Bunu yazan kişiler, seneye heşey artarken ev fiyatları da artınca demediğini bırakmayacak.
Bir karar vermek lazım, konut fiyatları çok artıyor mu artmıyor mu?
Printable View
TBM: İnşaat demirindeki yüzde 116’lık artış ne enflasyon ne de kurla açıklanamaz
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...namaz-6459327/
Mutahitler 200 e mal ettigi konutu 1 milyona satarken dolarla açiklama yapiyorlar.... Demir neden aciklanmasin. Az bile artti... Daha en az %100 artarsa kurtarir demirciler..... Boş bogazlik yapmasinlar, 2+1 konut en az 1 milyon olmali istanbulda, oda en eskisi
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Demirin fiyatı artıyorsa, ev almak yerine demirçelik şirketi hissesi almak daha mantıklı. Evi vatandaş alıyor, demir/çeliği müteahhit alıyor. Vatandaşta para yok, müteahhitte çok.
ytd:)
Dağ başında tarlanın ortasına yapılıp 200'e maledilen konutu 210-220-230'a alabilirsiniz.
Ama siz aynı evi "inşaat maliyetine" istanbuldan almak istiyorsunuz.
İstanbulun göbeğinde "bedavaya arsa payı" istiyorsunuz.
ve sanki enayinin birinin çıkıp böyle bir şeyi kabul etme ihtimali varmış gibi bunu ısrarla tekrarlıyorsunuz.
Böyle bir uyanıklık yok kardeşim. Siz insanları salak mı sanıyorsunuz? yoksa problem sizde mi? :)
İstanbulun göbeğinde bir arsa düşünelim.
Üzerinde herhangi bir yapı olmasın. Böylece inşaat maliyeti de sıfır oluyor. Al işte, oldu mu sana BEDAVA arsa? :kahkah:
Edit:
Şimdi hemen demagojiye başlayacaksın "yok yok 1 milyon yetmez evler en az 10 milyon olmalı" falan diye.
Hayır eline ne geçecek anlamıyorum ki.
Yol kenarına arabanı 1 saat koymanın bedelinin bile 10-12 TL olduğu bir şehirde, bedava arsa elde edebileceğine inanmak ve bu kadar ısrarcı olmak nasıl bir psikolojidir cidden anlam veremiyorum.
Sn Djozun dediği gibi arsa payı çok önemli.
Herkes müteahhitlere yüklenir, ki haklılık payları da var , ancak bir evin maliyetini belirleyen en önemli parametre arsa payıdır.
Ortalama %40-50 arsa payıdır.
Kadıköy'de beşikraşta belki bu oran %70-80dir.
Kırşehirin bir ilçesinde belki %20dir (örnek olsun diye rastgele yazdım)
"Sorularla Gayrimenkul Yatırımı" adında bir kitap var.
Herkese tavsiye ederim. Bir çok noktada değerli bilgiler mevcut.
Yalan yok, ben de birkaç yıl önce istanbulda 30 bin dolara (inşaat maliyetine) ev almayı umdum. Ama olmadı.
Venezuela gibi bir ortam oluşması ihtimali üzerinde duruyordum ama öyle bir şey oluşmadı.
Ne kaos, ne bişe.. Ortalık skandallarla da çalkalansa, halk işsiz ve aç da kalsa, venezuela olmadık işte.
Aç kalan yok mu? Tabi ki var. Millet patır patır intihar ediyor.
Ama onlar ev satabilecek kişiler değil. Evleri zaten yok.
Birden fazla evi olanların da zaten tuzu kuru.
Hatta kirada olmayıp tek evi olanlar da bir şekilde yavan soğan yiyip geçiniyor.
Özet olarak, bu günkü fiyatlar (dolar bazında) taban gibi bir şey oldu, daha ucuza ev düşmüyor, ve düşecek gibi de görünmüyor.
Ha yine sıkışan birinden ucuza ev düşürme umudu olan varsa beklesin tabi.
Ama beleş ev beklentisini güya bir mantığa oturtma çabasıyla saçma argümanlar ortaya atıp komik duruma düşerek bir yere varılmaz. :)
Bir de ucuza vermiyorlar diye ev sahiplerine küfür edenler vardı, hey Allahım neler gördük. :kahkah:
Bunların eline silah versek, "insanların malını tehditle zorla ucuza alan mafyalar"dan beter olurlar vallahi. :)
"-Ülkede kriz var ülen! Ucuza vereceksin evini köpek! İmzala şunu çabuk!" :kahkah:
İnfo yatırım günlük bülteninden:
Sabah gazetesinde yer alan habere göre Hükümet tarafından yeni düzenleme geliyor. Zincir market mahalle bakkalının 200 metre yanında olamayacak. Bulvar üzerinde ise 2 kilometre arayla açılabilecek .
https://www.foreks.com/haberDetay?id...150300011a1a79
"Yazlık Bölgelerdeki Yıllık Değer Artışı %68'i Buldu"
Pandeminin etkisi ile evlerde geçirilen sürenin uzaması ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile daha büyük, balkonlu, bahçeli evlere ve yazlık bölgelere talep arttı.
Yazlık bölgeler içinde en fazla değer artışı ise Datça, Bodrum ve Kaş'ta gerçekleşti. Datça'da konut fiyatları son 1 yılda %68, Kaş ve Bodrum'da ise %60 artış gösterdi. Çeşme'de ise ortalama konut fiyatı 2 milyon TL'yi geçti.
-foreks-
Neden ahmaklık olsun kardeşim?
Herkesin finansal okur yazarlığı var mı eurobond alsın? Eurobond'un firma/ülke riskine neden katlanılsın? Zamanında eski patronum eurobond aldı, ciddi zarar ile çıkmak zorunda kaldı. Ayrıca herşeye dolar bazında neden bakıyorsunuz? %100 TL bakmak yanlış ise, %100 dolar bakmak da yanlış.
Eğer şu anki fiyatlar taban ise 1 sene önceki fiyatlar neydi? 200 Bin Dolara satışa koyduğum daireye 6 ay boyunca 1 talip bile çıkmamıştı, kısa zaman önce 240 Bin'den satabildim. Pandemiden sonra bir çok sebepten ötürü dünya genelinde emlak fiyatlarında sıçrama oldu, Türkiye de dahil. Asıl soru, bu sıçrama kalıcı olabilecek mi? Ben olamayacağını öngörerek satan tarafta oldum, şimdi ise elimdeki nakit ile kışa hazırlık yapıyorum, bence bazı bölgelerde pandemi öncesi fiyatlara geri dönüş olacak.
şu an piyasada ederinin çok altında olan sadece altın var, onun dışındaki metaller dahi (demir,gümüş) zirvelerde geziniyor.
benzer şekilde ederinin çok üstünde olan kalemlerde başta shitcoin ler sonra ise hisse senetleri.
hafta sonuna kadar shitcoinler onda birine, hisseler üçte birine düşse emin olun ekonomistler gayet mantıklı açıklamalar bulabilirler.
emlak fiyatları ise ederinin biraz üstünde, faiz artışları ile aşağı gelecektir ama ne kadar gelir bilmek zor.
%10 veren eurobond nerede var. Eski erobondlarda bile yok. Onlarında kupon değeri şu ana göre yüksek olduğu için fiyatları primlenmişMi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Pandeminin yarattığı balonlar 1- bitcoin 2- Yazlık ve tarla fiyatları...
Pandemi bittiği anda bu balonlar alanların elinde patlar.
Pandemi bitecek beklentisiyle bitcoin balonu hafiften patlayarak gelecekte yaşanacaklar konusunda bilgi vermesi açısından öncü oldu. Pandemi bittiğinde yazlık fiyatları da en az 2-3 yıl nominal fiyatların altında olacaktır. Balonları seviyorum diyen varsa engel olmayalım buyurun alınız efendim.
Uzaktan değil bizzat egede yazlıkta yaşayan biri olarak yukarıdaki durumu bildiriyorum...
Yazlık konusunda çok emin değilim. Yazlık alanların büyük kısmı yatırım amaçlı değil kullanma amacıyla alıyor. Fiyatlarına artmasının sebebi insanların alımlarını öne çekmeleri ile olmuştu. Şimdi neden durduk yere düşük fiyatla satışa koysunlar.
Türk devlet eurobodu varsa alınır. Şirket eurobonfları sayılmazMi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Deniz salyası (müsilaj) nedeniyle tatil yörelerinde denize girmek bazı noktalarda güçleşiyor. Bu durumdan etkilenen turizmciler vatandaşların denize girip giremeyeceklerini telefon ederek sorduklarını söyledi.
Marmara Denizi, geçtiğimiz yıl kasım ayından bu yana su yüzeyini ve derinlerini saran deniz salyasıyla (müsilaj) boğuşuyor. İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dahil olmak üzere tüm Marmara, yoğun müsilajın etkisi altında. Denize dökülen atıklar ve kirlilik nedeniyle oluşarak önce bölgedeki balıkçılığı tehlikeye sokan salya sorunu şimdi de turizmi tehdit ediyor.
YÜZDE 40 DÜŞTÜ
Posta'nın haberine göre, Erdek Körfeziyle birlikte Bandırma ve Marmara Denizi ne kıyısı olan birçok ilde görülen müsilajın turizmi etkilediğini belirten Erdekte bir otel işletmecisi, Bundan 10 gün önce salya sahillerimize ulaştı. Bizler de böyle bir şeyle ilk kez karşılaştığımız için ne yapacağımızı bilemedik. Haliyle müşterilerimiz de tedirgin oluyor. Sırf salya sorunu yüzünden denize girişler geçen yıla göre yüzde 40-50 ye yakın düştü dedi.
EV BAKANLAR BEKLEMEYE GEÇTİ
Marmara Denizi kıyılarını kaplayan, halk arasında deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, gayrimenkul piyasasını da etkilemeye başladı. Salyanın kıyıya vurmadığı sahil beldelerinde bir duraksama olmadı ancak kirliliğin görüldüğü yerlerde tedirginlik başladı. Müsilajın görüldüğü kıyılarda yazlık veya yatırım için ev almak ya da kiralamak isteyenler beklemeye geçti. Kaparo verip son aşamaya gelenlerden kararlarını iptal edenler de oldu.
KAPORALAR İPTAL
Salyanın yoğun görüldüğü yerlerin başında Balıkesir sahilleri geliyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Balıkesir Temsilciliği Başkanı Raşit Özen, müsilajın bölgedeki gayrimenkul piyasasına etkisini şöyle anlattı: “Yakın dönemde vazgeçen birkaç müşterimiz oldu. Kapora veren müşteriler şu an önünü göremediği için beklemeyi tercih ediyor. Telefon ve ziyaretçi trafiğimizde de azalma var. Günde 50 müşteri ile konuşurken şimdi 10-15 müşteri arıyor.â€
Günaydın üstadlar,
Ankara da cam balkon kapama konusunda önerisi olan var mıdır?
Teşekkürler
Konut satışları yıllık arttı, aylık azaldı
Mayısta konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 16,2 artarak 59 bin 166 oldu. Kapanma önlemlerinin uygulandığı mayısta satışlar, bir önceki aya göre ise yüzde 38,2 azaldı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonom...zaldi-6485750/
Hep benim gibi pipirikliler yüzünden böyle oluyor. :kahkah: Uyanık müteahhit ve onları takip eden emlakçılar satamadıkça piyasayı yukarı çekiyorlar. Bu hacı ağa taktiği bu ülkede halen geçerli. Panikleyen sabit gelirli ev = mutluluk düşüncesindeki insanlar '' eyvah pahalı diye almadık , daha da pahalanıyor. Yok yok artık kaçırmamak lazım. '' diye piyasanın kurbanı oluyor.
Finansı bilenler ise şu anda ülkede alınacak en son şeyin konut olduğunu biliyorlar. Şimdi bazıları şiddetle karşı çıkacaktır. Elbette her görüşe değer veriyoruz. Lakin 2022 yazına sağ çıkarsak kim haklıymış göreceğiz. Oturduğum semtteki tüm siteleri emlakçı ilanlarından ezberledim . Satılamayan daireleri ertesi ay başka bir emlakçı başka site adıyla ve başka ( yani yalan ) katta göstererek ilana koyuyor. İnsanlar sirkülasyon var sanıyor. Tam 13 aydır fırsat konut arıyorum. Fiyatı düşenlerin konumu - cephesi- katı bana uymuyor ( ben en üst katı istiyorum. Güney veya batı cephe tercihim. ) Bana uyan 2 fırsatta ise dolara yeni girmiştim. Artan fiyatlara rağmen halen - iyi ki almamışım - diyorum. Dün burada satılan daireyi alan yeni kişiyle içindeki kiracı arasında tahliye tartışmasında kan aktı. İnsanlar artık çaresizliğin verdiği gözü karalık içerisinde. Alınacak dairenin boş olmasını tercih ederim.
Boş daireler hatırı sayılır biçimde pahalı oluyor dolulara göre. O aradaki farkın anlamı; sen bu evi kiracılı alırsan içindekini çıkarmak için aşağı yukarı bu kadar masraf edeceksin. Bas parayı boş ev al, tadın kaçmasın.
Türkiye'de ev alıp kiraya miraya verilmez. Ahan da güncel örnek:
8 aydır kira ödemeyen kiracı rezaleti
Kiracıyı memur tayfasından seçerseniz ya da konut kirası belli bir tutarın üstündeyse belki bu yukarıdaki gibi kötü bir örnek başınıza kolay kolay gelmez belki ama onun da garantisi yok.
Arkadaşlar yakın zamanda villa alıp tadilat yaptıran var mı?
300m2 net 5+1 villa için, natamam alıp tamamlamak 1 milyon civarı tutar diyebilir miyiz? Orta - orta üst kalite malzeme kullanılacak, hidrofor jeneratör dahil, mobilya ve bahçe düzenlemesi hariç.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.