Pazartesi günü tedbir amaçlı 1 gün kapalı kalacaktır açıklaması ne kadar zor olabilirdi. Kim neden böyle bir karar aldınız diye hesap sorabilirdi. Bu borsa, piyasa kimin için açık kaldı. Öncelikle bu soruların cevabının verilmesi gerekiyor.
Printable View
Pazartesi günü tedbir amaçlı 1 gün kapalı kalacaktır açıklaması ne kadar zor olabilirdi. Kim neden böyle bir karar aldınız diye hesap sorabilirdi. Bu borsa, piyasa kimin için açık kaldı. Öncelikle bu soruların cevabının verilmesi gerekiyor.
Evet engel mi geldi Twitter a
Seans Öncesinde ya da Sırasında Ortaya Çıkabilecek ve Seansın Sağlıklı Olarak
Yapılmasını Engelleyebilecek Olağan Dışı Durumlar
Aşağıdaki durumlardan en az birinin ortaya çıkması hâlinde seanslar başlatılmaz veya başlamış ise
durdurulur:
• Sistem, şebeke (network), veri yayını (Borsadan kaynaklanan) ya da veriden/veri tabanından
kaynaklanan teknik sorunların ortaya çıkması,
• Piyasamızda faaliyette bulunan (Sistemde açık olarak tanımlanmış ve PP’de son takvim ayından
geriye doğru son üç ayda piyasada işlem yapmış olan) üyelerin 1/4’ünden fazlasının teknik
nedenlerden dolayı üye merkezlerinden ve/veya Alternatif Uzaktan Erişim Noktalarından Sisteme
girememesi ve/veya Sisteme giremeyen üyelerin -en az 10 üye olmak kaydıyla- PP’de son takvim
ayından geriye doğru son üç aydaki toplam işlem hacminin aynı dönemde PP’de gerçekleşen
toplam işlem hacminin %50’sini oluşturması,
• Olağan dışı iklim koşullarına bağlı olarak veya diğer olağanüstü koşullar nedeniyle İstanbul
dâhilinde ulaşımın aksaması sonucunda Borsaya veya üye merkezlerine, üye şubelerine ve üye
Pay Piyasası Operasyon Direktörlüğü Prosedür
Sayfa 40 / 281
Alternatif Uzaktan Erişim Noktalarına yeterli sayıda elemanın ulaşamaması nedeniyle üyelerin
1/4’ünden fazlasının Sisteme girememesi ve/veya Sisteme giremeyen üyelerin -en az 10 üye olmak
kaydıyla-PP’de son takvim ayından geriye doğru son üç aydaki toplam işlem hacminin aynı
dönemde PP’de gerçekleşen toplam işlem hacminin %50’sini oluşturması,
• BİAŞ bünyesinde elektrik veya kesintisiz güç kaynağı (UPS) sistemlerindeki arızalar nedeniyle
enerji kesintisi olması ve bunun sonucunda Sistemin çalışmaması veya çalışmasının tehlikeye
girmesi,
• Seansın yapılmasını engelleyecek nitelikte deprem, radyasyon tehlikesi, yangın, su baskını, vb.
doğal afetler, enerji kesintileri veya terör olayları gibi durumlar olması,
• Veri yayınının Borsadan kaynaklanan nedenlerle yapılamadığının ve yayının başlamasının makul
bir süre içerisinde mümkün olamayacağının belirlenmesi,
• KAP sunucularında veya genel ağ sistemlerinde oluşan bir arıza nedeniyle, şirketler ve KAP’ı
kullanan diğer kurumlar tarafından kamuyu aydınlatma amaçlı olarak gönderilen bildirimlerin
KAP’a ulaşmaması veya KAP yayın sitesinin çalışmaması ve arızanın giderilmesinin makul bir
süre içerisinde mümkün olamayacağının belirlenmesi hâlinde durum kamuyu aydınlatmanın ne
ölçüde gerçekleştirilebildiği dikkate alınarak Genel Müdür veya Genel Müdürün yetkilendirdiği
Genel Müdür Yardımcısı tarafından değerlendirilir ve seansın başlayıp başlamayacağına veya
seans başlamış ise durdurulup durdurulmayacağına karar verilir
https://www.borsaistanbul.com/files/...-proseduru.pdf
Borsayı kapatacaktın..Sonra KUYRUĞU DİK TUTMAKTAN vazgeçip, IMF-KATAR-DÜNYA BANKASI VS... borç isteyecektin...O zaman hem deprem için finansman hem de piyasalar kurtulurdu...
kuşlu site çalışmıyor
Kuşlu site tiktok çalışıyor mu bendemi sorun var.
yahu tamam be..korkma bu kadar, işlemler iptal olmaz...aferin sen çok iyi öngördün gidişatı.
ödün patlıyor işlem iptal olur da, kazancım gider diye.
twitter da da yazdım...şu bir kaç gün piyasa, borsa konuşmayın...100 yılın felaketi yaşanıyor..burada borsa muhabbeti, açılır, kapanır gırla gidiyor..yapmak zorunda olduğun işlem varsa yap, biraz da sus. vır vır konuşma.
bakın, bu başlıktan bazı arkadaşlarımız kendi sınırlı imkanlarıyla ne güzel işler yapmış...hiç bir şey yapamıyorsan bari sus..ya da az konuş.
Ptesi piyasa yatfin yüzünden yukarıda tutuldu...short açmayı düşündüm, en azından elimdeki portföyü hdge yapmak için..çünkü %1-2 düşüş normal değildi, devamı geleceği belliydi.
Yapmadım, yapamadım..elim gitmedi..belki profesyonel hareket edemedim, duygularımla hareket ettim..neyse ne yani.
şaka mı bu ya..
telefon zaten çekmiyor deprem bölgelerinde birde twitter ı kapamışlar mı ?
insanlar konumlarını görüntülerini videolarını koordinatlarını oradan bildirebiliyordu. göçük altındakiler ancak twitter dan atabiliyordu.
Olağan dışı durumu olağanmış gibi yorumlayan SPK ya borsanın açılması ile bu işten zarar gören yatırımcılar ileride maddi kaybının karşılanması için dava açma ihtimalleri var gözüküyor.
Güç kimdeyse ( medya ) sesi çok çıkıyor ! Aslında çoğunluk tam zıt görüşte olsa da , medya bir avuç güç sahibinin görüşünü '' çoğunluğun görüşü '' gibi yansıtabiliyor.
Borsa risk seviyesi yüksek bir yatırım yeri. Ne olursa olsun işleyişine müdahale edilmemeli. Sadece kuralların işlemesi gözetilmeli. usulsüz ve hileli işlemlere müdahale ( düzenleme görevi ) edilmeli. 20 Aralık 2022 gecesi dövizden zarar yazanları unuttuk. Deprem mi vardı ? Su akar yolunu bulur. 5-10 kişinin çıkarları için zırt - pırt kural değiştirilmemeli. Şahsen ben % 45 zarar yazdım ama umurumda değil. Silah çekerek borsaya sokmadılar beni. Kendim ettim kendim buldum. Faize , dövize, swap' a müdahale ederek çoğumuzu borsaya yönlendirdiler. Tamam bizde hisseler aldık, kazançlar yaptık derken sonuç.... Şu anki durumuma şükrediyorum. Para - pul hikaye oldu. İnsanlık bile bitmişken neyin hesabını yapacağız ?
Aracı kurumu aradım (garanti) iki gündür deprem bölgesinden insanlar arıyor ve hepside nereden olursa olsun hisse satmak istiyorlar dedi bana...
Orada ki insanlara para lazım nakit lazım. Açılması aslında hem iyi hem kötü.
Olaya nereden baktığın ile ilgili durum.
Ülkenin en büyük sorunu da bu malesef ortak bir çözüm bulunamıyor, hiç bir yerde sorun çözücü organizasyon yapıcı liyakat sahibi insan neredeyse kalmadı. Muhalefet de böyle olunca...
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ekonomi bakanın deprem bölgesinde ne işi var ? mesela.
ve oraya nasıl ulaşmış. uçakla demi veya özel ekiple helikopterle.
demekki gidilebiliyormuş ilk gün . o helikopter ile işe yarayacak kişiler gidemezmiydi.
o kadar yerli ve milli helikopterlerimiz şuan ne yapıyor? bunlar resmen show peşinde.
pazartesi borsayı kapar işlemleri iptal ederdi eğer gerçekten sorumlularsa. Sabah depremin büyüklüğünü gördüğüm andan itibaren hiç borsayı düşünmedim, işlem yapmadım. portföyümün borsada olan kısmı ciddi hasar gördü ama hiç umurumda değil şuan.
nakit ihtiyacı olup hisse satmak isteyenler için hisseleri teminat kabul edilip nakit sağlanabilirdi. borsayı açık tutup borsanın piyasa değerinin bu kadar hızlı çökmesine izin verilmeyebilirdi.
Bu ortamda bende short açıp ciddi kar yazabilirdim ama elim gitmedi, gidemedi Ali gibi. bunu yapanlara birşey diyemiyorum...
yahu şunu düşünmek zor mu? adam enkaz altında, canını kurtarsa çoluk çocuğuna bakacak..onu kurtarsa...eşine dostuna bakacak...o sırada aklına portfoyü, parası gelen adam zaten insanlıktan çıkmıştır.
ben 1000 km ötede, hiç bir yakın akrabam, arkadaşım depremden etkilenmemişken...iki gündür kendimde değilim, kafam bir dünya...bir de oradaki yatırımcılar düşünün.
bazılarına bakıyorum...adam da çoluk çocuk yok, eş dost da yok sanırım...her şey para kazanmak...acaba iki damla göz yaşı düştü mü gözünden merak ediyorum.
mevzuat var ama içi bomboş...
yapılabilir edilebilir.
işlerine hangisi gelirse yani.
ya ne alakası var abi. okuman yazman yok mu??? niye korkayım??? adamlar borsayı düzeltmesiz 10 milyona götürülebilecek, talimatla yönetileblecek, her gün g..den kural çıkararak vaziyeti kurtarabileceklerini düşünüyorlar.
tmaçın sonunu beyenmeyince sabaha kadar oynayalım sınavdan kalınca geçene kadar tekrar tekrar girelim mi????
yardım eden yazar yazmaz. nereden biliyorsun birşeyler yapmadığını??? çimentolar tavan yapmış gazete manşet atmış kansızlar diye senin bu zihniyetten ne farkın kalıyor abi böyle yazınca????
804 : Pakistan'ın depremlerin ardından gönderdiği ikinci destek uçağı Adana'ya indi''..Hatta bakanlar bir maaşını da veriyormuş...
Bir de KATARIN 10 BİN KPONTEYNIRI dikkatimi çekti..
Avrupalı dostalarımızdan(?)-ABD den somut dişe dokunur yardım ekibi vs. geldi mi?..FRANSA-ALMANYA-ABD-İSPANYA vs..
ya burada her şeyi bilen, kendi yaptığı her şeyin doğru olduğunu yazanlsrdan nefret ediyorum gerçekten. ülkeyi de bu duruma bu zihniyet getirmedi mi????
kapaçıyoruz
twitter dan yazdıklarımı biliyorsun...özellikle son aylarda sistemik risklere vurgu yaptım hep...aman abartmayın, borsada %1 bile olmayan, hatta 1000 de 1 lik ihtimalleri bile düşünmek gerekir dedik durduk..Ama ne kadar anlatsan da milyonlarca yeni yatırımcı geldi, bu adam borsanın kapanma ihtimalini ya da 2-3 gün kuruma ulaşamamayı hiç aklına getirir mi?
tamam olan oldu, %30-40 neyse zararlar zaten yazılacak..bundan kaçış yok..arada vadeli tarafta parayı sıfırlayan da olacaktır..sorun şu...adamın poz kapatma şansı olmadı..400-500 bin yatırımcı varmış o bölgede, adam her şey bir tarafa işlem yapacak durumda olsa, belki çalışmayan telefon-internet yüzünden işlem yapamadı..buna ne diyeceğiz.
Hisseleri satmamak veya short açmamak nasıl HAYIR YAPMAK oluyor?
Yani ben satmayınca hisseler düşmeyecek miydi?
Hiç inandırıcı değil..Eğer bilselerdi eminim satarlardı.Kimse bunu bana faziletmiş gibi övemez.
Elinden gelen maddi yardımı yaparsın,Duanı edersin,kanını verirsin...Başka?
Şahsen kan verme dışında elimden geldikçe net davrandım(ilaç kullandığımdan kan veremedim)
sn.yemekçi gibi çok daha güzel iş yapılır...
RASYONEL düşünmek lazım...
Zaten hisselerimi 5.500 den endeksten satmıştım..Hisse yoktu.
Borsa Gündem yazdı, iki dev şirket ‘geri alım’ı başlattı
Acı büyük, ölümler ağlatıcı. Ama enkazdan alınan hayatlar sevindiriyor. Artık Türkiye’nin gücü sermaye piyasaları da gülmek istiyor. Borsa Gündem’in borsayı yeniden uçuracak ‘hisseni geri al’ çağrısına 2 dev’den jet yanıt var. İşte o kararlar...
PATRONLAR “TÜRKİYE İÇİN BEN DE VARIM†DİYOR
Büyük ses getiren manşetimizde ifade ettik; deprem için ele ele veren, omuz omuza dayanışma gösteren 85 milyonluk seferberlikte ‘ben de varım’ diyecek, ‘göze girecek’, tüm kalbiyle ortak olacak patronlar, 'geri alım' yapacak şirketler bilmeli ki büyük bir alkışı hak edecek. Ve yarın, acılarını dindirmiş Türkiye, bu sevdalı kararı unutmayacak. Yatırımcısı da girişimcisi de güvenle, ileri görüşle o şirketlerin, o patronların yanında yer alacak.
Bugün de diyoruz ki, öncü alkışlar Şişe Cam’a, Türk Telekom’a.
Şimdi milyonlarca yatırımcının, ekonomi çevrelerinin gözü, elini taşın altına koyacak diğer patronlarda...
Twitterı engellemeyi kim akıl ettiyse yardım gelmesini bekleyen enkaz altındakileri diri diri mezara gommüş...Bu kadarı olmaz diyorsun oluyor...
Bence öyle bir şey olamaz, komplo teorileri ile bistte yatırım olmaz.
alıcı olmayınca tek lot bile taban yapar
Birileri birilerine suç atma derdinde olduğu için gerçekleri göremiyor.
Spk şunu yapabilirdi, depremden sonra kaos ortamı oluşmasın diye Ptesiden itibaren borsayı kapatabilirdi ama açıldığında yine düşerdi, kapatmak düşüşü engellemez sadece geciktirir
sapla samanı karıştırma..birbirimizi 10 yıldır tanıyoruz...belki eski nickin vardı, 20 yıldır tanışıyoruzdur. beni başkalarıyla karıştırma.
paranın, piyasanın duygusu, dini imanı olmaz..depremden sonra piyasa açık olursa adam tabii ki çimento alacak..fon yönetiyorum %80 hissede olmam zorunlu, ne yapacağım, portföyü defansif ağırlıklı hale getireceğim bu kadar basit.
piyasada saçma sapan bir sürü öneri dolaşabilir..hepsi mantıklı, hatta vicdani olmayabilir..bir şekilde herkes pozisyonu gereği konuşuyor da olabilir...ama ortak akıl, kamu vicdanı denen bir şey var.
o bölge insanının zararları bir şekilde azaltılmalı, nasıl olmalı, üzerine kafa yorsun büyükbaşlar, ben bile önerebilirim bir şeyler...düşününce makul bir şeyler bulunur.
piyasa kapanıp bir hafta sonra açılabilirdi...arada bazı tedbirler alınabilirdi, sert düşüşü yumuşatacak tedbirler...o fırsat kaçırıldı. ama şu saatten sonra işlemlerin geriye dönük iptal edilmesini doğru bulmam..piyasa açılmış, herkes özgür iradesiyle alıp satmış...iptal doğru gelmiyor bana..ama piyasa hiç açılmadan, bir hafta sonra işlemler başlayabilirdi...kimin için açıldığını da biliyoruz zaten...yatfin den işlem yapan piyasayı kucağında oynatan kim ise, onun için açıldı işte.
Netblocks verilerine göre Türkiye'de ana servis sağlayıcılar tarafından Twitter kısıtlanmış.
Millet can alıp can veriyor
Allah kimseyi Böyle duruma düşürmesin gerçekten şu deprem den sonra psikolojim bozuldu
Dün bir kaleci ölmüş bu kişi milyonlar kazanıyor Mesala para felan boş iş arkadaş .
Dün ve bugün pozisyon açtım ama İnan’ın borsayı takip etmek yerine haberleri felan takip ettim .
Benim şahsi düşüncem afat bölgesindeki yatırımcılar mağdur edilmesin ben veya afet dışı kalanlar mevcut piyasa ile baş başa kalmasında sorun yok benim için
Ülke bu durumda iken Short , Açığa satış etik bulmuyorum vicdanım ve gönlüm kesinlikle böyle parayı kabul etmiyor !!!
Kazandığın tüm parayı da pozisyon kapattıkça Kızılay ve afad a pozisyon karlarını bağışlayacağım .
Dip not 4 paçal long pozisyonum var düştükçe alıcıyım uygun paçal şekilde
Ayrıca Bu hava da short vuranlarında batacağını battıkların da kesinlikle üzülmeyeceğimi belirtmek isterim
Pazartesi sabah işin boyutunu kimse algılayamamış olabilir.
Piyasayı stabilize etmek için ne yapmalı? Hadi brainstorming yapalım. Benim aklıma:
1) Satışta depo kuralının tekrar geri gelmesi.=>Böylelikle robotlar ebemizi şey etmez.
2) Açığa satışın yasaklanması.=>Allah'ın emri.
3) Borsanın sağlıklı veri ve mevcut durum analizi gelene kadar kapatılması.=>Yarışacaksan en azından eşit şartlarda yarış.
4) Depremin etkili olduğu 10 ilde müşteri lehine adımlar atılması.=> Bir günde müşteriyi kollayın.