Teşekkürler :)
https://youtu.be/H0g4isScchg
Saygılar :)
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Teşekkürler :)
https://youtu.be/H0g4isScchg
Saygılar :)
https://youtu.be/3ak6wveOOKM
Bu adam kim ?
Sanırım 2008'in videosu 00:25 - 00:40 arasında Berat Albayrak ile ilgili kitabı olduğunu söylüyor :)
Kitabın ismini ve içeriğini bilen var mı ?
Of,of. Tam bir çapsızlık konusu. Ben bu tür detaylara çok takılırım. Hatta bu YEP in ilk versiyonu sonrası ppt konusunda çok dalga geçmiştik.
Bizim gibi, mazruftan çok zarfa bakan toplumlarda dış görünüş çok önemlidir. Aslında her yerde az çok görünüş önemlidir de, biz de daha da önemlidir.
Alıp istihdam etmene gerek yok, biraz bu işlerden anlayan bir grafik tasarımcı vs bul...üni öğrencisi olsun, alsana 5000 tl, bize şu bilgileri slide lara dök desin...sana sanat eseri hazırlar.
bu çapsızlar, o çocuğa 5000 tl yi çok görür..sonra kendi torpilli elemanlarına böyle saçma sunumlar hazırlatır.
valla büyük konuşmayayım, ben bu bakanın yerinde olsam, bana böyle bir sunum gelse...o sunumu hazırlayanı değil, hazırlayanın yöneticisini işten atarım...sonuçta bilmeyebilirsin, ama böyle önemli bir sunumu bakanın önüne koyarken dikkat edeceksin..bilmiyorsan, bir bilenden yardım alacalsın.
bence sunumun bir önemi yok.
kot gömlek de olur.
artik boyle şeyleri geçmeliyiz .
bazen otobanda denk geliyorum 3 araba önde 3 arkada ortada bir resmi plaka.
durdurup sorsan bir adet memur goreceksin. bu kadar.
kravatı umuge kadar sıkan adam önce hukuk demokrasi ekonomi falan diyor.
bana gore hukuk ve demokrasi isinin ekonomide pek önemi yok.
hukuksuz ve demokrasisiz roketleyen toplumlar var. asyadakilerin çoğu boyle.
önemli olan sey 10 sene sonraki dünyayı hafiften görüp toplumu oraya suruklemek.
toplumu bireysellestir bırak.
ekonomi bakanı olsam bireyselliği inceler o adımları atmaya calisirim.
Bir söz var, iyi paketlersen boku bile satarsın.
Yani makyaj çokomelli :)
Örneğin bir internet sitesinin hazırlanmasında basitçe 2 grup var biri frontend diğeri backend geliştiricileri.
Frontend işin makyaj kısmı, sitenin görünümü vs.
Backend arka planda çalışan kodlar, sistemin sorunsuz çalışmasını sağlıyor vs...
2 site düşünelim, ikisinin de arka planı çok sağlam olsun. Sorunsuz çalışsın.
Birinin kullanıcıya görünen kısmı şık, göze hitap eden bir yapıda olsun. Diğeri ise yapılmak için yapılmış olsun.
Güzel görünümlü olanı çok rahat 1000 TL ye satarsınız diğerini 100 TL'ye satmakta bile zorla nırsınız. Çünkü siteye ilk kez giren müşteri sizi arka planda çalışan kodlara göre değerlendirmez.
Bizim ekonomimizde arka planda yer alan kodlarda da sorun var. En azından makyajı yapalım öyle değil mi ?
Asya'da işi götürenler ile hangilerini kastettiğinizi bilmiyorum ama benim aklıma ilk gelen Çin oldu. Çin'in milyar nüfusu var, bu yüksek nüfusu ucuz iş gücü olarak kullanıp dünyanın her yerine mal satıp para kazanıyorlar . Bizim gelir kaynağımız neresi ?
Tamam biz de ucuz iş gücü oluşturalım. Nüfus nerede ?
Bizim dışarıdan içeriye kaynak çekmemiz gerek. Hal böyle olunca dışarıdan gelecek adamı ikna etmeliyiz, gerek makyaj ile gerek demokrasi ve hukuk sisteminin yolunda olduğunu göstererek.
Daha çok çeşitlendirip daha güzel anlatmak isterim ama destanda yazmak istemiyorum.
Saygılar.
Türk toplumunun tasarrufu yeterli değil söylemi tam olarak doğru değil.Elbette dışardan gelecek yatırım uygun koşullarda ise kalkınma için faydalıdır.Turk topljmu sadece enflasyonun altinfa faiz veren mevduattan kaçıyor ve yönetime güvenmediği için parasını döviz ve altına yönlendiriyor.Bunlsrin toplamı da 200 milyar doları geçti.Yastik altını saymiyorum,300-3000 ton altın arası tahmin edenler var.Bu tasarruf değil mi?Bankalar da buralarda toplanan dolar ve altın için için ödenmiş paraları hemen hemen faiz ödemeden kullanmıyor mu?TCMB da bankalardaki dövizi swap yapıp kullaniyor.Swap ta olan milletin dövizin düşersen rezervler eksidr,-30 milyar dolar.Butun sorun insanların sisteme ve hukuka güvenmesi.Yastik altı altını kırsal kesim kadınlarımızın güvencesi,kolay kolay sisteme girmez,hukuk tam anlamı ile işler durumda ve eğitim duzeyi yüksek olmadikca.Ayrica halkın %65 ini fakirlik sınırına getirirseniz nasıl tasarruf yapsın.Zenginler de zaten paralarını yurt dışında tutuyorlar.Once siyasilerin etik değerleri düzelecek, vatandaş devlete ve sisteme güvenecek,hukuk işleyecek.
arkadaşlar sise de hala arbitraj imkanının olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz bugün şise açığa satış yapıp soda alan kişi yarına %2 karda olacak nasıl hala bu imkan sıfırlanmadı
Tborg 4ncu tavanına ulasti besimi bozdurup tborg almistim burada yaklasik 1 hafta once sormuştum yorum yapan destek veren herkese cok teşekkür ederim
SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Prensip olarak halka açık kısmı %10 altında olan sığ hisselerle ilgilenmiyorum. Ayrıca halka açık kısmı %50 üzerinde olanlara da sıcak bakmıyorum.
Aralarında temel olarak iyi durumda olanlar olabilir. Ama çoğu küçük hisse kumar enstrümanı olmuş durumda, bu nedenle mesafeli duruyorum bu tür hisselere.
Maliyetim 14.77 -15 bandinda tborgta yil sonuna kadarda tek lot satmam herkese bol kazançlar....
ABD seçimleri hakkında pek yorum göremedim.
Trump ile seçildiğinde DXY 100e kadar fırlamıştı. abd seçimleri bi arada Biden'e gidiyor gibi olmuştu ama galiba Trump alacak gibi. Trump gelirse bu sefer DXY sakin kalır gibi geliyor bana..
DXY düşsün de , ons altın yükselsin diyenlerdenim. Ons da beklentim yüksek.
Araci kurumlar icerisinde ünlü menkulle çalişan var mi acaba? Nasildir?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Asya fırlamış ama yine hepsinin aklında kapağı Avrupaya , Amerikaya atmak var. Hukuk'un olmadığı yerde eninde sonunda guguk olur. Çin bırakın normal parayı, sermaye çıkışı olmasın diye BTC yi de yasaklamıştı. Çin ne örnek alınacak nede imrenilecek ülke bana göre.
Benim beklentim yil sonu degerinin uzerine cikip pahali olacagi şeklinde o yuzden oyle yazdim ytd ....SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hukuk ve adaletin olmadığı yerde hiç birseyin ciddiyeti ve onemi yoktur .... bence bu konu egitimden bile daha onemlidir ...
Hukuk ve Demokrasinin isledigi toplumlarda rahatsiz oldugunuz ne varsa dikkat edin olmuyor ...
Arkadaşlar artık bu işin sonu nereye varacak bilmiyorum. Ülkede müthiş bir genç işsizliği var. Üstüne, çalışanlar da asgari ücretin 2 katı civarı ücretle çalışıyorlar ( 10 yıl altı kariyere sahip ortalama bir beyaz yakadan bahsediyorum).
Çalışan kesimin geliri resmi enflasyon olan %10 civarı, hatta altında artarken. Hissettiğimiz enflasyon yıllık %20-30 arasında arttı son 3 yıldır. Yani 5000 alan, 6500 almaya başladı. Ama harcama sepeti 5000 den 10 bine çıktı. %35 fakirleşme demek bu.
5 yıl önce orta sınıf bir araç almıştım, 110 bin TL ye. Şimdi 450 bin olmuş, 5 yaşındaki benim araç bile 300 binden gidiyor. Bu nedir yahu? 5 yıl önceye göre finansal açıdan daha iyi durumda olduğumu düşünürdüm, ama alım gücüm daha düşük. Arabamı satıp, sıfırına 450 bin vermem, nakit olarak alma şansım olsa bile alamam. Etrafımda maddi sıkıntı çeken çok yakınım var, bu ortamda bir arabaya 450 vermek, benim yapabileceğim iş değil.
Canım sıkkın. Kendi durumuma şükrediyorum, genç beyaz yakalıları, çalışanı, çalışmayanı hepsi adına çok üzülüyorum. Alın teriyle, hak yemeden çalışıp kazanan herkesin durumu kötüye gidiyor ama, gençler için durum çok daha kötü.
Bu gidişat kökten değişmeli, bu sistem orta kesimi yok edip, onu da fakirleştiriyor. Ülkede artık %1 ultra ve çok zengin. %95 de yoksulluk sınırı altında yaşıyor. %4 de diğer kesimler.
Umarım 2023 de cumhuriyetin 100. Yılında yeni bir başlangıç yapabiliriz.
Not: son günlerde başlıkta fazla yazmıyorum, açıkçası yazacak ne motivasyon, ne moral kaldı.
Kirada oturan 4 kişilik bir aile ayda 8000 harcamıyorsa yoksul kategorisinde yaşıyor demektir. Yani eve 10 bin giriyor olabilir, 2500 tasarruf edip, 7500 harcayabiliyorsanız yoksul kategorisine giriyorsun demektir.
https://i.hizliresim.com/gGxPhi.jpg
Gecen hafta yapilan Amerika baskan adaylari arasindaki tartisma sonrasi, NBC ve WSJ tarafindan yeni yapilan anketlerde Biden farki tekrar 13 puan acmis gozukuyormus
Ustune Trumpin viruse yakalanmasi. Birde tabi secimlerin virusten dolayi posta vs ile yapilacak olmasindan kaynaklanan belirsizlikler, surecin uzun zaman alacak olmasi, secimin gecerliligi vs vs vs.
Avrupadada virus vaka sayilari oldukca artti. Tabi tum bunlarin uzerine birde ic ve dis politikada kendi yasadiklarimiz
Cok belirsizlik var, KY olarak once sagligimiza sonrada piyasalardaki gelismelere cok dikkat etmemiz gereken zamanlar oldugunu dusunuyorum
Asla YTD, herkese iyi pazarlar
DTA kendine denge bulana kadar dolar TL yükselmeye devam edecek sanırım. 8e gelmiş dolarda hala ciddi miktarda açık veriyorsak bu hala para basildiginin ve piyasaya karşılıksız verdigimizin kanıtıdır.
Bu ısrar neden diye sorduruyor insana
Emekliler, kamuda boş yere ise alınan geçici personel işçi vs. Engelli aylıkları sosyal yardımlar acilen kesilmeli veya en azından yenisi başlatılmamali. Yapısal reformlar bedeli ne olursa olsun yapılmalı artık. 30 milyon kişi daha ne kadar süreyle 55 milyon kişiyi sirtinda tasiyip semirtebilir ki?
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şu anda uygulanan sistem Kendi kendine yetebilen insanları yok etmek. Bunun için 10 senedir çalışılıyor. Herkesi devlete mecbur bırakmak. Devlet desteği almadan ayakta kalan istenmiyor. Bu sistemde iktidarı destekliyor. Bankasına kredisine kredi kartına. Teşvikine bağımlı yarı köle insanlar.
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tek maaşlı 2 çocuklu kirada oturan bir memurum.7 yaşından beri çalışırım finansal okur yazarlığım iyi sayılır. 2014 yılında bankaya bulaşmadan maaşımın %35 civarını tasarruf edip düğün borçlarını ödeyebildim.2018 yılı öncesine kadar maaşımın %20-25 civarinda tasarruf yapıp bankaya bulaşmadan 2004 bir corolla araba aldım.2018 den sonra tasarruf oranım %10 a düştü 2020 yılında ise tasarruf yapmayı bırak ayı zor getiriyorum.enflasyonun maaşa etkisi ve maaşın gerçek enflasyon kadar artmamasinin sonucu bu durumdayım maalesef.
SM-A205F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ülkemizin ana sıkıntısına parmak basmışsınız.. Ülkemizde tasarruf oranları çok düştü .. Yapabilen kesimdenim ama ben de on yıl önceyi arıyorum.. Bu gidişin sonunu hayırlı gören olduğuna da inanmıyorum.. Bizim halk siyasete kurban edildi.
genç işsizlik ve maaşlar gerçekten felaket durumda Allah herkesin yardımcısı olsun... 2018 sonrasında üniversiteden mezun olan arkadaşlarımız çok ciddi sıkıntılar çekiyor... öyle ki artık üniversiteler dolmuyor bile...
umarım demokrasinin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünün, kul hakkının, insanları ve tüm canlıları sevmenin önemi kısa sürede tüm halkımız tarafından anlaşılır... bu temel konuları halledemediğimiz sürece hem iktidarın kim olduğunun önemi kalmaz hem bu yaşadıklarımız kalıcı olarak devam eder ...
https://twitter.com/ugurses/status/1312469204134625282
https://www.instagram.com/p/CFz--fwg...on_share_sheet
Cevap icin tesekkurler Hasan bey.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tasarruf yapmayı bıraktık mevcut tasarruflarımızı koruma derdine düştük hepimiz
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Mevcut tasarruflarımızı da koruyamıyoruz.
Rakamlarla kendimizi zengin sayıyoruz ama alım gücümüz çok düştü. 1 milyon TL, eski 1 milyon TL değil artık.
Eskiden 1m TL'm var dediğinizde insanlar önünü iliklerdi, şimdi sıradan bir şey.
Haftasonu izmir mavişehirde bir daire baktım. 4+1 ama küçük 4+1, net 138m2, odaların 2 tanesi 9 m2 falan. Genel banyo küçücük 3m2 v.s. Fiyat 3m TL. Evet 3milyon TL'ye daire. Uç örnek değil aynı bölgede 15m tl'ye kadar daireler var.
Bugün İzmir'de biraz iyi bir lokasyonda 3+1 daire, 1m TL'den başlıyor. Lokasyon çok iyi olsun derseniz, 2m TL'den başlıyor.
Sadece evde böyle değil, arabada da durum böyle, ya da bilgisayar-telefon-beyaz eşya gibi teknolojik aletlerde, ya da dışarıda yemek yemek...
Son 3-5 senede baya bozuldu herşey.
Sn. Cautionary
hocam yine çok kıymetli konulara dikkat çekmişsiniz. teşekkür ederiz. yoksulluk, gelir adaletsizliği uzun zamandır akademik olarakta takip ettiğim hususlardırNaçizane bende tüik ve türk işin yoksulluk araştrmasını takip ediyordum. . ancak daha gerçekçi bir veri buldum ve artık bu veriyi takip etme kararı aldım. hocam 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ne yazık ki artık 7.973 lira değil de bahsettiğim araştırmaya göre 10.500 tl civarına yükselmiş. ilgili linki buradan paylaşmak istiyorum. burdaki rakamlar daha gerçekçi geldi doğrusu :( daha çok fakirleştik ne yazık ki
https://www.birlesikkamuis.org.tr/bl...6-LiRAYA-cIKTI
Saygılarımla
doğrusu uzun zamandır tasarruf eden bir aile olarak, tasarruf edilen kısmı hep dahil etmiştik. artık bunu da öğrenmiş olduk . teşekkürler Sn Cati. Grubumuz gerçekten finansal farkındalığa müthiş katkı sunuyor. katkı sunan, emeği olan herkese çok teşekkür ederim.
Moral bozmayalım diyerek, tasarrufu da ekleyerek yoksul değilim diye avunabiliriz tabi:) Ama gerçekler acı maalesef.
Öte yandan yukarıda belirttiğin gibi, farklı hesaplara göre bu yoksulluk sınırı 10 bin tl ye kadar çıkabilir. Yine fazla moral bozmamak için 8000 tl olanını baz aldım. Yoksa yaşadığın şehre, hatta semte göre yoksulluk sınırı değişken zaten. Mesela orta halli bir anadolu şehrinde 8000 tl harcayan bir kişi yoksul hissetmez. Ama İstanbuldaki biri de 8000 harcayınca bile yoksul hisseder. Sonuçta bu rakamları Türkiye ortalaması gibi düşünmek lazım.
Bir de ailenin harcama profiline göre bu yoksulluk algısı değişebilir. Mesela bizim aile gibi gıda harcaması fazlaysa, yemeyi içmeyi seven bir aile iseniz bu rakam biraz daha yükseliyor. Bakın lüks harcamalardan bahsetmiyoruz, gıda harcamasından bahsediyoruz. Bugün fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin kilosu 100 tl olmuş. Her akşam çayın yanında, kuru yemiş, tatlı vs yeme alışkanlığı olan bir ailenin sadece kuruyemiş+tatlı harcaması(hadi toparlayıp abur cubur diyelim) 1000 tl yi bulabilir. Bu dediğim bazılarına abartı gelebilir, ama bana normal gelmiyor:)
yav bu iş ne zaman düzelecek.
bundan sonra boyle mi olacak?
leyla ile mecnunda bir soru vardı ... ismail abi bu aci geciyo mu?
cauti abi bu para yetiyo mu:):)
Valla yoksulluk algısını konuşuyoruz. Yoksa, keyif içinde, maddi kaygı olmadan yaşamak için çok daha yüksek rakamlar gerekiyor.
Ayrıca, tasarruf kültürüne adapte olmuş kişiler olarak, bazı harcamalarımızı optimize etmek vs çok da zor gelmemeli. Mesela gıda harcamalarından puan toplama, yakıt alış verişlerinden puan alma vs yıllardır yaptığım şeyler. hatta harcanabilir gelirim iki katına çıksa yine dikkat ederim herhalde.
öte yandan ülkemizin geleceği konusunda ben hala iyimserim..büyük resme baktığımda çok büyük 2-3 temel sorunu çözdük bence. Bu nedenle kısa vade 2-3 yıl daha sorun yaşasak bile, 5 yıl ve sonrası için çok daha umutluyum.
Dolayısıyla, pes etmeden mücadele etmeye devam bence.