Originally Posted by
3c1a
Yukarda bahsettiginiz hesaplama standart bir hesaplama yontemi diye anliyorum. Sermayenin son durumuna bakarak sonraki isleme girecegi kont miktarini karar veriyor. Sermaye zirvelerine ulasmissa kontrat sayisida buna paralel en yuksek miktarina ulasiyor. Eger oyleyse benim anlatmaya calistigim, yaptiginiz sermaye kontrolunu tek bir formulle yapmak yerine, sermayenizin trendine gore farkli formul (yuksek riskli, orta riskli ve dusuk riskli) secmek sermayenizi erimeye karsi koruyabilir mi? Hangi sermaye kontrol yontemini kullanaciginiza, sizin toplam sermaye grafiginizi KZ egrisi gibi gorup ondan geri besleme alarak karar verilebilir.
Ornekle acikmaya calisirsam sermayeniz zirveye yapti ve 45000 e ulasti diyelim. Robot kenara cekildi ve kosullarin olusmasini beklemeye basladi. Uygun kosullar olustu ve tekrar islem girdi. Isleme giriste su anda kullandiginiz sermaye kontrol yontemini kullanmaya devam ediyor, buna Yuksek risk sermaye kontrolu diyelim. Son girdigi islemde hic olmayacak seyler ardi ardina geldi ve sermeyeniz 35000 e geriledi diye farz edelim. Sermaye toplaminiz onceden tanimladiginiz 36000 bandinin altina sarkmis oldu. Bu noktadan itibaren orta riskli hesaplama yontemine kullanmaya gecer, kaldiraci bir alt kademeye dusurur ve bileske sermayeyi daha az riske etmis olursunuz. Ne zaman sermayeniz 36000 nin ustune cikar tekrar yuksek riskli yonteme gecersiniz.
Bu yaklasim, olasiligi dusuk olan ama 0 olmayan diye belirttiginiz ihtimaller arka arkaya gerceklesirse sermayenizi koruyacak bir subap gorevi gorur ve bir fayda saglar mi? Bilmiyorum bu kez anlatabildim mi? :)