Emeğinize Teşekkürler...
Printable View
Değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Ben de BOLUC, CIMSA ve MRDIN yatırımcısıyım. 2011 yılından beri maliyetlendiğim için BOLU ve CIMSA'da sıkıntı yaşamadım. (MRDIN'i beklemeye aldım) BOLU ve CIMSA'nın özel çimento ürünleri yapabilmesi nedeniyle bu ikisinden halen umutluyum. BOLU'da İsmail TARMAN ciddi pozisyon aldı. Bu adamın bir bildiği vardır gibime geliyor. Sektörel olarak sıkıntı olduğunda hem fikiriz. Ben de zaten bu Beton Yol konusu sektörü hareketlendirmek için kullanılabilir diye düşündüğüm için sormuştum. İnternetten açık kaynaklardan gördüğüm kadarıyla da bu Beton Yol konusunda ÇİMSA 5-6 yıldır kulis yapmış. O yüzden de CIMSA dan umutluyum.
Bu arada Dudu gibi üstatların öğrencisi olarak tabiki de sadece çimento sektöründe hisse biriktirmiyorum. Ancak kısıtlı parayı yönlendirme konusunda sektörel sıçramalar gerçekleşmeden 1 yıl evvel pozisyon almam gerekli düşüncesiyle bu soruları yöneltiyorum.
İlginize teşekkürler...
eregli ile alıma geçtim o da düşüşe geçti. neyse 8,76 maliyetim. hektaş düşse de alsam diye bekledim olmadı bu çeyrek zayıf bilanço ile düşüş olursa alıma geçerim onu da. petkim de almayı düşünüyorum inişe geçerse. 4.bir şirket daha olacak ona aday bulamadım. froto olacaktı çok çıktı. iş grubundan düşünüyorum bir yandan şişe bist30 olması ile aklımı çeliyor.
Selamlar,
Çoğunlukla hangi hisseleri alalım diye soruluyor. Ben de tersten sormak istedim.
Dört aylık borsa kumbaramda biriken hisseler resimde görüldüğü gibi.
https://ibb.co/hLYeAG
Tabi ki buraya gelene kadar başka hisseler de geldi geçti ama çok geçmeden yanlış olduğunu düşündüklerimi sattım. Misal BOYP. Hala neden aldığımı bilmiyorum.
Hisse sayısını düşürsem daha iyi olur diye düşünüyorum. KRDMD en zayıf halka benim gözümde ama diğerlerine kıyamıyorum. Nedense elimdeki hisseyi satmak zor geliyor.
Peki siz olsanız hangilerini biriktirmekten vazgeçersiniz?
Üç kuruşluk portföy için biraz uzun yazdım ama umarım kusura bakmazsınız.
Selamlar.
Borsayla ilk tanışmalarda çoğunlukla yapılan hatalardan biri de riski dağıtmak adına eldeki parayı bölük pörçük ederek çok sayıda farklı hisse almaktır. Size tavsiyem içlerinde en çok güvendiğiniz hisse dışındakileri satın ve bütün parayı güvendiğiniz hisseye yatırın. Bence bir yatırım yapılacaksa, o yatırım kaydadeğer bir şeyler vaat etmeli kısacası yapmaya değmeli. 2000 TL'yi 15'e bölmek doğru bir strateji değil. Ancak şunu da eklemem gerekir; bu para sizin için gerçekten önemli bir miktarsa (öğrenciyseniz veya tasarruf miktarınız düşükse) bir hisse daha ekleyebilir hatta bir kısmını da dövize, fona yatırabilirsiniz. Başarılar...
anacm ve trkcm; krdmd ve ereğli...bu ikililerden birini satardım ben olsam...diğerleri kalabilir şimdilik..14 hisseyi zamanla (1 sene içerisinde) gidişata göre 10 a indirmenizi öneririm.
hisse sayısının çok olması yeterli çeşitlendirmeyi yapabilmek için şart bence (sektör çeşitlemesi, grup çeşitlendirmesi, kamu-özel çeşitlendirmesi...defansif-ofansif çeşitlemesi vs)...başlıkta daha önce de pek çok kez lafı geçti, bu sayı 5-6 yı geçtikten sonra faydası azalıyor, yönetmek zorlaşıyor...bu nedenle 5-10 arasında kalmak lazım düşüncesindeyim.
İlave olarak...doğruları yapmak için portföyün büyük olmasına gerek yok..işinizi disiplinli yapıp, 1000 tl yi 100.000 tl ciddiyetinde yönetmek lazım...yani ideal portföy yönetimi, büyüklüğü ne olursa olsun belli prensiplere uyarak gerçekleştirilebilir...hem hedef zaten 1000 tl ile başlatıp 300 bin-500 bin-1 milyon tl ye ulaşmak 20-30 sene sonra...rakam küçükken kazanılan disiplin ileride size çok şey kazandıracak emin olun.
Kordsa'yı ben de takibe aldım, PD/DD değeri de oldukça düşük ancak bilançoları detaylı incelemedim henüz.
Şu anda mevcut portföyün yapılandırmasını yapmaya çalışıyorum, bir yandan da tecrübe kazanıyorum mesela bugünkü Tüpraş dalgalanması gibi.
Ciddi miktarda para bulunduğunda borsa psikolojik açıdan gerçekten zorlayıcı olabilir, kendi küçük tasarrufumun yapılandırmasını oluşturduktan sonra borsaya dair her şeyi silip aylık küçük alımlarla devam ederek sadece bilanço takip etmeyi düşünüyorum.
"Huzurla temettü beklemek" konusunda belki sizlerin bize anlatacakları vardır, diyerek pası bırakayım. Söz sizde.. :)