Benim bildigim kadariyla bireysel DTH lar hic bir zaman 169 milyar USD tutarini gormedi. Bir yanlislik var.
Benim bildigim kadariyla bireysel DTH lar hic bir zaman 169 milyar USD tutarini gormedi. Bir yanlislik var.
DTH oranı faizler yüksekken bile %50 idi, 55 oldu sonra, %55 den %69 a kadar çıkan oran, elbette biraz düşecektir yeni DEM uygulamasıyla...
10 ay önce dolar 6.90 iken, yıl sonu 6.75 olacak yaygarası yapıldı, hem de bütün anlı şanlı kurumlarla ortak hareket ederek...
4 ay önce kur 8.26 ydı, şu an 12.60....4 ayda %52 yapmış....faizler %20 den %14 e, reelde 20-23 'yıllık' verirken..
Hala TV lerde çıkmışlar, gülüyorlar....
Gıda enflasyonu %100 e ulaşmış....18 den dolara nasıl çakmışlarmış...peh
DTH oranının çok yükselmesinin temel nedeni,doların 18 TL'ye kadar yükselmesinden kaynaklanıyordu,bugün yayınlanacak merkez bankası verisinde((24 Aralık haftası) döviz kuru 11.7278 iken,önceki haftanın verisinde(17 Aralık haftası ) döviz kuru 16.3358 olduğu için, bu hesapların TL karşılıkları düştüğü için,döviz tevdiat hesapları tutarlarında bir azalma değil artış olmasına rağmen, DTH'nın toplam mevduat hesapları içindeki payında azalma göreceğiz.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara;
-"Döviz endeksli mevduatın bu haliyle başarılı olması çok zor çünkü ülkenin en temel sorunları olan kaynakların etkinsiz dağılımı, verimsizlik ve güven problemini çözmüyor; hatta yarattığı belirsizlikle bu sorunları daha da belirginleştiriyor. "
-"Net rezervin ekside olması gibi riskler görmezden gelinerek hâlâ Merkez Bankası üzerinden yüklü döviz satışları yapılmasını şaşkınlık ve kaygıyla izlediğini vurguladı."
-"Küresel ölçekte ise en büyük risk ABD'de enflasyonun beklenenden daha inatçı olması. Fed'in erken faiz artırımı ve güçlü dolar senaryosu kur korumalı mevduat sisteminin ömrünü kısaltabilir."
Çok doğru tespitler,ben de tamamiyle bu tespitlere katılıyorum.
https://www.paraanaliz.com/2021/ekon...-kara-g-21031/
Günaydın değerli hocam,
Yapısal reformlar, güven hukuk vs diyenlere, karşı cenahtan cevap gelmiş.
Bilinenleri söylüyor ama belki bir iki kelam etmek istersiniz diye aşağıya koyuyorum, yeni politikanın mimarı olan vatandaş doktor imiş.
Doktor civanım inşallah çok başarılı olur bu politika biz de aynı gemideyiz.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Deniz hocam,
Özel banka mevduat faizleri ciddi yükselişte. Bu yükselişin nedeni TL ye ulaşma zorluğu olabilir mi? 2001 krizinde bankalar TL ye ulaşamadığı için gecelik faizler anormal noktalara gelmişti. Şuan öyle bir yükseliş olmasa da her gün artıyor görünümü beni TL bulmanın zorlaştığını hissettiriyor. Umarım boşa endişeleniyorumdur.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Merkez Bankası son 1 ay içinde kabaca 20 milyar dolar sattı,karşılığında yine kabaca 300 milyar TL çekti.Çektiği paranın dövize gitmemesi için yeniden piyasaya vermedi,TL sıkışıklığının ve faizlerin yükselmesinin sebebi bu,yıl sonu bilançosunu güzelleştirmek için bankaların mevduat yarışına girmeleri diğer bir sebep,ancak piyasadan şikayetler gelince dün merkez bankası APİ yoluyla piyasaya verdiği verdiği parayı 490.760 milyar TL'ye yükseltti.(1 hafta önce 22.12.21'de 429.141 milyar TL idi)
Yer İmleri