Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
132,00 10% 146,25 Mn 120,20 / 132,00
20,24 10% 134,88 Mn 17,83 / 20,24
8,92 9.99% 13,16 Mn 8,46 / 8,92
410,50 9.98% 34,73 Mn 410,50 / 410,50
52,90 9.98% 60,20 Mn 52,90 / 52,90
6,30 -10% 9,81 Mn 6,30 / 7,00
13,14 -10% 926,47 Mn 13,14 / 14,97
31,20 -9.98% 193,35 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 5,50 Mn 948,00 / 948,00
12,03 -9.89% 635,20 Mn 12,03 / 12,55
303,00 -1.7% 12,80 Mr 301,25 / 310,75
295,75 4.14% 12,12 Mr 281,00 / 303,75
429,25 2.14% 11,65 Mr 421,50 / 443,50
3,22 2.55% 9,82 Mr 3,16 / 3,27
70,80 -3.28% 7,39 Mr 70,40 / 73,60
18,95 -0.16% 467,58 Mn 18,55 / 19,18
295,75 4.14% 12,12 Mr 281,00 / 303,75
729,00 -1.69% 2,07 Mr 725,50 / 745,50
93,20 0.81% 468,37 Mn 92,95 / 95,20
109,50 -2.14% 120,46 Mn 109,30 / 112,60
31,74 1.15% 125,55 Mn 31,38 / 32,30
10,31 -2.64% 210,74 Mn 10,27 / 10,67
84,25 2.49% 427,18 Mn 82,75 / 84,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 640/1230 ÝlkÝlk ... 1405405906306386396406416426506907401140 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 5,113 - 5,120 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul, New York
    Gönderi
    3,061
     Alýntý Originally Posted by kaucuk Yazýyý Oku
    Isyat sonra ihya etti ama temettü de cabasý, bu sene maliyet 0 olacak, ama Hektas ta size eþlik edemedik. Uzun vadeye geldiðinde hepsi ortalamaya yakýnsýyor, temettü verimi + Özkaynak artýþý - enflasyon

Sent from my iPhone using Tapatalk
    katýlýyorum. 2019 özel bir sene oldu. %150 üzeri getiri saðladý. 4. seneme girdim. UVY portfoyümün ana nakit akýþýný saðlýyorum. Burdan geleni sanayi ve diðer hisselere aktarýyorum. Fiyatý uygun deðil þuan tabiki.
    Her hisse geçerli olan ana kural " Mal alýþta kazanýlýr".
    syg..
    “Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

2.  Alýntý Originally Posted by cennetyolu Yazýyý Oku
    Temettü veren þirketlere hayranlýk duyulmasý yada öncelik verilmesini doðru bulmuyorum. Buradan Temettü daðýtan þirketlere karþý olduðum anlaþýlmasýn. Temettü veren þirketlere seçici olmak kaydýyla yatýrým yapýlabilir ama;

Bakýyorum bazý þirketler hem yatýrým yapýyor (bunun için bankadan faizle kredi kullanýyor ama sýrf temettü daðýttým demek için) hem de temettü daðýtýyor. Ne gerek var?

Bence önemli olan Þirket sahibinin dürüst ve þeffaf bir yönetim anlayýþýna sahip olmasýdýr..Bu olduktan sonra hissedarý olduðum þirketin bana temettü daðýtmasýný hiç istemem.

Biz þirkete neden ortak oluyoruz? Yýldan yýla büyümesini artýrsýn,esas faaliyet karýný artýrsýn,net karýný artýrsýn, özkaynaklarýný artýrsýn diye..Böylece þirketin piyasa deðeri zaten otomatikman piyasa tarafýndan yükseliþ yönünde fiyatlanacaktýr.

Temettü daðýtýmý matematiksel anlamda þirketten para ve kaynak çýkýþýdýr. Yok ben o verdiði temettüyü tekrar içeri koyacam eee koyarken stopaj da kesiliyor üstüne!!..ne kadar anlamsýz bir iþ..Ayrýca yüksek enflasyon olan ülkelerde temettü zaman kaybýdýr..

Biz yatýrým yaptýðýmýz þirketin büyümesini istemiyor muyuz ?niye paralarýný bize daðýtsýn ki?! çok çok paraya ihtiyacýn varsa ihtiyaç kadar hisse satarsýn olur biter ..býrak paralar þirketin kasasýnda kalsýn.. ihtiyaçlara kullanýlsýn..þirket niye zayýflasýn ki?
    Düþünceniz doðru ancak varsayýmlarýnýz yanlýþ. Büyümeye dolayýsýyla paraya ihtiyacý olan þirketler zaten genelde temettü vermez.
    Ancak oturmuþ þirketler tüm karý yatýrýma aktarsa dahi karþýlýðýný almamasý çok muhtemel. Þöyle örnek verilebilir. Bir marketiniz var yýlda 1000 TL ciro yapýyor 100 TL kar ediyor. Karýn tamamýyla yeni yatýrým yaptýnýz marketi büyüttünüz mesela. 1100 TL ciroya karþýlýk 110 TL kazanabilecek misiniz? Örneðin BÝM marketleri temettü vermese mevcut þube sayýsýný 2 katýna çýkarsa cirosu ve karlýlýðý da 2 katýna çýkar mý? Çok açýk bir þekilde çýkmaz. Ereðli temettü vermese tüm parayý kapasite artýrýmýna verse yeni kapasiteyi satabilecek pazar bulabilir mi? Buldu diyelim arz fazlasý yaratacaðý için fiyatlar düþmeyecek mi?
    Diðer taraftan büyümesini artýrsýn dediðiniz þirketin hisseleri elinizdeki lotlarý satmadýðýnýz sürece size bir kazanç getirmez. Temettü þirketinde durum öyle deðil isterseniz lotlarýnýz ayný kalýrken elinize nakit para geçer. Yeterli sayýda biriktirebilirseniz maaþ gibi temettü alabilirsiniz.
    Diðer tarafta maaþ gibi gelir elde edeyim derseniz sürekli varlýðýnýzýn bir kýsmýný satmak durumunda kalýrsýnýz. Hazýra dað dayanmaz.
    Temettü þirketlerinin 2 avantajý hisse fiyatýnýn uzun süre baskýlanamamasý, temettüden dolayý yaþanan düþüþün kýsa sürede telafi edilmesi Üstelik bahsettiðiniz stopaj kesintisi keþke hiç olmasa ama mevcut durumda da gelir verginizden düþebbiliyorsunuz.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,851
    Ben dayanamam ama temettuye..
    Hekts'da temettu beklerken benden bi de para aldi.
    Onun bedellisine katilmak icin bedelli veren Fordcuklarimin bir kismina kiymak zorunda kaldim bi de
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Alýntý Originally Posted by steed1987 Yazýyý Oku
    Düþünceniz doðru ancak varsayýmlarýnýz yanlýþ. Büyümeye dolayýsýyla paraya ihtiyacý olan þirketler zaten genelde temettü vermez.
    Ancak oturmuþ þirketler tüm karý yatýrýma aktarsa dahi karþýlýðýný almamasý çok muhtemel. Þöyle örnek verilebilir. Bir marketiniz var yýlda 1000 TL ciro yapýyor 100 TL kar ediyor. Karýn tamamýyla yeni yatýrým yaptýnýz marketi büyüttünüz mesela. 1100 TL ciroya karþýlýk 110 TL kazanabilecek misiniz? Örneðin BÝM marketleri temettü vermese mevcut þube sayýsýný 2 katýna çýkarsa cirosu ve karlýlýðý da 2 katýna çýkar mý? Çok açýk bir þekilde çýkmaz. Ereðli temettü vermese tüm parayý kapasite artýrýmýna verse yeni kapasiteyi satabilecek pazar bulabilir mi? Buldu diyelim arz fazlasý yaratacaðý için fiyatlar düþmeyecek mi?
    Diðer taraftan büyümesini artýrsýn dediðiniz þirketin hisseleri elinizdeki lotlarý satmadýðýnýz sürece size bir kazanç getirmez. Temettü þirketinde durum öyle deðil isterseniz lotlarýnýz ayný kalýrken elinize nakit para geçer. Yeterli sayýda biriktirebilirseniz maaþ gibi temettü alabilirsiniz.
    Diðer tarafta maaþ gibi gelir elde edeyim derseniz sürekli varlýðýnýzýn bir kýsmýný satmak durumunda kalýrsýnýz. Hazýra dað dayanmaz.
    Temettü þirketlerinin 2 avantajý hisse fiyatýnýn uzun süre baskýlanamamasý, temettüden dolayý yaþanan düþüþün kýsa sürede telafi edilmesi Üstelik bahsettiðiniz stopaj kesintisi keþke hiç olmasa ama mevcut durumda da gelir verginizden düþebbiliyorsunuz.
    Þirketin deðeri sürekli artmýyorsa zaten yanlýþ gemidesiniz demektir.Sizin sattýðýnýz lotlar enflasyon üstü büyüyen bir þirketse sorun olmamalý.Böyle bir þirkette hazýra dað dayanýr.Nasýlý da þöyle ,misal 100 metrelik bir yol gideceksiniz.Ýlk yýl 40 metre gittiniz.Ýkinci yýl 20 ,üçüncü yýl 10,dördüncü yýl 5 yani hep bir yýl evvelin yarýsý kadar gidin. teorik olarak yol bitmez.Yani hep ileri gidip yolun bitmemesi mümkün hazýra dað dayanmýþ olur neticede.Tabi sattýðýnýz lotlarýn tl karþýlýðý büyüyen bir þirkette anlamlý olmak kaydýyla.Yani geçen yýl sattýðýnýz lotun yarýsý kadar satýp ayný geliri elde edebilmek gibi.Rakamlara takýlmayýn örnekleme için yazdým.

En azýndan anlamlý insan ömründe o yol bitmez)))))) Yeter ki þirket hep büyüsün.

Misal iþyat her yýl temettü þampiyonudur,ama deðeri artmaz,e ne oluyor neticede faize iyi bir alternatiften öteye gitmiyor,ömrünce bir egeen,bir aselsan,bir ford performansý olmayacak olamaz da.Son bir yýla bakmayýn baþka iþler oldu geçen yýl,topiðinde bolca yazdým düþüncelerimi.

Benim nacizane görusum lotlarin yerinde durmasinin onemli oldugu yonunde... tabii ki borclanarak surekli temettu veren bir sirketin sirf guzel temettu veriyor diye tercih edilmemesi gerekir... bu yuzden temettunun nerden geldigini arastirmak sirketin fk si verimliligi ...pd/dd... net kar payi...satislarin 5 yildaki artisi vb... diger bir deyisle temettunun surdurulebilir olup olmadigi cok onemli ... yoksaa sirket temettu verdikten sonra yil icinde ayni degere ulasamiyorsa o temettu mundar olur anlami kalmaz... bu yuzden bilanco donemlerinde takip cok onemli...
    Ama sahsen lot satmaktansa temettu almayi tercih ederim sonucta finansal bagimsizlik icin yola cikip yarin obur gun artik calisamayacak kadar yaslaninca birikimimden satis yapmak beni cok zor durumda birakabilir... bir de temettu olmayinca surekli ucacak kacacak hisselere gozum kayiyor... kar payi alma dusuncesi engel oluyor elimdekileri satmaya )
    Tabii ki bir dogru yok bir cok dogru var ve her yigidin yogurt yiyisi farkli... bu iki dusince birlestirilip hisse senedi portfoyunun bir kismi temettuculere bir kismi yuksek getiri potansiyeli olan sirketlere de ayrilabilir... ben cok vaktim olmadigindan boyle yavas bir strateji sectim...
    herkese kurguladigi stratejinin sonunda hayirli bol kazanclar dilerim ... syg...
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Dünyanýn merkezi Ýstanbul
    Gönderi
    1,837
     Alýntý Originally Posted by steed1987 Yazýyý Oku

Temettü þirketlerinin 2 avantajý hisse fiyatýnýn uzun süre baskýlanamamasý, temettüden dolayý yaþanan düþüþün kýsa sürede telafi edilmesi Üstelik bahsettiðiniz stopaj kesintisi keþke hiç olmasa ama mevcut durumda da gelir verginizden düþebiliyorsunuz.
    Büyümeye odaklanan þirketler genelde temettü vermez vermemeli de diyorum zaten.. ancak bunu böyle uygulamayanlar var. ..Örneðinizden gidelim BÝM temettü mü daðýtsýn yoksa daðýtmasýn mý? Tabi ki daðýtmasýn derim.(Yönetimin yukarýdaki yazýmda olduðu gibi dürüst davranacaðýný varsayýyorum)
    Elde ettiði kardan gelen nakitleri bizlere daðýtmasý yerine özvarlýklarýný güçlendirmesi ve yeni þubeler açmaya devam etmesi yýllar içeride cirosunu rahatlýkla 2 ye de 3 e de 4 e de katlamasýný saðlayabilir. Sadece kendi adýný içerecek BÝM markalý yeni ürünler ortaya çýkartabilir..Bu ürünleri geniþ kitlelere ulaþtýrdýðýnda elde edebileceði büyüklük düþünülenden çok daha fazla olabilir..Türkiye pazarýnýn dýþýnda Amerikadaki walmart maðazalarý gibi onlarca ülkeye maðaza açma yoluna giderek Uluslararasý bir güç olmaya çalýþabilir. Þu anda halihazýrda sadece Fas ve Mýsýrda operasyonlarý var diye biliyorum..

Kar elde edildikce Büyümenin sonu yada bir sýnýrý olacaðýný sanmýyorum. Ortaklar kazandýðýmýz para çok oldu biz bunu kullanacak bir alan bulamadýk iade ediyoruz demek BECERÝKSÝZLÝKtir.. O para(yatýrýmcý olarak sana(bize) verilmese de zaten hisse fiyatýnýn içersine girmiþtir.

Ülker ilk çýktýðýnda basit bir bisküvi satýcýsý idi. Sonra biz bisküvide en iyi olduk bu bize yeter dedi mi sürekli farklý alanlarda kendini geliþtirdi büyüdü ve büyümeye devam ediyor..Ben oldum tamamým artýk dememeli hiçbir firma..

Maaþ gibi temettü alma olayý veren þirket açýsýndan çoklukla büyümesi olmayan, stabil, verimsiz bir þirkete iþaret edebilir.

Eðer bir þirket büyüyor ve temettü vermiyorsa bu hisse fiyatýna yansýr. Ayný seviyede gelir saðlayan ve büyüyen iki þirketten Temettü veren bir þirketin durumu ile vermeyen þirketin durumu uzun vadede birbirine eþit olmaz. Temettü veren hem mevcut vergi(temettü stopajý) yasalarýyla hem de büyümeye ayýracaðý kaynaklarýn eksikliðinden 2-0 yenik durumda devam eder karþýlaþmaya..temettü daðýtýmýnda karlar hem daðýtým aþamasýnda vergiler yoluyla törpüleniyor hem de bütün yatýrýmcýlar bunu tekrar þirkete hisse alýmý yoluyla yatýrmýyor. ayný koþuldaki iki þirketten temettü vermeyen þirket finansal krizlere karþý daha dayanýklýdýr.

Bu iki þirketten büyüyen temettü vermeyenden lot satmakla elde edilecek nakitle temettü verenden alýnacak nakit arasýnda hiçbir fark yoktur hatta bizim ihtiyac kadar satmamýz daha mantýklýdýr. Hisse satmak kavramý uzun vadeli yatýrýmcý için pek sevilmese de bu sadece matematiksel bir illüzyondur..

Temettüden sonra bunun kýsa sürede telafi edilmesinin herhangi bir bilimsel dayanaðý olduðunu da düþünmüyorum. Piyasa oyuncularý o anki koþullarda þirketin deðer kazanmasý gerektiðini düþünüyorsa temettü daðýtsýn yada daðýtmasýn ona deðerini veriyordur..Ancak Türkiye þartlarýnda çoðunlukla psikolojik yargýlarla temettü sonrasýnda beklenenden fazla alýmlar olabilir buna birþey diyemem..

Sayfa 640/1230 ÝlkÝlk ... 1405405906306386396406416426506907401140 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •