rezervleri 5.812 milyar dolar azaldı.
-Yabancılar 569.8 milyon dolarlık hisse senedi , 94.4 milyon dolar hazine tahvili sattılar.
-Yerlilerin Döviz tevdiat hesapları,parite etkisinden arındırılmış olarak(altın ve kıymetli maden hesapları dahil) ;
1.458 milyar dolar arttı.
NOT:Dün verdiğim BDDK bilgileri Pazartesinden Cuma'ya,merkez bankasının verisi Cuma'dan Cuma'ya.
Geçen hafta TL mevduat bankalarında yurt içi yerleşiklerin mevduatları 41.684 milyar TL azalarak 1.695,956 trilyon TL den 1.654,272 trilyon TL'ye düşmüş.
Mevduat bankalarında krediler ise 15.378 milyar TL artarak 2.510,320 trilyon TL'den 2.525,698 trilyon TL'ye yükselmiş,yani TL mevduata ilave olmuş,dolayısıyla TL mevduatlardan çıkış 15.378+41.684=57.062 milyar TL oluyor.
Sevgili deniz hocam
Doviz bufeleri
ilk gün biraz satış oldu
sonraki hergün alım var diyorlar
şuan çok tehlikeli işler oluyor
TL mevduatin durumu ile
yerleşiklerin artan dovizi arasındaki fark
yastık altına giden para demektir
Buda en tehlikeli durum demektir.
ne dersiniz hocam
doğru bakış açısımı
Maalesef doğru.Ekonomi biliminde uzun yıllar boyunca pratik olarak test edilmiş,genel kabul görmüş ve ders kitaplarına girmiş ekonomi teorileri vardır,bunların dışına çıkarak farklı bir teoriyi test etmek ülke ekonomisine yüksek maliyetler getirebilir.
Zor olan işleri düzeltmek değil.Yönetim ekonominin doğru yolda olduğunu ,düzeltilmesi gereken bir hata olmadığını söylüyor,buna inanıyor.Kötü giden bir şeyleri düzeltebilmek için önce hata yaptığını ,yanlış yolda olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Merkez Bankası Net Döviz Rezervleri
*BİN 29.12.2021 Çarşamba
Dış varlıklar 1,321,267,400
Dış yükümlülükler 156,879,161
Bankalar döviz mevduatı 1,035,172,751
Kamu döviz mevduatı 134,515,319
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) -5,299,831
1USD 12.2219
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) -433,634
Altın rezervi 23,763,283
Swap ile merkez bankasına 63,359,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -63,792,634
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -87,555,917
(+)23.763,283 milyar dolar altın varlık;(-)87.555,917 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)63.792,634 milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi
Thursday December 30 2021 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Initial Jobless Claims 25/DEC 198K 206K ® 208K
Bilanco ici yine ekside MB. Sanirim daha once 94 ve 2001 de olmus yine. Tabi 65 milyar USD emaneti saymiyorum. Ona ragmen.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0211231-21.htm
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0211231-22.htm
Döviz/altından kur korumalı TL mevduata dönüşen hesapların kur alış-satışında kullanılacak DÖNÜŞÜM KURU, [saat 11:00 kuru yerine] TCMB tarafından açıklanacak yeni esaslara göre belirlenecek..
MB saat 11.00 kuru , piyasada oluşan kura çok yakın bir düzeyde açıklanıyordu.
2 gündür tam saat 11.00’da piyasa kurunu (Bloomberght’de geçen kur) not alıyorum.
Misal;
29.12.2021 piyasa kuru 12,03 iken;
MB 12,0342 açıkladı.
30.12.2021 piyasa kuru 12,62 iken;
MB 12,6185 olarak açıkladı.
Resmî gazetede yayınlanan bu yeni karar ile Kur Kurumalı mevduatlara uygulanacak kurun ne şekilde belirleneceğini takip ediyor olacağız.
Piyasa kurunun altında bir kur belirlenmesi durumunda bu sistemin ayağına kurşun sıkmış olurlar diye düşünüyorum.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %33,7 artarak 21 milyar 506 milyon dolar, ithalat %27,3 artarak 26 milyar 908 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kasım ayında Türkiye'nin dış ticaret açığı 5.402 milyar dolar oldu.
Deniz hocam enflasyona bağlı kur tahmininiz çok tutarlı çıktı. Ben biraz daha iyimser olarak 11.98 hesaplamıştım. Sizin hesabınız 13.20 idi.
Muharrem İnce 26 Haziranda erken seçim olacak demiş peki borsa, altın dolar vs. böyle bir karar açıklanması durumunda gelişmeler nasıl olur hocam dolar altın düşer bist çıkar mı?
Bıkmadan , usanmadan sorularımızı yanıtlama nezaketi gösteren ve bizleri bilgilendiren sn deniz 43 başta olmak üzere bu topikteki tüm forumdaşların yeni yılını kutluyorum. Sağlık içinde iyi bir yıl olsun.
Paylaşım ve değerlendirmeleriyle yolumuzu aydınlatan sayın deniz43 ve tüm forumdaşlarımızın yeni yılı kutlu ve mutlu olsun.