Aman pahalıya alıp mutsuz olmayın hep `happy` kalın .:)
Printable View
36.30 dan çıkmıştım, pes ettirdi. dünyanın sonu değil dedim, iyi zarar ettim kendi çapımda. üzüldüm.
cıkınca hektaş,çimsa, thy ve orge aldım. şimdi 34.90'ı görünce iyi ki de çıkmışım. yönünü aşağı çevirmiş. ev alacaklara bişey demem de,ev alamayacaklar zor para kazanırlar. çok beklemek gerekecek. Arada girip bakıyorum aramızda duygusal bir bağ oluştu ama bu işin düzelmesi zaman alacak. Yine de kalacak olanlara hayırlı kazançlar diliyorum.
sayın himmet Karadağ'a uzun tweetlerim sonucu kendisi bana diret mesaj yollama ihtiyacı duydu.kısaca sertifika en güvendiğim yatırımlardan birisi diyor.toki güvencesinde olan yatırımın tamamlandığında herkesin kazançlı olacağını söylüyor.bende 42.5 tl den 34.5 tl ye aralıksız gelen bir sertifikada iskontolu satışın olup olmadığını sordum kendisine.bu kadar öve öve bitiremediğimiz bir yatırım kaleminde hiç sorumluluk hissetip hissetmediğini sordum.herşey olacağına varır anlayışını dillendirip kenara çekilmek sorumluluk sahibi insanların erdemi midir diye sordum.ama yazdıklarıma epey içerlemiş anlaşılan kendisi.ama yine de söyledim çıkıp açıklama yapın eğer ki vicdanınız rahatsa hatalı biz küçük yatırımcılar isek özür dilemesini de biliriz diye.
Bugün neden yükseldi ki şaşırdım...
Kim aldı?
Bugün biri 3+1 daire aldı galiba, 900 bin işlem hacmi olmuş, şuncacık alım bile yükseltmeye yetiyor. Banka kağıtlarında her gün yüz milyonlar dönüyor, bu kadarlık alım bir kuruş oynatmaz fiyatlarını.
Bu kadar sığ hisse iyi değil, birinin kafasına esse günde %5-10 oynatabilir her iki yönde de.
Yarın belki pzrtesi de yükselir 37.5ten ya da 38den (en fazla) dönerek bir taban daha yapar bu sefer 33 hatta belki 32. Trade fırsatı olarak değerlendireceğim yine. Ytd
Borsa yükselirken bu hissenin düşmesi çok ilginç...Önümüzdeki dönemde borsada düzeltme olursa ne olacak..Kayabaşında ve Bahçeşehirde binlerce birikmiş ev stoğu olduğu söyleniyor..Bu hissenin geleceği ne olacak merak ediyorum..
Bu arada konut faiz oranları son 2 aydır aylık %1 üzerine geldi ve konut kredisi kullanımı belki yarı yarıya düştü..
Bence faiz oranları düşmedikçe bu hisse çıkmaz...Faiz oranları düşerse ne olur belli olmaz..
Günlük 3 bin 4 bin hisse ile işlem mi olur. Hisse küllerinin üstüne yatmış sanki. Yok mu günlük derinlik verebilecek bir arkadaş.!!
Faiz oranlarının kısa vadede hatta orta vade de düşmesi söz konusu olamaz. Şu anda kısıtlı olan tasarrufları zaten devlet süpürüp duruyor, kgf ile bankalar gırtlaklarına kadar borç verdiler bunu ben değil kendileri ifşa ediyor. Hal böyle olunca öyle yada böyle borçlanma faizleri yüksek kalacak dolayısıyla konut kredi faizlerinin aşağı düşme hayali başka bir bahara ertelenmek zorunda olacaktır. Beton işi sıkıntılıdır, son pişmanlık fayda vermez , herkes ayağını yorganına göre uzatmazsa son pek iyi olmaz ve malumunuz düşenin de pek dostu olmaz.
Arkadaşlar aylar sonra bu hissenin yorumlarına baktım. Daha önce almış çok uzun vadeli olduğunu anlayınca satmıştım bu hisseyi. Bilenler için değil de tavsiye arayanlar için şunu söylemek istiyorum. Bu hisse bu seviyelerden düşse bile aşırı düşme ihtimalini görmüyorum. Belki 30'ları görebilir. Ama yükselmeye başlayınca yakalamak zor olabilir. Bu hisseye diğer spekülasyonlara tam açık hisseler gibi bakarsanız yanılırsınız. Riski seven zaten bu hissede durmaz. Bu hisse "2 yıl sonra ev alayım veya paramın yeteceği kadar kısmını alayım" diyen için bir hisse. Fiyat düştükçe azar azar almak bu kişiler için bir birikim olabilir. Hemen alıp satayım, kar edeyim denecek bir hisse değil. Bu al sat olayı bence proje bitimine yakın olacaktır. Şu an çok erken. Kısaca; alıp uzun süre bekleme gücünüz varsa bu hissede kalınmalı. Yoksa hergün bakıp bakıp kriz geçirirsiniz. Sadece düşüncemi belirttim. Mantık olarak bu sertifika olayını destekliyorum. Ama mantığı doğru anlatılmalı ve anlaşılmalı. Herkese bol kazançlar.
Sevgili komşularım,
Uzun bir zaman oldu ve açıkçası hem yaz dönemi olması hasebiyle hem de burada dönen muhabbettin rahatsızlık vermesi nedeniyle forumdan uzak kaldım.
Ama TOKİ'nin geçtiğimiz günlerde bölgede satışını gerçekleştireceğini açıkladığı 1800 küsür konuta ilişkin açıklamadan sonra buraya tekrar yazma gereği duydum.
Öncelikle, evlerin konumlarını karşılaştırırken söz konusu evlerin değerini etkileyen konum, evin inşaat kalitesi, sosyal donatlar vs gibi hususların göz ardı edilmemesi lazım. Örneğin Gaziosmanpaşada Avrupa Konutları ve tam 500-1000 metre TEM'in karşısında Gazi mahallesi var. Ya da Avrupa konutlarının dibinde Küçükköy mahallesi var. Siz gidip Avrupa konutlarının fiyatını Gazimahallesindeki ve Küçükköydeki fiyatlarla karşılaştırırsanız Avrupa konutlarından ev almamanız lazım. Ama hadi gidin oradan kolaysa ev alın. her neyse..
Kayaşehir bölgesini gezen görenler için (gitmeyenlere de hrita ekledim) yapılacak olan satışların yanlış bilmiyorsam (farklı bir bilgisi olan lütfen aydınlatsın) TOKİ 4. Etapta olacak ve aşağıdaki grafikte yuvarlak içine aldım. https://ibb.co/fCqcj5
Burası konum olarak kent merkezinden daha uzakta ve asıl çekim merkezi olan botanik park kent merkezi ve sağlık kompleksi gibi yerlere daha uzak bir konumda. Dahası buranın ayrı ve güvenlikli bir site olduğu , yüzme havuzundan spor salonlarına kadar lüks bir konut projesi olduğunu ve TOKİ'nin orta gelire yönelik yaptığı bu toplu konut projeleri ile karşılaştırılamayacağını söyleyeyim (Gene anlamayan çok çıkacak ama olsun).
Tüm bunları neden yazdım bir daha;
TOKİ ilanından satılması planlanan 2+1 evlerin (PMVR3 ağırlıklı 2+1 evlerden oluşuyor) tek tek listesini çıkardım. 1023 adet ev var ve fiyatları 220 bin TL ila 411 bin TL arasında, büyüklükleri ise 69 ila 102 metrekare arasında değişen evler bunlar. Tek tek her bir ev için ortalama metrekare fiyatlarına baktığımda buradaki evlerin en ucuzunun metrekare fiyatının 3078, en pahalısının ise 4244 TL olduğunu hesaplıyorum. Tüm satılacak 2+1'leirn ortalama metrekare fiyatı ise 3661TL.
Gelelim Park Mavera projesine. 4250 TL ortalama fiyatla çıkıldı ki tüm bu saydığımız avantajlara rağmen TOKİ'nin şu anda çıktığı ortalama fiyatın sadece %16 üzerinde.
PMVR Projesinde ihraç sırasında en pahalı metrekare 4881, en ucuz 3251 TL idi. Dolayısıyla bence her alıcı grubuna hitap eden bir fiyat ayarlaması yapılmıştı.
Gelelim şu andaki duruma; fiyatlar geriledi ve ortalama 3470 TL fiyatta PMVR projesindeki evler. bu ne demek dersek eğer, şu anda buradaki en pahalı evin metrekare fiyatı 3985 TL, en ucuzu ise 2654 TL oldu. Yani lüks bir konut projesinden şu andaki TOKİ fiyatlarından daha uygun fiyatla ev alabiliyorsunuz!!!
Bunun daha anlatılacak bir tarafı yok.!!!
Ne olacağını söyleyeyim, millet gene gidecek çılgınlar gibi TOKİ satışına talep yağdıracak ve ardından ikinci elde PMVR'den daha pahalı fiyatlarla birbirilerine satacak.
Şimdi bana yok 10 senelik taksit imkanı TOKİ'nin yok kredilendiriliyor demesin kimse. Evet PMVR'de kredi imkanı olmaması büyük eksiklik ama burada oluşan değer farkını göremeyen insanlara artık diyecek hiiiiç birşey yok..
Gidin TOKİ'den toplu konut alın,
Kalan sağlar bizimdir!!
Sevgiler
Çerkes
Sevgili Çerkes Komşum :)
Dediklerinizin değeri sonra anlaşılacak. Şu an insanlar hemen değer yükselmesini görme düşüncesinde. O yüzden isyandalar. Yukarıda anlattığım gibi bu sertifikanın mantığı anlaşılmadığı için birçok kişi isyan ediyor.
Anlattıklarınız çok değerli fakat çoğunlukla psikoloji öne geçiyor borsada.
Arada siz gibi ümitli insanlar birşeyler yazsın da takipçiler unutulmuş bir hissede olduklarını düşünmesinler. :)
Saygılar...
Herkese hayırlı bayramlar diliyorum.
Yatırım tavsiyesidir
Yarınki kap sonucu ne olur tahminleri alalım? Kaç daire satılmıştır?
Sn Eslu o zamanlar doğru bir değer biçmiş hisseye, nitekim o fiyata geldi.
O zaman bir yazı yazmıştım buraya ancak silinmişti. ''Menkul kıymetleştirilmiş her araç spekülasyona maruz kalır''
Mevcutta arz fiyatının %19,2 altında işlem görüyor. 100 lot hissenin 1 metrekareye denk geldiğini düşünürsek projede ortalama metrekare fiyatı arzda 4.250 lira iken şu anda 3.434 lira oldu.
Ev almak niyetiyle toplayanlar 100 metrekare için 343.400 lira verseler kafi oluyor sanırım. Bu da pahalı olmayan bir fiyat aslında.
Tabi teslime kadar prim yapmama ihtimali yatırımcıları hisseden uzak tutuyor olabilir.
*Metrekarelerde brüt hesabı kullanılmış. Mesela 123 m2 brüt için 12 bin küsür sertifika gerekiyor ve neti 89 m2 sadece :(
Şimdiki fiyat normal-iyi ancak arzı pahalı imiş demek ki...
Syg.
Bu arada 42.5 tl den alanlar için 5 aylık faiz kayıplarıda hesaplanırsa zarar daha büyük.
Bu hisse internet üzerinden online emir ile alınmıyor, neden?
Başakşehir’de yükselen Park Mavera projesinde anahtar teslimler başladı. Toplam 672 dairenin bulunduğu projede, teslimat iki ay öne çekildi. Daireler 22 saatte sahiplerini buldu.
http://www.karar.com/ekonomi-haberle...teslim-593304#
Park Mavera 1 bu bahsedilen. Güzel bir site oldu. Yeri de iyi
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.kap.org.tr/Bildirim/628297
Anladığım PARK MAVERA 3 projesinde sertifikaya konu olmayan daireleri m2 si 5,000 TL gibi ort. fiyattan satışa koyuyorlar, 361 dairenin 110 tanesi satılmış toplam 91 mn TL ye şimdiye dek, satışta gerçekleşen m2 fiyatı ise 4,750 TL gibi ortalama..
Sertifika ile kıyaslanması gereken fiyat bence bu, buradaki makas iskontoyu aşağı yukarı gösteriyor.
4,750 reel piyasada oluşan fiyat
3,394 borsada oluşan sertifika fiyatı
%28,55 iskonto hesaplıyorum..bana enteresan geldi, bilemiyorum sizlerin yorumu nedir..
Halka arz fiyatı 42,50 şu an 33,90 halka arzdan almayıp parayı bankaya faize yatırdığını kabul et ooo zarar büyük
33,22 ye bile mal verebilen "yatırımcılar", tebriği hak ediyorsunuz :)
Alkışşş :bravo:
Aslında temel olarak fiyat bence çok cazip, bu kadar gayrimenkule düşkün bir ülkede nasıl talep görmüyor anlamıyorum. Sanırım insanların haberi yok ama o kadar emlakçı vb var, bunlar bir de uyanık/çakal olurlar fırsatları kaçırmazlar nasıl haberleri olmaz anlamıyorum.
Alternatif yatırım araçları (faiz vb) , beklenti.
Bölge uzak ve kuralsız (4 yıl oturdum , şu an nasıl gitmişim o yolu diyorum) , istanbul'un trafik kazalarında önde gelen ilçeleri Tuzla ve Başakşehir , ama beklentisi bitmez bu proje kayabaşı'nda olsada Mahmutbey - Mecidiyeköy metrosu muhtemel seçim öncesi (bitmesi gerekiyordu) açılır.
Daha önce de yazmıştım 30 zor bir değer ama fiyat 30'u görürse ben de katılırım aranıza.
Genelde firmalar en kötü daireleri bankalara teminat için verir. ve belkide sertifika içinde bu geçerli olabir, sonuçta sertifika alanlar dairenin konumuna bakmıyor. en iyi makbul dairelerse, direk satışta gider. sertifikalı dairelerin konumlarını bilen varmı?
Belkilerle varsayımlarla olmaz..Projede hangi blokların sertifikayla satıldığı hangilerinin normal yoldan satıldığı zaten belliyken, bunlara gerek yok. İzahnamede de var halka arz sirkülerinde de var, bağımsız analist raporlarında da var, var oğlu var bu bilgiler, biraz araştıran internette şıp diye buluyor..
Daha burdan aşağısını görmez dedikçe, geri gelmeye devam ediyor, dibi yok mübarek. Yahu bunun karşılığında ev yok mu? Bedavaya mı verecekler bu evleri sonunda?
Artık tek açıklaması var: 3 liralık evleri 4ten verdiler millete. Halka arz tam bir kazıklamaymış demek ki.
https://www.kap.org.tr/ek-indir/4028...5e9f92f77145ef
Bu ilerleme raporu..Projede ne kadar yol alındığını gösteriyor. 15,08,2017 itibarıyla bir rakam vermiş TOKİ
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/630364
Bu da sertifikaya konu bloklardaki ilerleme durumları..
B2 %8,10
C2 %43,12
D2 %38,15
inşaat tıkır tıkır ilerliyor, satan satan..tekkeyi bekleyen çorbayı içer..
Yatırımcı raporundaki şu kısım çok ilginç değil mi? Sertifikaya konu bir sürü daire var fakat bugüne kadar sadece 2 adet 2+1 daire asli edime çevrilmiş durumda. (Yani sahiplendirilmiş durumda)
Diğer daireler niye bekliyor? Kimsenin elinde daire alacak kadar sertifika yok mu? Varsa niye asli edime çevirip kapatmıyorlar? İleride istedikleri şerefiyede daire bulamama riskini neden alıyorlar? Halka arzda büyük miktarlarda alan kurumsal yatırımcılar vardı sanırım, onlar niye asli edimle almıyorlar daireleri? Yoksa ellerindeki lotları sürekli satacaklar mı? Hisse bu yüzden mi sürekli düşüyor? Bir sürü soru geliyor akla???
https://i.hizliresim.com/LO255J.jpg
Aynı metrekare ve aynı oda sayısına sahip dairelerin konumlarına bulundukları kata manzarasına cephesine göre fiyatı zaten belirlenmiş farklılaştırılmış, mesela bütün özellikleri aynı ama güney cepheli olan daire kuzeye bakana göre daha fazla sertifika gerektiriyor. önce kapan iyiyi alır hikayesi zaten pek yok burda, gözde olabilecek daireler zaten daha yüksek fiyata denk gelen sertifika adedine fixlenmiş..
Yatırım ve emeklilik fonları tek lot mal satmış değil. Satanlar sabırsız beklemeye tahammülsüz hızlı ama "küçük" spekülatörler-sözde yatırımcılar benim gördüğüm..
Benim sorumun yanıtı bunlar değil.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Öncelikle halka arz yapıldığı zamanlardaki açıklamaları hatırlıyorum. Medyan talep miktarı 4500 TL falandı. Bu ne demek derseniz benim anladığım 5000 civarında bireysel yatırımcının yarısından fazlasının girdiği talep miktarı 4500 TL’den azdı. Bunun sizin sorunuzla ilgili kısmı ise, evet halka arzda tek başına ev alacak kadar talep girebilmiş yatırımcı sayısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla piyasadan alan ve asli edim için yetecek sayıya ulaşan yatırımcı yoksa burada yeni asli edimci gelme ihtimali bence düşük. Diğer taraftan da gayrimenkul piyasasını ve bu bölgeyi araştıran bir insanın buradaki fiyat arbitrajını görmemesi de ayrı bir cehalet.
Diğerleri neyi bekliyor dediniz, ben mesela yarım daireye yaklaştım alımlarımla. Tam daireye muhtemelen tamamlayamam ama şunu görebiliyorum, kıytırık TOKİ evlerinin bile 3600 TL/ metrekare fiyatla (ki 4000 TL üzerinde evlerde var) gitti bir yerde markalı lüks bir konutu 3400 TL metrekare fiyatla durmayacağını ve 2-3 sene sonra ederini bulacağını düşünüyorum. Ha bu arada bu ederini piyasadakilerin görmesini ummuyorum. Nihayetinde bu evler asli edime konu olmazsa Makro tarafından satılacak ve parası bize payımız nispetinde ödenecek. Ben onu bekliyorum. Yani özetle buradaki değer artışının realize olmasını bekliyorum. Haaa bir daireye yetecek setifikam olursa hemen alırmıyım derseniz ben beklerim. Bir yere kaçtığı yok evlerin.
Kurumsal yatırımcı neden asli edim yapmıyor demişsiniz. Bir portföy yönetim şirketi evi ne yapsın. O da benim gibi getiriye oynuyor. Yani 2-3 sene içinde oluşacak değer artışına veya piyasada oluşacak olan fiyatlamaya. Dolayısıyla kurumsal yatırımcılardan gayrimenkul almalarını beklememek gerek. Bir istisnası gayrimenkul fonlarıdır ki onların da dünyadan haberleri yok. Adam çer-çöp almaktan sertifikayı ucuza alıp eve dönüp evi kendisinin satması gibi bir yöntemi denemez. Bir de konutlar yapım aşamasında. O yuzden kimse ev alacaksa da alayım diye acele etmez kardeş.
Sertifikanın düşme sebebini az çok anlayabiliyorum. Bana sorarsanız ne aldığını bilmeyen yatırımcı bunda çok etkili. Ben mesela halka arzdan aldım sonra piyasadan sürekli aldım. Öyle ki maliyetim inanılmaz derece düştü. Ve alırken tek hedefim var 2-3 sene içinde burası değerini bulacak. Ama bunu alan aklı evellerin çoğu bunu vur-kaçlık düşündüler ve olmayınca sattılar. Ürünü bilen olmayınca da yeni alıcı gelmedi ve hacimsizce aşağılara geldi. Özetle düşmesinin sebebi ürünü bilmemek ve piyasayı anlamamak. Bu ise biraz kafasını çalıştıranlara fırsat demektir.
Umarım sorularınıza yanıt olmuştur ama şu soru da aklınıza geliyor mu sayın komşum. TOKİ satış ofisinden ortalama 4700 TL metrekare fiyatla 110 adet sattım diye açıklama yaptı. Peki bu adamların sertifika ile neredeyse %30 daha ucuza aynı evleri alabileceklerini biliyorlar mı?
Çerkes