Cemal beye dm den yazarım. Hatta bir ara yazmıştım, şirket randevu verme konusunda çok istekli değil demişti(bunu biz de tahmin ediyorduk). Son durum hakkında bilgi verip, görüşme için ricada bulunurum.
Printable View
Canım ne uğraşıyorsunuz
Ahmet Mergen Ekotürk de program yapıyor gerçi sizi tatmin etmez ama Teknikde bir numara olduğunu herkes bilir zaten piyasada ki çok insanda onun tedrisatımdan geçmiştir. Deva grafiğine bakınca Tahtacının ruh halini size anlatır
İmtiyazlı payları da bugün için bu kadar büyütmeye gerek yok şirket topu topu 30 milyoncuk kar dağıtıyor
Sananda zanneder ki 30 değil 200 milyon
O değil de Türkiye ile BAE arasında sektörle ilgili bazı başlıklar vardı o ne oldu o :) :) :)
Duyumlara göre ilaç ta Haziran gibi %25 zam beklentisi var. Bu beklenti piyasadan bazı ilaçların çekilmesine neden oldu..
Gülseren hanım merhaba,
Genel kurul tutanaklarından okuduğumuz kadarı sayın Mesut çetin sorulan imtiyazlı paylara ödenen temettülere ilişkin aşağıdaki açıklamayı yapmış
(Mesut Çetin söz aldı ve imtiyazlı paylarının bir kısmının Deva'nın kendisine ait olması sebebi ile şirkette kalacağını...vs vs vs ...bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini)
Bu açıklama çerçevesinde imtiyazlı olan payların 5 adet payın kaç adeti devanın kendisindedir kaç adedi eastpharma’ya aittir bilgi vermenizi rica ederim.
Görüşmek üzere iyi çalışmalar.
Eyüp Özer
olarak gülseren hanıma sormuştum gelen cevap aşağıdaki şekildedir
Eyüp bey günaydın,
0,05 TL.lık A grubu imtiyazlı payın 0,013 TL.lık kısmı Deva’dadır.
Saygılarımızla
Son kar dağıtımına göre Deva'nın imtiyazlı pay sahipleri ile hissesi olmayan yönetim kurulu üyelerine ödediği rakam, toplam karın yaklaşık %14,8 ine denk geliyor. %2,5 i C grubu hisselere, kalan %82,7 si ise şirkette kalıyor.
dolar bazlı fena düşmüş kağıt, 5 $ dan 2$ a , bu sebeple bile ilgi görmesi gerekir sanırım kağıt hacimsiz ve sığ bir hisse. yüzde 70 i de tek aracı kurumda bunu net görebilen var mı?
Bu gün birhalt olmadı ama ben yarından umutluyum.
Bu gün veya yarın 33 bekleriz sayın tahta sapıgı
:kahkah::kahkah::kahkah:
[QUOTE=pej;5870972]Sendeki 4K dokturmeden bir yere götürmem.
mart ayı fiyat ve kur gelişmeleri raporu,
seneye DAD üzerinden hesapla %55 zam var görünen şimdilik. Haziranda bence de bir ara zam ile sektörü rahatlatmaları gerekiyor.
http://ieis.org.tr/ieis/assets/media...i%20raporu.pdf
Evet işte budur . Benim aylardır söylediğimin ispatıdır. Enflasyon ve kur ataklarinin olduğu son 2 yılda yılda 1 kez yapılan ilaç zammı sürdürülemez.
Deva şirket özelinde bir sıkıntı yok
Arge birimi
Müthiş brüt kar marjı vss harika ama sektör kesinlikle negatif.
Diyeceksiniz bürüt kar marjini nasıl koruyor 2021 de ağırlıklı pahalı ürünleri satılması nedeniyle marjlar yükseldi . 2021 en çok ciro yapılan ilacalara bakarsak 2020 den farklı.
Ama karın asıl kaynagi cirodur ve sağlıkli bir büyüme için marjlar kadar cironunda enfalayon üzeri büyümesi gerekir .
Şuan enflasyon %60 bandını geçti . Deva büyüyen bir şirket ise enflasyon üstü %70 üzeri ciro artışı gerekiyor. Ciro gelirse zaten deva gibi verimli bir şirket faaliyet karını patlatır.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şuan patron dolayısıyla güvenilmez şirketler listesi yapılsa sanırım deva ilk 3 girer (kuşlu siteden gördüğüm yorumlar doğrultusunda). Ben öyle düşünmüyorum patron yatırımcıya karşı ketum olsa bile şirketi çok iyi yönettiğini düşünüyorum. Ama piyasa algısı patron ve imtiyaz olayı nedeniyle çok bozuk.
Sene başından beridir endekse göre %15 kendi sektörüne göre %7 negatif ayrıştı.
bir arkadaşımın yorumu :
süper yönetilen ve inşallah yakın bir zamanda katlamalı ciro & kar göreceğimiz (çok hızlı büyüyecek) bir şirketi, karının sadece %7'sini kendine alıyor bizle paylaşmıyor diye bu kadar dövemem. varsın o karı kendine alsın ki bugün çıkan bir şey değil bu... ama şirket işini aynı başarıyla hatta artan bir başarıyla sürdürsün. ileride o bize yeter.
ben de katıldım bu yoruma ister istemez.
7,5'tan 35e giden devada da temettü içeriği bu şekildeydi neticede. büyük haksızlık ama elden bir şey gelmiyor serzenişte bulunmaktan başka.
Madem herşey süper şirketin geleceği çok aydınlıkta
bu fiyatlar bu yüzden çok ucuz da
Piyasa da eli yüzü düzgün her şirkete tonla para giriyor da buna neden girmiyor
Veya hiçbir aracı kurum bunu model portföyüne almıyor ya da almasa da bir hedef fiyat belirlemiyor
Madem gelecek çok parlaksa uzun vadeli emeklilik fonları neden satıp çıktılar
Şirket temettü vereceğine bari 30 milyonluk bir geri alım açıklasaydı bu küçük adım bile şirketin hissesine duyduğu güveni anlatırdı bize
Piyasa bugün yükseliyor ya yarın düşmeye başlarsa hisse o zaman ne yapacak
Bir arkadaşı yükselecek diyormuş peeh
Boş yorumlar kutu kutu pense oynayan küçük yatırımcı işte
Gelecek süpermiş blaa blaa
Ben yanıldım cuma aldığım kısmı bugün yolladım zaten çokda değildi piyasa ile kavga etmeye gerek yok giden hisselere bakarız
bu hissede özellikle yukarı yüksek bir adet girin 5000 adet üstü o zaman görün nasıl oradan uzaklaşıyor, robotu güzel yazmışlar. yani bu da bence bir patron şirketi ve patron istemeden artmaz. istediği kadar kar etsin zor. bence ilaç zammı, geri alım , yeni fabrika haberi vb dışında piyasaya bağlı olarak çok zor. endekse bağlı artması düşünelemez amageçen senede ayrıştı endeksten 2021 başında.
arkadaşım, borsada herhangi bir hissenin elbette yükseleceğini umacağız adı üstünde borsa. sen beğenmiyorsan devayı git 500 tane başka kağıt var onlardan al. ben beğeniyorum yükseleceğini umut ediyorum. ve üstüne şirket rasyolarının da bu görüşümü desteklediğini düşünüyorum. bu beni ilgilendirir. ama doğru bir seçim yapmışımdır ama yanlış.
neyse polemiğe gerek yok. şöyle yaz en azından;
şu sebepten ötürü para girmiyor piyasa almıyor şu yönü oldukça kötü de ki iş değerlendirmeye girsin. benim aklım belki yetmez ama burada değerli paylaşımlar yapan arkadaşlarımız var belki onlar yazdıklarınızı dikkate alır.
boş laflarla şirket eleştirilmez.
bugün utanması lazım, selec ve ecilc artıyor bu düşüyor.
Daha önce yazdığım gibi şirkete karşı piyasanın algısı çok kötü . En son ARDYZ. Olayında görmüştük diğer yazılım firmaları 15-20 fk ile fiyatlaniyorken ardyz 5 fk.
Sözlerimden deva nin ardyz gibi patronun art niyetli olduğunu düşündüğüm için yazmadım. Ben tam aksine ne imtiyazlı payların için aşırı tepkili nede şirketin kötü yönetildiğini düşünmüyorum. Benim şirket hakkında eleştirim yok temel olarak tek sıkıntı bence enflasyon ortamında yapılan tek seferlik zamların yeterli olmadığı . Fiyatlama gücü elinde olan şirketler %100 -150 zamlar yaptılar ve adetsel düşüşler olsa bile %100 civarı ciro artışı yazacaklar . Karın en temel verisi ciro ve deva bu sene kutu bazında artışlar olsa bile en fazla %60-70 ciro artışı olacaktır.
Bazı arkadaşlar yazdıklarıma kızıyor ama birazda şirketi dışardan bir gözle bakmak lazım .
Yine belki aynı cevaplar gelecek neden bu hisseyi taşıyorsun ben şuan karşıt yatırım modundayım. İyi şirketi kötü sektör koşullarında uygun fiyata aldım . 2022 yılında büyük ihtimalle endeksin altında kalacaktır ki ilk üç ayda %16 geride kaldı bist 100 endeksinden. Şirkete karşı gelişen ön yargı nedeniyle de sektorunden %9 negatif ayrıştı .
Mevcut konjonktür sebebiyle Deva geri planda kaldı. Enflasyonist ortamda şirket ciroları bu sene %100'e yakın artışlar yaşayacaktır. Deva ise genelden biraz düşük kalacaktır. Muhtemelen önümüzdeki yaz aylarında döviz kurlarında da bir geri çekilme ya da en azından artış olmayacağı tahminiyle fiyat üzerinde baskı var. Ancak bu fiyatlama çok uzun süre devam edemez öyle bir zaman gelir 15 gün içinde tüm kayıpları telafi eder.
+1MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın @Maslak1 Haziran'da ilaç zam olabilir dedikoduları var. Sizce nekadar gerçekçi . İlaç bulunabilirligi konusunda tanış bir eczacıya sordum ilaçların geçen yıllara göre bir kıtlık var ama abartılacak bir seviyede değil dedi. Teşekkürler
sayın garipy, şubat zammı anons edildikten sonra dahi, ek zam konusunda sektörün talebinin yok olduğuna dair hiç duyumum olmadı. yani; konu hakkında talep devam ediyor.. kur, mevcut hali ile devam ederse; bu yıl içinde ek bir artış (yada SGK iskonto düşüşü ki o da zamdır) olma ihtimali vardır. ek zam, şimdilik daldaki kuştur.. ilaç işine yatırım yapacak olanların eldeki mevcut verilerle karar vermesi doğru olur.. deva özelinde, kutu artışı, ihracat, yeni ürünler, %37.4 (şubat zammı) + %2 (2021 Aralıktaki zammın piyasa paçal etkisi) gibi verilere odaklanmak doğru olur.
görüşüme göre, Q1 ve Q2 sonuçları bistteki yatırımcıya yön vermesi bakımından son 20 yılda hiç olmadığı kadar değerli olmuştur.. çünkü pazar dinamikleri, kur, enflasyon, maliyet, satış fiyatlaması gibi temel veriler açısından radikal olarak değişiyor.. kısa dönemli (1-2 yıl) paradigmanın da değişmesi gereken bir dönem olabilir.
diğer sektörlerle karşılaştırınca ilaç sektörü özelinde:
2022 için TRnin büyüme tahminleri IMF %3,3, bloomberg 24 ekonomist %3,5tur.. bu rakam potansiyel büyümesi %4-5 civarı olan TR için mütevazidir ve sektörleri miktarsal büyüme bakımından tatmin etmez. geçen yıl ise %11 büyüdük (GSMH).. bu sene ise ilaç sektörü %15-16 seviyesinde kutu büyümesi ile açtı.. bu ilaç sektörü lehine.. aleyhine olan konu ise; satış fiyatı şu an için sadece %37.4 ve Aralık 2022deki minimal kadar arttı. Diğer seöktörlerde ise, tüketiciye yönelik iş yapanların ortalaması Nisan %61 (üfe ise çok daha yüksek....).. fiyatlama bakımından ilaç sektörü şimdilik geridedir. ilaç sektöründede fark yaratanlar, ürün gamını değiştirebilenler, aktif madde de dahil yerli üreten, ihracat yapan firmalar olur.. yabancılardan piyasadan çekilen olursa yerlilere alan açılır.
Değerli bilgiler için teşekkürler sayın Maslak1 . Bu yazdıklarınız sizin detaylı bilgi sahibi olmanızdan kaynaklı. Sıradan BIST yatırımcısının sektörü sizin kadar bilme şansı yok ve söylediğiniz gibi 1-2 iyi bilanço gelmeden yatırımcı hisseye ilgi göstermeyecektir . MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın Maslak 1 ben yine bir miktar deva aldım 2021 bilançosunda esas faliyetlerinden diger gelirler hanesinde 559milyon bir gelir var ve bu gelir bilançoyu iyleştiriyor. geçen sene ise 151 milyonmuş. Açıkca söyliyeyim ben bu kadar iyi bilanço beklemiyordum. geçen sene 23,5 ortalama maliyetli 10600 lotu 30,60 TL den verdim ve oh kurtuldum dedim. Şimdi benim sizden ricam esas faliyetinden diger gelirler hanesindeki gelirin esası nedir ve bu gelir büyüyerek artmaga devam edebilirmi ? Yadımcı olursanız çok sevinirim. Selam ve satgılarımla.
sayın hasan polat, gelir tablosunda bu kadar büyük tutadaki rakamın ne olduğuna iyicene odaklanmadan alım/satım kararı vermemek uygun olur. umarım bakmışsınızdır ve konuya dikkat çekmek in soruyorsunuzdur.
o satır (büyük kısmı), şirketin taşımış olduğu yüklü dövizden dolayı elde ettiği kur farkı geliridir.. şirketin 100 milyon usdyi aşkın tutarda usd ve euro dövizi var.. bunun 2022de de tekrarı pozisyonun taşınmasına ve döviz kuru artışına bağlıdır.. görüşüm: şirket kasada döviz tutmaya devam edecektir.
2022 Q1de yüklü miktarda yine kambiyo geliri olacak.. kur farkı geliri benim, değerleme bakımından odaklandığım bir konu değildir. ama bilanço (bilanço = aktif pasif kalitesi, borçluluk, özkayknak yeterliliği, likidite vb) sağlam mıdır?, evet.. kreditörlerin (şirkete borç verecek bankaların) çok hoşuna gidecek bir konudur.. geçen yıl temettü anonsunda bu parayı bize dağıtmadıkları için şirketi eleştirmiştim (neden nakitte durduklarına dair tahminimi de belirtmiştim) ama zaman şirekt yönetimini haklı çıkardı.. bir süre daha dövizli nakit taşıyacaklar..
tavsiyem, devanın gelir tablosu gelişimi incelerken o rakamı görmeden (o rakamı yok sayarak, eksilterek) yorumlamaktır. benim, deva finansalları özelinde değer verdiğim konu ise satış ve brüt kar büyümesidir. brüt kar yüzdesinde zaten çok iyi bir yere de geldik. bundan sonrası, brüt kar yüzdesini bozmandan (ki kur artışı ve fiyat artışı arasında fark olması bu konu için sektör için sorunludur) satış büyümesi olursa, net kar da sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde işin aritmetiği gereği zaten büyür..
piyasa bunun farkında.. hiç kimse devanın mevcut kar marjını (kar satırlarının net satışa oranı) eleştirmiyor.. piyasadaki endişe konusu, öncelikle ciro büyümesidir (tabi ki fiyat ve kur arasındaki makas da dolaylı olarak endişe konusudur). orda da sektör için kutu bakımından rahat ama fiyat bakımından rahatsızız.. deva özelinde ise, yeni ürünler, ihracat büyümesi, pahalı ürünlerin satıştaki payının artması pozitif ayrışma için belirleyici olacak.. o nedenle, Q1 sonuçları bize yön vermek bakımından çok değerli.
Aydınlattıgınız için çok teşekkürler. Ben fazla anlamamakla birlikte stok ta tutulan malın kendi öz sermayesi ile oldugunu biliyorum. Yaklaşık bir milyar fakat elinde donen varlıklarda 2 milyar 200 milyon yaklaşık para tutuyor bu miktar cirosundan fazla , Fayizler yuzde 20 civarı yıl sonu 400 milyon üstü fayiz gideri olur gibime geliyor. Tamam hammadde ihtiyaçları için döviz totmak zorunda ama neden bu kadar fazla diye endişe ediyordum. Anladıgım kadarıyla patron iyi bir finanscı para ticaretide yapıyor. Yılsonu 2021 karının yarısı 559 milyon olması aslında niçin yukarı hareket olmadıgının izahı. Hayırlısı bakalım. Tekrar teşekkürler.
Kimse 6 ay sonrası için hisse almıyor. Para az, yabancı yok, hatta satıyor. Bu nedenle hemen herkes 1-2 hafta vadede bakıyor olaya. Açıkçası 1-2 haftalık baksam, ben de tüm portföyümü ereğli, alarko, petkim, tüpraş, thy yapardım(zaten portföyde tupraş, petkim, pegasus da var deva yanında)...Bu biraz da tarz meselesi, kısa vadede mantıklı gibi gözükse de, orta uzun vadede alıp beklemek daha doğru, bunu çok kez yaşayıp gördük.
hani sular yükselirken balıklar karıncaları yer, çekilirken karıncalar balıkları diye bir laf varya..hisse işi de böyle..deva zaten enf, kur artışını vs bir yıl gecikmeli fiyatlara yansıtabiliyor..bu nedenle göreceli geride kalıyor...ama bu yıl büyüme 2-3 lerde kalırken, seneye biz muhtemelen %50 fiyat arışı ile başlayacağız...ve gelecek yıl da ciro anlamında diğer şirketlere göre büyük avantajımız olacak.
yani enf. ve kur hızla artarken+büyüme yüksekken biz bir yıl geriden gelirken, tersi durumda bir yıl önden gitmiş olacağız...aslında bu durum biraz da defansif sektör olmamızla da alakalı...işler iyiyken, döngüsel şirketler çok iyi büyür, yerel ve global resesyon dönemlerinde ise bu şirketler yerinde sayarken, defansif hisseler öne çıkar.
sonuçta, ben fiyat artışının düşük kalmasının kısa vadede olumsuz olsa da, sektörden daha fazla pay alabileceği için orta-uzun vadede büyük fırsat yarattığını düşünüyorum. çünkü bu düşük fyatlar hem yabancının daha az ürün getirmesine, finansalları bizim kadar iyi olmayan yerel üretici rakiplerin de işletme sermayesi gereği küçülmesine sebep olur..bu deva için mükemmel bir ortam oluşturur..yatırımda ve argede son 1-2 yıldır gaza basmasının bir sebebi de budur.
hiç bir deva yöneticisinin bırakın doğrudan, dolaylı bile olsa düşük zamdan vs şikayet ettiğini duyduk mu, çok az olam medyaya röportjlarda bundan bahsedildiğini gördük mü? yok, neden, çünkü bu ortamın devanın işine yaradığını düşünüyorum...şu ortamda bile harıl harıl argeci işe almasının başka bir izahı olabilir mi?
ha diyeceksiniz ki, seneyi boşver, 6 ay sonrası bile çoğunluğun umrunda değil...doğrudur, belki bu dönem için orta vade yatırım dezavantajlı..ama ben değil uzun vade, 2-3 yıl gibi orta vade sayılabilecek bir dönemde bile benim tarzımın avantajlı çıkacağını düşünüyorum deva özelinde.
yani..piyasa gayet rasyonel..belli büyüklükteki speklerin de imtiyaz ve temettü konusunu dert ettiğini düşünmüyorum...3 yıl önce 3 den 30 a çıkaran, zamanı gelince 30 dan 300 e de çıkarır..imtiyaz konusunu bazı küçük yatırımcılar yeni duyuyor olsa bile, bilinçli küçük büyük tüm yatırımcı en başından bu yana biliyor...bu yüzden en başından beri zaten bunun iskonto edildiğinini söylüyoruz.
Şunu da belirteyim..gerek twitter dan, gerekse buradab gördüğüm, özelden yazıştığım pek çok arkadaş deva dan çıktı...10 kişiden 8 i çıkmıştır ky lerden, bunların üçü yeni ky tarafından karşılanmış olsa...5 inin malını da birileri alıyor..özellikle son 3 ayda bofa ve gedik düzenli olarak lot arttırıyor...arada bazı fonlar da çıkıyor tabii ki..sonuçta çok dağınık olan hisselerin yavaş yavaş daha az elde toplandığını düşünüyorum.
artık 1 ay daha mı bekleriz, 6 ay daha mı bilmem...ama bu yıl sonuna kadar bir hareket olmalı..maslak1 e katılıyorum...ilk ve ikinci çeyrek bilançoları bence de çok önemli (iç piyasadaki durum açısından)..ama ihracattaki durumu da son çeyrekte göreceğiz muhtemelen...sonuçta ben de bu yıl sonuna kadar tamam ya da devam kararımı veririm.
yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için: şurda belirtitğim tahminler Türkiye milli gelir (GSMH) artış tahminleridir, ilaç sektörü değil:
".......2022 için TRnin büyüme tahminleri IMF %3,3, bloomberg 24 ekonomist %3,5tur.. bu rakam potansiyel büyümesi %4-5 civarı olan TR için mütevazidir ve sektörleri miktarsal büyüme bakımından tatmin etmez. geçen yıl ise %11 büyüdük (GSMH)........."
ilaç sektörü ise, yıla kutu sayısı artışı bakımından çok güçlü başladı..
yani; miktarsal büyüme bakımından bu yıl diğer sektörlerin ortalamasından açık ara önde olma ihtimalimiz var (gidişat öyle. covidden çıkış etkisi).. Fiyat bazlı büyüme bakımındna ise henüz diğer sektörlerden gerideyiz.
2023 için ise, cauti ortağın söylediği konu çok doğrudur: ilaç işinde fiyatlama 1 yıl geriden gittiği için 2023 için yüklü miktarda "zam birikmiştir"... kur artışı %65 civarı iken, %50 civarı zam beklemek uzak ihtimal olmaz.. konuşulduğu üzere, bunun bir kısmı bu sene dahi gelebilir (2022de yeni bir zam şimdilik daldaki kuştur.. piyasada ilaç yokluğu da bitmemiştir; bu da kesindir)
Benim %2-3 büyüme tahminim de tr gsmh içindir. Gerçi seçim yaklaştığı için gaza basıp, saldım çayıra da denebilir, akıl mantık pek kalmadığı için, tahmin yapmak da çok anlamlı olmayabilir tr büyümesi için.
Bu arada, sektörün derneği ieis her ay DAD(dönemsel avro değeri) hesaplayarak muhtemel zammı hesaplıyor. şu an hesaplanan değer %54...yani kur aynı yerde kalsa bile %54 zam cepte..ki kur daha da yukarı gidecek büyük ihtimal, bu durumda %60-70 zam gündeme gelir.
Zaten sektör şu konuda haklı, bu zammı seneye şubatta tek seferde vermek de tüketiciyi sarsabilir, eylülden itibaren ilaçta yokluk ciddi boyutlara ulaşır..kimse 3 ay sonra %70 yukarıdan satacağı ilacı bugün satmaz, zaten çoğu firma bu maliyet farkına katlanamaz.
yine söylüyorum, kısa vadede sektör ve deva için olumlu olsa da ara zam, deva özelinde bu zammın gecikip seneye şubatta tek seferde yapılması daha faydalıdır..o zamana kadar kalan sağlar devam eder...pek çok firma belirli ürünlerde piyasadan çekilmek zorunda kalır.
En son ralliye katılmaması oldukça sinir bozucu , psikolojik olarak çok güçlü olmanız lazım hisseyi taşırken yada her gün fiyatlara bakmamak lazım ,tabi portföyün tamamını yada büyük bir bölümü bu tür hisselerde taşımamak lazım. Bir arsa aldınız her gün fiyatlara bakmazsınız öyle düşünmek lazım diyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki yüksek enflasyon karşısında tl bir varlık taşıyorsunuz üstelik bu tl varlık yıllık bazda sadece %2,77 getirmiş . (Yıllık mevduat faizi %19 , tuik %61,1, enag %142)
O yüzden bu açığı çok kısa sürede kapatacak bir hareket olması lazım yoksa uzun vade diye diye enflasyon karşısında şirketin piyasa değeri erimeye devam edecek , bu yüzden tanıdığım çok iyi yatırımcıların hisseden çıkışını görüyorum .Şirketin borsadaki piyasa değeriyle ilgilendiği hiç sanmıyorum , onlar şirketi satışa gidecek yolda işleri büyütme derdindeler.
Saygılarımla
Evet kesinlikle öyle...zaten gk da imtiyaz vs eleştiren arkadaşlar bence yanlış noktadan olaya yaklaştı..sonuçta bu hakkı 15 yıl kullanmamış büyük ortak, kar kulaktan çıkınca kullanmaya başlamış..hakkını kullanmış yani, yoksa istese 15 yılda şirketin içini çok rahat boşaltırdı bu imtiyaz sayesinde.
bence odaklanılması gereken üç konu vardı,
i-) şirket neden pr yapmıyor, neden kap vs bu kadar ketum (bu konuyu burada pek çok arkadaş dillendirdi zaten)
ii-) sen bu imtiyaz ile hakkını alıyorsun, iyi güzel..ama bizim bu işten faydamız ne? temettü alamıyoruz(ki ben de büyüyen bir şirket için temettü almamaya razıyım)...tek çıkış yolumuz hissenin değerinin artması..1 ay, 6 ay sabrettik..ama artık yılı geçmeye başladı ve ky bu işten muzdarip...bunun için ne yapabilirsiniz,
a-) şirketi ve işlerinizi anlatacaksınız..ketumluğu azaltacaksınız
b-) hissenin değerine önem verdiğinizi göstereceksiniz..sembolik de olsa 2-3 milyon lot geri alım açıklayacaksınız.
Yani tek yapılması gereken, borsaya açık bir şirket olarak, küçük ortakların da haklarını gözettiğinizi göstermek..yok bunu da yapmayacağız derseniz, borsadaki paylarınızı da alıp miktir olup gidin bistten.
gk ya katılmayı düşündüm bir ara..bu minvalde bir konuşma yapmayı da planlamıştım...ama sonra boşver dedim...gitsem ve ilgisiz umursamaz tavrı görsem, nezaketimi koruyamazdım, kendimi biliyorum çünkü.
Uzun vadeciliğin kitabını yazıyoruz devada.
İlk alışımız 8-9 liralar..Sonra fazla bekletmeden düzenli şekilde 30 lirayı aşmıştı.
pandemi-ilaç sektörü ilişkisi güzel kurulmuş ve hisse arkasına rüzgarı almıştı.
o günlerde vedalaşmayı bilmek lazımdı, gözümüz doymadı.
Naptık, serde*uzun vadeciyiz ya, kar marjları anormal, muazzam bi şirket, sektörü güzel, elini öpene mal satıyosun.
Ar-ge ekibi var, bio-teknoloji, ihracat vs derken sarıldık adeta bağlandık devaya.
Bir hisseye bu kadar bağlanmamak lazım.
İlk defa alım yapan veya elindeki lotu agırlıklı son 1-1,5 senede artırmış olanlar muazzam zararda.
Sadece tek hisse taşımak zaten müthiş riskli/hatalı. Hele ki temettü vermiyorsa.
Şimdi cevapları zaten yazınızda bulduk aslında..
3 liradan 30 liraya taşıyan, ki 2 seneyi geçmiş bu süre,
simdi 30 liradan da 300 liraya da taşır, demişsiniz.
zaten boyle olmayacaksa bu kolu hemen kesip atmamız lazım, zira bu kol kangren.
Örnegin 23 lira ortalama maliyetle 13000 adet deva tasıyan biri bunun yerine,
o maliyeti yaptıgı günlerde,
13-15 lira maliyetle 20bin adet eregli almıs olsaydı,
son iki temettü ile bugun 25bin adet eregli + kabaca 1milyon tl si olacaktı.
enflasyonu dövizi vs bu hesaba katınca 1.2milyon desek,
devanın bir an evvel 120 lira olması lazım ki kan akışı dursun.
bakın daha kanı durdurmaya çalışıyoruz, iyileşmekten bahseden yok bile henüz. (başabaş)
Hasılı hesap çok ağır, enflasyon-döviz-savaş-global ortam vs cok kötü bi ortamda deva dan bu golü yedik.
işin bir de psikolojisi var. Bence ilk karar verdiğinde kolu kesmek lazım. (dı).
Cok güzel sevdigim bir söz var:
Bir kez şüpheye düştün mü, karar verdin demektir.
Arada %5 üstü hareketler yapsa ufak ufak kademeli azaltıp, psikolojimizi düzelteceğiz.
o da yok..
Sanki bilerek yapılıyor..
Sanki bir sınavda, bir testteyiz gibi hissediyorum.
Ben Kasım döviz ayağından beridir yazıyorum . Fiyatlama gücü olmayan deva nin eflasyonist ve kur ataklarinin olduğu piyasada negatif etkileneceğini . Ama kimse dikkate almadı hatta spek vs... Sacmalayanlarda oldu . Şimdi görüyor insanlar.
5-10 yıllık vadede bu hisseyi taşımayi düşünenler için suanki fiyatlar fırsat ama kısa vadede ezilmeye devam edecektir(1 yıldan az)
Şapkadan tavşan çıkarır mı? [emoji848] ihracat patlaması veya geleceğe yönelik bir kap vs.. ozaman işler değişebilir. Ben zamanlama konusunda başarısız olduğum için tutmaya devam ediyorum ama karşıt yatırım modunda .