Ceza filan almadım Doktor Bey, tapuda ve bankalarda işlerim vardı. Hepsi pürüzsüz halloldu çok şükür.
Printable View
Bende CHP'nin adayı Abdüllatif Şener olacak gibi bir intiba uyanmıştı, "öyle bir aday çıkaracağız ki RTE şoke olacak" sözlerine istinaden. Ama Muharrem İnce'yi aday yaptılar. Hayırlı olsun. Temennim ya İnce'nin ya da Akşener'in 2. turda kazanmasıdır. Eğer öyle olursa yeni ve tam yetkili CB'nin ilk yapması gereken icraat; TCMB Başkanını, HALKB de dahil tüm kamu bankalarını yönetimlerini, TVF Yönetimini, BİST Yönetimini kovmak olmalıdır. Onların yerine piyasalara aşina, becerikli, işini bilen, tecrübeli, duygusal davranmayan profesyonellerin gelmesi şarttır.
HALKB'nin borsadaki değeri artık 10 milyar tl nin altındadır. Dolar değeri ise 2.35 milyar dolar. Hissenin dolar değeri de 1.89 dolar. 2007 senesinde 8 tl den %24'lük ilk halka arz oldu. O zamanki kurdan 6.5 dolar eder. Bugünkü dolardan da (1.02**11)x6.5=8.1 dolar ediyor. 2012 Kasımındaki %25'lik 2. halka arzda ise fiyat 15.10 tl idi, dolar bazında 8.5 dolar yapar. Bugünkü dolardan da (1.02**5.5)x8.5=9.5 dolar ediyor. Ortalamayı alırsak 9 dolar yapar. Bundan yarım dolar düşelim ödenen temettüler için, net maliyet 8.5 dolar demektir. Bugünkü kurdan 36 tl ediyor. Hisse bugün 7.98 den kapattı. %78'lik bir değer kaybı söz konusu halka arzdan alan yabancılar için, yani yatırdıkları dolarların 5 te 4 ü kadar kayıp var.
Maalesef hissede hala "baskı/satış" momentumu söz konusu. Son 20 işgününde oluşan işlem hacmi 1.4 milyar lot olmuş. Demek ki hissenin yıllık "el değiştirme" hızı [(250 : 20) x1400] : 611=29 kat oluyor. Son 20 günlük işlemler baz alındığında, tedavüldeki tüm hisseler yılda 29 kere el değiştirmiş oluyor. Yani bu hızla her 9 günde 1 tedavüldeki tüm hisseler el değiştirmiş oluyor, (611 : 1400) x 20=9. Böyle bir hisseni dünyada pek eşi benzeri yoktur. Tam bir al-satçı hissesi olmuş artık.
Ağustosun son haftasında başlayan mevcut "sert satış baskısı" artık 9. ayına girdi. Bu arada 15.37-7.89 hareketine şahit olduk, şu anda da 7.98 deyiz. TL bazında %50 ye yakın düşüş yaşadık son 8.5 ayda. Bu tür mega düşüşler genelde depresyon ortamında ortaya çıkar. Resesyon, arka arkaya en az 2 çeyreklik (6 aylık) ekonomik küçülme demektir. depresyon ise yıllık GSMH'nın %10 ve üzerinde bir düşüş yaşadığı ortamdır. TR'de şu anda ne resesyon var ne de depresyon.
Makro rasyolar açısından TR ekonomisi pek çok gelişmiş ülkeninkinden iyidir. Örneğin kamu borcu yıllık GSMH'nın sadece %28'i kadar. Bu oran tüm gelişmiş ülkelerde %100'den fazladır. Ayrıca TR'nin bütçe açığı da yıllık GSMH'nın %2'sinden düşüktür, pek çok gelişmiş ülkede bu oran %5 civarındadır. TR'deki en büyük 2 problem, enflasyonun yüksek seyretmesi ve cari açıktır. Dış ticaret açığı zaten cari açığın bünyesinde olduğu için onu ayrı kategoriye koymuyorum.
Peki, hissedeki bu düşüş eğilimi ve satış baskısı ne zaman sona erecek? Bu sorunun cevabını hiç kimse bilmiyor maalesef. Sadece tecrübeye istinaden ve benzer durumlardaki emsal hareketleri baz alarak bir tahminde bulunabiliriz. Şahsi tecrübeme istinaden konuşursam, bu satışların 8 aylık bir sürenin sonunda sona ermesi gerekirdi. Depresyon/Resesyon olmayan bir ekonomik ortamda böylesine sert türden satışların 9. ayda bile hala devam ettiğini görmek benim için şaşırtıcıdır. TR GSMH'sının mega oranda düşüp %15 gibi küçüldüğü 2008 yılında bile hissedeki düşüş sadece 10.5 ay sürmüştü ve bu süreçte hisse kalıcı dibine ulaşmıştı. Şimdi biz düşüş sürecimizin 9. ayındayız. Bu süreçte 5 milyar lot gibi işlem hacmi gerçekleşmiş yani tedavüldeki adedin 9 katına yakın (tedavüldeki hisseler 9 kere el değiştirmiş). Nereden bakarsam bakayım artık bu düşüşün sona ermesi gerektiğini görüyorum ancak bir türlü sona ermiyor.
Madem normal şartlar altında artık sona ermesi gereken sert düşüş sona ermiyor; o zaman, içinde bulunduğumuz olağanüstü süreci dikkate almamız gerekir, örneğin HA karar duruşması, baskın seçim süreci, TCMB'nin basiretsizliği yüzünden TL'de ciddi değer kayıplarının yaşandığı süreç; tabii bir de OFAC'ın kesmesi muhtemel ceza da var. Eh bunlar Haziran sonu gibi ortadan kalkar diye düşünüyorum.
Hisse şu anda son derece anormal bir süreçten geçiyor, 2018 F/K sı 2 nin bile altına inmiş durumda. Bu seviye tam bir batık seviyesidir. 2 F/K'dan işlem gören bir yerel büyük banka söz konusu burada, 2018 konsolide net kârı ile tedavüldeki tüm hisseler satın alınabiliyor. Böyle bir durumun ortaya çıkma ihtimali normal şartlar altında 1000 de 1 den bile daha düşüktür. Olağanüstü süreçten geçen bir hissede treyd yapmak, stoploss uygulamak iyi sonuçlar vermez. Ya hisseye ve şirkete inanıp/güvenip yatırımınızı yapar ve sabır ile meyve vermesini beklersiniz, ya da böyle bir riske girmezsiniz. Ben risk alıp yatırımımı yapmayı tercih ettim. Zaten Haziran sonu itibariyle ipler kopar. Pek bir süre de kalmadı. Beklentim %75 ihtimalle sert yukarı bir tepki sonucunda çıkış trendinin başlaması, %25 ihtimalle de 6 tl lere doğru bir yolculuk. Eğer banka batıyorsa, ki bunun olasılığı sıfıra yakındır her ne kadar böyle bir risk bulunuyorsa da çünkü her şirket için böyle bir risk söz konusudur, o zaman sıçtı Cafer bez getir durumları ortaya çıkar. Aksi taktirde ise banka ve hisse toparlanma moduna girer ki benim beklentim bu yöndedir.
Bir kaç teknik seviyeye bakayım:
50 günlük BHO 9.11 dedir.
Mevcut düşüş trendinin çıkış trendine dönüşeceği seviye: 7.89x1.20=9.47
Psikolojik direnç seviyesi: 10.00 tl
Hissede çıkış trendinin konuşulabilmesi için ilk etapta hisse kendini 9.11 in üzerine atmalıdır. Böyle yaptığında momentumu değişmiş olur, satış baskısının kalkması için altyapı hazırlanmış olur. 9.47 nin üzerindeki kapanışlar artık düşüş trendinin çıkışa dönüştüğünü söyler. 10.00 psikolojik direnç aşıldığında da araba 3. vitese geçmiş olur. Özetlersem, 10.00 aşılmadığı sürece bize rahat yok. Hissedeki momentumun çıkış yönünde devreye girdiğinden emin olmak için, 15 tl ve üstünün radara girmesi için 10.00 ın üzerinde kapanışlar görmeliyiz.
2017 sonunda toplam konsolide aktifler 321 milyar tl idi. 2018 sonu itibariyle %18 lik bir artış bekleniyor aktiflerde yani 375 milyar tl civarına çıkacak. Ama gelgelelim piyasa değeri 10 milyar tl bile etmiyor. Normal şartlar altında bir bankanın piyasa değeri aktiflerin %10 u civarındadır ve kârlılık oranı yüksek bankalarda %15 e kadar çıkar ama HALKB'de bu oran %2.5 olup %10-15'in çok ama çok altındadır.
Siz finans alanında olduğunuzdan sadece bunları yazmışsınız. O liste daha çok uzamalı.
İpsiz sapsız takımına dayanamayıp bıraktı forumu, bir süre facebookta kapalı grupta paylaşım yaptı (sağolsun beni de almıştı), sonra orayı da bıraktı twitterdan paylaşım yapıyor: https://twitter.com/stahinyeri
bir de yine bu forumdan tanıyıp twitterda takip ettiğim Casaubon var çok iyi analizleri var:https://twitter.com/durum_casaubon?lang=en
TH üstad pazartesi yapılacak Rahip Brunson davası için ne düşünürsün? Bence seçim öncesi bir action olabilir. Sayın CB 4.5 tl dolar ile girmek istemez seçime, ABD ile uzlaşı için uğraştıklarından eminim. İlk hamle rahibi serbest bırakarak bizden gelebilir.
HALKB ile ekgyo nun birleşme dedikoduları dolanıyor ortalıklarda..Bir yazim dedim
Sayın Bozoklu, daha önce de yazıldı. Bankaya gelmesi muhtemel cezanın miktarı hisse değeri ile hesaplanan piyasa değeri üzerinden ve yaptığı kendilerince usulsüz işlem miktarı üzereinden ceza yazılıyor. Geçmiş uygulamaları böyle iken piyasa değerinin bir çarpanı olan hisse değerinin düşük tutulması tüm hissedarların lehine bir durum oluşturuyor. Bu böyle acı versede bu böyle.
hergün hisse değerinin düşmesi aynı zamanda yüksek maliyetli küçük yatırımcının sinir sistemin allak bullak edilmesi de kaçınılmaz.
Kolay değil hergün para kaybediyoruz. Ana hissedar olan devlet hisseye giremiyor. Büyük yatırımcı ve fonlar ise beklemede . Mahkeme kararı ve ABD hazinesinin eylemi gerçekleşmeden yüksek miktarlarda girmek istemeyecekleri çok açık ve kağıt sahipsiz kaldı. Böyle bir durum seçim belirsizliği, dolar/Tl nin tarihi yüksek seviyeleri ile TL reel endeksinin en diplerde 80 lerde seyretmesi, kredi derecelendirme kuruluşlarının sabırsızlıkla davranarak not indirimlerinde yarışmaları, Hükümetin yüksek büyüme istemesine rağmen( genişlemeci politikalar izlerken) Merkez Bankasının eli açık edilerek adeta azarlanarak elinin bağlanması ile sıkı para politikası takip edemeyerek geç likitide ile işi idare etmesi ile güvenilirliğini yitirmesi, Suriye ve İRAN olayları, Petrolün yükselmesi, ABD faiz artırımları, 10 yıllık tahvil faizlerinin 3 lere dayanması, FED in her ay muntazaman piyasadan 30 milyar dolar para çekmesi, hükümetin rasyonel olmayan ekonomi ve faiz politikası ve yükselen enflasyon ve Ülker ile Doğuş grubunu yeniden yapılandırma istemeleri ile bankacılık endeksine gelen yoğun satış. Hepsi aynı zaman dilimine gelmesi binde 10 ihtimal olsa o zaman bu zaman olmalı ki hissemiz 7.95 olsun....Sayın TH ın bu kadar üst düzey bilgi, tecrübe ve donanımlarına rağmen bunları hesap edemeyerek 10.22 den hisseye çok önce girmesi anca bu ihtimal dahilinde olabilir . Eskilerin çok belagatlı bir kelimesi var. Nasip..Selamlar.
2018 fk yı nerden 2nin altında buldunuz daha açıklanmadı ve karda düşüş bekleniyor tahminlerde.
SM-A320F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu sürenin uzaması tamamen siyasi bir bilek güreşi sayın TH. Ekonomik değil . Eğer İrana bir operasyon yakınlaşmışsa Türkiyeyi gözden çıkaramazlar yani hızla türk karar vericilerin ve halkının tekrar ve hızla güveninin kazanılması lazım. Rusya da menfaatleri icabı ABD nin pasifizesi için İsrailden ziyade İrana yakınlaştı. Kartlar yeniden karılıyor ortadoğuda , Suriye de 3. evreye geçildi.
Selamlar.
Destek çizgisinde kapadı...
Naçizane, son yıllarda kamu ihaleleri yoluyla zenginleşen gürûhun seçimi kaybetmeleri durumunda agresif davranışlar sergileyeceklerini değerlendirmekteyim...Piyasaya verilen -derin- mesaj bu bana kalırsa...Verdiğin temel ve teknik bilgiler her zamanki gibi eşsiz... Sevgilerimle kardeşim...
Sn. yetkisiz, bu bakis acisi icin tesekkurler. Birincisi agresif davranislardan kastiniz nedir?
Ikincisi, TAV'la ilgili bir sorum olacakti. Benim disarda oldugumu, siyasetten anlamadigimi, ayrica her gelen hukumetin de kendi yandaslarini semirttigi gercegini bildigimi belirteyim. Yani su anki iktidara karsi degil yazdigim. Bu firmalari da tanimam etmem (3. havalimani haricinde).
Son yillarda en fazla ihale alan sirketler:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2018...6fe806ce83.jpg
Olasi hukumet degisikliginin firmama (TAV) faydasi nasil olabilir?
Tekrar ozur diliyorum konuyu baska bir hisse ile doldurdugum icin. Konuya siyasi degil de ekonomik olarak baktigimi, kimseyi incitmek amacinda olmadigimi belirteyim.
Yukarida yazan rakamlara gore 43 milyon dolarmi ? 43 milyar dolar mi ? Alinan ihaleler bu kismi aciklayabilirmisiniz.
GT-I9300 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
43 Milyar DOLAR.
size bir ornek vereyim ayni yolu izleyin, tarih ders almak icindir..
koza grubunun kagitlarindan herhangi birini (kozal) inceleyin ve halkbankin nereye gidecegini (dusecegini) gorun..
ben henuz almadim, elinde olanlara sabirlar..ytd
-öldüm fiyatina gelmeden ve banka batti artik iflah olmaz dedirtmeden millete anlik yukselisler olacaktir, su an 6 tl den islem goren kozaa 0.70 kurusa dustu, 50 tl idi gecen hafta kozal bi ara 8.50 ye dustu..
ben bi ara kozal'dan baska bir sey alip satmazdim, halkbankta ahkam kesen ve ustad dedikleri sahis (sadikspor) 21 tl iken spege soyle gecirdim boyle intikamimi aldim diye nutuklar atardi..:) hey gidi gunler hey..:)
kozal 35 tl idi ve elimde 17 tl ort kozallar vardi, gunluk takip ederken bos bi anima gelip cikmistim kagittan , dusen bicagi tutmasi zordur lakin tutuyorsan ve her yerin yara bere olduysa pala bunun odulunu gun gelir misliyle iade eder; kolayliklar esenlikler..
http://orduvizyon52.com/kose-yazilar...-mi--1696.html. TH bu linkteki haber doğru olabilir mi ? Halk forumda bu haber konuşuluyor
lütfen sayın TH BU LİNKİ DEĞERLENDİRİNİZ(BİR ÖNCEKİ YAZIDAKİ)
http://resimyukle.link/a/tvc_f6187bc...08f2d2a77b.png
Usd bazlı grafikleri daha önce yorumlamıştık 2008 dibine yaklaştık iyice. aylık tl grafiği de endeks ile beraber iyice bozuldu..
Burada genellikle olumlu olmaya çalıştım ama umarım iyi haberler gelir, fiboya bakarsak gidişat 6.30 civarına...
2008-2013 düzeltmesi çok sert gerçekleşiyor...0.23-0.68 değerleri yakın örtüşmüş..
Endeks te 94 hatta 86 ya göz kırpıyor...
Çok uzun vade yatırımcı olmuş olabiliriz. Sağlıcakla...
HA'yı bir şekilde özgürlüğüne kavuşturmak için TC kapalı kapılar ardından bayağı çaba sarf ediyor bana sorarsan. TC Washington D.C. Büyükelçiliğinden ABD yetkililerine gönderilen bu dava ile ilgili mektuplar da bu inancımı destekliyor. Hem HA hem de OFAC mevzusu TR ekonomisi ve bankaları için çok önem arz ediyor çünkü ortada hem ciddi bir güven sorunu var hem de devasa bir mali ceza beklentisi tepede Demokles'in kılıcı gibi asılı durmaya devam ediyor. Öte yandan HA'nın hapis cezası alması kaçınılmaz gözüküyor çünkü ABD jüri sistemi tarafından 5 suçtan suçlu bulundu, hapis cezasından kaçış yok gibi. Ancak HA için bir çözüm bulacaklar diye düşünüyorum. Bu çözüm Brunson ile bir takas mı olur yoksa HA ABD Başkanının affına mı mazhar olur, bir şekilde HA'yı serbest bıraktıracaklar bana göre. OFAC cezasına gelince, zaten zor durumda olan TR ekonomisi Halkbanka (bir ihtimal diğer TR bankalarına da) yüklü bir mali cezayı kaldıramaz, böyle yaparlarsa hem TC'yi karşılarına alıp kendi ulusal menfaatlerine aykırı bir durum yaratırlar hem de geçmişteki emsallerle uyumsuz bir karar almış olurlar. Bu açıdan bakıldığında da mali ceza kesme aşamasında çok duyarlı ve de makul davranmaları gerektiğini biliyor olmalılar.
2018 yılında konsolide yıllık net kârın 5 milyar tl ye ulaşması bekleniyor. 2018 1Ç rakamlarından da görüleceği üzere banka kârlarında ciddi bir artış var. 3 ayda AKBNK'ın net kârı 1.7 milyar tl, GARAN'ın ise 2 milyar tl oldu. Bu bankaların aktifleri ile Halkbankınki arasında büyük uçurum yok, %10-20 gibi bir fark var sadece. AKBNK'ın 2018'de 7 milyar tl civarında bir net kâr açıklaması bekleniyor, GARAN'ın 8 milyar tl, YKBNK'nin 5.5 milyar tl. AKBNK ve GARAN'a göre %10-20 daha az aktifleriyle HALKB de 5 milyar tl gibi bir net kâr açıklayıversin bir zahmet 2018'de. 2017'e HALKB 4.04 milyar tl konsolide net kâr açıkladı. Aktiflerin %18 artış gösterip 321 milyar tl den 375 milyar tl ye çıkması bekleniyor. Şu anda borsadaki piyasa değeri 9.975 milyar tl dir, bu bağlamda an itibariyle 2018 "beklenti" F/K sı 2 nin altındadır.
Bilmukabele Yetkisiz kardeşim, benden de sana saygı & sevgiler. 16 yıldır TR'yi yöneten mevcut iktidar artık yoruldu, ayrıca halkta da bir bıkkınlık oluştu, dediğin gibi yandaş şirketlerle işadamları bu iktidar sayesinde çok palazlanıp nemalandılar. Öte yandan ekonomi bir süredir patinaj yapıyor, iktidar maalesef gereken önlemleri almaya yanaşmadı, artık önlemleri almaya yanaşsa bile çok geç kaldılar. Arjantin Merkez Bankasının son 1 haftalık icraatı onlara ders olmalı. Faizleri 2 kere arka arkaya 650'şer baz puanı artırarak %27'den %40'a çıkartmak zorunda kaldılar bir kaç günde. TR bu kadar artırmak zorunda değil doğal olarak ama yapılan 75 (%0.75) baz puanlık artış sonucunda GLP faizinin %13.5'e çıkarılması hiç bir işe yaramadı. Bu faiz asgari %15 olmalıdır. Bu tür gecikmeler sonucunda ekonomi zarar görüyor. Yapılan yanlışların faturası bir şekilde iktidara çıkacaktır.
Linkteki yazıda "OFAC'ın HALKB'ye mali ceza kesme yetkisi yok" deniyor. Bu mevzu ile ilgili çok farklı görüşler var ancak yerli ve yabancı uzmanların görüşlerinin büyük çoğunluğu "OFAC'ın HALKB'ye mali ceza kesme ve/veya yaptırım uygulama yetkisinin bulunduğu" yönündedir. Kaldı ki OFAC bugüne kadar dünyanın 4 köşesindeki bankalara/şirketlere halihazırda mali ceza kesmiş & yaptırım uygulamış bir kurum, Lichtenstein bankasından tut da Beyrut'taki bankaya kadar ceza uygulamışlar. Eğer OFAC mali ceza keser de TC "bu cezayı tanımıyorum" derse işler o zaman sarpa sarar çünkü meselenin çözümü gelecekteki bilinmeyen bir tarihe ötelenmiş olur ve hissedeki belirsizlik hali devam eder. Onun yerine üzerinde uzlaşılmış makul bir ceza gelmesi veya da karşılıklı tavizler sonucunda hiç ceza gelmemesi çok daha uygundur.
TR'de yıllık GSMH'nın %15 gibi devasa bir düşüş gösterdiği 2008 yılındaki krizde HALKB 9.5 ten 2.7 ye %70'lik çok sert bir düşüş yaşadı. En tepeden en dibe bu düşüş 10.5 ay almıştı ama o zamanki piyasa tam bir depresyon ortamıydı. Şu anda depresyon da yok, resesyon da. Ama buna rağmen 15.37-7.89 düşüşü vuku buldu son 8.5 ayda yani hemen hemen %50 düştük. Eğer depresyon ortamına girmiyorsak 8.5 aydır devam eden mevcut düşüşün buralarda sona ermesi icap eder, hissedeki "yatay / hafif aşağı yönlü" eğilim bilemedin 1 ay kadar daha devam eder o kadar.
Bakın, dünyada likidite bolluğu hala tam gaz devam etmektedir. Bunu söylerken kulağa hoş gelsin diye işkembeden atmıyorum. Benim her yorumumun, belirttiğim her görüşün bir dayanağı vardır, boş konuşma huyum yoktur. Batı Afrika'daki Angola Cumhuriyeti'ni duymuşsunuzdur. Adamlar pratik anlamda batıktır, ayrıca ülke hiç de güvenli bir yer değil; anarşi, rüşvet, hırsızlık, iktidar boşluğu kol geziyor. Moody's bu ülke için "çöp" sınırının 6 kademe altında bir reyting vermiş olup (B3 reytingi) "yüksek kredi riski taşıyor, spekülatif ülkedir" diye uyarıyor Angola'da yapılacak yatırımlarla ilgili yani "ülke çöpün önde gidenidir, pratik anlamda batıktır" diyor. Buna rağmen geçen hafta Angola 3 milyar dolarlık tahvil arzı yaptı, 10 ve 30 yıl vadeli devlet tahvilleri sattı. Sonuç ne oldu? Yüksek talep geldi, evet yüksek talep. 10 yıllık tahvilleri yıllık %8.25 faizden arz ettiler, 30 yıllıkları ise yıllık %9.375 faizden. Yüksek kredi riski taşıyan, spekülatif olduğu gibi çöp sınırının 6 kademe altında bir reytinge sahip olan yani pratik anlamda batık olan bir ülkenin 30 yıl vadeli dolar bazlı tahvillerini yıllık %9.375 faizden satın almak için yatırımcılar kuyruğa girdiler. Alın size küresel likidite koşulları ve risk iştahı ile ilgili güzel bir delil. Likidite yüksek, risk iştahı da gayet yüksek çünkü yatırımcılar batık bir ülkenin tahvillerini hem de 30 yıl vadeli tahvilleri satın almaktan çekinmiyorlar.
İşte hep diyorum ya, piyasa karakter itibariyle "manik depresiftir" diye. Angola gibi batık bir ülkenin tahvil arzı durumunda "maniklik" durumu söz konusudur, HALKB hissesi durumunda da "depresiflik" ön plandadır.