Faizsiz bankacılık işlemleri, bankaların repo ve ters repo
işlemlerine ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik kapsamına şubat ayında dahil edilmişti.
Faizsiz ilk para piyasası fonu olan, KLU - Kt portföy para piyasasi fonu da geçtiğimiz ay tefasta işleme açıldı.
Bugünde ilk portföy dağılım raporu yayınlandı, %99 hazine kira sertifikaları ile günlük vaad işlemleri yapıyorlar. Yani bir bakıma faizli ters repo/gecelik repo işlemlerinin faizsiz versiyonu.
Yatırımcı bilgi formuna göre risk ve getiri profili "1"
İş günlerinde saat 9-12:30 arası alım/satımlarda Valör süresi 0, yani aynı gün saat 14-16 arasında işlem gerçekleşmiş oluyor.
Yönetim ücreti %1 (yıllık azami gider % 1.65). Bu yönü ve günlük vaad işlemeleri yapması sebebi ile mevcut kısa vade kira sertifikası fonları(yıllık azami gider %2.5 civarı) ile kıyas edilirse, faiz yükseliş veya yatay gittiği dönemlerde kısa vade kira fonlarından daha iyi getirmesi beklenir.
Faiz düşüşe geçtiği zamanlarda ise teorik olarak bir müddet kısa vade kira ve normal kira sertifikası fonları daha yüksek getirebilir. KLU Fonu, kategorisinde ilk olduğu için, performansı izleyip göreceğiz.
Faizsiz para piyasası fonu olarak tefastan işleme ilk açılan fon olması sebebiyle izlenimlerimi aktarmak istedim.
Faizli tarafta daha düşük yönetim giderli fonlar olması sebebiyle, şimdilik genel olarak para piyasası fonları arasında KLU'nun performansının para piyasası fonları arasında orta sıralarda olacağını düşünüyorum.
Fonun tefas sayfası :
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=KLU
Saygılar.