Deðerli açýklamalarýnýz için teþekkür ederim.
Ben de BOLUC, CIMSA ve MRDIN yatýrýmcýsýyým. 2011 yýlýndan beri maliyetlendiðim için BOLU ve CIMSA'da sýkýntý yaþamadým. (MRDIN'i beklemeye aldým) BOLU ve CIMSA'nýn özel çimento ürünleri yapabilmesi nedeniyle bu ikisinden halen umutluyum. BOLU'da Ýsmail TARMAN ciddi pozisyon aldý. Bu adamýn bir bildiði vardýr gibime geliyor. Sektörel olarak sýkýntý olduðunda hem fikiriz. Ben de zaten bu Beton Yol konusu sektörü hareketlendirmek için kullanýlabilir diye düþündüðüm için sormuþtum. Ýnternetten açýk kaynaklardan gördüðüm kadarýyla da bu Beton Yol konusunda ÇÝMSA 5-6 yýldýr kulis yapmýþ. O yüzden de CIMSA dan umutluyum.
Bu arada Dudu gibi üstatlarýn öðrencisi olarak tabiki de sadece çimento sektöründe hisse biriktirmiyorum. Ancak kýsýtlý parayý yönlendirme konusunda sektörel sýçramalar gerçekleþmeden 1 yýl evvel pozisyon almam gerekli düþüncesiyle bu sorularý yöneltiyorum.
Ýlginize teþekkürler...
eregli ile alýma geçtim o da düþüþe geçti. neyse 8,76 maliyetim. hektaþ düþse de alsam diye bekledim olmadý bu çeyrek zayýf bilanço ile düþüþ olursa alýma geçerim onu da. petkim de almayý düþünüyorum iniþe geçerse. 4.bir þirket daha olacak ona aday bulamadým. froto olacaktý çok çýktý. iþ grubundan düþünüyorum bir yandan þiþe bist30 olmasý ile aklýmý çeliyor.
Selamlar,
Çoðunlukla hangi hisseleri alalým diye soruluyor. Ben de tersten sormak istedim.
Dört aylýk borsa kumbaramda biriken hisseler resimde görüldüðü gibi.
https://ibb.co/hLYeAG
Tabi ki buraya gelene kadar baþka hisseler de geldi geçti ama çok geçmeden yanlýþ olduðunu düþündüklerimi sattým. Misal BOYP. Hala neden aldýðýmý bilmiyorum.
Hisse sayýsýný düþürsem daha iyi olur diye düþünüyorum. KRDMD en zayýf halka benim gözümde ama diðerlerine kýyamýyorum. Nedense elimdeki hisseyi satmak zor geliyor.
Peki siz olsanýz hangilerini biriktirmekten vazgeçersiniz?
Üç kuruþluk portföy için biraz uzun yazdým ama umarým kusura bakmazsýnýz.
Selamlar.
Son düzenleme : cigulinin hayaleti; 06-12-2017 saat: 22:22.
Borsayla ilk tanýþmalarda çoðunlukla yapýlan hatalardan biri de riski daðýtmak adýna eldeki parayý bölük pörçük ederek çok sayýda farklý hisse almaktýr. Size tavsiyem içlerinde en çok güvendiðiniz hisse dýþýndakileri satýn ve bütün parayý güvendiðiniz hisseye yatýrýn. Bence bir yatýrým yapýlacaksa, o yatýrým kaydadeðer bir þeyler vaat etmeli kýsacasý yapmaya deðmeli. 2000 TL'yi 15'e bölmek doðru bir strateji deðil. Ancak þunu da eklemem gerekir; bu para sizin için gerçekten önemli bir miktarsa (öðrenciyseniz veya tasarruf miktarýnýz düþükse) bir hisse daha ekleyebilir hatta bir kýsmýný da dövize, fona yatýrabilirsiniz. Baþarýlar...
anacm ve trkcm; krdmd ve ereðli...bu ikililerden birini satardým ben olsam...diðerleri kalabilir þimdilik..14 hisseyi zamanla (1 sene içerisinde) gidiþata göre 10 a indirmenizi öneririm.
hisse sayýsýnýn çok olmasý yeterli çeþitlendirmeyi yapabilmek için þart bence (sektör çeþitlemesi, grup çeþitlendirmesi, kamu-özel çeþitlendirmesi...defansif-ofansif çeþitlemesi vs)...baþlýkta daha önce de pek çok kez lafý geçti, bu sayý 5-6 yý geçtikten sonra faydasý azalýyor, yönetmek zorlaþýyor...bu nedenle 5-10 arasýnda kalmak lazým düþüncesindeyim.
Ýlave olarak...doðrularý yapmak için portföyün büyük olmasýna gerek yok..iþinizi disiplinli yapýp, 1000 tl yi 100.000 tl ciddiyetinde yönetmek lazým...yani ideal portföy yönetimi, büyüklüðü ne olursa olsun belli prensiplere uyarak gerçekleþtirilebilir...hem hedef zaten 1000 tl ile baþlatýp 300 bin-500 bin-1 milyon tl ye ulaþmak 20-30 sene sonra...rakam küçükken kazanýlan disiplin ileride size çok þey kazandýracak emin olun.
Kordsa'yý ben de takibe aldým, PD/DD deðeri de oldukça düþük ancak bilançolarý detaylý incelemedim henüz.
Þu anda mevcut portföyün yapýlandýrmasýný yapmaya çalýþýyorum, bir yandan da tecrübe kazanýyorum mesela bugünkü Tüpraþ dalgalanmasý gibi.
Ciddi miktarda para bulunduðunda borsa psikolojik açýdan gerçekten zorlayýcý olabilir, kendi küçük tasarrufumun yapýlandýrmasýný oluþturduktan sonra borsaya dair her þeyi silip aylýk küçük alýmlarla devam ederek sadece bilanço takip etmeyi düþünüyorum.
"Huzurla temettü beklemek" konusunda belki sizlerin bize anlatacaklarý vardýr, diyerek pasý býrakayým. Söz sizde..![]()
Yer Ýmleri