
Originally Posted by
3c1a
Sonunda bu basligi da bitirebildim.
Erhan hocam 10 dan 1 inip 14 e cikisiniz cok buyuk bir basari olmus, tebrikler. Robotcularin isler kotuye gittiginde donup bakabilecekleri, onlara guc verecek gercek bir hikaye olmus sizinkisi. Okuduklarimdan cikarabildigim bunu cok calisarak, pes etmeyerek ve fark yaratarak yapmissiniz. Ve en onemlisi dipteyken psikolojiniz tekrar ayaga kalkacak kadar saglam kalabilmis.
KZ egrisine uyguladigniz ve size basariyi getiren geri besleme yaklasiminizi gordugumde aklima soyle bir fikir geldi sizle paylasmak istedim: KZ egrisine uyguladiginiz gibi bir geri beslemeyi, daha once paylastiginiz sermaye grafiginize de uygulayip oradan olacaginiz geri beslemeye gore zaten dinamik olan pozisyon buyuklugunuzu surekli ayni aralikta artirip azaltmak yerine (boyle mi yapiyorsunuz bilmiyorum) bu tek araliklari 3 e belki 5 e bolerek sermayenizi korumada ve artirmada ek bir fayda saglayabilir mi?
Tam olarak ne anlatmaya çalıştıgınızı anlaymadım anladıgım kadarıyla örnekleyeyim.
Sistem belirli koşullar oluştugunda kendını kapatır. Belirli koşullar oluştugunda da kendını açar. BU çoğunlukla trendın başlayacağı zamana denk gelir kapanma zamanıda genelde trendın bitiş ve yataya sarmaya başlayacağı zamanlara denk gelir ancak %100 lük başarıyla tuturamaz bunu %70 lik bir başarısı vardır. Bazan kapatır kendını ancak karlı trendler devam edebılir. Bazan açar ancak hareket bir türlü oluşmayıp yataya sarmaya devam edebilir. BU riskler %30 olaslıkla denk gelebilmektedir.
Bunun dışında sistem her sinyal öncesinde sermayeyi kontrol eder buna göre ne kadar kaldıraç ayarlayacağını hesaplayıp lot miktarını ayarlar böylece elde edilmiş karlarıda kullanarak daha verimli bileşke getiri mucizesinden maximum fayda sağlamayı amaçlar. Burada da çeşiti riskler mevcuttur sistem aktif olduktan sonra ufak bir trend oluştu ardından yataya sardıgını varsayalım sistem bu ufak trendde para kazandıktan sonra sermayeye bakıp bır sonrakı işleme haliyle daha yüklü bir lot ile girer ancak trendın devamı gelmediği zaman yani bu bahsettıgım %30 luk olaslık gerçekleşmiş oldugunda yüklü lot ile bir sonrakı sınyale kadar zarar etmiş olur.
İyi sernayo için örnek.
Sistem açıldı 10,000 TL niz var ardından trend başladı 11,000 TL cıktı para bir sinyal daha oluştu 13,000 TL ye çıktı bir sinyal daha 16,000 TL bir sinyal daha 20,000 TL Nakit koşulları gerçekleşti sistem fişi çekti ve kenara çeklidi. BU noktadan sonra kar yaratan trendlerden zıyade çoğunlukla zarar yaratan sinyaller yatay piyasa ortaya çıkar. Burada sistem hiçbir sinyale uymaz nakitte bekler. Gerekli koşullar gerçekleşir ve trend başlayacak sinyali alır 20,000 Le açılışı yapar 23,000 bir yeni sinyal 28,000 Bir yeni sinyal 40,000 Şeklinde katlayarak gider ve sonra tekrar kapanır.
Kötü senaryo örnek.
40,000 De kapandı diyelim sistem bir süre bekledi koşullar gerçekleşti ve trend başlayacak sinyali aldı. Sistem aktif oldu 40,000 TL ile 42,000 Oldu para yeni sinyal 55,000 Oldu para yeni sinyal ve zararla kapanan bir sinyal 55,000 TL 35,000 e geriledi. Yeni sinyalin zararı hemen hemene bir sinyalın karı kadar olsada parayı kazanıp kazanıp yüklü pozla zarar edince 3 4 sinyallik karı götürüyor. Sistemin fişi çekme koşulu gerçekleşemeden dayak yemiş oldu. Önemli olan sistemi fişi çekinceye kadar geçecek sürede sinyallerin negatifle kapanmaması lazım. oluşacak 3 5 10 sinyalinde ya kar yada en kötü ihtimalle 0 la kapanması lazım.
İstatistikler ve olaslıklar bu ihtimalin düşük oldugunu söylüyor. Ancak 0 değil dolayısıyla zaman zaman bu duruma maruz kalabiliyoruz.
Burada bir çok model ortaya çıkartılabilir. Sistem kapanma koşulları gerçekleştiğinde kapatmak yerine kaldıraç düşürebilir. Çünkü kapandığı nokta her zaman yatayın başlayacağı nokta olmuyor bazan daha erken kapanarak kazanç sağlayacağı 3 5 sinyali hiç denememiş oluyor. Açılacağı bölgede de en yüksek kaldıraç oranıyla girebilir. Burası yine herzman trendin başlayacağı bölge olmuyor. Bazan süründürmeye ve zarar yazmaya devam edebiliyor.
TÜm bu riskler en aza indirgenebilir mi ? evet indirilir fakat bu seferde sistem en güvenli noktayı beklemek isteyeceği için çok uzun süre hiç aktif işleme girmeyebilir. Yine kapanacağı zaman geç/veya erken davranmalar ortaya çıkacaktır. BUda sizin 1 senede elde edeceğiniz getiriyi negatif yönde etkilemeye başlıyor yani sisteminiz içindeki risk en kadar artarsa aslında alacagınız getiri artarken riski minimize ederken getiriyide minimize ediyorsunuz iyi bir denge kurmak ve ne istediğinizi bilerek riskleri ve getirileri optimize etmek gerekiyor.
Kademeli arttırıp azaltma yöntemi de yine riskleri = getirileri değiştiriyor. Dolayısıyla yapacağınız herhangibir ayarlama ne istediğiniz ve bunun için ne kadar bir riski kabul edebileceğinizle alakalı.
Riski 1 kademe düşürüp getiri 5 kademe geriliyorsa bana göre yanlış bir stratejidir. Riski 1 getiriyide 1 kademe düşürmelisiniz. Veya getiri 1 kademe artarken risk 2 kademe yükseliyorsa buda sıkıntı.
Dediğim gibi önce ne istediğinize karar verecek. Ardında bu istediğim için ne kadar bir riske girmek istiyoruma karar vermelisiniz. Benim önceliğim getiridir. Bir başkasına göre önce riski ayarlamak daha sonra getiriyi ayarlamak şeklindede düzenlenebilir. Ancak benim felsefeme göre herkes risklerin düşük olmasını isteyecektir. Getirinin düşmesi önemli değilmiş gibi görünecektir. Ben tam tersini düşünüyorum. Ben ulaşmak istediğim hedefe ne kadar geç ulaşırsam okadar fazla riske maruz kalmış olacağımı düşünüyorum. Hedefe 1 yılda ulaşmakla 5 yılda ulaşmak arasında da ciddi riskler mevcuttur. Çoğu kişi geçen zamanı risk olarak görmez. bu sebeple geç olsun güç olmasın felsefesinde ilerler. Ben bunu kendime göre doğru bulmuyorum. 1 yılda hedefe ulaşırım gelecek 4 yılın Darbe, Kriz, Olağan üstü hal, olağan üstü gelişmeler, Piyasa yapısının değişmesi gibi gibi risklerini yaşamamış olurum. 5 yılda hedefe ulaşmak isteyen gelecek 4 yılın bu risklerinide almış olacak.
GÜÇ OLSUN ANCAK ARTIK GEÇ OLMASIN
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri