O egeli ben deðilim
bence bu yaklasým meselenýn %50'sýný acýklayabýlýr belký, kalan (en az) %50 bana gore "haksýz/hatalý cýkmaktan kacýnma durtusu" dýyebýlecegým býr durtu...
Kýmse kolay kolay yanlýs yaptýgýný kabul etmek ýstemez hýcbýr konuda, herkes kendýne gore haklýdýr, sosyal meselelerde bunun býr olcusu de pek yoktur. Ama borsa gýbý haklý-haksýz cýktýgýn yatýrýmýn ay sonu veya yýl sonu kabak gýbý ekstre ýle karsýnda oldugu býr konuda kacýsý yoktur kýsýnýn... Dolayýsýyla zararda uzun beklemeyý tercýh eder cunku satýp cýkmak "yanlýs yapmýs olmayý kabullenmek"týr, bu da sadece baskalarýna karsý degýl kýsýnýn kendýne býle ýtýraf etmek ýstemedýgý býr durumdur, ust uste yasandýgýnda egoya zarar verýr. Satmadýgýn surece kagýdýn tekrar cýkmasý ve "haklý cýkma, dogruyu yapmýs olma" umidi vardýr...
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Temel analizde sihir olmaz. Hadi yeni yetme yazýlým þirketi olsa (yemek sepeti gibi eve servis yapan þirketler de artýk yazýlým þirketi kabul ediliyor...en büyük örneði de amazon zaten) ok diyeceðim..belki bizim görmediðimiz bir þeyleri fiyatlýyor.
ama bu þirketler bildiðin eski usul sanayi þirketi...20 yýldýr bist teler..dolar bazlý 20 yýl önceki deðerindeler...bunda senin göremediðin, haydar acun un gördüðü ne olabilir...temel analiz bilgini biliyor ve takdir ediyorum, o yüzden bunu söylüyorum.
öte yandan, haydar acunu ben de beðeniyorum...piyasadaki çoðu sümüklüyü cebinden çýkarýr..en azýndan dürüst birine benziyor...ama viop yapmamasý, bir kere denedik, onda da getirimiz düþtü, piþman olduk demesi, hayal kýrýklýðý yaratmýþtý
zaten mac fonu long only gibi..hemen her zaman %100 hissedeler ve çok az trade yapýyorlar..belki baþarý sýrlarý burada...bu ve ata yatýrýmýn hemen tüm kadrosu, ata portföy yöneticisi mehmet gerz dahil, piyasanýn en azýlý boðalarýndadýr.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Profesyonel olarak kendi portföyümü yönetmeye baþladýðýmdan bu yana, aktif iþlem yaptýðým portföy 3 yýlda ortalama yýllýk %45 getirmiþ..Bu yýl pandemi dengemi bozana kadar, getirim çok daha iyiydi, bu yýl ortalamayý düþürdü bir miktar.
öte yandan, hiç bir þey yapmadan, yatýþ pozisyonundaki gram altýn hesabým da 3 yýlda yaklaþýk %45 getirmiþ yýllýk...mevzu zaten sürdürülebilir olmasý getirilerin...altýn iyi getirdi diye 10 yýl daha altýnda kalacak halimiz yok...konu hep burada týkanýyor zaten.
mesela, mac fonu son 5 yýldaki getiri ortalamasý olan %36 yý yine getirecek deseler, paramý bu fona yatýrýr..kendim uðraþmam..çünkü %10 civarý bir fark için, bu riki almaya, bu emeði harcamaya deðmez bence...ama konu hep önümüzdeki 5-10 yýl boyunca ortalama getiri ne olacak sorusunda düðümleniyor.
aslýnda þu pandemi ortamý, gerek hayat, gerekse piyasalardaki keyfimi bozdu..yoksa, gayet mutlu mesut piyasalarda takýlýyorduk...bir de az çok temel analiz ile giden hisseler bulunabiliyordu...artýk iþ iyice kumara döndü, nerede çer çöp hisse, hepsi uçtu kaçtý..giden büyük kaðýtlarda dönemel hareketlerle gidiyor, o dönmde hissede deðilsen yandýn...endeksin %1 gittiði, hisse özelinde bir haberin olmadýðý yerde ereðli tavan oldu...görülmüþ iþ deðil...saçma iþler bunlar...ya da paralý bir tarder giriyor, bakýyorsun petkim gibi bir hisse tavan oluyor...sevmiyorum ben böyle iþleri.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
@nosfecagrý, bu yazdýklarýmdan þu soncu çýkarabiliyor musun? orta vadeli hisse portföy+viop dönemsel hegde/rallilerde long...yýllýk %50 ortalama getiri hiç de zor deðil, sürdürülebilir de bence...ayrýca ekran karþýnda olmaya, anlýk iþlem yapmaya da gerek yok..robotla vs uðraþmaya da gerek yok.
yýllýk %50 getiriyi beðenenler bu dediklerimi düþünsün ve çalýþsýn..yok yetmez, %100 hedefliyoruz diyenler, kendileri bilir...benim dediðimi %20 becerir bence, öbürünü belki %1, o da belki.
hey gidi orlando calumeno..portföy yönetim stratejileri dersi almýþtým mba deyken...2002 yýlýydý...kriz sonrasý, bedava fiyatlar, deli gibi alýyorum diyordu...þu an blooobberght de konuþuyor (net holding finansýn baþýnda)...bu da azýlý boðalardandý.
her çýktýðýnda yazýyorum bunu, farkýndayýmama çok deðerli adamlardan ders almýþýz, þimdi daha iyi anlýyorum.
Haydar Acun'un anlattigi kadariyla piyasadaki temel analistlerden farklilastigi temel bir nokta var. Insanlar genel olarak finansal raporlarin icerisinde gelir tablosu ve gelir tablosunun gelecek senaryolarini modellemeye calisirken, Haydar bey bilancoya odaklandigini soylemisti. Benim gordugum kadariyla bu bircok kisinin yapmadigi bir husus.
Hedge denedim, yapamadigimi gorunce vazgectim; insan yonetemiyorum, dolayisiyla yonetmeye calismiyorum mantigi benim hosuma gitmisti, farkinda olmasi ve yapamadigi seyleri zorlamamasi guzel bence.
Ata Yatirim'i bu siralar cok begeniyorum, siteleri haric. Portfoyumu hicbir hizmet alamadigim Garanti'den buraya tasimayi planliyorum.
Yer Ýmleri