Originally Posted by
pilavli
Avrupa'da benimle aynı kıdemdeki meslektaşlarım 4000-4500 Euro arası maaş alıyor. Bugünkü kurla 62-70 bin TL eder.
Benim maaşımı yazmayayım ama haliyle bunun çok çok altında, zaten takdir edersiniz ki ülkede meslek farketmeksizin bu düzeyde maaş alan kimse yok (yöneticilerden bahsetmiyorum, maaşlı normal çalışanı kastediyorum).
Maaş farkı böyle ama benden o adamlarla aynı düzeyde, aynı kalitede iş yapmam bekleniyor, ne kadar ekmek o kadar köfte değil yani.
Gidişatı görüp birkaç yıl önce yurtdışındaki meslektaşlarla aramı soğutup görüşmeyi kesmiştim, bana ekstra üzüntü ve stres getiriyordu, iyi de yapmışım, şimdi karşılaştırmayı yapınca yine tadım kaçtı.
Git o zaman diyeceksiniz, zamanında on yıl kadar önce çıktı bir fırsat hollandadan, gidemedim, bekar ve/veya işsiz insan için kolay da ailesi/işi/düzeni olan insan ölçüp biçiyor para her zaman ağır basmıyor.
Neyse kendim için yazmadım bunu, bu maaş farkı iyi değil, nitelikli iş gücünü yurtdışına gönderecek doğrudan bir itici güçtür bu, zamanla ülkenin insan kaynaklarını kurutacaktır. En iyiler kaçıp gidecektir, bunların yeri dolmaz, bu kayıp parayla ölçülmez.
Şu ara kur, borsa, işsizlik, faiz gibi sayısal veriler gündemde ama asıl kayıp riski başka alanlarda oluşuyor.