Sayfa 1140/1230 İlkİlk ... 1406401040109011301138113911401141114211501190 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,113 - 9,120 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. Mevcut tasarruflarımızı da koruyamıyoruz.
    Rakamlarla kendimizi zengin sayıyoruz ama alım gücümüz çok düştü. 1 milyon TL, eski 1 milyon TL değil artık.
    Eskiden 1m TL'm var dediğinizde insanlar önünü iliklerdi, şimdi sıradan bir şey.

Haftasonu izmir mavişehirde bir daire baktım. 4+1 ama küçük 4+1, net 138m2, odaların 2 tanesi 9 m2 falan. Genel banyo küçücük 3m2 v.s. Fiyat 3m TL. Evet 3milyon TL'ye daire. Uç örnek değil aynı bölgede 15m tl'ye kadar daireler var.

Bugün İzmir'de biraz iyi bir lokasyonda 3+1 daire, 1m TL'den başlıyor. Lokasyon çok iyi olsun derseniz, 2m TL'den başlıyor.

Sadece evde böyle değil, arabada da durum böyle, ya da bilgisayar-telefon-beyaz eşya gibi teknolojik aletlerde, ya da dışarıda yemek yemek...

Son 3-5 senede baya bozuldu herşey.

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Kirada oturan 4 kişilik bir aile ayda 8000 harcamıyorsa yoksul kategorisinde yaşıyor demektir. Yani eve 10 bin giriyor olabilir, 2500 tasarruf edip, 7500 harcayabiliyorsanız yoksul kategorisine giriyorsun demektir.

Sn. Cautionary

hocam yine çok kıymetli konulara dikkat çekmişsiniz. teşekkür ederiz. yoksulluk, gelir adaletsizliği uzun zamandır akademik olarakta takip ettiğim hususlardırNaçizane bende tüik ve türk işin yoksulluk araştrmasını takip ediyordum. . ancak daha gerçekçi bir veri buldum ve artık bu veriyi takip etme kararı aldım. hocam 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ne yazık ki artık 7.973 lira değil de bahsettiğim araştırmaya göre 10.500 tl civarına yükselmiş. ilgili linki buradan paylaşmak istiyorum. burdaki rakamlar daha gerçekçi geldi doğrusu daha çok fakirleştik ne yazık ki

https://www.birlesikkamuis.org.tr/bl...6-LiRAYA-cIKTI

Saygılarımla

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Kirada oturan 4 kişilik bir aile ayda 8000 harcamıyorsa yoksul kategorisinde yaşıyor demektir. Yani eve 10 bin giriyor olabilir, 2500 tasarruf edip, 7500 harcayabiliyorsanız yoksul kategorisine giriyorsun demektir.

doğrusu uzun zamandır tasarruf eden bir aile olarak, tasarruf edilen kısmı hep dahil etmiştik. artık bunu da öğrenmiş olduk . teşekkürler Sn Cati. Grubumuz gerçekten finansal farkındalığa müthiş katkı sunuyor. katkı sunan, emeği olan herkese çok teşekkür ederim.

4.  Alıntı Originally Posted by temettü2023 Yazıyı Oku
    doğrusu uzun zamandır tasarruf eden bir aile olarak, tasarruf edilen kısmı hep dahil etmiştik. artık bunu da öğrenmiş olduk . teşekkürler Sn Cati. Grubumuz gerçekten finansal farkındalığa müthiş katkı sunuyor. katkı sunan, emeği olan herkese çok teşekkür ederim.
    Moral bozmayalım diyerek, tasarrufu da ekleyerek yoksul değilim diye avunabiliriz tabi Ama gerçekler acı maalesef.

Öte yandan yukarıda belirttiğin gibi, farklı hesaplara göre bu yoksulluk sınırı 10 bin tl ye kadar çıkabilir. Yine fazla moral bozmamak için 8000 tl olanını baz aldım. Yoksa yaşadığın şehre, hatta semte göre yoksulluk sınırı değişken zaten. Mesela orta halli bir anadolu şehrinde 8000 tl harcayan bir kişi yoksul hissetmez. Ama İstanbuldaki biri de 8000 harcayınca bile yoksul hisseder. Sonuçta bu rakamları Türkiye ortalaması gibi düşünmek lazım.

Bir de ailenin harcama profiline göre bu yoksulluk algısı değişebilir. Mesela bizim aile gibi gıda harcaması fazlaysa, yemeyi içmeyi seven bir aile iseniz bu rakam biraz daha yükseliyor. Bakın lüks harcamalardan bahsetmiyoruz, gıda harcamasından bahsediyoruz. Bugün fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin kilosu 100 tl olmuş. Her akşam çayın yanında, kuru yemiş, tatlı vs yeme alışkanlığı olan bir ailenin sadece kuruyemiş+tatlı harcaması(hadi toparlayıp abur cubur diyelim) 1000 tl yi bulabilir. Bu dediğim bazılarına abartı gelebilir, ama bana normal gelmiyor
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by varsayım Yazıyı Oku
    Mevcut tasarruflarımızı da koruyamıyoruz.
    Rakamlarla kendimizi zengin sayıyoruz ama alım gücümüz çok düştü. 1 milyon TL, eski 1 milyon TL değil artık.
    Eskiden 1m TL'm var dediğinizde insanlar önünü iliklerdi, şimdi sıradan bir şey.

Haftasonu izmir mavişehirde bir daire baktım. 4+1 ama küçük 4+1, net 138m2, odaların 2 tanesi 9 m2 falan. Genel banyo küçücük 3m2 v.s. Fiyat 3m TL. Evet 3milyon TL'ye daire. Uç örnek değil aynı bölgede 15m tl'ye kadar daireler var.

Bugün İzmir'de biraz iyi bir lokasyonda 3+1 daire, 1m TL'den başlıyor. Lokasyon çok iyi olsun derseniz, 2m TL'den başlıyor.

Sadece evde böyle değil, arabada da durum böyle, ya da bilgisayar-telefon-beyaz eşya gibi teknolojik aletlerde, ya da dışarıda yemek yemek...

Son 3-5 senede baya bozuldu herşey.
    Ama halk memnun..

Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

6. yav bu iş ne zaman düzelecek.
    bundan sonra boyle mi olacak?
    leyla ile mecnunda bir soru vardı ... ismail abi bu aci geciyo mu?
    cauti abi bu para yetiyo mu

7.  Alıntı Originally Posted by Calibra Yazıyı Oku
    yav bu iş ne zaman düzelecek.
    bundan sonra boyle mi olacak?
    leyla ile mecnunda bir soru vardı ... ismail abi bu aci geciyo mu?
    cauti abi bu para yetiyo mu
    Valla yoksulluk algısını konuşuyoruz. Yoksa, keyif içinde, maddi kaygı olmadan yaşamak için çok daha yüksek rakamlar gerekiyor.

Ayrıca, tasarruf kültürüne adapte olmuş kişiler olarak, bazı harcamalarımızı optimize etmek vs çok da zor gelmemeli. Mesela gıda harcamalarından puan toplama, yakıt alış verişlerinden puan alma vs yıllardır yaptığım şeyler. hatta harcanabilir gelirim iki katına çıksa yine dikkat ederim herhalde.

öte yandan ülkemizin geleceği konusunda ben hala iyimserim..büyük resme baktığımda çok büyük 2-3 temel sorunu çözdük bence. Bu nedenle kısa vade 2-3 yıl daha sorun yaşasak bile, 5 yıl ve sonrası için çok daha umutluyum.

Dolayısıyla, pes etmeden mücadele etmeye devam bence.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

Sayfa 1140/1230 İlkİlk ... 1406401040109011301138113911401141114211501190 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •