Bir diger metal olan Platin hakkinda dusuncesi olan var mi? Altina gore cok daha ucuz durumda.
Printable View
Bir diger metal olan Platin hakkinda dusuncesi olan var mi? Altina gore cok daha ucuz durumda.
Takip ediyorum..Ancak piyasalar çok dengesiz. Bunun sebebi ortada çok fazla serseri para var. Saçma sapan hareketler görebiliyoruz.
Altın da bile zaman zaman tuhaf hareketler görüyoruz. Gerçi hep diyorum, her hareket için biraz bilgili biri bahane bulabilir. Biri bir bahane bulur, başka biri daha bilgili ise, 5 bahane bulur. Sonuçta geçmişi anlamak, geleceğe dönük tahmin başarınızı arttırmıyorsa, bir anlamı yok.
Yani, şu dönemde farklı enstrümanlara çok dağılma taraftarı değilim. Stop patlatmak için, ya da ilgi çekip mal boşaltmak için spekülatif hareketler yapılabilir. Mümkün olduğunca konservatif davranmak lazım şu sıralar, hatta sene sonuna kadar.
En büyük belirsizliğimiz de kur. Bu bile başlı başına yatırım konusunu aşırı zorlaştırıyor. Bu yılı kazanç değil de, kayıpsız bitirmeye çalışmak hedef olmalı.
Eğer uçan kaşan saçma sapan harektler yapan, temel olarak çöp hisselere bulaşmadıysanız. Bunu da kazanç olarak görebilirsiniz. Bu hisselere dalıp, portöföyünü %50-100 büyüten biri de kayıptadır bence, uzun vade açısından. Ben kolay para kazanan ve kumara alışan birinin kolay kolay iflah olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle kazanç kayıp olayına kısa vadeli bakmamak lazım, bazen kazanç gibi gözüken kayıp, kayıp gibi gözüken de kazançtır aslında.
Ne hikayeler var. Çevremizden bu işlerin içinde olduğumuzu bilenler olduğu için ister istemez sorular geliyor. Çok ocaklar sönecek, devlet bunu nasıl engellemiyor, nasıl göz yumuyor hayret ediyorum. Öte yandan, bürokrasiden de bu işin içinde olanlar olduğu duyumunu alıyorum..o zaman resim netleşiyor. Elimde kanıt olmadığı için, kimseyi suçlayamam tabi.
Elimden gelen, burada ve twitter da yatırımcı olmayı anlatmak..Ama, böyle bir ortamda bahsettiğimiz konular vızıltı gibi görülüyor. %1 vardır, beni anlayan, onlarla yola devam edeceğiz bir şekilde. Ama 2020 yılı, türk borsası için kara bir yıl olarak anılacak. Çünkü 100 binlerce insan bedavadan para kazanmaya, çalışmadan-çabalamadan zengin olunabileceğine inandırıldı. Sonu, hüsran olacak.
Temel analizin, değer yatırımının küçük görüldüğü böyle histeri dönemleri zaman zaman olmuştur. Hep de sonu hüsranla bitmiştir. Aynı lale çılgınlığı gibi bu dönem de hüsranla bitecektir, dediğin gibi buna kaptırıp sonsuza dek süreceğini düşünen kesim de malesef zirvelerde malı kucaklayıp yıllarca ağlaşacaktır.
Sabit bir yöntem, bir strateji ve bunun düzenli (mümkünse otomatik) uygulanması olmadan borsanın dalgaları arasında yok olur gideriz, hiç unutmamak hiç şımarmamak lazım...
Daha kötüsü sadece maaşla yola çıkanlarla, sermaye getirisi kazananlar arasındaki makas açılıyor. Adam 100bine aldığı arabayı 150 bine satarken asgari ücretli veya üstü kaz*****n aradaki farkı kazanması için bir yıldan fazla çalışması gerekiyor. Sermayeyi oluşturması için ise 2-3 yıl yemeden biriktirmesi gerekiyor. Bu bir süre sonra insanları farklı duygulara itebilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
son dönemlerde insanların riskli hisselere kaldıraçlı piyasalara yönelmesinin başlıca sebebi olarak bunu görüyorum... risk az olunca getiri de az oluyor.. haliyle küçük sermayede daha da azalıyor getiriler .... örneğin hiç borsayla uğraşmadan sadece aft, tacirler hisse senedi, marmara capital hisse senedi gibi hisse senedi fonlarına yatırım yapmanın getirisi bile aslında muazzam oldu... bir yılda hepsi yüzde 90dan fazla.... en basitinden altını geçti mesela... bu sayfayı ilk okumaya başladığımda fonların yüzde 90 getireceğini bilsem havalara uçardım o kadar büyük bir getiri aslında bu...ancak enflasyondan ve vergilerden dolayı makas o kadar açıldı ki insanlar bu farkı kapatabilmek için uçacak kaçacak hisse aramaya kaldıraçlı piyasalara varantlara yöneliyor ...
bu aslında poker masasına eli açık oturmak gibi birşey... ters bir rüzgarda elinizdeki hisse temelsiz olduğundan sabredeyim deme şansınız da olmuyor....
psikolojiyi çok iyi ayarlamak yavaş ama doğru bir strateji uygulamak gerek bence... bizim kaderimize de piyasanın bu dönemleri düştü... bunun bilincinde olmak lazım .... böyle korku pompalamak, karamsar olmak, kimseyi elde edeceği kazançtan etmek istemiyorum ama gece bir haber gelir kötü bir şey olur diye akşamdan sabaha pozisyon taşımayan tanıdıklarım var...
inşallah bu dönemleri de ülkece en hafif hasarla atlatırız ... herkese bereketli kazançlar sağlıklı günler dilerim ... saygılar
MAC fonunu ve Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum, benzer yöntemle yatırım yapmaya çalıştığım için de olabilir. Borsada iyi getiri sağladım diye babam biraz birikimini bana vermek istedi, dedim babacığım ben senin paranla bu riskleri alamam, MAC aldırdım çok güzel gidiyor maşallah. Piyasa bozduğu zaman da sadece alım fırsatı olacağını düşünüyorum, uzun vadede en iyi fonlardan birisi olabilir. Borsayla uğraşmasam direk alır unuturdum.
Sn. nosgecagri,
Bende Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum. Fonundaki hisselere bakmaya çalışıyorum. Özellikle eylül ayında algyo'nun %1'ini almış. Celha ve ditaş %5 üzerinde sahipliği var. Çimsa'yı da baya beğeniyor gibi, diğer yandan iki aydır bankalara (en çok ak en az garan) %30 üzerinde ağırlık veriyor.
Buranın konusu değil ama bazı fonlar dağılım raporlarında detay sunmalarına rağmen bazıları sunmuyor. Sanırım bu zorunluluk değil. Yoksa hepsi sunar diye düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Ben de NNF fonuna yatirim yaptim.NNF hisse icerigini aciklamiyor aciklamama gerekcesi olarak belli hisselerde fon performansinin olumsuz etkilenecek olmasi seklinde bir seyler yazmislardi.Benim fon alma nedenim Yunus Sahin ve Yasar Yildirim'a guvenim.Fon olayinda en onemli sey fon yoneticilerine guvenmek sanirim.
Sayin Cautionary.Ben de bu aralar is yasamini sonlandirmanin matematiksel hesabina kafa yoruyordum.Matematiksel hesabini daha once paylastiniz mi bilmiyorum.
Yillik harcamaniyin 25 kati kadar yatirim assetiniz oldugunda is yasamindan cikabilirsiniz seklinde genel bir gorus var.Isin pratigini yasayan birine sormak isterim.Turkiye icin bu hesaba katiliyor musunuz? Acikcasi enflasyonun ve kurun durumu net bir sonuca varmami engelliyor.
Sene başında, gelenekselleşmiş yöntem olan altın - dolar - araba/ev almak şeklinde yatırım yapsaydık çok daha fazla kazanırdık.
Ama ne yaptık? Bilgi birikimimizle bir şeyleri anlamaya ve yorumlamaya çalıştık. Ülkemize de güvendik. Rasyonel davranmaya çalıştık, irrasyonel bir dünyada.
Nakit portföyüm %35 büyümüş (%50 döviz-altında idim genel olarak), ama bu kadar kasacağıma altın-dolar full yapsaydım ya da sene başında almayı düşündüğüm arabayı alsaydım (erteledim), herhalde en az %50-60 büyürdü.
Bu sene bana en büyük getiri, borsada yabancı yatırımcının ne kadar önemli olduğunu anladım. Yabancı olmadan olmuyor, bizim Türkler, yabancılardan daha acımasız, çok kısa sürede vur kaç yapıp, vatandaşın kucağına atıyorlar hisseleri.
Vatandaş almasın diyoruz, ama bir düzenleme şart. Gerekirse, ilk borsa hesabı açanlar ilk 6 ay , bist-30 dışına çıkamaz gibi bir yasa olmalı. Ehliyeti olan araba kullanmasın diyoruz da, en ufak bir borsa deneyimi olmayan kumarhane hisselerini de almasın diyemez miyiz? Bu konuda da görüşlerinizi merak ediyorum.
Kusura bakmayın ama, bu tür yaklaşımlara acayip kıl oluyorum.
Altın çıktı altına bak, arabalar iyi arttı arabayı referans al...borsa çıktı borsaya, dolar çıktı dolara bak.
Böyle benchmark mı olur Allah aşkına? Lütfen kendinize eziyet etmeyin, bu tür kıyaslamalar bilgi eksiliğinden ise bir şey diyemem, doğrusunu anlatmaya çalışıyorum zaten. Yok bilerek bu kıyaslamalara giriliyorsa, o zaman aç gözlülükten başka bir şey değil.
Ayrıca, her neyle kıyaslarsanız kıyaslayın. Orta-uzun vade yatırımcı olduğunu iddia edenler en az 5 yıl gibi bir dönem için kıyaslama yapmalı. Zaten uzun vadede getiriler biribirine yakınsamalı, yoksa herkes evini satar dolara yatırır..ya da ne var ne yok satar altına, dolara gömer vs.
Zaten tüm hareketleri mükemmel öngörsek portföy yapmayız..ne var ne yok gömeriz bir enstrümana.
Bayram öncesi şans eseri arabayı sıfırlamıştık. Bu beni yatırımcı olarak başarılı yapmadı. Sadece bir varlığım daha değerlendi şimdilik.
Satmayı da düşünmediğim için hiç bir anlamı yok.
Finansal özgürlük önce giderlerin disipline edilmesiyle başlar sonrasında sermayenizden pasif gelir elde etmekten geçer.
sene başında borsadan nasıl hisse alabilirim diyen arkadaşım bugün 3 kağıdım var 3ü de tavan istersen sana da kağıt söyleyeyim kazanırsın dedi:yahoo::evil:
bir hisseyi banka mobilden aldırmamış aramış falan da zorla aldırmış. banka o kadar riskli görmüş ki höst kardeş sene başında hoktun şimdi koktun diye uyarı vermiş :whistling:
Yok u30 dan çıkmasın falan beyhude...
bu sene maalesef bilgi pek para etmedi borsada bilmeyen yardırdı yaşanacaklar yaşanacak göreceğiz.
rahmetli süleyman beyin de dediği gibi meseleleri mesele etmezsek mesele kalmaz.
iş yerimdeki direktörüme haziranda güzel bir portföy yaptık beraber. %30 civarı getiri elde etti. Sonrasında gidip bu karın fazlasını spor hissesinde kaybetmiş. Tabi alırken bana sormadı. Hisse taban yapınca beni aradığında kızdım, istersen git kıbrısta kumar oyna aynı şey dedim .
Artık hisse tavsiyesi isteyene tefasın sayfasını gösterip oradan fon araştırmasını öneriyorum.
Güzel bir örnek. Fonlar artık gelişiyor o tarz kişiler kesin fon almalı.
--
Yakın arkadaş çevresi dışında akrabalar ile hatta babanızla bile yatırım stratejileriniz uyuşmayabilir. Onların adına para yönetmek gerçekten zor olabilir.
Misal akraba örneği de ben vereyim: annem haricindeki kimseyi ikna edememişimdir. Borsa konusunda karşılaştığım soruları : ayda ne kadar veriyor? 1 yıl mı bekleyeceğiz? Vade ne kadar?
Sorulardan anlaşılacağı gibi mevduat harici yatırım yapmayan güruhun yatırımını yönetmek sabır işidir:)
Merhaba, bu başlıkta veya başka platformlarda şu ifade çok geçiyor.
Bu kağıt "kumar kağıdı", bu kağıt şöyle, böyle diye.
Bu başlıkta da çoğu yerde de gördüm. Bizim borsamız uzun vade için uygun değil diye.
Orta vade de 6-12ay yatırım yapan birinin davranışı, aslında o kumar denilen davranıştan bir farkı oluyor mu ki?
O da bu kağıdı satarken tavana geldiğini düşünüp satıyor, diğeri de uygun alım yeri diye düşünüyor.
Kendimin hazırladığı bir excelde 2. Çeyrekteki bilançoları takip ettim. Bilançosu berbat gelen sığ/derin hisselerin bir çoğu şu 3 ayda çok yükseldi.
Şu durumda alanda memnun satanda.
Sormak istediğim soru ise, bu durum ne zamana kadar böyle devam eder?
Belli bir suredir BISTte yasadigimiz olaylarin cok benzerleri avrupa amerika dahil her yerde yasaniyor. Pandemi, secimler vs vs hersey arapsaci. Tum yasananlar bu krizi firsata cevirenlerden kaynaklaniyor ki bu da cok ama cok dogal
Herkes birgun bir yerde bunun noktalanacagini biliyor. Ama iste para kazanma daha dogrusu diger sozde rakipleri alt etme duygusu insanin DNAsinda var. Herbirimiz bazen buna yenik dusuyoruz
Hirsimiza yenilmeyelim, ortalik bircok farkli konudan cok gergin derim. Zira bizler gibi bircok KYnin buna luksu yok. Ve unutmayalimki finansal piyasalarda firsatlar asla bitmez
Asla YTD degildir, tum KYlara saglik ve bol kazanc dilerim
Bende niyetlenmiştim performansından dolayı mkkda portföy dağılımı çıksın alırım diye bekledim ekim başı açıklandı sadece hisse oranı % x.xx çıktı detay bilgi yok. Şeffaf olmayınca içime sinmedi.
Direk eurobond almadan önce fonlarına da bakmıştım adam riski dağıtmak için gana bondu gürcistan senegal bondu almış. Yazmasa görmeyecektik.
Mac güzel türev işlemde pek yok buna rağmen güzel getiri sağladı
Tkf başarılı.
Değişken ve t+1 olan EIB fon var grafiğini seviyorum adamların genelde mevduat faizi x 1.5 -2.5 arası getiriyor bir kaç puan daha fonlama faizi artarsa kış uykusu için ideal
Kesinlikle Yatırım tavsiyesi değildir
Baktım ortalık karışık parayı altın,gümüş,platin ,eurobond ve tek hisseye dağıttım.Valla baya baya iyi gidiyor durum.E bu fonlardaki adamlar ne yapacak ki,o da parayı dağıtacak,parayı dağıttım diye benden yıllık maaş alacak aklım kesmedi,arada bu enstrumanlar arası değişim yapıyorum çok gidenden az gidene aktarıyorum falan.Tek kuruş TL de para tutmadım ,bizim fonda TL işlemez,gelen TL ler anında bu enstrumanlara gider.
Ben bunu tecrübeyle öğrendim, yakınlarıma arkadaşlarıma asla yatırım/para değerlendirme konusunda tavsiye vermem ve tavsiye almam. Soran olursa benim kafam basmaz o işlere der geçerim, çok sıkıştırırsa ne bileyim ev al altın al öyle diyor herkes vardır bir bildikleri diye sıyrılırım. Herkese de böyle davranmayı tavsiye ederim. Sonra çok başınız ağrıyabilir yakınınızla aranız bozulabilir. Ancak konuştuğunuz kişi bu işlerin riskini, para kaybederse bunu sizden bilmeyecek ve kendi sorumluluğu olduğunu tam olarak idrak edebilecek kapasitedeyse o zaman karşılıklı konuşulur. Herkes bu forumdaki gibi bilinçli değil, daha doğrusu çok büyük çoğunluk değil.
6-12 aylık yatırım orta vade yatırımdır. Uygun fiyattan kaliteli hisseleri alıp, ederine gelince satıp, başka hisseye geçme durumudur. Kumar durumu değildir.
Kumar kağıdı , yarın tahtasının bile kapanabileceği , tehlikeli sığ hisselerdir. Zaten o hisselerden para da kazandırmazlar kolay kolay. Birkaç defa defa alırsınız, sonra geri alırlar hepsini fazla fazla.Hep kazanıyorum diyen yalan söylüyordur.
Bizim aldığımız hisseleri istediğiniz an satabilirsiniz. Kademeler doludur alıcı vardır.
Kumar kağıdını satamazsınız. Taban taban giderken sadece günlerce izlersiniz.Satmak istediğiniz malı, satmanıza izin vermezler. Çünkü alıcı yoktur tahtada.
Yatırım bir stratejidir.
Ne zamana kadar bu anlamsız yükselişin devam edeceğini sadece piyasa yapıcı bilir. Tahta yapıcı demiyorum.Piyasa yapıcı farklıdır.
Benden tavsiye isteyenlere kriterlerimi sıralıyorum .
1) Parayı cash on the table verecek .
2) Ana para yıllık %10 yönetim ücreti alırım .
3) Kar oluşursa %50 si performans ücreti olarak alırım .
4) Alıp Sattığım enstrümanlar hakkında bilgi vermem .
5) Sadece 3 ayda bir kar zarar durumunu söylerim .
Sonuçu tahmin edersiniz sanırım [emoji3][emoji3][emoji3]
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Cauti hocam, aslında sizin gibi düşünüyorum ama ben şu anda piyasanın irrasyonelliğini yazmak istemiştim. Bu sene öyle bir yıl yaşadık ki, tüm ulusal ve uluslararası portföyler, w gibi bir kriz bekliyordu, lakin öyle bir şey olmadı. Profesyoneller para kazanamadı, rantçı ya da gözü kara (mantık dışı) hareket edenler para kazandı.
Bu sene para kazanmaya gerek yok aslında, yerimizi korusak yeter.
İnşallah 2021 mantıklı ve bilginin para ettiği bir yıl olur.
Bence bu çok sıkıntılı bir bakış açısı. Her sene, her koşulda, düşerken çıkarken yatayda altın iyiyken faiz iyiyken dolar iyiyken ne olursa hangi koşul oluşursa oluşsun - yalan dahi olsa - enflasyon +10 puani cebine koydun mu koymadın mı? Alternatif, dolar bazlı %2 + %3 cebine koydun mu koymadın mı? Olduysa neden oldu olmadıysa neden olmadı?
Bu mecburiyet, bu kıtlık, bu açlık yoksa bence çok kazanma şansınız da yok. Sürekli kafada dönmüyorsa kafa sürekli olumlu olumsuz milyon tane şeyi tez antitez analiz sentez yapmıyorsa çok zor. Iyi olan her sene kazanmalı kazanamadığı sende kendini geliştirip yine kazanmalı.
Otomatik sistemde şöyle bir hayalim var mesela... 1 saati bile zararla kapatmasın! Zarara asla tahammül edemesin. Alsın versin mutlaka ama mutlaka piyasayı yensin. Beyaz yaka olmak sa bu değil mi zaten herkes ÖSS/ oys derecelidir başlıkta diye düşünüyorum. Hedefi buraya koyalım ki, çok başarılı olalım.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İlk 10 bin desek nüfusa oranla baya derece oluyor sanki?SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son zamanlarda yatırım aracı olarak fonlar çok konuşuluyor NNF hisse senedi fonunun komisyonları ne kadar acaba bilgisi olan var mı?
Bir de fon konusuna yabancıyım tüm fonların giderleri aynı mıdır? Yoksa her fonun kendi belirlediği komisyonları mı oluyor?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
son BES tantanasından sonra eşimin BES hesabını zararı göze alıp kapattık ve altın aldık.
altının son yükselişi ile ettiğimiz zararın ciddi bir kısmı kompanze edilmiş gibi duruyor.
konu burada bile gündemden düştü ama bir gece aniden BES ler zorunlu olarak toksik tahvillere veya borsaya itelenebilir.
burada cizilen ekonomik resimle reel hayat arasinda uyumsuzluk var.
biraz dag bayir yapalim dedik ne araba park edecek yer var ne yemek yiyecek masa var.
bu bir tek bana oyle geliyor saniyordum gecen hafta fatih altayli da yazdi egede tekne park edecek yer bulamayanlar var dedi.
abi bu nasil is?
takir takir satiliyor evdir arabadir bu fiyatlardan ben anlamadim.
virus yok desen yarin bu avmler de agzina bir dolar.
biz mi yanlis yorumluyoruz ben hayret ediyorum bazen.
millet yalandan mi sizlaniyor acaba. herkeste para olabilir haaa ben size soyleyeyim
Aşırı endişeye gerek yok bence. Böyle bir karar alınırsa, ertesi gün çıkarım ben de. Önce bir karar alınsın.
Öte yandan gelecek kaygısı ile bugünü zehir etme arasında iyi bir denge kurmak lazım. 60 dan sonra rahat ederim diye kabus gibi bir hayat yaşayan beyaz yakalı arkadaşlarım, 55 te ölürseniz arkanızdan çok ağlarım.
Şaşırmadım. Zenginler daha da zenginleşti, fakirler daha da fakirleşti. Aradaki fark büyüyor ne yazık ki..