Sayfa 1147/1230 İlkİlk ... 1476471047109711371145114611471148114911571197 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 9,169 - 9,176 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    son dönemlerde insanların riskli hisselere kaldıraçlı piyasalara yönelmesinin başlıca sebebi olarak bunu görüyorum... risk az olunca getiri de az oluyor.. haliyle küçük sermayede daha da azalıyor getiriler .... örneğin hiç borsayla uğraşmadan sadece aft, tacirler hisse senedi, marmara capital hisse senedi gibi hisse senedi fonlarına yatırım yapmanın getirisi bile aslında muazzam oldu... bir yılda hepsi yüzde 90dan fazla.... en basitinden altını geçti mesela... bu sayfayı ilk okumaya başladığımda fonların yüzde 90 getireceğini bilsem havalara uçardım o kadar büyük bir getiri aslında bu...ancak enflasyondan ve vergilerden dolayı makas o kadar açıldı ki insanlar bu farkı kapatabilmek için uçacak kaçacak hisse aramaya kaldıraçlı piyasalara varantlara yöneliyor ...
    bu aslında poker masasına eli açık oturmak gibi birşey... ters bir rüzgarda elinizdeki hisse temelsiz olduğundan sabredeyim deme şansınız da olmuyor....
    psikolojiyi çok iyi ayarlamak yavaş ama doğru bir strateji uygulamak gerek bence... bizim kaderimize de piyasanın bu dönemleri düştü... bunun bilincinde olmak lazım .... böyle korku pompalamak, karamsar olmak, kimseyi elde edeceği kazançtan etmek istemiyorum ama gece bir haber gelir kötü bir şey olur diye akşamdan sabaha pozisyon taşımayan tanıdıklarım var...
    inşallah bu dönemleri de ülkece en hafif hasarla atlatırız ... herkese bereketli kazançlar sağlıklı günler dilerim ... saygılar
    MAC fonunu ve Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum, benzer yöntemle yatırım yapmaya çalıştığım için de olabilir. Borsada iyi getiri sağladım diye babam biraz birikimini bana vermek istedi, dedim babacığım ben senin paranla bu riskleri alamam, MAC aldırdım çok güzel gidiyor maşallah. Piyasa bozduğu zaman da sadece alım fırsatı olacağını düşünüyorum, uzun vadede en iyi fonlardan birisi olabilir. Borsayla uğraşmasam direk alır unuturdum.

2.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    MAC fonunu ve Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum, benzer yöntemle yatırım yapmaya çalıştığım için de olabilir. Borsada iyi getiri sağladım diye babam biraz birikimini bana vermek istedi, dedim babacığım ben senin paranla bu riskleri alamam, MAC aldırdım çok güzel gidiyor maşallah. Piyasa bozduğu zaman da sadece alım fırsatı olacağını düşünüyorum, uzun vadede en iyi fonlardan birisi olabilir. Borsayla uğraşmasam direk alır unuturdum.

Sn. nosgecagri,

Bende Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum. Fonundaki hisselere bakmaya çalışıyorum. Özellikle eylül ayında algyo'nun %1'ini almış. Celha ve ditaş %5 üzerinde sahipliği var. Çimsa'yı da baya beğeniyor gibi, diğer yandan iki aydır bankalara (en çok ak en az garan) %30 üzerinde ağırlık veriyor.

Buranın konusu değil ama bazı fonlar dağılım raporlarında detay sunmalarına rağmen bazıları sunmuyor. Sanırım bu zorunluluk değil. Yoksa hepsi sunar diye düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

3. Ben de NNF fonuna yatirim yaptim.NNF hisse icerigini aciklamiyor aciklamama gerekcesi olarak belli hisselerde fon performansinin olumsuz etkilenecek olmasi seklinde bir seyler yazmislardi.Benim fon alma nedenim Yunus Sahin ve Yasar Yildirim'a guvenim.Fon olayinda en onemli sey fon yoneticilerine guvenmek sanirim.

Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Sn. nosgecagri,

Bende Sn. Haydar Acun'u çok beğeniyorum. Fonundaki hisselere bakmaya çalışıyorum. Özellikle eylül ayında algyo'nun %1'ini almış. Celha ve ditaş %5 üzerinde sahipliği var. Çimsa'yı da baya beğeniyor gibi, diğer yandan iki aydır bankalara (en çok ak en az garan) %30 üzerinde ağırlık veriyor.

Buranın konusu değil ama bazı fonlar dağılım raporlarında detay sunmalarına rağmen bazıları sunmuyor. Sanırım bu zorunluluk değil. Yoksa hepsi sunar diye düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

4. Sayin Cautionary.Ben de bu aralar is yasamini sonlandirmanin matematiksel hesabina kafa yoruyordum.Matematiksel hesabini daha once paylastiniz mi bilmiyorum.
    Yillik harcamaniyin 25 kati kadar yatirim assetiniz oldugunda is yasamindan cikabilirsiniz seklinde genel bir gorus var.Isin pratigini yasayan birine sormak isterim.Turkiye icin bu hesaba katiliyor musunuz? Acikcasi enflasyonun ve kurun durumu net bir sonuca varmami engelliyor.

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Benim iş hayatımı sonlandırmadaki en önemli motivasyonum da buydu...Bir nevi çalışıp, %50 sini doğrudan vergilerle, %25 ini de dolaylı olarak devlete bırakıyordum...üçün birini bile değil, dördün birini alıyordum...Artık kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, yeri geldiğinde bağ bahçemde de çalışıyorum, ama daha huzurlu bir hayatım var.

şu pandemi olayı biraz moralimi bozdu..yoksa off peak saatlerde yaşamak gayet keyifliydi...boğazın en güzel mekanlarında, belediyeye ait tesislerde, kahvaltı yapıyor, belediyenin spor tesislerinde spor yapıyordum...18 sene boyunca ödediklerimin acısını çıkarıyordum adeta

5. Sene başında, gelenekselleşmiş yöntem olan altın - dolar - araba/ev almak şeklinde yatırım yapsaydık çok daha fazla kazanırdık.
    Ama ne yaptık? Bilgi birikimimizle bir şeyleri anlamaya ve yorumlamaya çalıştık. Ülkemize de güvendik. Rasyonel davranmaya çalıştık, irrasyonel bir dünyada.

Nakit portföyüm %35 büyümüş (%50 döviz-altında idim genel olarak), ama bu kadar kasacağıma altın-dolar full yapsaydım ya da sene başında almayı düşündüğüm arabayı alsaydım (erteledim), herhalde en az %50-60 büyürdü.

Bu sene bana en büyük getiri, borsada yabancı yatırımcının ne kadar önemli olduğunu anladım. Yabancı olmadan olmuyor, bizim Türkler, yabancılardan daha acımasız, çok kısa sürede vur kaç yapıp, vatandaşın kucağına atıyorlar hisseleri.

Vatandaş almasın diyoruz, ama bir düzenleme şart. Gerekirse, ilk borsa hesabı açanlar ilk 6 ay , bist-30 dışına çıkamaz gibi bir yasa olmalı. Ehliyeti olan araba kullanmasın diyoruz da, en ufak bir borsa deneyimi olmayan kumarhane hisselerini de almasın diyemez miyiz? Bu konuda da görüşlerinizi merak ediyorum.

6.  Alıntı Originally Posted by varsayım Yazıyı Oku
    Sene başında, gelenekselleşmiş yöntem olan altın - dolar - araba/ev almak şeklinde yatırım yapsaydık çok daha fazla kazanırdık.
    Ama ne yaptık? Bilgi birikimimizle bir şeyleri anlamaya ve yorumlamaya çalıştık. Ülkemize de güvendik. Rasyonel davranmaya çalıştık, irrasyonel bir dünyada.

Nakit portföyüm %35 büyümüş (%50 döviz-altında idim genel olarak), ama bu kadar kasacağıma altın-dolar full yapsaydım ya da sene başında almayı düşündüğüm arabayı alsaydım (erteledim), herhalde en az %50-60 büyürdü.

Bu sene bana en büyük getiri, borsada yabancı yatırımcının ne kadar önemli olduğunu anladım. Yabancı olmadan olmuyor, bizim Türkler, yabancılardan daha acımasız, çok kısa sürede vur kaç yapıp, vatandaşın kucağına atıyorlar hisseleri.

Vatandaş almasın diyoruz, ama bir düzenleme şart. Gerekirse, ilk borsa hesabı açanlar ilk 6 ay , bist-30 dışına çıkamaz gibi bir yasa olmalı. Ehliyeti olan araba kullanmasın diyoruz da, en ufak bir borsa deneyimi olmayan kumarhane hisselerini de almasın diyemez miyiz? Bu konuda da görüşlerinizi merak ediyorum.
    Kusura bakmayın ama, bu tür yaklaşımlara acayip kıl oluyorum.

Altın çıktı altına bak, arabalar iyi arttı arabayı referans al...borsa çıktı borsaya, dolar çıktı dolara bak.

Böyle benchmark mı olur Allah aşkına? Lütfen kendinize eziyet etmeyin, bu tür kıyaslamalar bilgi eksiliğinden ise bir şey diyemem, doğrusunu anlatmaya çalışıyorum zaten. Yok bilerek bu kıyaslamalara giriliyorsa, o zaman aç gözlülükten başka bir şey değil.

Ayrıca, her neyle kıyaslarsanız kıyaslayın. Orta-uzun vade yatırımcı olduğunu iddia edenler en az 5 yıl gibi bir dönem için kıyaslama yapmalı. Zaten uzun vadede getiriler biribirine yakınsamalı, yoksa herkes evini satar dolara yatırır..ya da ne var ne yok satar altına, dolara gömer vs.

Zaten tüm hareketleri mükemmel öngörsek portföy yapmayız..ne var ne yok gömeriz bir enstrümana.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

7.  Alıntı Originally Posted by turkuaz Yazıyı Oku
    Sayin Cautionary.Ben de bu aralar is yasamini sonlandirmanin matematiksel hesabina kafa yoruyordum.Matematiksel hesabini daha once paylastiniz mi bilmiyorum.
    Yillik harcamaniyin 25 kati kadar yatirim assetiniz oldugunda is yasamindan cikabilirsiniz seklinde genel bir gorus var.Isin pratigini yasayan birine sormak isterim.Turkiye icin bu hesaba katiliyor musunuz? Acikcasi enflasyonun ve kurun durumu net bir sonuca varmami engelliyor.
    Bu konuda geçmişte çok yazdım, ama iyi bir şey yapmadım sanırım. ..bir ara vadeli işlemlerden bahsetmiştim başlıkta, ondan bahsettiğime de pişman oldum.

Umarım bir zaman sonra başlığı açtığıma da pişman olmam.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

8. Bayram öncesi şans eseri arabayı sıfırlamıştık. Bu beni yatırımcı olarak başarılı yapmadı. Sadece bir varlığım daha değerlendi şimdilik.
    Satmayı da düşünmediğim için hiç bir anlamı yok.
    Finansal özgürlük önce giderlerin disipline edilmesiyle başlar sonrasında sermayenizden pasif gelir elde etmekten geçer.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Sayfa 1147/1230 İlkİlk ... 1476471047109711371145114611471148114911571197 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •