Şu son kredi furyasında, kredi çekenlerin ne kadarı krediye geri ödemek için çekti, ne kadarı o zaman düşünürüz diye çekti ona bakmak gerekiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Ufak bir hobim var, bir alet lazım oldu bunun için, internetten alacağım, günlerdir alsam mı almasam mı diye düşünüyorum, sepete ekleyip çıkarıyorum, eşim kızdı zorla aldırdı dün. Bu aletin fiyatı hane gelirimizin ikiyüzde biri. Bu kadar forum okumanın, köşe yazarı takip etmenin, ekonomiyle ilgilenmenin yan etkisi, insan geriliyor korkuyor ve temel ihtiyaçlar dışında kolay para harcayamıyor.
Hep sizin yüzünüzden yani, düzgün şeyler yazın biraz, korkutup durmayın hayat kalitemi düşürüyorsunuz :)
Konu alınacak aletin aile bütçenizin içindeki oranı değil.
İki konu var:
1- aklın ve demokrasinin hakim olduğu orta gelişmişlik düzeyindeki bir ülkede yaşıyor olsanız aynı aleti aile bütçenizin oransal olarak çok daha düşük bir miktarıyla alabilecek olmanız. Ve bunu bilmenin sizde yaratacağı rahatsızlık.
2- mevcut koşullar altında akla mantığa sığmayan ilave vergilerle bugün o aleti alırsanız; o vergilerle yandaşın daha zengin edileceğinin, daha fazla imam hatip yapılarak ülkenin felakete daha hızlı sürükleneceğinin ve bilmem nerede inşasına başlanacak gösterişli bir sarayın temel atma maliyetine ortak olacak olmayı bilmenin verdiği inanılmaz ruhsal rahatsızlık.
O yüzden diyorum, "bu ülkede artık nefes almak haramdır" diye.
LM-G710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yazar bizi bekleyen tehlikeleri düşündüğümde adeta deliriyorum diyerek bitirmiş.
https://m.karar.com/bu-ekonomi-bitmis-1584280
“Bütçeden kamu personel ve SGK açık gideri için 489,7 milyar lira harcanmış. Ama aynı dönemde toplanan vergi geliri 673,3 milyar liradır. Yani koca ülkede iğneden ipliğe alınan her türlü verginin yüzde 72,7’si SGK açıkları ve kamu personel giderine harcanmış”
Sorunun sadece israf olmadığını anlatmak üzerine güzel bir yazı olmuş.
Kamu’da israfı engellesiniz bile bu sorunu çözemezsiniz. Örtülü çözümü herkes biliyor. Verdiğiniz maaşı bir şekilde vergi yoluyla geri almak
Dusuk faiz yüksek kur ile devlet maaşları düşüp yaratılacak ihracat potansiyeli ile hem işsizlik çözülebilir hem de ozelde daha rekabetçi maaşların önü açılabilir. Acikcasi tek çıkış da bu. Yaparlar mı derseniz, pek zannetmiyorum.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yaşam üstadı ömer hayyam söze girse burada, katılır söylenene, kadehini kaldırır ve der ki;
"ben olmayınca bu güller, bu serviler yok.
kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok.
sabahlar, akşamlar, sevinçler tasalar yok.
ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok."
kur zaten aşırı yüksek. şu an faizi indirip yüksek kura razı gelsek de ihracatımızın turizmimizin patlayacağını düşünmüyorum. kurun ne kadar rekabetçi olduğunu yurtdışına baktığımızda görebiliriz. kur zaten hali hazırda o kadar yüksekki tüm varlıklarımız çöpe dönmüş durumda. Kchol+Sahol'un toplamını 7 milyar dolar getiren alıyor. sorunun çözümü fakirleştirmekte değil, sorunun çözümü hırsızın elini kesmekte.
birileri sarayda oturup maybachlarla yüzlerce konvoyuyla geziyor, garanti geçişlerle tamamen legal bir soygun düzeni kuruyorsa hırsız içerdedir, kilit tutmaz.
sorun şu ki iç piyasa da dış piyasa da artık bunları istemiyor. karın ağrısı bu. dolar/tl'yi 20 yap yine geç likiditeyi yükseltiriz bir şey olmaz yani.
Turkiye de para sorunu yoktur harcama ve seffaflik sorunu vardir.
Ve her zaman vardi son 10 yilda daha da arttı.
Ytd
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
Mesela vw fabrikası kurulmuş olsa yan sanayisi istihdamı bilmemnesi derken çok ciddi kaldıraç olacaktı, ama çok da avantajlı oldugu halde adam gelmiyor ne yapacaksın... soylediginize güzel bir örnek...SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel bir nokta aslında bizim başkalarının ekosisteminin parçası olmamızdansa kendi ekosistemimizi kurmamız gerekiyor. Tabi sözle olacak şeyler değil bunlar. Ama imkansızda değil. Yapılabilir.
şu anda ülkenin öncelikle ihtiyacı olan şey ilham. Sadece çalışılarak başarılığı olunabileceği, bunu başaranların olduğunu göstermek gerekiyor. Yani sanayi sitesinde üretilen yarım yamalak projeler yerine gerçek başarı hikayeleri anlatmak göstermek gerekiyor (teknoloji şirketleri vs ).
maç oynanırken sürekli kurallar değiştiği için buraya doğrudan yatırım gelmesi şuan için imkansız.Karşılık oranları, vergi oranları vs herşey sürekli değişiyor. Böyle bir güvensiz ortam yatırımcıyı ürkütür.
Sıcak para derseniz o da swap vb uygulamalar nedeniyle ürkmüş durumda. Girse de çıkamayacağı piyasaya para sokmak istemiyorlar.
https://t24.com.tr/haber/yabancilar-...isseler,901914
Hala da satiyorlar ve arkalarina da bakmadan cekip gidiyorlar...
Syg,
tam da bu yüzden normalde her büyük kriz sonrası olan V tipi toparlanma bu sefer olamayacak ve sürünmeye devam edeceğiz.
toparlanma dediğimiz şey gavurların var olan hukuk sistemine /yönetime güvenip var olan şirketleri ucuza kapatması ve/veya yüksek faiz için portföy yatırımı yapmasıdır.
o yüzden canhıraş bir şekilde doğal gaz arıyorlar, buldukları her fona çökmeye çalışıyorlar.
onlar olduğu sürece toparlanma olmayacak, avanta ile uyutulan halk hariç herkes bunun farkında, kendileri de dahil.
Minsky anımızı bekliyoruz bakalım ne olacak...
Bu yabancı satışı beni işkillendiriyor ...
Malum ; Fetö zamanı Bakan Canikli , Koza'daki yabancı yatırımcılar için , '' yabancıları kolladık'' demişti !
Telefon konusmasindaki gibi hesaplari sifirlayip oyle gidecekler.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ne oldu bunlar isbankasi hisselerine cokuyorlardi??
Yemedi mi??
Syg,
Is bankasi sodaya çöktü bildiğin çöktü. Hırsız hırsızı hak edermiş inşallah gitmeden çökerler.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir tek savunma sanayi son zamanlarda güzel işler çıkartıyor ( sikletimize göre! Almanya ile kıyas yapmayın ) ama orada da büyük işler almak için milletle ya araniz iyi olacak ya da saçma sapan çok uzak yerlere mal satacaksiniz. Togg var malumunuz bir yorum yapmayayım henüz ortada bir şey yok çünkü. Onun dışında bir tane markamız yok markalaşma olmayınca da nasıl olacak gerçi pazar da yok avrupaya mı satacağız markaları o da meçhul. Belki Afrika ama oraya da cin çoktan uyandı girdi. SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şu an ülkenin öncelikle ihtiyacı olan şey adalet.
On milyonlarca insan demokrasiyi anlamamış durumda. Sayıları daha fazla diye, kendi gibi düşünmeyenlerin tüm özgürlüklerini ellerinden alabileceklerini düşünüyorlar.
Bu, bir ülkenin ülke olmaktan çıkıp insan topluluğuna dönüşmesi için yeter de artar.
LM-G710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu anlattiklariniz "Sineklerin Tanrisi" kitabindaki sahneleri gözumde canlandirdi.
Birebir aynisi.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İş Bankası Sirkeci'deki (Doğubank'ın tam karşısı) binasını o günkü şartlara göre fahiş fiyata işgyo'ya satar , işgyonun kiracısı olur..
Aradan birkaç yıl geçer , işgyo binayı ucuz bir fiyata bir şahsa satar .
İş Bankası şu an o binada kiracı !
Numbeo ortalama net maaşlara göre yerimiz ve emsallerimiz.
https://www.numbeo.com/cost-of-livin...ngs?itemId=105
Mexico city 610$
Kiev 555$
Sao paulo 484$
Buones aires 482$
Jakarta 454$
İstanbul 441$
Manila 430$
Hanoi 421$
Nairobi 384$
Antalya 374$
Baku 369$
Dhaka 308$
benim anlamadığım iyi oldugumuz konularda da dunya devi olamayisimiz.
mesela ödeme sistemleri yazilimlari.
bu konuda gercekten iyiyiz. dunyada yapilip bizde yapilamayan yok.
adyen diye bir firma 20 milyar dolardan degerleme aliyor.
evry ayni sekilde.
yahu biz aynisini yapiyoruz bir tane dev cikmiyor.
cikani da erkenden sattilar. (iyzico)
Bu ara borsanın yıldızı sönük, dolar parlıyor. Borsacılar biraz bekleyecek gibi görünüyor.