Dediğim gibi Barclay, erken davrandık ve bıçağı havadayken yakalamaya çalıştık ama bıçağın sapı yerine keskin tarafı denk geldi. Zamanlamamız erkenmiş.
Printable View
Hocam artık faiz indirimlerinden vazgeçemezler, belki oranlar 250 şer baz puanı gibi yüksek olmaz ama yine de gıdım gıdım da olsa aşağı çekecekler. Aksi halde resesyon hatta depresyon riski var, bu riski göze alamaz bunlar. Tabii bu politikanın doğal sonucu da enflasyonun istenildiği kadar aşağı çekilememesi olacak.
Bu komplo teorisine giriyor. BİST çok sığ ve oldukça ufak bir borsadır. Tedavüldeki lotların toplam piyasa değeri Batı standartlarına göre büyükçe tek bir şirkete eşdeğerdir. Koordineli hareket eden birkaç büyük kurum tarafından endeks kolaylıkla yönlendirilebilir. Bunu yapmak için manipülasyon cihetine gitmeye bile gerek yok, yasal yollardan yapabilirsin yönlendirmeyi. SPK kanunu bana göre yetersizdir. Manipülasyon yaptığı ispatlanmış olan adamlara sen sadece 6 ay işlem yasağı verip geçiştirirsen manipülatif işlemlerin ve yatırımcıları katakulliye getirmelerin önünü kesebilir misin?
BJKAS bedelli izahnamesini okumamıştım, o yüzden %400@1TL olarak varsaydım ancak böyle değilmiş, rüçhan kullanım bedeli 2 TL imiş. Yani eldeki her bir BJKAS için 8 TL ödeyecek hissedarlar. 3.5 TL de olan bir hisse için 8 TL bedelli parası ödemek anormal derecede yüksek bir oran. Bu bedelli onaylanırsa kasaya (6-1.2)x2=9.6 milyar tl para girecek.
Mevcut haliyle BJKAS bedellisine SPK onay vermeyebilir, rüçhanın 2 TL den 1 TL ye düşürülmesini talep edebilir. Ama bu bile çok yüksek bir bedel, şu anda 3.20 den işlem gören eldeki her hisse için 8 TL yerine 4 TL ödenecek bu durumda, spot fiyatın yine üzerinde bir rakam bu. Allah BJKAS hissedarlarına sabır versin. Eğer bu %400@2TL bedelli onaylanırsa:
Bölünme arifesinde hisse 4 TL ise, bölünmüş fiyat 2.40 TL, rüçhan fiyatı 1.60 TL olur
Bölünme arifesinde hisse 3.5 TL ise, bölünmüş fiyat 2.30 TL, rüçhan fiyatı 1.20 TL olur
Bölünme arifesinde hisse 3 TL ise, bölünmüş fiyat 2.20 TL, rüçhan fiyatı 80 kuruş olur
Bölünme arifesinde hisse 2.5 TL ise, bölünmüş fiyat 2.10 TL, rüçhan fiyatı 40 kuruş olur
Bölünme arifesinde hisse 2 TL ise, bölünmüş fiyat 2 TL, rüçhan fiyatı SIFIR olur