Sayfa 115/359 İlkİlk ... 1565105113114115116117125165215 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 913 - 920 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Sayın Yavuz Hocam,

Buraya yazmış olduğun soruya doğru cevap verebilmek için bahsettiğin fonu biraz incelemiştim. O fon bizim anladığımız şekliyle doğrudan hisse senedi yatırım fonu değil. Spot piyasalar ile viop piyasalar arasındaki aynı menkul kıymetler için oluşan fiyat uyuşmazlıklarında arada oluşan farka /arbitraja long ya da short pozisyon açarak para kazanan ve sadece nitelikli yatırımcılar için kurulmuş bir fon.

Fonla ilgili yorum yaparken onun bizim anladığımız şekliyle bir hisse senedi fonu olduğu izlenimi vermek istemedim elbette. Sadece oluşan yıllık % 1070'ler civarı bir kârın manuel işlemlerle elde edilmesinin çok zor olduğu, bunun ancak robotlara bağlanmış algoritmik trade'ler ile elde edilebileceğini ve robotik algoritmik trade'lerin bu şekilde manuel işlemlere çok ciddi fark açabileceğini göstermek istemiştim. Nitekim fon detaylı incelendiğinde arbitraj işlemlerinin bu şekilde yapıldığını tespit etmek mümkün.

Yılın ilk 6 ayı ile son 6 ayı arası farktaki anormallik sözkonusu olan menkul kıymetlerin trend yaptığı dönemde algoritmanın verimli çalıştığı, yataya girildiği dönemde aynı verimliliği sağlayamadığı şeklinde yorumlanabilir (Eğer algoritmayı değiştirmediler ise)

Bu durum çok da anormal bir şey değil. Kurulan hangi algoritma olursa olsun fiyat hareketlerinin testere biçimini aldığı, yataya girdiği dönemlerde para kazanmak imkansıza yakın hale gelebiliyor algoritmalar ile. Kendi backtestlerimde de bu tip test sonuçları aldım çokça. Bu fonun kullandığı algoritmanın hangi şartlarda 'al', hangi şartlarda 'long yap', hangi şartlarda 'sat', hangi şartlarda 'short yap' emirleri kullandığının detaylarını ancak o algoritmanın parametrelerini belirleyenler bilebilir. O sebeple detaylı yorum yapmak da çok kolay değil açıkçası.

Biz klasik yatırımcıların, algoritmik işlem deyince, aklına sadece fiyat şu göstergenin ya da ortalamanın üstüne çıkınca al, altına düşünce sat gibi yapılar geliyor. Bu tip emirlerle çalışan algoritmalar olduğu gibi bunlarla birlikte ya da bunlardan bağımsız, hacme göre, derinliğe göre, kademe yapılarına göre, formasyonlara göre işlem yapan algoritmalar da var. Bu fonun arbitraj işlemlerinin kurgusunun nasıl olduğunu dışardan yorum yaparak anlamak zor. Yapabileceğimiz tek yorum ancak tahmin olur, o tahmin de 'endeks genelinin trend yaptığı dönemde endeksin çok üstünde gelir sağlamış, endeksin belirli aralıklarda yataya sardığında algoritmalar verimsiz çalışmış' şeklinde olur.
    İyi günler sn Deva_i dert hocam,

Forumda bir çok sayfaya göz atıp okumaya gayret ediyorum.
    Yalnız "Vobelit" ile "Dev'ayna Masalları" başlıklarını okurken kendimi bir başka dünyada hissediyorum.
    Tek çekindiğim taraf başlığınızı okumak bağımlılık yapıyor. Sık sık ziyaret edip hocam ne yazmış diye bakıyorum.
    Bir ara yazılarınızı seyrekleştirmiştiniz.O aralar bir daha yazmama ihtimaliniz olabilir diye üzülmüşdüm .

( %1000 kazanan fonlar hemen ilgimi çekti o an. İnsanoğluyuz haliyle cezbetti . )

Saygılar sn Deva_i Dert hocam.
    Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.

2. Tablolarda boş olan yerler var.. Mesela PD/EFK boş ise Net Esas Faaliyet durumu yıllıklandırılmış bazda Zararda demektir. PD/FAVÖK değeri boş ise yıllıklandırılmış FAVÖK değeri eksidir, yani FAVÖK açısından zarardadır, ya da bankalarda olduğu gibi FAVÖK değeri hesaplanmıyordur. F/K değeri boş ise Net Kâr pozisyonu Zarardır. Büyüme Değerleri boş ise boş olan alanın bir sene önceki aynı dönemi zarardadır, o sebeple o büyüme hesaplanamayacağı için boştur.

Ayrıca Finansal kuruluşlarda FAVÖK, Kaldıraç Oranı, Finansal Borç Oranı, Net Borç /FAVÖK, Cari Oran gibi hesaplamalar onların bilanço yapıları farklı olduğu için hesaplanmayan değerlerdir.

İhracaat oranı boş olanlar bilançolarında İhracaat Oranı bilgisi verilmemiş olanlardır. Net YPP pozisyonu boş olanlar bilançolarında bu bilgi verilmemiş olanlar ya da döviz pozisyonu olmayanlardır.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. Maalesef forumda excel dosya paylaşımına izin verilmediği için dosyaları jpeg formatına çevirip yayınlıyorum. Son yayınladığım dosyaların boyu çok uzun olduğu için incelemkte zorluk çıkabilir. Ortak bir drive oluşturmak isteyen arkadaşlar olursa, oraya da yükleyebilirim. Onun haricinde uzun dosyaları incelemekte zorlanan arkadaşların printer'da yazdırması daha sağlıklı olacaktır.
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by pisyedili01 Yazıyı Oku
    İyi günler sn Deva_i dert hocam,

Forumda bir çok sayfaya göz atıp okumaya gayret ediyorum.
    Yalnız "Vobelit" ile "Dev'ayna Masalları" başlıklarını okurken kendimi bir başka dünyada hissediyorum.
    Tek çekindiğim taraf başlığınızı okumak bağımlılık yapıyor. Sık sık ziyaret edip hocam ne yazmış diye bakıyorum.
    Bir ara yazılarınızı seyrekleştirmiştiniz.O aralar bir daha yazmama ihtimaliniz olabilir diye üzülmüşdüm .

( %1000 kazanan fonlar hemen ilgimi çekti o an. İnsanoğluyuz haliyle cezbetti . )

Saygılar sn Deva_i Dert hocam.
    Sana da selam ve saygılar Yavuz Hocam.
    Clausewitz

5. Tablolarda kullandığım değerlerde Ereğli şirketinin değerleri tam tersi olabilir. Ereğli bilançolarını dolar bazlı tuttuğu için Yabancı para pozisyonu içerisindeki değerler dolar haricinde olan her kur yani TL, Euro, Japon Yeni, vb. olabilir. Bu sebeple Ereğli Net Yabancı Para Pozisyonu 2.1 Milyar artıda olması aslında bilanço para birimi dolar olduğu için dolar bazında 2.1 milyar ekside gibi düşünülmesi gerekebilir. Biraz kafa karıştırıcı bir durum. Ereğli bilançosuna hakim arkadaşlardan durumu detaylı inceleyip burada bunun yorumunu yapmasını rica edeceğim. Yanlış algı oluşmasını istemem. Bilançosu detaylı incelenmeli, hangi yabancı para biriminin TL, hangisinin dolar haricindeki diğer birimler olduğu belirlenip ona göre kur hesabı değişimi yapılması gerekli Eregli için.
    Son düzenleme : deva-i dert; 02-07-2023 saat: 18:02.
    Clausewitz

6. Hüsnü Hocam bu tabloyu, sektör sektör paylaşmak mümkün mü? filtre yapabilme (gerçi resim olduğu için yapılamıyor gözle bulmak kolay olur), hangi kolon hangi başlıktı diye takip etmek için daha faydalı olacaktır. Kaynak excel paylaşırsanız (özel mesajdan belki ek olarak gönderiliyordur) ben de yapabilirim. Emekleriniz için çok çok teşekkürler.

Not: Bazı kolonlar ### olarak görünüyor örnek EGEPO (kolon genişliği yetmemiş galiba

7.  Alıntı Originally Posted by BaHtıÇıktı Yazıyı Oku
    Hüsnü Hocam bu tabloyu, sektör sektör paylaşmak mümkün mü? filtre yapabilme (gerçi resim olduğu için yapılamıyor gözle bulmak kolay olur), hangi kolon hangi başlıktı diye takip etmek için daha faydalı olacaktır. Kaynak excel paylaşırsanız ben de yapabilirim. Emekleriniz için çok çok teşekkürler.
    Kaynak excel paylaşmaktan kastın nedir Hocam?

Jpg dosyası olarak paylaştığımı kastediyorsan, pek mümkün değil şu anda.

Çünkü dosyayı tüm BIST için hazırlamıştım (kimseye herhangi bir şirket ya da şirket grubu yönlendirmesi algısı oluşmasın diye). Aynı dosya üzerinde kendi kişisel kriterlerime göre elemeler yapıyorum, ve hali hazırda 3/4'ü neredeyse elenmiş, yani silinmiş durumda (Bana göre 'alınamazlar'ı sildim. Ama benim 'alınamazlar listesi' başkası için çok verimli sonuçlar doğrurabilir.) Muhtemelen kalanlardan da epeyce elenen olacak ve sonunda içlerinden seçmek için 20-25 şirket kalacak
    Clausewitz

8. Ortak bir drive oluşturmayı düşünürsen oraya faydalı olduğunu düşündüğüm epey dosya yükleyebilirim.

PDF halinde çeşitli İngilizce kitaplar da var, Yatırım ve Trading ile ilgili, onları da paylaşabilirim, ilgilenenler için.
    Clausewitz

Sayfa 115/359 İlkİlk ... 1565105113114115116117125165215 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •