simdiki gençler ev beğenmiyorlar azizim.
Göçmenler gitse çoğu ev bos kalır.
ev sahipleri elinden gelen iyiliği yapıyor.
Ceplerin para verip ilanla kiracı arıyorlar ama ev tutmak için ne arayan var nede basvuran
Printable View
Geçtiğimiz yıl ailede 3 tane daire sattık.
Bu yılın başında da 1 daire aldık.
Alırken de satarken de, ne balon muhabbeti yaptık, ne zırıl zırıl ağladık, ne de kimseye fırsatçı dedik.
Gerçek alıcı veya gerçek satıcı olup 1-2 yıl uygun zamanı kollayanları ayrı tutarak konuşayım, forumda ısrarla ev almayan ve hep bahane uyduran bir kesim var.
Yahu arkadaş, uygun evi veya uygun piyasayı 2-3 yıl denk düşüremezsin anlarım, hadi çok abartalım 5 yıl olsun. Yahu 7-8-9-10 yıl da uygun ortam denk düşmez mi?
Siteye benim duhul 2011.
Şu başlığa geldiğimden beri bir kesime göre konutta hep balon var.
Varken de var, yokken de var, hep var.
Bu mesajın altına imzamı bilhassa ekleyeyim.
Zira o kesimin enteresan psikolojisini iki satırda çok iyi özetliyor.
Bende kendimi bildim bileli konutta balon var. Bu safsataları çok dinledim. 7-8 sene bekledim bişey değişmedi. Allahtan 2 yıl önce birden ampül yandı da hatadan döndüm. Bu saftaları dinlemeyip, paramı borsada, kriptoda çarçur etmeseydim. Şimdikinin 5X katı olmuştum. Neyse bunada şükür.
İnrernet yine konutta kriz var, fiyatlar çakıldı, talep serbest düşüşe geçti nidalarıyla inliyor.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Piyasalar bizim dayanabileceğimizden daha uzun süre irrasyonel kalabilir.söz Keynese ait!
insaat lobisi TR nin en güçlü lobisidir.
insaat sektörü en ufak kriz bas gösterdiğinde hemen tesvik geliyor.
krize girmesine veya kalmasına müsade edilmiyor.
Pandemi de sokaga çıkamadığımız günlerde insaat lobisi için 0,69 kredi tesviği geldi.
bak pandemi insan lar cumaya hacca gidemezken ev satılsın diye faizler indirildi.
ne rasyonelliğinden bahsediyorsun.
konut fiyatlarındaki artışı göçmenlere bağlamak için ya ağır bilgisiz veya ağır trol olmak lazım. göçmenler bugün mü geldi? bu insanlar geleli 10 yıl oldu. 2019 da göçmenlerin konut fiyatına etkisi yoktu da bugün mü var? araç fiyatlarını da mı göçmenler artırıyor?
tüm dünyada ekonomik sorunlarda göçmen suçlamak moda oldu. Almanya'da ekonomik sıkıntılardan Türker sorumlu tutuluyor, Türkiye'de Suriyeliler.
Göçmenler gitse evler boşalırmış, sorun kalmazmış. yahu aynı mantıkla; yaşlılar ölse konut sorunu kalmaz da diyebiliriz.
Pandemide verilen düşük faizli krediyi değerlendirmek dururken, "ama müteahhitler fiyat arttırdı yaa" diyerek küstüm oynamıyorum tavırlarına bürünmek, irrasyonelliğin ta kendisidir bence.
Bir kredi fırsatı olduğunda tabi ki fiyatlara yansıyacak.
Devlet kaymak dağıtırken o kaymağın tamamını ev alıcısı yiyecek diye bir kural yok. Satıcı da aptal değil.
Aynı şey döviz kuru zıpladığında da oluyor.
İnsanlar istiyor ki elimdeki dolar yükselsin, ama geri kalan her şeyin fiyatı sabit kalsın. Ucuza malları tıkır tıkır toplayayım falan.
Ben de bir zamanlar aynı gaflete düşmüştüm ama malesef yokmuş öyle bir dünya.
Dolar yükselmiyor TL düşüyor.
Dolayısıyla her şeyin nominal olarak fiyatı TL cinsinden artıyor.
Fiyat arttı diye "küstüm oynamıyorum" diyenler, hiç bir şeye sahip olamazlar ve hep piyasayı suçlarlar.
Ha bu arada pandemi kredisinde fiyat arttıran müteahhitleri suçlayan kesimden daha irrasyonel bir kesim vardı, o da istanbul boşalacakçılar :)
İstanbul, izmir gibi büyük şehirler boşalsaydı bunlar bizim gibi ev sahipleriyle dalga geçeceklerdi. Oh olsun diyeceklerdi (ki erken davranıp diyenler bile vardı)
Şimdi planlar tutmayınca o kesim de ağlıyor.
Ya kusura bakmayın da, yatırım böyle yapılmaz.
Yatırımı falan da geçtim, "hayat" böyle bir şey değil.
Ondan sonra diyorlar ki emlak cahil yatırımı, ikokul mezunu hacı ev sahipleri oturduğu yerden rant yiyor falan.
İyi de, kendini finansal okuryazar zanneden kişiler o cahilin kazandığı parayı kıskanacak durumdaysalar, hayatı boşa yaşamışlar demektir.
"Sen de bileydin, sen de yiyeydin" demezler mi adama?
23-3 ay önce kazan ustasıyla görüştük. 15.000e kazan dairelerinin vanaları değiştirecekti. Kazanlar boşalmamıştı. Halen kalorifer yanıyordu. Söndü araya bayram girdi. Dün gel usta yap dedik. Usta gündelikleri çoka rttı 30.000dedi. Yahu 3 ayada emwkliye memura bu kadar zam gelmedi. Asgari ücret bu kadar artmadı benzin desen ha keza %40 arttı de. Bu nasıl fiyat dedik. Yok işinize geliyorsa dedi. Bakalım sonunu nasıl bağlayacağız.
"İstanbul boşalacak"çılar aklıma geldikçe gülüyorum ya :)
İnsan önce bir kendine sorar, ben istanbuldan gidiyor muyum? Hayır.
Akrabalarım gidiyor mu? Hayır. İşyerim gidiyor mu? Hayır.
Eee? O zaman kim gidecek?
Başkaları gidecek, evler ucuzlayacak, ben de tıkır tıkır toplayacağım.
Hani başkaları saIak ya, bir tek bizimki uyanık. Güzel kafa. :)
Şimdi de aynı şey geçerli.
Satış yok, ev fiyatları düşecek.
Peki sen elindeki herhangi bir şeyi (mesela arabanı) şu ortamda ucuza satar mısın? Hayır.
Eee? Sen ucuza satmıyorsan başkası niye satsın abi?
15-20 bin liraya da kimse ev tutamazdı, kiralar mecbur düşecekti falan.
Düştü mü? :)
https://t24.com.tr/video/antalya-hal...n-yurudu,55196
Antalya'da durum, İstanbul ve İzmir'den de vahim.
Ya karavan ya çadır hayatına geri döneceğiz.
Yaylalarda oba hayatı bizi bekliyor. :)
Konutta arzın planlı olarak kısıldığını bazı gelişmelerden anlamamız gerekirdi.
Konut arzını kısmak için İşaret fişeği 2017 yılının sonunda atıldı. Neydi bu durum?
Başbakan İstanbul'da çok katlı binalar konusunda hata yaptıklarını, İstanbul'un silüetini bozduklarını dile getirmişti. (Bizim burada piyasa yapıcı özelliği olan siyasilerin konut arzının yükselmesinden rahatsız olduklarını ve konut arzını kısmak istediklerini anlamamız gerekirdi)
Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem...da-26-2058213/
Daha sonra konut arzını kısıtlayıcı adımlar 2018 den 2021 e kadar sırasıyla geldi. neydi bunlar?
-Artık binaların hepsinde asansör yapmak zorunlu olmuştu
-Binalarda sığınak yapma zorunluluğu.
-Her yeni yapılacak binada kapalı otopark yapma zorunluluğu
-Yeni yapılacak binalarda 1+0 daire yapma yasağı
Tüm uygulamalar müteahhitlerin yeni konut yapmasını zorlaştıran ve konut arzını kısıtlayan hamlelerdi.
Anlayana, Görebilene...
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Aklıma gelmişken Kirada %25 sınırlamasının kiracıların iyiliği için yapıldığını zannedenler.. Ne kadar safsınız...
----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Yerli sandığımız girdi kalemleri de dövize bağlı aslında.
Ustalarımız yerli, ama o ustaların yaşam için yaptıkları harcamalar yabancı.
Kendi toprağımızda yetiştirdiğimiz domatese bile elli çeşit yabancı ilaç katıyoruz, sonra onu dövizle alınan kamyona yükleyip, dövizle gelen mazotu yakarak soframıza getiriyoruz.
Hesapta domates yerli.
Birde şu var
Emekliler bile maaşını dolara yatırırken herkesin altın ve dolara geçip fırsatları tl cinsinden kovalamasıda ilginçtir.bari para biriminide dolar yapsalarda herkes eşitlense…
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kesinlikle çok doğru. :)
Bir de "maaşım artsın ama fiyatlar artmasın"cı tayfa var.
Geçen twitterda rastladım öyle birine.
Dedim madem yüksek diyorsun, peki ev fiyatları kaç olursa alırsın?
Dedi 2019 rakamları olursa alırım.
Yahu iyi de, 2019'da asgari ücret 2 bin lira, dolar 5 lira, üste bir de konut fazlası var.
Şimdi asgari ücret 11 bin, dolar 25, bir de konut arzı sıkıntılı.
Kışın sera domatesi için "geçen yılki yaz fiyatı olursa alırım" demeye benziyor.
Eski fiyatlar bugün olsa sen 1 tane almadan başkası komple mahalleyi alır. :)
Tabi satan da malını çerez fiyatına niye satsın, o da ayrı bir saçmalık.
Bir metanın karaborsa olmasını isterseniz ona sınırlamalar koyarsınız.
Örneğin Arjantin, Lübnan, Venzuela, İran vb ülkelerde döviz alımı kısıtlandığı anda piyasada döviz karaborsa olur ve reelde 3-5 katına pahalıya satılır. Bu ülkeler bunu planlı olarak yapıyor aslında. Yani dövizin karaborsada olması işlerine geliyor.
Yine aklıma gelmişken bir ara ülkemize kısa süreliğine Uber gelmiş ve taksi hizmetinde serbest piyasa oluşmuş ve taksi ücretleri, plaka fiyatları düşmeye başlamıştı hemen uber ile meydana gelen serbest piyasa yasaklandı. Acaba neden...? :whistling:
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Yaz günü Pazarda 50 TL'den aşağı domates yok. Halkın alım gücü domatesede yetmiyor ama domates fiyatları düşmüyor. Ev fiyatları neden düşsün. Domatesi üretimi 1 ayda çoğaltılabilir. Ama ev için 3 sene geçmesi gerekiyor. Kimse rüya görmesin.
Ayrıca arsa fiyatları roketliyor. Konut malzeme fiyatları roketliyor. Usta yevmiyeleri roketliyor. Ama konut fiyatları düşecek. [emoji112][emoji112]
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
İşte bende buna hayret ediyorum. İstanbul’da usta yevmiyeleri 1250₺-1500₺ arası fiyatlara dayandı. Malzeme arsa keza fizan. Aç tavuk kendini buğday ambarında sanarmış [emoji23][emoji23]
300 bin nezaman olucak bizde alalım üç beş tane[emoji3]
bakarsın bi sabah uçmuşuz dolar 50kuruş hepsi olur [emoji41]
Dün 40 liradan elma aldım. Fiyatına hala inanamıyorum. Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu bir illüzyon, devlet likiditeyi sıksa ortaya çıkacak ama bir noktada devlet tekrar likiditeyi serbest bırakıyor.
Neden illüzyon derseniz döviz artışıyla ithal ürünlerin yerine yerli üretimin geçmesi gerekiyor ama geçmiyor. İthalata devam ediyoruz.
Ev satislari baya durdu, daha faiz artirimlari ve kredi daralmasi devam ediyor.
Paralelde enflasyon da devam ettigi icin muhtemelen konut fiyatlari reel olarak gerileyecek.
Onumuzdeki 1-2 sene konut icin sikintili, krediler acilana kadar satis zor.
kılıçdarın demesine göre erken seçim olacakmış .
Ayın 20'sinde bi 5 puan daha arttırırlarsa faizleri betoncular iyice felç olur. Kenarda doları olanların günü geliyor sanki.
ytd
Benim kafam karışıyor. Mevduat faizi düşüyor. Merkez bankası faiz artırıyor. Dolar sabit gibi duruyor. Enflasyon tahmini yükseliyor. Vergiler artarken maaşlara zam geliyor. Borsa güzel olur diyorlar
Sonuca ulaşamıyorum.
En iyisi chatgptye danışmak.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın araştırmasına göre, Türkiye genelinde haziran ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 110 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 19 bin 653 TL’ye, ortalama konut fiyatı 2 milyon 539 bin 680 TL’ye çıktı.
İSTANBUL’DA M2’Sİ 30 BİN LİRAYI GEÇTİ
Haziran ayında toplam 83 bin 636 konut satıldı. İSTANBUL 13 bin 578 konut satışı ve yüzde 16 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 7 bin 325 konut satışı ve yüzde 9 pay ile Ankara, 4 bin 503 konut satışı ve yüzde 5 pay ile Antalya izledi. Araştırma sonuçlarına göre haziran ayı sonu itibarı ile İstanbul’da konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 95, ortalama konut metrekare satış fiyatı 30 bin 750 TL, ortalama konut fiyatı 3 milyon 960 bin TL oldu. Ankara’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 123 artış gösterirken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 15 bin 505 TL’ye, ortalama konut fiyatı 2 milyon 15 bin 650 TL’ye çıktı. Deprem sonrası yoğun göç alan Ankara’da fiyat artışının İstanbul’u geçmesi dikkat çekti. Antalya’da ise yıllık değer artışı yüzde 103, ortalama konut metrekare satış fiyatı 28 bin 513 TL, ortalama konut fiyatı 3 milyon 421 bin 560 TL olarak hesaplandı.
HATAY YILLIK ARTIŞTA İLK SIRADA
Haziran ayında en çok konut satışının olduğu ilk 30 il değerlendirildiğinde yıllık değer artışı en yüksek olan iller ise sırasıyla HATAY, Ankara ve Ordu. Depremle birlikte sağlıklı yapı stokunda ciddi düşüş yaşanan Hatay’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 152 artış gösterdi. Böylece ortalama konut metrekare satış fiyatı 14 bin 243 TL’ye, ortalama konut fiyatı 2 milyon 221 bin 908 TL’ye çıktı. Ordu’da ise konut satış fiyatlarında değer artışı yüzde 112 olurken, ortalama konut metrekare satış fiyatı 15 bin 147 TL’ye, ortalama konut fiyatı 2 milyon 44 bin 845 TL’ye yükseldi.
halen millet konutta düşüş bekliyor
dolar uçtukça dolar bazlı düşer
doalr yataya geçti mi arayı kapatır yeniden öne geçer
millet geçen yıllara göre satışlar düşünce fiyatlarında düşeceğini sanıyor
bu maliyetlerle konut fiyatlarında düşüş bekleyene güler geçerim
helede konutu yoksa tilkinin uzanamadığı üzüme koruk demesi gibi bakar dururlar
Reis'in ne zaman bu seneki emlak vergilerinin ekstradan ödemesi kararnamesini resmi gazataya gönderecek sabırsılıkla bekliyoruz...
ayıretten emeklilerin emlak vergisi muafiyetinin bir kararname ile arşive kaldırılıp-kaldırılmayacağı merak konusu ...
çünkü yaparsa Reis yapar...
gayrımenkulde balon varmı ? yokmu? tl ile bakıp enflasyon hesaplaması yapmayan adam 2 sene önce 500 olna ev şimdi nasıl 3 milyon olur diyor.. iyide o ev 2 sene önce 5 dü ama ondan önceki 2 senede 500 de yerinde saydı...sonra fıraladı...neyi ölçü alacagız ?tl bazında mı döviz bazındamı ?..ben kiracıyım...gayrimenkul yatırımımda yok ...ama gayrimenkulde bir balon vardi ama bu söndü diyorum bende patlama falan yok ortada...bugün 3milyon olan bir ev aşagı yukarı 15000 bin kira getirir...ki bu 200 ay yapar..bu da 16,5 sene yapar...ki bu çok makul bir oran.. hele ki düşük bile olsa bunun bir ksımını kredi ile finanse ederseneiz tadından yenmez...haa 15 -20 miloynluk mülkeler bence alınacak en son şey.. çünkü aynı çarpanları yaklamak zor....ama sonuç itibari ile artık balon falan kalmamıştır... ne yapacak adam elnde ki evi 5 senelik kira parasına elinden mi çıkaracak...benim geçmişte yatırım için alınmış gayrimenkulum olsa bu zamanda satmazdım..ama şu da var.. eskiden kira çarpanı 350-400 lere çıkmıştı. o zaman boş dursun daha iyi hiç olmazsa evim yıpranmaz düşüncesi yavaş yavaş ortaan kalkıyor.. çünkü artık kira getirisi ciddi bir gelir saglıyor... ama saglam bir avukatla hazılrnmış düzgün bir sözleşme ile kiraya vermek gerekli artık...oyle sadece emlakçının getiridigi ve ayaküstü yapılacak sözleşmelerde ileride ciddi zararlar yaşanabilir...
Devletten aldığınız ne ucuz ki, ev ucuz olacak?
https://www.diken.com.tr/emlak-konut...ira-kdv-haric/
Çok doğru.
Bir de sürekli sahibinden com'un 4 yıllık grafiği örnek alınıyor.
4 yıl önce fiyatlar dipti, kiralar dipti, emlak krizinin en kötü zamanıydı.
Başlangıcı oradan alınca tabi ki ev fiyatlarında da kiralarda da balon varmış gibi görünür.
Ya bilmiyorlar, ya da bilmeyenleri kekliyorlar.