Ne zaman Hüsnü Tiryaki yorumu okusam, bu dostumuz ne yapsa iyi yapar diyorum. Düzenli, tertipli, disiplinli, bilgili, eğitimli, en iyisi ... diye gidiyor yorumlarım.
Printable View
Ne zaman Hüsnü Tiryaki yorumu okusam, bu dostumuz ne yapsa iyi yapar diyorum. Düzenli, tertipli, disiplinli, bilgili, eğitimli, en iyisi ... diye gidiyor yorumlarım.
----'Geleceği tahmin etmiyoruz, ancak şunu çok iyi biliyoruz ki, önümüzdeki beş yıl, son beş yıl gibi olmayacak. Bunun için özel bir sebep yok. Piyasalar değişir, ve önümüzdeki üç yıldaki alacağımız sonuçlar da son üç yılın aynısı kesinlikle olmayacaktır. Böyle bir şey hiç bir zaman olmaz.'
---- 'En iyi trade'ler genelde en sevmediklerimdir. Piyasa benden her zaman daha çok şey biliyordur. Fırsatların çoğu, faydalanılmayan / kimsenin beklentisinin olmadığı alanlardadır.'
John W. Henry
Pazartesinden beri muhtemelen hayatımın en ilginç portföyünü oluşturdum.. İçlerinde, son bilançolarını baz alırsak, benim değerlemelerime göre, 2-3 tanesi hariç gerçekten ucuz diye niteleyebileceğim hisse nerdeyse yok.. Modaya uyduk diyelim, Net YP Pozisyonunun olası Yıllıklandırılmış Net Kâra en fazla etkide bulunabileceği, aynı zamanda, VBTYZ ve DEVA hariç, ihracaat oranı yüksek ve görece piyasa değeri küçük ya da orta büyüklükte şirketlerden oluşan bir liste.. Bu listeye girebilecek en az 20 kadar daha hisse var, bu kriterlere uygun, ancak takibi nispeten kolay olsun diye sayıyı 10 ile sınırlı tuttum. Hisselerde görece büyük periyotlarla trend takibi yapıp, trend dönüşlerinde giriş çıkış şeklinde devamını sağlayacağım. Son zamanlarda oluşan fon hevesimiz ve mevcut portföy ile fon performansı karşılaştırılması açısından portföyün diğer yarısı hanım tarafından fonda tutulacak, dokunulmamak kaydıyla.. Şubat ayında performans karşılaştırması yapacağız.
Portföyde yer alanlar:
ACSEL, AVOD, DESA, DEVA, ELITE, ISKPL, JANTS, KCAER, SAYAS, VBTYZ..
Bakalım kısmetimizde neler varmış, göreceğiz.
BIST 100'ün F/K'sı 6,22, BIST Tüm'ün F/K'sı 6,07.. Dünya tersine dönmüş gibi. Genelde BIST 100 daha ucuz olur, BIST TÜm en az % 15 daha pahalı seyrederdi BIST 100'den. Yan kağıtlar çıkıştan beklenildiği kadar henüz payını almış değil.
Seçtiğim hisselerde ilk eleme kriterleri olarak şu noktaları baz aldım:
-Ya Net Yabancı Para Pozisyonunun hissenin Yıllıklandırılmış Net Kârına yüzdesel olarak oranı yüksek olacak
-Ya İhracaat Oranı yüksek olacak
Bazı hisselerde ikisi de aynı anda yüksek idi ve iki şartı aynı anda sağlayanların diğerlerinden nispeten bilançolar bazında daha pozitif etkilenmesini bekliyorum.
Bunların haricinde FBO-Finansal Borç Oranlarının düşük olmasına dikkat ettim. Genelde seçtiklerim FBO'su % 20 altında olanlar. Bu son kritere uymayan 2 istisnam var, DEVA ve JANTS. Onların da Net Finansal Borç / FAVÖK oranının 1,5 altında olması kriterini sağlıyor olmasını finansal sağlık açısından risksiz bulduğum için listeye dahil ettim. DEVA finansal olarak yakından izlediğim, fiyat hareketlerine pek yansımasa da ve finansal yönetimini başarılı bulduğum şirketlerden bir tanesi. Finansal borcunun bu dönemde nispeten yükselmiş olmasının temel sebebi yeni fabrika yatırımlarının varlığı idi, ve bu yatırımlar büyük çoğunlukla tamamlandı, bundan sonrası için finansal yönetimde eski muhafazakar düşük finansal borç oranlarına gerileyeceğini tahmin ediyorum.
Bu hisselerde filtreleme kriterlerimde tipik olarak kullandığım belli değerleme rasyolarının altında olma ve/veya sektör ortalamalarına göre primsiz kalmış olma kriterlerini uygulamadım.
Ayrıca Yıllıklandırılmış Satışlar, EFK , FAVÖK ve Net Kâr değerlerindeki büyümede bilanço tarihleri itibariyle yıllık enflasyondan daha fazla büyümüş olma kriterlerini de uygulamadım. Bu son kriteri pas geçmemin sebebi geçmiş bilançolardan ziyade gelecek bilançolarında döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi sonucunda büyümenin daha parlak gelebileceğini bekliyor olmam. Gerçi Satış rakamlarında bu kriteri sağlamayan yok, ancak EFK, FAVÖK ya da Net Kâr kalemlerinde bazı hisseler enflasyon oranı altında büyüme sağlamış durumda.
ACSEL'de biraz canımı sıkan bir durum var, Verusa Holding ana ortaklık oranı % 50 üzerine çıkınca zorunlu pay alım teklifi yapılması için SPK'ya başvuruda bulunmuş. Aslında normalde pozitif algılanması gereken bir şey olmasına rağmen bu pay alım teklifi için son 6 aylık ortalaması için 65 tl civarı bir fiyatın teklif edilmesi için başvuru sözkonusu. Elbette kimse satmak zorunda değil, ancak hisse senedi fiyatlarının 85-90 arası devam ettiği bir zamanda böyle teklif fiyatı baskılamak için kullanılır mı bilemedim açıkçası. Bu durum bende kafa karışıklığı oluşturdu.
https://i.hizliresim.com/i2u16lb.jpg
Tamamıyle İhracaat Oranı Yüksek ve/veya Net YP Pozisyonundan dolayı Kur Değişiminin Net Kâra Potansiyel Etkisi yüksek olan şirketlerden oluşan ilginç portföyüm. Momentumu hep fiyat hareketlerinde mi arayacağız, biraz da dönemin modası olanlarda arayalım, değil mi? Madem momentum onlardan yana..
Bir arkadaş 'ben ucuz hisse almam, ucuzlayacak hisse alırım' gibi okkalı bir laf etmişti vakt-i zamanında, o söze uygun bir portföy oldu sanki. Belki de yanılıyorumdur, hesabımız komple yanlış yola çıkacak kimbilir?
Ne demiş Şair?
"Tohum saç, bitmezse toprak utansın!"
Tek hissede gitmek yerine portföy yapmanın avantajlarından bir tanesi de arada mutlaka bir tavan yapan çıkıyor. Dün DESA (tavandan bir tık aşağısı), bugün SAYAS.
SAYAS iyi bir iş bağlamış yine, General Elektric’in ABD'de kuracağı rüzgar santrallerinin kule içi ekipmanlarının üretimini gerçekleştirecekmiş, satın alma garantili. Bu SAYAS, yenilenebilir enerji sahasına ilk defa girdiğinde, bir arkadaş 'bu trene binin' diye yalvarmıştı adeta da, kimse ciddiye almamıştı. O tarihten tarihi zirvesine yaklaşık 2.5 yılda 66 kat prim yapmış. Geleceği iyi öngörebilen insanlara kulak vermeli. Daha çok gideri vardır bu hissenin, uzun vadede önü açık elbette, ancak başlangıçtan beri o fırsatı kollayanlara çok güzel prim bıraktı. O arkadaşın bereketi de bol olsun.
Bebek hisse muhabbetine üst perdeden bakanlara (kendimi de dahil ederek söylüyorum) iyi bir derstir bu. 10 tane bebek hisseye yatırım yapsan, 2-3 tanesi bu şekilde büyüse, zaten milletin 10-15 senede eriştiği noktaya bir kaç yılda erişebilme potansiyelin var. Peter Lynch'in yıllarca dövüne dövüne anlattığı mevzu da özet olarak aslında budur.
Çeşitli forumlarda da benzer yanlış anlaşılmalar gördüğüm için burada bir konuda açıklama yapmak istiyorum. Malumunuz kurlardaki yükselmeler şirketlerin Net Yabancı Para pozisyonu artıda olan şirketler için avantaj, ekside olan şirketlere içinse dezavantaj durumu oluşturuyor. Ancak bu durumun yanlış ya da eksik yorumlandığını farkediyorum.
Mesela A Şirketinin -2.000.000.000 TL'lik (Eksi 2 Milyar TL) Net YP Pozisyonu olsun ve kurlar da bir önceki bilanço kapanış tarihi ile son bilanço için kapanış tarihi arasında % 35 yükselmiş olsun ve varsayalım ki bu Net YP Pozisyonu da aynı miktarda kalmış olsun. Bu durumda -2.000.000.000 x 0,35 = -700.000.00 TL'lik bir kur farkı etkisi olur Net Kâra. Yani 700 Milyon TL'lik kambiyo zararı oluşur. Ancak bazı arkadaşlarımız bu durumu şirketin 700 Milyon TL Çeyreklik zarar yazacakmış gibi düşünüyor. Diyelim şirket kambiyo zararı etkisinden önce 4.000.000.000 TL Net Kâr yazacak, bu durumda kambiyo zararını (700.000.000 TL'lik rakamı) düşersin ve şirketin Net Kârı 3.300.000.000 TL olur.
Diyelim tüm şartlar aynı, ancak Net YP Pozisyonu + 2.000.000.000 TL ise bu durumda da aynı miktarda kambiyo kârı yazar, bu sefer de kambiyo kârını bu 4.000.000.000 TL'ye eklersin, o zaman da 4.700.000.000 TL çeyreklik kâr etmiş olur.
Diğer faktörleri gözardı edersek, sadece mevcut kur farkı değişiminin mevcut Net YP pozisyonuna göre nasıl etkileneceğini bu şekilde düşünmemiz lazım, bakkal hesabı basitliğinde.
--- Elbette unutulmaması gereken bir durum da Net YP pozisyonu sabit kalmayacak ve o da diğer rakamlar gibi bilançodan bilançoya değişecektir.
Sn.deva-i dert yazınız için teşekkürler... Ama burda buna bakarken hedge pozisyonlarının da olup olmadığına ve finansal zarar ya da kar yazıp yazmayacağına da bakmak lazım.. Özellikle tl çekilen kredilerden ciddi oranda ston yükselten veya KKM yapan firmalar da var.. Yani aslında her firmayı ayrıca ve detaylı bir şekilde incelemek gerekiyor.. Gerçi siz bunlara zaten vakıf olan birisiniz.. Ben sadece ekleme yapayım dedim. . Saygılar.
Zaten Net YP Pozisyonu derken aslında kastettiğim 'Hedge Dahil' pozisyonlar idi. Kurumların verdiği rakamlarda da, bilançolarda yer alan dipnotlardaki Net YP Pozisyonlarında da en son 'Hedge Dahil' pozisyonu veriyorlar. Burada yazarken daha önce 'Hedge Dahil' ifadesini kullanmaya genellikle özen göstersem de, bu sefer yazmayı ihmal etmişim.
Ayrıca, benim yaptığım yorumlar da dahil, piyasada kurlardaki değişimin net kâr üzerine olası etkisi üzerine yapılan yorumların çok büyük kısmı genelde son bilanço verilerine göre, ve bilançodaki pozisyonlar da sadece o anlık, yani bilanço kapanış tarihinin bir fotoğrafı durumunda. Sonrasında 'hedge dahil' net yp pozisyonunun olumlu ya da olumsuz nasıl değiştiğini, şirketlerin finans departmanları ve yönetim kurulları ve de kulağına içerden bilgi üflenenler hariç, detaylı bilen yoktur, eğer bizzat şirket tarafından konuyla ilgili kamu aydınlatması yapılmamışsa.
Hatırlatma için teşekkürler Hocam.
"Borsada geçirdiğim yirmi yıl bana beyninin % 3'ünü kullanan normal bir insanın kârlı hisseleri uzmanlardan daha iyi seçebileceğini öğretmiş bulunuyor."
Peter Lynch
https://i.hizliresim.com/6zn4gom.jpg
Anlık DEVA Resmi
https://i.hizliresim.com/s9i6n8a.jpg
https://i.hizliresim.com/p3pfn1u.jpg
https://i.hizliresim.com/ekilum4.jpg
https://i.hizliresim.com/6fpz0lc.jpg
https://i.hizliresim.com/airlsf3.jpg
https://i.hizliresim.com/aaoag65.jpg
https://i.hizliresim.com/1v0vr47.jpg
https://i.hizliresim.com/ksccluv.jpg
https://i.hizliresim.com/mfxqw6j.jpg
https://i.hizliresim.com/t4lfner.jpg
https://i.hizliresim.com/5v9n6aq.jpg
https://i.hizliresim.com/tjuhoeb.jpg
Artısıyla eksisiyle DEVA - Yorumsuz
DEVA büyüme şirketleri arasında, özellikle bulunduğu sektörün hayatiliği ve kritikliği açısından bir çok kişinin umutla aldığı, sabırla beklediği, ancak bu sabrın karşılığını fiyatlamada gerçek anlamda göremediği, yılın belli dönemlerinde yukarı yönlü hareket yapıp, sonrasında büyük düzeltmelerle geri çekilen ve son zamanlarda görece (dünyadaki benzerlerine göre) çok ucuz fiyatlanan ve son 2,5 senede de BİST 100 endeksine göre endeks altı getiriyle devam eden bir ilaç imalaatçısı. Bu şirketin kötü fiyatlanmasının sebepleri üzerine çok şey yazılabilir, ancak kimsenin pek itiraz etmeyeceği en önemli sebep sattığı ürünlerin fiyatlarını belirlemede kamuya olan bağımlılıktır. Yani şirket artan üretim ve ham madde maliyetlerini ürünlerinin satış fiyatlarına yansıtmakta zorlanmaktadır. Onca verimlilik artışı çalışmasına ve yüksek fiyatlı ürünlerin piyasaya sürülmesine rağmen 2021-4Ç ile 2022-4Ç arasındaki Brüt Kâr Marjlarının değişimi bu durumu açıkça göstermektedir. (Bazı yeni pahalı ürünlerin toplam satışlarda kapladığı oran arttıkça durum kısmen değişebilir.) Geçen yıl yapılan 2 zam ile bu marjlar tekrar toparlanmaya başlamıştır, ancak önümüzdeki zamanda bunun nasıl seyredeceği yine devletin vereceği zam oranları ile bağlantılı olacaktır. Bu bağımlılığı kırabilecek tek şey toplam satışlar içerisindeki yurtdışı satışların payının artırılmasıdır. Bunun da çok kolay bir şey olmadığını ve uzun prosedürlere ve çetrefilli bir sürece dayandığını ciddi DEVA yatırımcısı bilmektedir.
"Hisse senedi yatırımı bir sanattır, bir bilim değildir."
Peter Lynch
Deva ya girer çıkarım,benim için her zaman defansif olmuştur, malsiz kaldığımda..
10.sene yi doldurdu bakacug,
DESA 6 kez tavan bozdu bugün ve kıllandırdı beni ve en son tavanını görünce satış verdim kapanıştan 3 dakika önce. 1 haftalık getirisi % 40'ı aştı, olur da yarın arkasından bakarsam bununla teselli olurum artık.
Momentumunu yakalamış hisseyi satmak da pek akıl kârı değil. Kafamdaki düzeltme hedef fiyatı da aslında 17,38 TL civarı (Fibo 1,618 değeri) idi. Niçin böyle bir halt yedik, bilemedim. Bakalım ne tür bir ah çekme seansımız olacak?
Portföydeki hisse sayısını 15'e çıkarmak istiyorum, piyasa değerleri ve ödenmiş sermayeleri görece küçük, büyüme hızı potansiyelinin yüksek olduğu şirketler ağırlıkta olacak şekilde portföy düzenlemesi yapıyorum. Eski portföyden DESA da dahil olacak tekrar yarın ya da önümüzdeki haftaya, buna ilaveten EGGUB, MAKTK, OZRDN ve LKMNH eklendi. 1 hisse daha portföye girecek DESA ile birlikte.
15,83 ortalama ile DESA'ya tekrar giriş yaptım. İşlem kârlı bir işlem olmuş oldu, hasbelkader.
daha önce belirttiğim gibi portföydeki hisse sayısını 15'e çıkarıp, ilk portföydeki çeşitlenmeyi artırdım. Portföydeki hisselerin 12 tanesi kur değişimlerinden pozitif etkilenip, ekstradan kambiyo kârı yazacak şirketler. Geri kalanlardan ikisi döviz pozisyonu etkisi ya da ihracaat etkisi konusunda nötr pozisyonda, diğeri ise nötüre yakın çok az negatif etkilenebilecek pozisyonda. Portföydeki hisselerin nerdeyse tamamında net satışlarında ve esas faaliyetlerinde büyüme beklentisi içinde olduğum, sermayesi ve piyasa değeri oldukça küçük şirketler.
AVOD, BRLSM, DESA, DEVA, EGGUB, ELITE, ISKPL, JANTS, KCAER, KUTPO, LKMNH, MAKTK, OZRDN, SAYAS, VBTYZ
Mevcut Portföyün Durumu (Değerleme Rasyoları dünkü kapanış fiyatlarına göredir)
https://i.hizliresim.com/dg6n2oo.jpg
Kısaltmalar:
FD/NS : Firma Değeri / Net Satışlar
PD/EFK: Piyasa Değeri / Net Esas Faaliyet Kârı
FD/FAVÖK : Firma Değeri / FAVÖK
PD/NA: Piyasa Değeri / Nakit Akışı
PD/NK: Piyasa Değeri / Net Kâr (F/K)
ÖDR1: (Piyasa Değeri / Aktifler ) / Aktif Kârlılık
ÖDR2: (Piyasa Değeri / Defter Değeri) / Öz Sermaye Kârlılığı
PD/A: Piyasa Değeri / Aktifler
PD/DD: Piyasa Değeri / Defter Değeri
ROA: Aktif Kârlılık
ROE: Öz Kaynak Kârlılığı
ROIC: Yatırılmış Sermaye Kârlılığı
B NS: Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yıllıklandırılmış Net Satışlar Büyümesi
B EFK: Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yıllıklandırılmış Net Esas Faaliyet Kârı Büyümesi
B FAVÖK: Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yıllıklandırılmış FAVÖK Büyümesi
B NK: Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yıllıklandırılmış Net Kâr Büyümesi
CO: Câri oran
KO: Kaldıraç Oranı
FBO: Finansal Borç Oranı
NFB/FAVÖK: Net Finansal Borç / FAVÖK
İO %: İhracaat Oranı
KDPE %: Kur Değişiminin Yıllıklandırılmış Net Kâra Potansiyel Etkisi (Yüzdesel)
HBK: Hisse Başı Kâr
BP: Bedelsiz Potansiyeli
HAO: Halka Açıklık Oranı
PD: Piyasa Değeri
NK: Yıllıklandırılmış Net Kâr
ÖS: Ödenmiş Sermaye
ÖK: Öz Kaynaklar
NYPP: 2023-1Ç Bilanço Tarihindeki Net Yabancı Para Pozisyonunun TL Karşılığı
KDPE: Kur Değişiminin Yıllıklandırılmış Net Kâra Potansiyel Etkisi Oranı (Rakamsal)
Portföyümdeki bazı hisseler normal dönemlerde belki de portföyüme almayabileceğim hisseler. Net Satışları ve Esas Faaliyet Kârlarındaki Büyümeler ve Değerleme Rasyolarını dikkate aldığımda kendi filtrelemelerimin dışında kalabilirler. Ancak mevcut dönemin durumuna uygun ve momentumu diğerlerine görece yüksek olabilme potansiyeli taşıdığına inandığım hisseler.
AVOD'un Halka Açıklık Oranının çok yüksek olması da beni işin açıkçası biraz rahatsız eden bir durum, ancak hem İhracaat Oranının çok yüksek olması, hem Net Döviz Pozisyonundan dolayı ekstra bir kambiyo kârı yazabilecek olması, hem de Piyasa Değerinin Bist'in en düşük PD diliminde olması gibi sebeplerle bu durumu tolere ediyor olacağım.
Bugüne 2 tavan yakışır..ELITE & OZRDN, ha gayret OZRDN!!
başka bir topic'te de yazmıştım, aynı bilgiyi burada da paylaşayım:
............. GYO'lar ile ilgilenen ya da ilgilenecek arkadaşlar varsa, onların Net Aktif Değerlerini hesaplamaya çalışsınlar ve sonra onu Piyasa Değeri ile karşılaştırsınlar.
Net Aktif Değeri hesaplaması için karmaşık formuller verenler olabilir, ancak olayı bakkal hesabı şeklinde basitleştirmek isterseniz bilançolarının aktiflerinde görülen Stoklar (GYO stoklarının büyük kısmı genelde gayrı menkul ya da gayrı menkul yapımında kullanılan stoklar olduğu için onların da yeniden değerlemeye tabi tutulması makul ve gereklidir diye düşünüyorum), Yatırım Amaçlı Gayrı Menkuller ve Maddi Duran Varlıkları piyasada o yıl gayrı menkuller için rayiç olarak kullanılan yeniden değerleme oranı ile kabaca değerlemeye tabi tutup bu değerleme farkını Özkaynaklara eklemeniz yeterlidir. Sonrasında çıkan bu meblağ ile Piyasa Değerini karşılaştırmanız sizin güvenlik marjınızı ya da başka bir deyişle prim potansiyelinizi ortaya çıkaracaktır. (Bu prim potansiyelinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ya da ne kadarının gerçekleşebileceği piyasa konjonktürüne bağlı olarak değişecektir elbette)
Not: Tanım olarak Net Aktif Değer bir şirketin varlıklarının gerçek değeri ile borcu arasındaki farktır. Bilançoda gördüğümüz rakamlarda varlıkların hiç değer kazanmayacağını varsayarsak net Aktif Değerin o anki karşılığı Özkaynaklardır. Ancak önümüzdeki dönem ya da dönemlerde hem net kârlar ekleneceği hem de yeniden değerleme farkları ekleneceği için bu değer sabit değil, dinamiktir. GYO'larda özellikle yeniden değerleme farkları mevcut resmi çok ciddi şekilde değiştirmektedir. O sebeple böyle bir hesaplama mantığı ile almayı düşündüğünüz GYO'larda kazançlardan ziyade varlıklara dayalı bir içsel değer hesaplamaya çalışmak daha makul olacaktır.
"Bin kişinin sizinle aynı fikirde olması sizin haklılığınızı göstermeyeceği gibi bin kişinin sizinle karşıt fikirde olması da sizin yanlış yolda olduğunuzu göstermez."
B. Graham
"One rule you want to remember is that 'the stock doesn't know you own it'."
https://www.youtube.com/watch?v=sYYSOqUfOxg
İngilizce anlayanlar için baştan sona izlemenizi tavsiye ederim. Drama, tragedy, comedy, thriller.. Aslında bir nevi kitaplarının özeti..
Dediğiniz gibi alt yazıyı Türkçe'ye çevirip videonun bir kısmını seyrettim. Ama maalesef, çeviriyi bir insan yapmadığı için, Türkçe çeviri ile Peter Lynch'in konuştuklarının önemli bir kısmı ya uyumsuz ya da adamın kastettiği manayı tam yansıtmıyor. Makina tercümesi ancak bu kadar olabiliyor.
15 hissenin 8'i kırmızı, 7'si yeşil.. Normal şartlarda portföyün bundan negatif etkilenmesi gerekiyor. Ancak yeşil olanların 3 tanesi tavan, diğer 4 tanesi de 1,5 tavan üstü edecek şekilde fiyatlanmış vaziyette olunca portföy yukarı yönlü güzel bir performansla devam ediyor. Çeşitliliğin dezavantajları olsa da, bu tip avantajlarını düşündüğümde riskleri sektörel olarak iyi dağıtılmış genişçe bir portföy tercih edilebilir duruyor benim gözümde. Ama herkesin bu şekilde hareket etmeyi sevmediğini biliyorum. Çok hisseli bir yapıyı takip de, genel durumlarını incelemek de biraz yorucu olabiliyor. Ama öte yandan iyi yönetilmiş ve geçen yıllarda iyi performans göstermiş fonların portföylerini incelediğimde de en az 20-25 hisse senedi (arada portföyden çıkanlar ya da portföye yeniden girenler olsa da) barındırdığını gözlemliyorum.
Hikâye burada bu çeşitliliği sağlarken seçimleri hangi parametrelere göre yapacağına ve bunların zaman ve stres yönetimini nasıl yapacağına göre şekilleniyor.
Sol kulvardan VBTYZ de açıldı geliyor. Bir başka tavan daha olabilir mi acep?
Endekslere şöyle bir göz gezdirdim, an itibariyle:
BIST 30 -% 0,35
BIST 100 - %0,25
BIST TUM - %0,03
Bu bir kaç gündür benzer yapıda gidiyor, BIST TUM, BIST 30 ve BIST 100 'den daha iyi performans gösteriyor, yan kağıtlar 30 ve 100 endeksine göre daha çok yükseliyor.